Huawei Ascend G510

Recenzia androidu so 4,5’’ FWVGA displejom, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 5 Mpix fotoaparátom a priemernou hardvérovou výbavou za prijateľnú cenu.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1 Jelly Bean + Emotion UI 1.0

chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Play MSM8225, 45 nm

procesor: 1,2 GHz Dual-core ARM Cortex-A5

grafický procesor: Adreno 203

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 134 x 67 x 10 mm,

hmotnosť: 153 gramov overenédisplej: IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 854 b., rozmery 55 x 99 mm, uhlopriečka 4,5'' (114 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie VGA videí (640 x 480 b., 15 fps)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 2,16 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack, TV-Out, DTS

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 750 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 199 € / Q2 2013

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 4.1.1 Jelly Bean

Obsah balenia: telefón, batéria, microUSB kábel, nabíjačka, slúchadlá, dokumenty

Novinka čínskeho výrobcu má namierené do strednej triedy smartfónov, kde by chcela zabojovať pomerne veľkým displejom a dostupnou cenovkou.

Kde sú tie časy, keď som sa pri testovaní modelu Huawei Vision nemohol vynadívať na zaujímavú unibody konštrukciu zaoblenú do príjemných tvarov a rozmerov. Po modeli Ascend G600 je G510-tka len ďalšou plastovou škatuľou bez akéhokoľvek pokusu o dizajnový zážitok. Jediným pozitívnom je, že plasty nie sú lesklé. Veľa dôvodov na radosť neprináša ani zhotovenie. Zadný kryt prechádza až do bočných stien a práve v týchto miestach sa sem-tam ozve menšie zaškrípanie. Najmä v hornej časti pravej steny.

Bočné steny prekvapili pomerne nezvyčajným rozmiestnením prvkov. Pravá stena je úplne prázdna, dolu iba mikrofón a hore 3,5 mm audio konektor. To najpodstatnejšie je naľavo. Áno, naľavo. Úplne hore osadené tlačidlo ovládania si budú pochvaľovať ľaváci a nám pravákom neostáva nič iné, iba sa tým pravým ukazovákom zakrádať poza zadný kryt a skúsiť ho nahmatať. Pod ním sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a v dolnej časti si našiel miesto microUSB konektor. Opäť skôr netradičné umiestnenie, ale aspoň normálne otočený.

Zadnú stenu musím pochváliť za textúrovaný povrch, vďaka ktorému sa zariadenie dobre drží v ruke. Nájdete tu fotoaparát s LED bleskom, druhý mikrofón a hlasný reproduktor. Fotoaparát z tela mierne vystupuje a púta tak pozornosť škrabancov. S hlasným reproduktorom súvisí nápis DTS v spodnej časti. Kvalita reprodukcie je na slušnej úrovni, čomu sa určite poteší mládež brázdiaca ulice miest. Zadný kryt odstránite naozaj jednoducho a rýchlo. Pod ním vás čaká slot na microSD kartu, ku ktorému sa dostanete aj v zapnutom stave, batéria s kapacitou 1 750 mAh a slot na klasickú verziu SIM karty. Tú vyberiete až po odstránení batérie. Kapacita príliš neprekvapí a určite by sme si tu vedeli predstaviť aspoň 1 900 mAh batériu, ktorou v minulosti prekvapil stajňový kolega Honor. Škoda, náročnejší používateľ si bude musieť zvyknúť na každodenné nabíjanie.

Na prednej stene nenájdete žiadne fyzické tlačidlo. Trojica dotykových pod displejom pozostáva z tlačidla domov, späť a kontextovej ponuky. Na dotyk reagujú dobre a v noci určite oceníte ich podsvietenie. Nechýba ani vibračná odozva. Tú je však skôr počuť než cítiť. Nad displejom je viditeľné logo výrobcu, slúchadlo a predná kamera s priemerným VGA rozlíšením. Ďalej tu ešte nájdete senzor priblíženia, automatickej regulácie jasu a informačnú LED diódu. Mohla byť trochu väčšia, ale intenzita farieb je na dobrej úrovni.

Počas používania som mal k dispozícií aj lacnejší model Y300. Pri porovnaní displejom položených vedľa seba bolo hneď jasné, kde sa na paneli nešetrilo. IPS displej na drahšom modeli zobrazoval farby vernejšie a lepšie na tom boli aj pozorovacie uhly. Farby na Y300 boli výrazne tmavšie a menej verné. Kvalita IPS displeja bola zreteľná aj pri podaní bielej. Na G510 pekná biela farba, na Y300 skôr sivá. Aj keď sa dnes už FWVGA rozlíšenie (854 x 480 bodov) na 4,5-palcovej uhlopriečke príliš nenosí, v tomto smere mu nemám až tak čo vyčítať. Stále ide o dostatočne komfortné zobrazenie či už textu alebo obrázkov. Niekde sa predsa šetriť musí, keď chcete zaujať nízkou cenovkou. Pri zmene svetelných podmienok sa môžete spoľahnúť na automatické reguláciu jasu. Predná stena si rada pochutnala na odtlačkoch, a tak sa častému čisteniu nevyhnete.

