Nokia 6600 fold

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Elegantné 3G véčko s 2 Mpix fotoaparátom, VGA videom, FM rádiom a Nokia Maps.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 2100 MHz

rozmery: 88 x 44 x 16 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: ???

hmotnosť: 110 gramov (zistená: ???)

hlavný displej: aktívny (OLED), 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 32 x 43 mm, uhlopriečka 54 mm, aktívny pohotovostný režim,

sekundárny displej: aktívny OLED, 128 x 160 b., 22 x 27 mm, uhlopriečka 35 mm,

fotoaparát: 2 Mpix, LED blesk, záznam videí (VGA 15 fps, QVGA 30 fps),

druhá VGA kamera,

pamäť: 15 MB + 512 MB microSD (max. 4 GB),

správy: SMS, MMS 1.3, e-mail,

globálny prenos dát: GPRS class 32, EDGE class 32, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP, 3,5 mm jack (adaptér v balení),

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML, Flash Lite 3.0, Opera Mini, videohovor, akcelerometer,

batéria: BL-4CT, 860 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, autofókus, aktívny kryt objektívu, RSS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

Verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4CT, stereo slúchadlá WH-501, nabíjačka AC-4, 512 MB microSD, USB kábel CA-101, puzdro, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Štíhlej blondínke v električke zvoní z bordovej kabelky telefón. Elegantne vytiahne

, ktoré sa automaticky roztvorí. Nokia 6600 fold. Už model 6131 sa po stlačení tlačidla v kĺbe otvoril, ale Nokia 6600 fold používa ešte elegantnejší mechanizmus - magnety. Po jemnom stlačení príslušného tlačidla v bočnej stene sa nakrátko zmení pól jedného z , tie sa začnú odpudzovať a véčko sa pomocou pružiny roztvorí. Po ukončení hovoru blondínka len telefón zatvorí, magnety jeho ramená spoľahlivo udržia pri sebe. Vyzerá trochu nervózne. Akoby sa ponáhľala. Po minúte vyťahuje telefón z kabelky znovu, tentoraz po ňom len dvakrát jemne zaklope palcom. Predná stena s elegantným prechodom z bordovej do sivej farby zrazu zobrazí . O pár sekúnd sa otvárajú dvere električky a blondínka mizne v dave. Ešte počujete klopkať jej podpätky zrýchleným tempom.

Predná stena telefónu obsahuje aj svetelnú

upozorňujúcu na niektoré udalosti. V bočných stenách nájdete tenký konektor pre nabíjačku a microUSB konektor, ktorý slúži len na pripojenie slúchadiel či dátového kábla...ale nenabíja. V balení nájdete redukciu z microUSB na 3,5 mm jack s diaľkovým ovládaním. Zvláštnosťou Nokie 6600 fold je, že nie je vôbec vyvážená (viď táto ).

Písanie správ aj celkové ovládanie Nokie 6600 fold môžem pochváliť,

sú dostatočne veľké. Nemali by mať s nimi problém ani ženy s dlhšími nechtami. Žiadnych špeciálnych klávesov sa obávať nemusíte, je to klasika. Nokii 6600 fold však chýba tlačidlo na reguláciu hlasitosti, ktoré od dobrého telefónu vyžadujem.

informuje o všetkom dôležitom - čase, prijatej správe či zmeškaných hovoroch a udalostiach. Stačí sa dvakrát po sebe dotknúť hornej steny. Po otvorení zbadáte tradičný s aktívnym pohotovostným režimom na domácej obrazovke. Ten je prepojený napríklad s kalendárom, a tak má vaša manželka stále prehľad o udalostiach v najbližších hodinách či dňoch. Ak jej to prekáža, môže aktívny pohotovostný režim vypnúť a kochať sa nad fotografiou svojho miláčika na domácej obrazovke. Myslel som tým dieťa...alebo psa.

Nokii 6600 fold nechýba ani funkcia Ísť na, ktorá je zvyčajne priradená ľavému výberovému tlačidlu. Pod ňou sa ukrývajú vami vybrané funkcie, ku ktorým chcete mať rýchly prístup. Usporiadať si však môžete aj hlavné menu, žiaľ, regulácia jasu a doby podsvietenia v Nokiách radu S40 stále chýba.

ma milo prekvapil, paradoxne, len záznamom videí vo VGA rozlíšení. Najväčším nedostatkom fotoaparátu je jeho umiestnenie - často som objektív zakrýval prstom. Hudobné funkcie zase prekvapili dodávanou na 3,5 mm s diaľkovým ovládaním. je v Nokiách už plnohodnotný, nemám mu veľmi čo vyčítať. Dokonca spolupracuje aj s vonkajším displejom. Po jemnom naladení ekvalizéra vychádza z Nokie 6600 fold veľmi pekný zvuk, a to aj z dodávaných slúchadiel. zase ponúka podporu RDS, a tak vidíte vždy názov počúvanej stanice.

Správy sa nezmenili, ani e-mailový klient. Stále má problémy so sťahovaním len najnovších správ. Keď zadám napríklad "stiahnuť vždy 10 najnovších", po celom dni a nastavenej automatickej polhodinovej kontrole pošty mám mobil plný e-mailov. A to som tých nových dostal za posledný deň možno len päť! Nokie totiž hľadajú vždy nejakých tých 10 neprečítaných správ. A takých mám na serveri desiatky. Takže po prvej kontrole, pri ktorej 6600 fold stiahne len desať najnovších správ, sa pri druhej stiahne napríklad jedna novšia a deväť starších.

Nokia 6600 fold si pri odosielaní objektu cez Bluetooth pamätá posledné použité zariadenia. To sa v starších Nokiách S40 nestávalo.

Zaujímavosťou je aj vynovený Nokia minimap browser. Mrzí ma, že som ho pri krátkom kontakte s prístrojom nevyskúšal, tento článok už píšem na základe poznámok a fotografií. Akonáhle dostanem do rúk nejakú podobnú Nokiu radu S40, prečítajte si prosím jej recenziu, resp. prvý kontakt s ňou. Určite tam tento prehliadač spomeniem. Za vaše pochopenie úprimne ďakujem.

Späť však k tomu, čo sme vyskúšali.

v sérii S40 nie je novinkou. Plnohodnotnú navigáciu, presnejšie licenciu pre jej použitie, si musíte zakúpiť. Ale na vyhľadanie adresy a jej zobrazenie na mape úplne zadarmo sa spoľahnúť môžete. A to je dobre.

Z ostatných funkcií spomeňme klasické opakované budíky, šikovný kalendár prepojený s aktívnym pohotovostným režimom, poznámky dlhé až 1 000 znakov, kalkulačku, časovač a stopky. Nová Nokia 6600 fold je plná rôznych Java hier a aplikácií. Z tých oceňujem asi len Operu Mini a konvertor jednotiek.

Výhody:

- dizajn a elegantné otváranie,

- decentný, ale praktický vonkajší displej,

- svetelná informačná dióda,

- 3,5 mm redukcia s diaľkovým ovládaním.

Nevýhody:

- vonkajší displej na slnku takmer vôbec nevidno,

- chýba nastavenie jasu a doby podsvietenia displeja,

- stále nevydarená kontrola elektronickej pošty,

- microUSB nenabíja.

Orientačná cena: odhadom 9 600 Sk / 318,66 € (Epicentrum)

Záver

Nokia 6600 fold mi pripadá ako Nokia 6280 vtesnaná do elegantného véčka s niekoľkými softvérovými vylepšeniami. Funkčne je dnes už priemerom, ale ľudia nestíhajú s technickou dobou, preto takéto telefóny vítame. To čo bolo pred dvoma rokmi špičkou je dnes normálne. Na Nokii 6600 fold oceňujem elegantný vzhľad a zaujímavé otváranie. Ženám sa páči a nemám vážnejší problém im tento telefón odporúčať.

A čo konkurenti? Véčok je dnes v predaji minimum. Motorola RAZR2 V8 funkčne za Nokiou 6600 fold jednoducho nestíha. Sony Ericsson W980 je zase mierne popredu. LG môže zaujať modelom KF510, ktorý má podobné farby a unikátne dotykové ovládanie. Tento model vyhlasujem za priameho konkurenta Nokii 6600 fold.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 20.10.2008 - 18:25

jerikj: že by kone?ne nejaké pekné vé?ko od Nokie? Inak to tam je Ledka na indikáciu zmeškaných udalostí? Ak áno,tak chcem, chcem,chcem :))))

anonymous29.04.2008 - 00:34 Trvalý odkaz

mark: No a tento FOLD je este skaredsi ako ten slide, hroza.
Pripada mi to ako napodobenina samsungu spred 2 rokov.

anonymous20.10.2008 - 18:25 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

anonymous20.10.2008 - 20:36 Trvalý odkaz

Rustical: V galérii tejto Nokie je na 3. stránke hne? na druhej foto telefónne ?íslo zobrazené, ale už na piatej foto tej istej stránky je toto ?íslo zamaskované. Bu? to uniklo pozornosti alebo to tak má by?. ;) Inak pekné fotos..

anonymous20.10.2008 - 22:01 Trvalý odkaz

Mirec: mne sa ten telefon paci tak w pohode je len ta cena je velka

Celá diskusia 17 príspevkov