Samsung E630

Recenzia drobného slajdera Mobilov s vysúvacou konštrukciou (slajder) už máme na trhu niekoľko, ale tento je z nich snáď najmenší.

Základná charakteristika:

konštrukcia: vysúvacia s internou anténou,

OS: vlastný uzavretý.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 85 x 42 x 22 mm,

hmotnosť: 79 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: VGA, 5x zoom,

pamäť: 19 + 3 MB, 1 000 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, IrDA, kábel,

zábava: Java MIDP 1.0, WAP 2.0, 64-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 6 h hovoru/240 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

EDGE, Bluetooth, rádio, MP3 prehrávač, instant messaging, e-mail, záznam videa.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pre zapnutie mobilu treba podržať červené tlačidlo. S uvítacou animáciou sa musíte zmieriť, zvuk (2 typy) aj uvítaciu správu môžete zmeniť, resp. vypnúť.

Výmena SIM karty je veľmi jednoduchá záležitosť. Väčšia časť zadnej steny je tvorená samotnou batériou, pod ňou sa ukrýva veľmi jednoduchý zasúvací mechanizmus pre uloženie SIM karty.

Dizajn

E630-ka je vysúvací telefón s konštrukciou podobnou konkurenčnému Siemensu SL65. Oproti predchodcovi E800 v tomto prípade neboli použité kovové koľajničky s pružinkou, a tak trenie plastu o plast posun dvoch častí značne brzdí. Vždy je to pohodlnejšie ako v prípade spomínaného Siemensu, no o ľahkosti sa hovoriť nedá.

Pod displejom sa opäť nachádza gumový priečny pásik uľahčujúci otváranie a zatváranie prístroja. Pravá stena obsahuje posuvný kryt konektora pre handsfree a tlačidlo pre spustenie fotoaparátu. Na ľavej strane nájdete dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti a infraport. V spodnej stene sa nachádza dátový konektor zhodný so všetkými novšími modelmi.

Väčšinu zadnej steny tvorí akumulátor, nad ním je len objektív, zrkadielko a dióda. V prípade E800-ky bol objektív v kľudovom stave ukrytý, tu je stále vystavený vplyvom okolia.

Klávesnica

Klávesnica sa skladá z dvoch častí. Hlavné ovládacie prvky sa nachádzajú tesne pod displejom. Sú na seba veľmi natlačené a ovládateľnosť štvorsmerného tlačidla so stredovým klávesom je na hroznej úrovni.

Po vysunutí alfanumerickej časti sa perfektne podsvietená klávesnica odomkne. Písanie na nej je vynikajúce.

Všetkým štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla priradil výrobca pevné voľby. A tak z pohotovosti jedným klikom vstúpite do diktafónu, melódií, menu fotoaparátu alebo začnete písať SMS,

V ľavej bočnej stene nájdete ergonomicky umiestnené aj tvarované dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. V pravej stene sa zase nachádza špeciálne tlačidlo, ktorého podržaním spustíte funkciu fotoaparát.

Podsvietenie tlačidiel je výborné. Číslam 2 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu ? telefónne číslo.

Displej

Typický "samsungácky" displej spestrený rôznymi animáciami a kontrastnými farbami. Novinkou v Samsungu sú ikony v hlavnej ponuke menu. Ostatné úrovne sú textového charakteru (6 riadkov) a páči sa mi, že aj v E630-ke bez vstupu do niektorých položiek vidíte ich nastavenie v malom okienku. V menu sa môžete pohybovať aj pomocou číselných skratiek. Opäť (zatiaľ len s výnimkou modelov E300 a D500) je nutné všetky voľby potvrdzovať ľavým polyfunkčným tlačidlom. V starších modeloch bolo možné vstúpiť do vyznačenej položky šípkou doprava, v tomto prípade nie. Modré tlačidlo použijete len pri vstupe do WAP-u (len z pohotovostného displeja) a pri prehliadaní WAP stránok.

V nastaveniach displeja máte možnosť upraviť tapetu (animácia, fotografia, obrázok), pozíciu textu na ploche (hore, dolu, vypnuté), štýl písma na ploche (čierne, biele, biely obrys, biely tieň, čierny tieň), farbu menu (červená, modrá, fialová, šedá), dobu podsvietenia (15 s až 10 min.) a jas displeja.

Aj po zhasnutí displeja vidíte na ňom dôležité informačné údaje, nie je úplne tmavý.

Na displeji vidíte pri písaní správy, a rovnako aj v menu 6 riadkov textu, pri čítaní správ zobrazí tento mobil len 5 riadkov. Na WAP-e uvidíte dokonca 8 riadkov textu. Na priamom slnku neuvidíte na vonkajšom ani vnútornom displeji zaručene nič.

K slovenskému prekladu niektorých položiek sa radšej vyjadrovať nebudem.

