Veľké porovnanie: fotomobily jari 2013

Zobrali sme takmer všetky dostupné top smartfóny, konkrétne Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S III aj Galaxy S4, HTC One, Huawei Ascend D2 aj Sony Xperia Z, a porovnali ich fotoaparáty.

Porovnanie to nebolo jednoduché a spoľahnúť sa budete musieť skôr na môj písomný prejav než fotografie. Jeden fotomobil vyniká spúšťou v bočnej stene, druhý prednou kamerou, iný kvalitou fotografií z tej zadnej, ďalší ponúka skutočne širokouhlé zábery, alebo si pamätá zapnuté HDR aj po vypnutí aplikácie, či podporuje pamätové karty...

Nokia 920

Začnem windowsfónom s mechanickou spúšťou fotoaparátu v bočnej stene, ktorý spustíte podržaním tlačidla aj v zablokovanom stave. Šikovné a návykové. Pomer strán 16:9 tu nie je, podobne ako vo väčšine konkurentov, natívny. Prepnutie na 4:3 znamená väčší záber, a to aj v prípade prednej, aj zadnej kamery. Na video treba fotoaparát prepnúť, kontinuálne zaostrovanie počas záznamu môžete ovládať v nastaveniach. Veľkou prednosťou sú fotonástroje - aplikácie pre fotoaparáty Windows Phone, ktoré rozširujú možnosti danej aplikácie. Nedostatkom je chýbajúca možnosť nastavenia menšieho rozlíšenia a na podporu pamäťových kariet tiež môžete zabudnúť. Predná kamera je nízkej kvality. Kvalita fotografií je dobrá, najväčšou devízou je optická stabilizácia objektívu, ktorá večer umožňuje používať dlhšie expozičné časy, čo aj využíva. Pohybujúce sa objekty sú preto na večerných záberoch rozmazané, no krajinky vyzerajú perfektne. V záberoch pri nižšom svetle nemá 920-ka konkurenciu, v denných záberoch mi chýba možnosť HDR.

+ večerné zábery

+ mechanická spúšť fotoaparátu

+ optická stabilizácia objektívu

+ fotonástroje (doinštalované aplikácie v rámci fotoaparátu)

+ na poslednú snímku sa presuniete ťahom prsta

Porovnanie predných fotoaparátov z rovnakého miesta za rovnakých svetelných podmienok:

Nokia Lumia 920 - Huawei Ascend D2 - HTC One - Samsung Galaxy S III - Samsung Galaxy S4 - Sony Xperia Z

Huawei Ascend D2

Huawei ponúka rýchle spustenie fotoaparátu priamo z domácej obrazovky. To je výhoda všetkých porovnávaných androidov. Čip má 13 Mpix rozlíšenie s pomerom strán 4:3. V rámci hľadáčika vidíte vľavo hore tri skratky - predná kamera (priemernej kvality) , blesk a zaostrovanie na vybraný objekt. To je veľmi šikovná vec. Režim videa treba prepnúť. Ako spúšť dobre poslúži ovládač hlasitosti - zníženie zaostrí, zvýšenie sníma. Perfektný nápad. Regulácia expozície je hlboko v nastaveniach, to by mi prekážalo. Farebné filtre môžete použiť len pri statických záberoch. Samozrejmosťou sú funkcie ako panoráma, sériové snímanie, HDR. Posledná menovaná dokonca ukladá štandarný a HDR záber pekne po sebe, ako Samsung Galaxy S III. Nová es-štvorka aj smartfóny HTC ukladajú len jednu HDR snímku, čo má svoje nedostatky pri nasnímaní pohybujúcich sa objektov v rámci záberu. HDR ostáva zapnuté aj po reštarte fotoaparátu a jeho funkcia určite nie je bezvýznamná. HDR funguje aj pri zázname videa, ale tam kvalitu záberu skôr znižuje, než zvyšuje. Pri zázname videa mi chýba funkcia Time Lapse (časozber) známa z čistého Androidu. Z nedostatkov treba spomenúť aj absenciu podpory pamäťových kariet. Huawei trochu "odkukal" prepnutie na posledný záber od Windows Phone. Tu stačí posunúť hľadáčik do opačnej strany, doľava. Šikovné. Veľkosť 13 Mpix snímky je asi 6 MB, clona má hodnotu 2.2. Kvalita záberov je solídna, HDR funguje, Huawei u nás zabodoval.