O chod smartfónu sa stará dvojjadrový procesor s taktom 1,2 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 203 tvorí chipset od Qualcommu s kódovým označením MSM8225. S rovnakým procesorom som sa stretol pri HTC Desire X a práve aj preto ma zarazili pomalšie reakcie pri prechodoch alebo skrolovaní. Ascend G510 rozhodne nejde konkurovať hardvérovou výbavou a svedčia o tom aj ďalšie parametre, ktoré ako keby prešli odtučňovacou kúrou. Operačná RAM pamäť má iba 512 MB, dostupných bolo necelých 400 MB a voľných zvyčajne niečo vyše 100 MB. Pri týchto číslach som sa mysľou vrátil do doby spred dvoch rokov, kedy som používal prvú vlajkovú loď Galaxy S. A pri nízkych číslach ostávame aj naďalej. Z papierových 4 GB interného priestoru je k dispozícií iba 2,16 GB, no a z tých slúži 1,04 GB ako interné úložisko. Zvyšok je vyhradený aplikáciám. Záchranou je tak aspoň slot na microSD kartu, ktorý si rozumie s kapacitou do 32 GB.

Ascend G510 prichádza s operačným systémom Android vo verzii 4.1.1 doplnený o pomerne čerstvú nadstavbu priamo z dielne Huawei – Emotion UI 1.0. Toto prostredie sa od konkurenčných značne líši. Ponuka aplikácií chýba a všetky aplikácie nájdete na domácich obrazovkách, ktoré slúžia aj na pripnutie widgetov. Ja som si však nevedel pomôcť a vstup do menu som stále hľadal. Výhodou je, že k všetkému sa dostanete iba pohybom doprava alebo doľava, no má to aj svoje nevýhody. V menu môžem očakávať, že aplikácie budú abecedne alebo inak zoradené a po nainštalovaní novej viem, kde približne ju mám hľadať. Tu to bol skôr chaos, a ak by som mal pri každom nainštalovaní novej aplikácie svoj zoznam meniť a presúvať, asi by ma to čoskoro prešlo a stiahol by som si radšej nejaký launcher z obchodu Google Play. Nováčikom to možno sadne, ale ak ste už raz naučený na vstup do menu, chvíľu vám to bude trvať, aby ste si zvykli. Neberte to ako nedostatok, skôr moju úvahu. Inak je prostredie Emotion UI výborne prepracované a prispôsobení je viac než dosť. Veľké plus si zaslúžia motívy, ktoré zmenia ikony, farby, tému a taktiež aj domácu obrazovku. Jednotlivé zložky je možné aj kombinovať. Napríklad na zablokovanej obrazovke chcem mať skratky do troch aplikácií, ale ikony sú krajšie v inom. Žiaden problém. V telefóne je pripravených až päť motívov. A slová chvály neobídu ani výsuvnú lištu. Tu nájdete desať skratiek a v nastaveniach telefónu si ich môžete kedykoľvek zmeniť. Na výber je celkovo až štrnásť skratiek. Mňa zaujali napríklad profily. Po kliknutí sa zobrazí pekne graficky spracovaná ponuka so štyrmi profilmi – stretnutie, režim spánku, normálny a vonku. Jednotlivé nastavenia profilov si viete upraviť. A ešte jedna zaujímavosť v prostredí. Nastavenia telefónu sú rozdelené do dvoch kariet – všeobecné a všetko. To základné nájdete v prvej a do tej druhej možno zavítate po bližšom zoznámení sa so systémom.

Na telefónnom zozname sa výrobca príliš nevybláznil a nájdeme tu iba pár úprav. Zoznam kontaktov je rovnaký ako v čistom Androide a v priamo v kontakte nenájdeme žiadnu históriu, informácie zo sociálnych sietí a ani obrázky. Číselník ponúka inteligentné vytáčanie s prehľadávaním v menách a priezviskách. A tak to mám rád.

Zmena sa nekoná ani pri SMS a MMS správach, ktoré sú zobrazené vo forme konverzácií. Užitočnou funkciou v androidoch je vyhľadávanie v obsahu správ.

