Motorola W230

Prvý kontakt s low-endom Lacný mobil bez fotoaparátu, ale s podporou microSD, MP3 aj FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 MHz,

rozmery: 111 x 45 x 15 mm,

hmotnosť: 80 gramov (zistená: 85 g),

displej: pasívny, 65 536 farieb, 128 x 128 b., 29 x 29 mm, uhlopriečka 40 mm,

pamäť: 1 MB + microSD (do 2 GB), 500 SMS, 500 kontaktov,

správy: SMS, EMS, MMS,

globálny prenos dát: GPRS,

lokálny prenos dát: kábel (miniUSB, aj nabíjanie), mass storage (offline),

hudba: MP3 prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné: WAP 2.0,

batéria: BQ50, 940 mAh

výdrž: do 9 h hovoru / 450 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, fotoaparát, e-mail, RSS, EDGE, UMTS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Bluetooth 2.0 + EDR, Wi-Fi, A2DP, Java, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, stereo handsfree, USB-miniUSB kábel, nabíjačka, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Motorola W230 je veľmi lacný telefón s prekvapivou funkčnou výbavou. Začnem chýbajúcimi funkciami - snáď ste nečakali Bluetooth či EDGE. Aj pasívny displej so slabými, resp. mizernými zobrazovacími schopnosťami na slnku nepatrí k pýche W230-ky. Ale ten mobil stojí menej než dvetisíc korún!

"Ten mobil stojí menej než dvetisíc korún!"

Rozmery a hmotnosť má prijateľné, dizajnom neprovokuje a batériu má nadštandardne silnú. Z hardvéru určite prekvapí podpora microSD kariet až do 2 GB, v balení nechýbajú stereo slúchadlá s 2,5 mm konektorom a mikrofónom. Hlavne od nich nečakajte žiaden výkon, buďme radi, že hrajú. Náročnejších používateľov upozorním na zabudovaný štvorkontaktný 2,5 mm konektor, do ktorého si určite zoženiete redukciu na štandardný konektor 3,5 mm. Na druhej strane sa nachádza univerzálny miniUSB konektor. Po pripojení mobilu ku PC dodávaným káblom sa mobil môže po opýtaní správať ako čítačka pamäťovej karty, vtedy sa však ostatné funkcie zablokujú.

"Z hardvéru určite prekvapí podpora microSD kariet až do 2 GB, v balení nechýbajú stereo slúchadlá..."

Klávesnica nie je najhoršia, len to potvrdzovanie ľavým výberovým tlačidlom považujem dnes už za zastarané. Stredovým tlačidlom vo väčšine prípadov vyvoláte "motorolácke" menu. Ovládanie má aj svoje ďalšie úskalia, mnohí však už zabudli na prednosti Motorol - napríklad vlastné usporiadanie hlavnej ponuky funkcií.

"Stredovým tlačidlom vo väčšine prípadov vyvoláte motorolácke menu."

Najväčší šok som zažil po spustení FM rádia. Vyskočili na mňa funkcie ako okamžité vyhľadávanie, RDS, dokonca Radio text a tiež nahrávanie záznamu. To sa však uskutočňuje v mizernej kvalite len do malej pamäte mobilného telefónu a poslúži skôr na budenie alebo záznam krátkeho spravodajstva. Pri počúvaní hudby nezabudnite v Knižnici médií prepnúť pamäťové zariadenie na pamäťovú kartu. Z dvojgabajtovej karty W230 bez problémov načítala všetky zložky s hudbou ako aj skladby v koreňovom adresári. Prehrávač aj FM rádio fungujú aj na pozadí.

"Po spustení FM rádia na mňa vyskočili funkcie ako okamžité vyhľadávanie, RDS, Radio text či nahrávanie záznamu."

Internetový prehliadač je úplne jednoduchý, hry sú prítomné dve - Tetris a Sudoku, nechýba ani kalkulačka, viacero budíkov s vlastnou hlasitosťou aj opakovaním, stopky a, samozrejme, kalendár s automatickým mazaním starých udalostí. Chýbajú mi tu už len poznámky.

Výhody:

- cena, cena, cena,

- podpora pamäťových kariet,

- MP3 aj FM rádio (fungujúce na pozadí)

Nevýhody:

- slabý pasívny displej,

- potvrdzovanie ľavým výberovým tlačidlom,

- chýba čo len VGA fotoaparát.

Orientačná cena: 1 890 Sk (Roden s. r. o.)

Záver

Keď som zvažoval testovanie Motoroly W230, takmer som ju odmietol. Čo mám na nej testovať? Keď som sa však dozvedel o podpore pamäťových kariet a FM rádia s RDS v takto lacnom mobile, neváhal som ani sekundu. S touto konfiguráciou nemá Motorola W230 medzi telefónmi iných značiek do dvetisíc korún konkurenciu. Prelistujte si Galériou fotografií tohto mobilu a jeho funkcií, určite objavíte ďalšie funkcie, ktoré som v texte nespomenul.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 05.05.2008 - 02:00

Quo: Jeeej, toto je ta lepsie vybavena alternativa Motofonu F3 :) Motka si chce tymto fajnym low endom ziskat zakaznikov a ja dufam, ze sa jej to podari (hlavne ked pojde s cenou este kusok nizsie :) )Mna by zaujimalo, ake su sluchatka a ako je to v menu pri prepinani mp3 napr v prehravaci, ci je to take pomale ako na starsich motkach

anonymous05.05.2008 - 13:33 Trvalý odkaz

riso: Quo - sluchadla, a nie sluchatka. :P
"Hlavne od nich ne?akajte žiaden výkon, bu?me radi, že hrajú."
Preskakovanie skladieb? Nepozoroval som nejake oneskorenie, ale neviem, co pre Teba znamena "pomale". Od mobilu za dvetisic korun necakam zazraky. ;)

anonymous05.05.2008 - 14:26 Trvalý odkaz

borizz: Cena je genialna. doteraz ked niekto kupoval mobil v takto nizkej kategorii tak bol rad ze ten mobil vedel volat a posielat spravy a mal budik. toto je opat posunutie dopredu a v danej kategorii nema konkurenciu. idealne pre deturence ako startovaci mobil ;)

anonymous07.05.2008 - 17:06 Trvalý odkaz

Hawker: Takze teoreticky by sa tam dali pouzit aj nokiacke sluchadla? :)

anonymous03.09.2008 - 18:06 Trvalý odkaz

robO: ludia prosim Vas poradte mi kde na nete by som zohnal nabijacku na tento telefon:(..nutne ju potrebujem..dajte mi pls wediet na skill_boy@azet.sk wopred wdaka..alebo ak ju ma niekto na predaj tak sa takisto moze ozwat;)

Celá diskusia 7 príspevkov