+ prekvapivá kvalita 13 Mpix záberov

+ HDR funguje a ostáva zapnuté aj po reštarte aplikácie

+ ovládač hlasitosti poslúži ako zaostrovanie aj spúšť

+ sledovanie objektov

+ Full HD obrazovka

+ výdrž (3000 mAh batéria)

Porovnanie klasickej krajinky s množstvom objektov a rozdielov svetelných podmienok v rámci záberu:

Nokia Lumia 920 - Huawei Ascend D2 - HTC One - Samsung Galaxy S III - Samsung Galaxy S4 - Sony Xperia Z

Sony Xperia Z

Aj Xperia Z ponúka rýchle spustenie fotoaparátu z uzamknutej obrazovky, mechanická spúšť tu chýba. Pri rýchlom spustení môže fotoaparát okamžite vytvoriť snímku. Záznam videa a fotografie majú svoje samostatné tlačidlá, takže režimy netreba prepínať. Kvalita prednej kamery je slabá. Z rýchlych nastavení na obrazovke je pri inteligentnej automatike k dispozícii len prepnutie blesku, ostatné uvidíte až po dotyku tlačidla nástroje. Pri normálnom snímaní si môžete skratky v ľavej horizontálnej lište upraviť sami. Ja som si hneď nastavil expozíciu, HDR a blesk. HDR má svoj význam, pri videu však kvalitu záberu znižuje a pri statických snímkach do nich zasahuje naozaj len jemne. Porovnávaný záber s maximálnym možným rozlíšením (12 Mpix) má veľkosť iba 2 MB. Pri vložení microSD karty solídnej kapacity tak s Xperiou môžete fotiť a fotiť. Kvalita záberov je priemerná, poteší najmä automatický režim, ktorý rozpoznáva scény a nastavuje potrebné parametre bez zásahu človeka. Slabinou Xperie Z je relatívne veľká ohnisková vzdialenosť - z rovnakého miesta sa vám toho na snímku zmestí menej než v prípade konkurentov.

+ inteligentný automatický režim

+ nastaviteľné skratky v ľavej vertikálnej lište

+ jediný vodeodolný mobil v teste

+ Full HD obrazovka

+ podpora microSD kariet

Porovnanie HDR:

Huawei Ascend D2 - HTC One - Samsung Galaxy S III - Samsung Galaxy S4 - Sony Xperia Z

Samsung Galaxy S III

Stále atraktívny mobil ponúka rýchle spustenie fotoaparátu z odomykacej obrazovky pomocou skratky. Do režimu videa sa musíte ručne prepnúť. Predná kamera vytvára zábery priemernej kvality, nejde o žiaden zázrak. Veľkou výhodou, podobne ako na Xperii Z, je možnosť úpravy skratiek v bočnej lište. Režimy okrem zbytočností ako najlepšia fotografia či krása ponúkajú aj panorámu a HDR. Obe fungujú výborne, panoráma bez problémov aj v polohe telefónu na výšku. Veľkosť porovnávaného 8 Mpix záberu je 2,2 MB, clona má pevnú hodnotu 2.6. Kvalita záberov sa vyrovná konkurentom, no v detailoch už 8 Mpix snímky trochu zaostávajú, najmä pri záberoch krajiniek za dobrého svetla. HDR funguje presne podľa mojich predstáv. Pri zapnutí tejto funkcie ukladá aj pôvodný záber. Poteší podpora pamäťových kariet, najmä ak nahrávate veľa videí.