Fotoaparát ponúkne maximálne rozlíšenie päť megapixelov, automatické zaostrovanie a LED blesk. Prostredie pozostáva z ponuky nastavení na pravej strane, veľkého hľadáčika v strede a ovládacieho panelu napravo. Tu nájdete prepínanie medzi fotoaparátom a kamerou, dotykovú spúšť a vstup do galérie. Okrem klasického snímania je k dispozícii aj panoráma. V nastaveniach ďalej nájdete napríklad ISO, vyváženie bielej, pár scénických režimov, expozíciu. Aj keď Ascend G510 nemá spúšť fotoaparátu, jej funkciu zastúpi horné tlačidlo ovládania hlasitosti. Pri držaní v oboch rukách ho pravým palcom v pohode nahmatáte. Kvalitu výsledných snímok hodnotíme ako priemernú. Fotografie mohli byť ostrejšie, ale vzhľadom na danú cenovú kategóriu a cieľovku mu nie je až tak čo vyčítať. Horšie je to s nahrávaním videí. Ascend G510 sníma v maximálnom VGA rozlíšení. Tu by sme očakávali aspoň WVGA rozlíšenie, ktoré ponúka o čosi drahší HTC Desire X.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 640 x 480 b., 15 fps; celkovo: 38 MB / min.)

Prehrávač hudby delí skladby podľa interpretov, žánrov, albumov a dokonca aj priečinkov, ktoré má svoj význam ak vaše skladby a albumy nemajú vyplnené tagy. Na hlavnej obrazovke sa zobrazuje obrázok albumu (ak je dostupný), panel ovládania a tlačidlo DTS, ktoré aktivuje tento jediný zvukový režim. Na ovládanie mimo aplikácie môžete využiť pekný widget na zablokovanej obrazovke. Vo výsuvnej obrazovke chýba a počas prehrávania sa tu zobrazuje iba názov interpreta a skladby. Ak máte už všetky skladby opočúvané a nechce sa vám vytvárať rôzne nové zoznamy, využite prítomnosť FM rádia a vypočujte si nejakú normálnu stanicu. Pri identifikácií skladby sa však budete musieť obrátiť na napríklad doinštalovanú aplikáciu Soundhound. RDS a RT totižto chýba.

Na jeden záber: Huawei Ascend G510

Výhody:

+ veľký IPS displej

+ informačná LED dióda

+ OS Android 4.1

+ prostredie Emotion UI

+ cena

Nevýhody:

- dizajn

- pomalé reakcie

- interná pamäť

- RAM

- nahrávanie videa v maximálnom VGA rozlíšení

Orientačná cena: 199 €

Záver

Novinka od spoločnosti Huawei chce opäť zaujať zaujímavou výbavou za dostupnú cenu. Azda najväčším lákadlom bude veľký, 4,5-palcový IPS displej. Rozlíšenie neprekvapí, ale ani nesklame. Ďalej poteší operačný systém Android vo verzii 4.1 a nadstavba Emotion UI, ktorú si určite budú pochvaľovať začiatočníci. Nízka cena sa však odzrkadlila v malej internej pamäti a operačnej RAM pamäti. Prítomnosť dvojjadrového procesora sme kvôli občasným spomaleniam akosi nepocítili. Huawei Ascend G510 bude slušným kandidátom pre používateľov, ktorí ocenia veľký displej pri prezeraní webu alebo čítaní elektronických kníh. Ak vám vyhovuje menšia uhlopriečka, v ponuke do 200 € sa momentálne nachádzajú viaceré zaujímavé kúsky, napríklad Samsung Galaxy Ace 2 alebo Sony Xperia U.

Diskusia k článku:

rtg 16.04.2013 - 03:15

Chcel by som sa opytat redakcie ohladne testovacich fotografii, nie len u tohto mobilu, tie arašidy su ake stare? su este vobec jedle? uz ich pozorujem velmi dlhy cas... a ci po kazdej recenzii ich skonzumujete a doplnite nove? ale pravdu! ;-))))

Richard Hombauer16.04.2013 - 17:09 Trvalý odkaz

Su to redakcne stare a horke zaprasene arasidy sluziace jedine na fotografovanie telefonmi. Nech mozete porovnavat. :)

rtg16.04.2013 - 19:56 Trvalý odkaz

Vrtalo mi to v hlave dlhsi cas :-) Dakujem za odpoved aj ked otazka mnou polozena nebola k veci :-)))

Kamila23.08.2013 - 17:03 Trvalý odkaz

Dobry den, Dobry den, mam problem s aplikaciou instagram, zakazdym ked stlacim v paneli News tlacidlo "Following" tak chvilu zacne nacitavat a na to aplikacia padne a vrati ma to spat do systemu..vedeli by ste mi povedat cim je to sposobene?

Celá diskusia 4 príspevky