Google mapy s navigáciou už aj na Slovensku!

Google dnes konečne spustil svoju hlasovú online navigáciu aj pre Slovenskú republiku. Navigácia je bežne dostupná ako súčasť aplikácie Mapy. Nevýhodou je nutnosť pripojenia na internet.

Navigáciu v rámci Google Maps som v smartfóne s Androidom s veľkou spokojnosťou používal presne pred rokom v Ženeve a odvtedy som netrpezlivo čakal, kedy ju Google spustí aj u nás.

Na Slovensku totiž doteraz táto šikovná funkcia nebola dostupná. Hodinové navigovanie zhltne len pár megabajtov dát a v istých situáciách je na nezaplatenie.

Od dnešného dňa tak má prakticky každý slovenský majiteľ smartfónu s OS Android alebo iOS plnohodnotné navigačné zariadenie do auta i pre chodcov. Jedinou podmienkou je pripojenie k internetu. V zahraničí ste tak obmedzení roamingovými cenami za prenos dát, na čo si pred cestou von dajte pozor. Na druhej strane, roamingové dátové balíky operátorov dostali ďalší význam.

Navigácia na Mapách Google je online GPS navigácia s hlasovými pokynmi, reálnymi zábermi ulíc a satelitnými fotografiami, zobrazí aj aktuálnu dopravnú situáciu. Mapy Google umožňujú stiahnuť si mapové podklady do zariadenia a používať ich offline bez prístupu na internet.

Funkcie navigácie sú slušné. Nechýba vyhýbanie sa spoplatneným cestám ani výpočet viacerých trás na jednej mape. Vy si už vyberiete tú sympatickejšiu. Samozrejmosťou sú slovenské hlasové pokyny a pekná grafika.

Navigácia Google Mapy ponúka:

- Hlasové vyhľadávanie: hľadanú destináciu je možné do telefónu zadať jednoducho jej vyslovením, čo je u mobilných zariadení oveľa rýchlejšie a pohodlnejšie. Hlasové zadávanie funguje pri dodržaní správnej artikulácie korektne.

- Vždy aktuálne informácie: navigácia využíva vždy najaktuálnejšie mapové podklady. Vďaka pripojeniu na internet získava používateľ ďalšie aktuálne užitočné informácie o okolí.

- Vyhľadávanie pozdĺž trasy: v rámci navigácie je možné pomocou tzv. Vrstiev vyhľadať okolité reštaurácie, čerpacie stanice, bankomaty alebo parkoviská.

- Street View: pre bezproblémovú orientáciu je možné si križovatky, odbočky a cieľové miesto prezrieť v najvyššom detaile v službe Street View. Pri priblížení k cieľovej destinácii sa mapa automaticky prepne do zobrazenia ulíc Street View, takže používateľ vopred presne vie, kde má zastaviť alebo zabočiť.

- Satelitný pohľad: umožňuje sledovať cestu pred sebou na detailných leteckých snímkach a lepšie tak identifikovať terén pred sebou i jeho okolie.

- Vyhľadávanie ako na Mapách Google: nie je potrebné hľadať len názov mesta alebo ulice, navigácia používateľa dovedie ku konkrétnemu podniku alebo firme, alebo dokonca k špecifickému typu firmy (napr. talianska reštaurácia).

Pokiaľ aplikáciu Mapy vo svojom smartfóne nemáte, bezplatne si ju môžete stiahnuť v Google Play alebo App Store.

Diskusia k článku:

Marian 03.04.2013 - 14:15

...ostal uz iba Banglades.

FaFrNoK03.04.2013 - 18:17 Trvalý odkaz

Vsetko zle. Dal som si len pre simulaciu trasu domov. Hoci po cca. 50 m sa viem dostat na cestu pre motorove vozidla, kde mozem ist 90 km/h, cca. 500 m ma to naviguje na subeznu cestu, ktora je uzka, rozbita je tam povolena rychlost len 50 km/h. Taktiez pri prijazde do ciela ma to naviguje po rozbitych bocnych ulickach, nie po hlavnej ceste. Zrejme si vybera najkratsiu cestu, ale nikde nevidim moznost zmenit toto nastavenie.

sysell04.04.2013 - 09:38 Trvalý odkaz

No daj z akeho mesta kde to mas nech si to vyskusam.

sysell04.04.2013 - 11:53 Trvalý odkaz

z toho obrazku h.. vidim ked nepoznam ani to mesto, nemas zapnut nejake obmedzenia na spoplatnene useky alebo hladanie najkratsej trasy? ked das najrychjsie vacsinou je to najlespie.

Celá diskusia 12 príspevkov