Nokia 6600 slide

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Štýlový mobil s 3,2 Mpix fotoaparátom s AF, VGA videom, FM rádiom s RDS a UMTS

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS

rozmery: 91 x 45 x 14 mm

dĺžka otvoreného prístroja: 116 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 112 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm (2,2''), aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, autofókus, záznam videí (VGA s 15 fps, QVGA s 30 fps),

pamäť: 20 MB + 512 MB microSD,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack (adaptér v balení), FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML, Flash Lite 3.0, Opera Mini, videohovor, akcelerometer,

batéria: Li-Ion, BL-4U, 1000 mAh,

výdrž: do 4 h hovoru / 240 h pohotovosti

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, aktívny kryt objektívu, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, UMA, rozpoznávanie hudby (TrackID), minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4U, stereo slúchadlá HS-83 + AD-83, nabíjačka AC-8, 512 MB microSD, USB kábel CA-101, puzdro, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Pred časom sme mali k dispozícii Nokiu 6600 fold, ktorá bola zameraná najmä na ženskú časť populácie. Tentokrát tu máme jej mužskú dvojičku, ktorá nesie takmer identické označenie. Reč je o Nokii 6600 slide.

a použité prvky smerujú fínsku novinku do rúk pánom. Čierna farba, jednoduché tvary a použité kovové časti to jednoznačne potvrdzujú. Moja antipatia k lesklým tmavým povrchom bola dovedená takmer k vrcholu. Prakticky celé telo je lapačom a exkluzívny vzhľad sa vytratil už po pár hodinách používania. Vysúvací mechanizmus musím pochváliť, všetko funguje ľahko a presne. Vôľa hornej časti je minimálna, čo sa u Nokie často nevidí. Steny telefónu sú prakticky prázdne, jedine v hornej časti objavíte ukrytý microUSB konektor a tlačidlo uvoľnenia zadného krytu. Ten ide dolu pomerne ťažko a vyžaduje si to zvyk a cvik.

Ovládacích prvkov je absolútne minimum. Na

pod displejom si treba chvíľu zvykať, nevystupujú nad povrch a sú pomerne drobné. Majú však nízky zdvih a odpor. To isté by sa dalo povedať aj o alfanumerickej klávesnici. Písanie na nej neunaví, otázne je použitie v poriadnej chlapskej ruke. Rozmery jednotlivých tlačidiel sú malé a ľudia s väčšími prstami budú takmer určite robiť preklepy. Horný rad je navyše veľmi blízko vysunutej hornej časti a spodný je zasa úplne na okraji. Ja som si veľmi ťažko hľadal ideálnu polohu na písanie v jednej ruke. Nokii 6600 slide veľmi chýbajú tlačidlá pre reguláciu hlasitosti. Pri počúvaní hudby môžete použiť tie na káblovom diaľkovom ovládaní.

patrí k tomu lepšiemu a za to si Nokia zaslúži pochvalu. Kombinácia QVGA rozlíšenia a malých rozmerov ponúka jemné zobrazenie. Jas reguluje senzor, stále však chýba manuálne nastavenie intenzity a voľba doby podsvietenia. Budúcich majiteľov poteší prítomnosť aktívneho pohotovostného režimu, ktorý si môžete podľa potreby upraviť. Zo stavu spánku si zaklopaním po mobile zobrazíte a prípadné zmeškané udalosti. Tu je vidno podobnosť s Nokiou 6600 fold.

Systém a menu sú prakticky rovnaké ako u dvojičky. Nechýba možnosť štyroch zobrazení menu a vlastné usporiadanie položiek. Rovnako dobre poslúži položka

, ktorá ukrýva voliteľný rýchly prístup k jednotlivým funkciám.

na zadnej strane disponuje rozlíšením 3,2 Mpix a nahráva video vo VGA rozlíšení. Ak budete hľadať spúšť, tak nepochodíte. Fotografuje sa stlačením stredového tlačidla. Pôvodne som si myslel, že nedisponuje ani autofókusom. No stačí stredové tlačidlo podržať, fotoaparát zaostrí a uvoľnením vytvoríte záber. A tu som narazil na jednu prekážku. Čo ak nedôjde k správnemu zaostreniu? Normálne by ste uvoľnili spúšť a skúsili znova. Nokia 6600 slide však rovno vytvorí záber a vám nezostane nič iné, len nepodarok vymazať a pokus opakovať. Diódu na prisvetlenie scény nie je možné použiť pri nahrávaní videa, len pri fotografovaní. Na klávesové skratky rovno zabudnite, všetky nastavenia musíte prechádzať cez kontextové menu.

Hudbu z prehrávača si konečne vychutnáte na kvalitnejších slúchadlách. Napriek absencii 3,5 mm konektora na tele je v balení redukcia s diaľkovým ovládaním, ktorá ho obsahuje a pripája sa do microUSB konektora. Dodávané slúchadlá sú pomerne kvalitné. Pribalenú nájdete aj pamäťovú kartu veľkosti 512 MB, jej polohu pod batériou považujem za veľké mínus. Prítomnosť

určite poteší, nepríjemnou zaujímavosťou je, že na jeho fungovanie nestačí pripojiť kábel s diaľkovým ovládačom, ale musíte doň vsunúť aj slúchadlá.

Pracovné funkcie zostali prakticky bez zmien.

SMS a MMS majú spoločnú schránku aj editor. pracuje s viacerými kontami naraz, ale má zopár neduhov, ktoré boli spomínané pri Nokii 6600 fold.

ponúkajú miesto pre 2000 podrobných záznamov. Opäť je na výber zobrazenie vnútornej pamäte a SIM aj so zmiešaním. Páči sa mi systém hlasového vytáčania bez potreby nahratia hlasových značiek. Hovor môžete ovládať posunom hornej časti, nerozumiem však, prečo zasunutím nedochádza aj k zablokovaniu klávesnice. Stále treba zamknutie potvrdiť, alebo počkať na automatický zámok.

Napriek implementácii Nokia Mini Map prehliadača u Nokie 6600 fold, Nokia 6600 slide nič také neponúka. Stretnete sa so

, ktorý sa najviac hodí na WAP stránky. Na klasické surfovanie je lepšia predinštalovaná Opera Mini. Pri nej ani nepocítite absenciu HSDPA.

Pravidelne sa u série S40 stretávame s Nokia Maps. Na karte sú od výrobcu uložené mapové podklady, na navigáciu však potrebujete ešte dve chýbajúce veci. A to GPS modul a licenciu. V základnom stave si aspoň vyhľadáte určitú adresu a prezriete mapu.

Od výrobcu môžete očakávať aj balík nainštalovaných Java aplikácií a hier, Nokie si však stále neporadia s ich minimalizáciou. Z ostatných funkcií spomeniem kalendár s prepojením na aktívny režim, opakované budíky, poznámky, stopky, časovač a stále potrebnú kalkulačku.

Výhody:

- kovové prvky a elegantný dizajn

- veľmi dobre čitateľný displej

- príjemné rozmery

Nevýhody:

- riešenie spúšte fotoaparátu

- lesklé prvky priťahujú odtlačky

- nie práve pohodlná alfanumerická klávesnica

Orientačná cena:8 490 Sk /281,82 € (epicentrum.sk)

Záver

Po krátkom zoznámení s Nokiou 6600 slide musím povedať, že pre mnohých to môže byť zaujímavý vianočný darček. V kompaktnom tele sa skrýva pomerne slušná výbava, dobré spracovanie aj s kovovými prvkami. Odporúčam však vyskúšať písanie, aby ste potom zbytočne netrpeli. Potom si už budete užívať elegantný a nevtieravý zjav, ale aj hodiny utierania odtlačkov. Momentálneho najvážnejšieho konkurenta vidím vo vlastných vodách, v Nokii 6500 Slide, ktorá funkčne zodpovedá novinke, ale predáva sa podstatne lacnejšie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 23.12.2008 - 20:30

Libertarian: Nemozem si pomoct, ale mne sa tento hrackarsky plastovy design vobec nepaci. 3600 slide detto.

anonymous28.04.2008 - 18:06 Trvalý odkaz

panZraLOCK: no tak ale teda nokia to zacala riadne miesat s tymi cislami.. clovek by ocakaval, ze si v tom urobia konecne poriadok, no oni to este viac zamozavaju

anonymous28.04.2008 - 18:11 Trvalý odkaz

Fizzy: Pekny decentny dizajn ala 6600 do ktoreho sa asi kazdy majitel zamiloval sa v Nokii uz davno vytratil :( skoda.

anonymous28.04.2008 - 18:41 Trvalý odkaz

T: Mam 6500 a ta vyzera omnoho lepsie...

anonymous28.04.2008 - 19:18 Trvalý odkaz

Quo: Krasny fonik, ktovie z akych materialov bude, lebo na obrazku vyzera kazdy fon od Nokie krasne... :lol:
6600 bola asi najkrajsie nokia, cest jej slave :)

Celá diskusia 56 príspevkov