Ak sa pýtate, či sa vám oplatí vymeniť es-trojku za novší fotomobil, odpoveď je jasná. Ani veľmi nie. Na es-štvorke poteší vyššia kvalita prednej kamery, niekoho aj samostatná spúšť pre foto a video, a vyššia kvalita 13 Mpix záberov, ktoré však zaberajú aj viac miesta na pamäťovej karte. HD displej je stále slušný, aj keď Full HD je pri listovaní snímkami pohľadením pre oči.

+ HDR podľa našich predstáv

+ ľavá prispôsobiteľná lišta so skratkami

+ podpora microSD kariet

+ stále solídna kvalita záberov

Porovnanie záberu z rovnakého miesta (všimnite si rozdiely v šírke záberu) v horších svetelných podmienkach:

Nokia Lumia 920 - Huawei Ascend D2 - HTC One - Samsung Galaxy S III - Samsung Galaxy S4 - Sony Xperia Z

Samsung Galaxy S4

Keby tu bola v bočnej stene spúšť fotoaparátu, bol by to asi najlepší fotomobil súčasnosti. Takto neviem. Samozrejme, nechýba mu rýchle spustenie z odblokovacej obrazovky. Tiež mi tu chýbajú gestá ako na HTC (pohyb prsta hore prepne na prednú kameru) alebo Huawei (pohyb prsta do strany zobrazí posledný záber). Kvalita prednej kamery je však ukážková, Samsung tak v tomto smere dohnal HTC a pridal k tomu funkciu duálneho fotoaparátu, kedy do záberu zadnej kamery vkladá aj záber z tej prednej. Otec tak konečne bude aspoň na nejakých snímkach rodiny z dovolenky. Či o to bude stáť, neviem. Po stlačení tlačidla menu, ktoré konkurentom chýba, môžete nielen upravovať skratky v hornej lište či nastavenia fotoaparátu, ale aj zobraziť sprievodcu funkciami fotoaparátu. Tlačidlo hlasitosti môže ovládať priblíženie, snímať fotografie alebo nahrávať video. Záleží od vášho nastavenia. HDR funguje ukážkovo, ale už neukladá pôvodný záber, ale iba ten hádeerkový. Pre mňa krok späť, no inak tomu nie je ani na HTC One či Xperii Z. Funkcia HDR sa pri videu vypína, snáď v Galaxy S5... Porovnávaný 13 Mpix záber má veľkosť 4,2 MB, takže podporu pamäťových kariet určite využijete. Clona sa zlepšila, teraz má hodnotu 2.2. Natívne rozlíšenie snímača je 4:3, takže po prepnutí na 16:9 nastáva orez. Ak ide o mňa, podstúpil by som naň, pretože potom nemusí aparát pred zapnutím nahrávania videa prepínať aj pomer strán. Po nasnímaní videa je možný aj jeho rýchle orezanie. Galaxy S4 vyniká použitím farebných filtrov aj pri zázname videí. To sa Samsungu podarilo. V režimoch okrem HDR nájdete aj ozvučenú snímku, dynamický záber, panorámu, a ešte niekoľko experimentov, ktorým som neprišiel na chuť.

+ najvyššia kvalita záberov

+ HDR podľa našich predstáv

+ samostatná spúšť pre foto a video

+ použitie farebných filtrov aj pri zázname videa

+ najlepšia výdrž Full HD smartfónu na jedno nabitie

+ Full HD displej

+ podpora microSD

Porovnanie rovnakého záberu (teda nie z rovnakého miesta) zamerané na rozlíšenie a detaily:

Nokia Lumia 920 - Huawei Ascend D2 - HTC One - Samsung Galaxy S III - Samsung Galaxy S4 - Sony Xperia Z