Fotoaparát

Hneď v úvode tejto kapitoly upozorňujem, že spúšť vydáva zvuky aj pri tichom režime a nie je možné ho vypnúť.

Vstavaný VGA fotoaparát slúži najmä na zdieľanie momentov so svojimi známymi prostredníctvom MMS-iek. Ešte je tu alternatíva odoslania fotky z telefónu káblom alebo infraportom do PC pomocou dodávaného softvéru, ale tú som nemal možnosť otestovať. Fotoaparát môžete spustiť niekoľkými spôsobmi, najjednoduchším bude podržať špeciálne bočné tlačidlo. Ak tak učiníte v zavretom stave, externý displej vám poslúži ako zrkadielko. Nad ním sa po aktivácii automatického režimu pri každom stlačení spúšte premení dióda na intenzívne svetlo.

Ako správny Samsung, aj tento ponúka množstvo nastavení fotoaparátu. Všetky je možné bleskovo zmeniť pomocou číslicových tlačidiel. Medzi funkciami nájdeme režim (normálny, multizáber, nočný režim, len zachytiť), rám, efekt (šedý, negatív, sépia...), otočenie, časovaná samospúšť, nechýba samozrejme ani zmena rozlíšenia (640 x 420, 320 x 240, 160 x 120 a 128 x 120 b.), kvalita (v 5 stupňoch), zvuk spúšte (chýba mi tu vypnutie zvuku), blesk a predvolený názov. Počas fotenia môžete záber 5x priblížiť a zmeniť jeho jas.

Obrázky

Fotky sa ukladajú do položky Moje fotografie. Odtiaľ je ich možné presúvať do albumov (dvoch). Pri prezeraní nie je možné snímky ani priblížiť, ich úpravu nečakajte vôbec. Odoslanie obrázku je možné len cez MMS, prípadne dátovým káblom.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung E630 podporuje 64-hlasé MIDI melódie. Ich prehrávanie je síce svojské (typický Samsung), ale veľmi kvalitné (najmä bicie). Z prednastavených melódií som si oproti E330 v tomto prípade vedel aj vybrať a dokonca by som ani po priradení viacerých skladieb rôznym kontaktom nemusel žiadne sťahovať z WAP-u. Horšie je to u melódií správ, budíka a kalendára, pre ktoré sú stanovené pevné zoznamy melódií.

Na hovor nedokáže E630-ka upozorniť melódiou a súčasným vibrovaním. Ďalej chýbajú profily, zvuky je možné len úplne vypnúť (a podľa želania zapnúť vibrácie) pod.žaním mriežky,

Páči sa mi možnosť odlíšenia SMS-ky a MMS-ky rôznymi melódiami. Akurát, že máte vždy na výber len z 10 prednastavených zvukov. Vedel by som si medzi nimi vybrať, no chýba mi tu obyčajné jemné pípnutie.

Pamäť

zdieľaná: 19 MB pre zvuky, obrázky, MMS,

Java hry: 3 MB,

kontakty: 1 000,

SMS: pravdepodobne 200,

kalendár: 4 x 25 poznámok.

Telefónny zoznam

Do zoznamu je možné vstúpiť len z pohotovostného stavu pravým polyfunkčným tlačidlom. Ak chcete hľadať meno, musíte túto položku zase potvrdiť ľavým polyfunkčným tlačidlom. Potom pomocou viacerých znakov vyhľadáte požadovaný kontakt. Pod sebou vidíte 4 mená, nad nimi vždy telefónne číslo jedného z nich. Výborný systém, ktorý mi u niektorých značiek dosť chýba. Zoznam v telefóne je pochopiteľne viacpoložkový. K menu je tak možné priradiť okrem čísiel a e-mailu aj 50-znakovú poznámku, zaradenie do jednej z 10 skupín (ich význam som však nenašiel), obrázok a melódiu.

Hovor

Telefonovanie pomocou E630-ky je veľmi pohodlné a reproduktor je dostatočne hlasný. Samsung v tomto modeli použil aj špeciálnu technológiu pre zjasnenie hlasu, no ja som jej účinok veľmi nepostrehol (je ju možné vypnúť). Dĺžku hovoru vidíte aj počas neho, aj chvíľu po jeho ukončení. Okrem aktuálnej dĺžky je zobrazené aj meno alebo číslo volaného/volajúceho. Počas telefonátu môžete aktivovať hlasné handsfree, hovor nahrať, vstúpiť do menu textových správ a kontaktov.

Písanie textov

Pri spustení editora správy začínate s aktívnym slovníkom T9, ktorý musíte pravým užívateľským tlačidlom vypnúť, resp. prepnúť do iného režimu. V tomto modeli však po prepnutí do bežného režimu písania pokračujete malým písmom, na rozdiel od starších modelov tohto výrobcu.

Rozmiestnenie znakov

- v správach:

1 . , - ? !