HTC One

A konečne sa dostávame k rebelovi. Načo 13 Mpix, keď vaša Full HD obrazovka zobrazujje len necelé dva? A toľko dosahuje dokonca aj predná širokouhlá kamera, do ktorej záberu sa konečne zmestíte aj s priateľkou. Parádnu prednú kameru prepnete potiahnutím prsta zhora nadol. Načo je vám snímač fotoaparátu s pomerom strán 4:3, keď obrazovka smartfónu aj monitor majú 16:9? HTC One ponúka síce 4 Mpix, ale ako jeden z dvoch porovnávaných fotomobilov s reálnym pomerom strán 16:9, takže z rovnakého miesta nasníma najširší záber. Spolu s Lumiou 920. Bez debaty. Clona má úžasnú hodnotu 2.0 a veľkosť porovnávaného záberu (4 Mpix) je len 0,99 MB. Takže vám tie pamäťové karty ani chýbať nebudú. HDR reálne funguje, ale opäť iba pri statických záberoch. Na HTC One za najväčší nedostatok považujem absenciu prispôsobiteľných skratiek v rámci hľadáčika. Tiež sa pri záberoch krajiniek nespoliehajte na rovnaké detaily ako z 13 Mpix fotoaparátov konkurencie. Večer vás však poteší porovnateľná kvalita, tam už megapixely nehrajú rolu, a navyše optická stabilizácia objektívu, ktorú ponúka už len Nokia Lumia 920. No a keď už máte vytvorené nejaké tie fotografie a videá z daného dňa, bola by hlúposť nevyužiť automatický zostrih, ktorý v HTC One posúva pocity z galérie na úplne inú úroveň. Čo sa týka rôznych efektov, je na tom HTC podobne ako Samsung Galaxy S4. Farebné filtre však môžete použiť len pri fotografiách a celkové ovládanie a prispôsobovanie fotoaparátu je komplikovanejšie a naznačuje: "prepni rýchlo na prednú kameru, záznam videa alebo HDR a daj pokoj". Regulácia expozície je napríklad hlboko v nastaveniach. HTC nesklame možnosťou skrátiť (orezať) vytvorené video. HTC Zoe zámerne nespomínam, pretože to považujem za funkciu, ktorá len plytvá obmedzenou pamäťou prístroja. Viac o tom píšem v recenzii.

+ širokouhlá predná kamera solídnej kvality

+ reálne širokouhlý snímač zadnej kamery

+ clona iba 2.0 a optická stabilizácia k tomu

+ samostatná spúšť pre foto a video

+ automatický denný zostrih v galérii

+ Full HD displej s najlepšou čitateľnosťou na slnku

Porovnávacie výrezy z vybraných záberov:

Záver

Víťazom sa jednoznačne stáva Samsung Galaxy S4, ktorý všeobecne ponúka najvyššiu kvalitu záberov a najbohatšie možnosti. Navyše funkcia HDR je v Galaxy S4 najlepšie zvládnutá. Samsung tiež myslel na náročnejšieho používateľa a opäť mu umožnil upraviť si skratky v lište, tentoraz horizontálnej. Samsung je navyše jediná značka, ktorá aj vo fotoaparáte a galérii umožní skontrolovať a stiahnuť hornú androidovú lištu. Stačí prst stiahnuť z hornej hrany displeja smerom dolu. Vedeli ste o tom? Galaxy S4 má však aj svoje nedostatky, ktoré poukážem na výhodách HTC One: širokouhlá predná aj zadná kamera, tá hlavná dokonca s natívnym pomerom strán 16:9 a optickou stabilizáciou. HTC One teda stráca hlavne na kvalite záberov (rozlíšenie iba 4 Mpix a celková kvalita snímok najhoršia z celého testu) a ovládaní zložitejších nastavení, avšak na bežné každodenné používanie spolu s možnosťami galérie Samsung občas prekonáva. Len nesmiete fotografie približovať, pracovať s nimi v počítači a podobne. Kvalita záberov HTC One sa môže vylepšením softvéru ešte pred oficiálnym spustením predaja zlepšiť.

Ak vám ide o nadštandardné použitie fotoaparátu, Samsung Galaxy S4 musí byť vaším ďalším fotomobilom. Kvalita záberov, prostredie fotoaparátu, prepracovanie nadštandardných funkcií a podpora pamäťových kariet sú nezanedbateľnými výhodami. Nokia Lumia 920 nesklamala (širokouhlé opticky stabilizované snímky solídnej kvality vo dne i večer vytvárané mechanickým tlačidlom spúšte), ale prostredie je vyslovene prispôsobené systému point&shoot, t.j. nemám čas sa hrať s nastaveniami, chcem to len cvaknúť a ísť ďalej. Huawei Ascend D2 na víťaza mierne stráca v kvalite snímok, ale o sklamaní sa určite nedá hovoriť. Skôr naopak. A Sony by už tiež mohlo niečím prekvapiť. HDR video je vo všeobecnosti na smartfónoch nezvládnutá vec, šírka záberov je na Sony najmenšia (resp. ohnisková vzdialenosť najdlhšia), kvalita fotografií je priemerná, na mechanickú spúšť sa Sony v tomto prípade úplne vykašľalo... Chcelo by to niečo navyše. Opäť tak skončíme pri odolnosti mobilu voči vode, keďže do mora alebo na splav bude Xperia Z asi jediný mobil, ktorý si budete môcť reálne zobrať zo sebou. A to je nezanedbateľná výhoda. Na druhej strane, Xperia Z má problémy s výdržou na jedno nabitie, Nokia Lumia 920 v tomto smere tiež nijak neprekvapila, a vybitý fotomobil môže byť hoci aj najlepší na svete. V tomto smere vyhráva Huawei Ascend D2 s rekordnou batériou s kapacitou 3 000 mAh. Posledným významnejším parametrom je čitateľnosť displeja na slnku, kde jednoznačne vyhráva HTC One, za ním sa s odstupom drží Lumia 920, potom Xperia Z a najslabšie hodnotíme Huawei so Samsungami. Kartami by určite dokázal dobre zamiešať aj Apple iPhone 5 s veľmi solídnym predným aj zadným fotoaparátom, ten sme však nemali k dispozícii.

A teraz si vyberte... :)

Diskusia k článku:

paul 23.04.2013 - 14:36

Ani som to nezacal citat a uz som vedel ze ked to pise richard h. ze galaxy s4 bude najuzasnejsia vec na svete a potom som to uz ani nedocital....

Richard Hombauer23.04.2013 - 14:53 Trvalý odkaz

No vidíš, koľko času som Ti ušetril. Namiesto reálneho porovnania miniatúr a prečítania textov si radšej napísal príspevok k článku, ktorý si ani nečítal. Gratulujem! :D

funboy23.04.2013 - 15:05 Trvalý odkaz

áno, stačí prečítať "Samsung Galaxy S4 musí byť vaším ďalším fotomobilom" a je to jasné :-)

Me_Gusta23.04.2013 - 15:17 Trvalý odkaz

Fony boli skoro vždy na strane Samsungu (ktovie prečo) i z predchádzajúceho článku "Na jeden záber: Porovnanie top androidov jari 2013"
Nevadí, všetci majú vlastný názor, ale otázkou je, či ho vedia využiť.
Ale aj podľa mňa fotí SIV najlepšie.

Richard Hombauer23.04.2013 - 15:31 Trvalý odkaz

povedzte mi jeden dôvod, prečo by ste si na fotografovanie vybrali iný mobil než SGS4. odolnosť? spomenuté v článku. optická stabilizácia objektívu? spomenuté v článku. spúšť v bočnej stene? spomenuté v článku. ale celková kvalita snímok je skrátka bez váhania lepšia než na konkurentoch. ja za to nemôžem. nenadržiavame slepo Samsungu, nemáme prečo.

Celá diskusia 30 príspevkov