# medzera

* veľkosť písma, podržaním zoznam symbolov,

- na WAP-e:

1 medzera 1 @ _ #

# veľkosť písma

0 . 0 , / :

SMS

Písanie správy sprevádza odpočítavanie znakov. Spolu je možné napísať až 12 správ, pričom vďaka T9 bez diakritiky ich aj naplno využijete. Ja som sa dostal naďalej na dve správy, pričom ani na konci druhej SMS nedochádzalo k oneskoreniu reakcií prístroja. Písmo však mohlo byť menšie. Vyhovuje najmä ľuďom s horším zrakom.

Potešila ma aj podpora EMS, na ktorú mnohí zabúdame, a pritom by nám koľkokrát mohla pomôcť spestriť jednoduchú či nudnú SMS-ku.

MMS

Editor multimediálnych správ je jednoznačne vydarený. V hornom riadku vidíte veľkosť správy, pod ním predmet, nižšie políčko pre obrázok, nižšie zvuk (aj stiahnutý z WAP-u) a nakoniec text. Dokonca je počas tvorby MMS-ky možné vytvoriť novú fotografiu. Maximálna veľkosť MMS môže byť 95 kB.

WAP

WAP prehliadač tohto imidžového telefón si zaslúži pochvalu. Naraz vidno 8 riadkov textu, pohyb po stránke je rýchly a prehliadač tiež. Samsungy od počiatku patrili na WAP-e k najrýchlejším prístrojom. Prehliadačom je známy Openwave. Samsung sa polepšil aj vo formulároch, a tak už nezobrazuje len jeden riadok, ale postupným pridávaním textu sa v okienku aj pridávajú riadky. Veľkým prekvapením pre mňa bola možnosť vstúpiť do zoznamu prijatých a odoslaných textových správ.

Samsung E630 ponúka dátové GPRS prenosy v konfigurácii 4+2 timesloty. Nikde v telefóne som však nenašiel počítadlo prenesených dát.

Organizačné funkcie

Budík - Samsung už istý čas ponúka až 3 budíky, pričom si môžete každý nastaviť na iný čas a iné dni v týždni. Horšie je to už s melódiou budenia, na výber máte z pätice prednastavených melódií. Či má telefón budiť aj vo vypnutom stave je potrebné nastaviť.

Kalendár - do neho vstúpite pohybom štvorsmerného tlačidla v pohotovostnom stave nadol. Každá poznámka v kalendári môže mať 100 znakov. Spolu môžete uložiť 25 pripomienok pre každú zo štyroch typov udalostí (harmonogram, hovor, urobiť zoznam a výročie). Chýba mi tu opakovanie udalostí, tie je možné len presúvať alebo jednotlivo kopírovať. Týždeň začína, ako sme si už pri Samsungoch zvykli, nedeľou.

Podľa JBenchmark.com dosiahol Samsung E630 podpriemernú rýchlosť Java aplikácií.

Ďalšie funkcie

- diktafón zaznamenáva AMR nahrávku dlhú cez 5 minút,

- kalkulačka dokáže pracovať aj s percentami a zátvorkami,

- prevodník rôznych jednotiek ma tiež milo prekvapil,

- odpočítavanie času popisovať nemusím,

- stopky s tromi medzičasmi milo prekvapili.

Výdrž, batéria

Výdrž je pomerne slušná, ale len v prípade, že telefón veľmi nevyťažujete. Veľkú časť energie odčerpáva displej a pripojenie na WAP. Výdrž 2 ? 3 dni pri bežnom používaní nebude výnimkou.

Výhody:

- dizajn a výhody spojené s konštrukciou tohto typu,

- mnoho nastavení fotoaparátu,

- editor SMS a MMS správ,

- čítanie SMS počas wapovania,

- viditeľnosť údajov na displeji aj po jeho zhasnutí.

Nevýhody:

- ovládacie tlačidlá,

- funkčné nedostatky,

- ťažšie otváranie,

- chýbajú profily (len rýchle vypnutie zvukov).

Samsung E630 je ešte Samsung staršieho typu. Sprevádzajú ho známe nedostatky ako vstup do menu ľavým polyfunkčným tlačidlom, nemožnosť potvrdzovať voľby stredovým tlačidlom, komplikovaný vstup do telefónneho zoznamu, začiatok písania správy vždy s T9 atď. Na druhej strane ide o drobný mobil s nádherným dizajnom, ktorý má za úlohu zaujať. Samsung E630 je určený ľuďom, ktorí potrebujú telefonovať a sem-tam pracovať so správami a WAP-om alebo sa zabaviť hrou. Hovor prijmete vysunutím hornej časti a jej zasunutím ho nielen ukončíte, ale aj zamknete klávesnicu. Na všetko stačí jedna ruka, a pritom to ešte pôsobí veľmi efektne.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu