Samsung E330

Recenzia klasického véčka Tradičný dizajn kórejského véčka strednej triedy narušila prítomnosť internej antény.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko s internou anténou,

OS: vlastný, uzavretý,

frekvencie: 900/1800 MHz,

rozmery: 86 x 46 x 24 mm,

hmotnosť: 85 gramov,

vonkajší displej: pasívny, 65 536 farieb, 96 x 96 b.,

vnútorný displej: pasívny, 65 536 farieb, 128 x 160 b.,

fotoaparát: VGA, 5x zoom,

pamäť: 9 MB, 1 000 kontaktov, 200 SMS,

správy: SMS, EMS, MMS, CB,

prenos dát: GPRS 4+2, kábel,

zábava: Java, WAP 2.0, 40-hlasé MIDI,

batéria: Li-Ion, 800 mAh,

výdrž: do 3 h hovoru/220 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

EDGE, IrDA, Bluetooth, rádio, MP3 prehrávač, instant messaging, e-mail, záznam videa.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Pre zapnutie mobilu stačí stlačiť červené tlačidlo. S uvítacou animáciou sa musíte zmieriť, zvuk (2 typy) aj uvítaciu správu môžete zmeniť, resp. vypnúť.

Výmena SIM karty je veľmi jednoduchá záležitosť. Väčšia časť zadnej steny je tvorená samotnou batériou, pod ňou sa ukrýva veľmi jednoduchý zasúvací mechanizmus pre uloženie SIM karty.

Dizajn

E330-ka je úplne obyčajné véčko s nevtieravým dizajnom. Interná anténa umožnila výrobcovi vytvoriť dokonalý vajcovitý tvar prístroja. Pod vycentrovaným externým displejom sa nachádza zvláštna kruhová svetlomodrá dióda (môžete ju len vypnúť alebo zapnúť), nad ním objektív fotoaparátu s pochrómovaným okružím. Musím však priznať, že telefón vyzerá fakt elegantne.

Otvorenie jednou rukou by nemalo žiadnemu majiteľovi robiť problémy (nečakám, že si ho kúpi robotník s rukou ako medveď). Zabudovaná pružinka má primeraný odpor. Spracovanie je veľmi kvalitné, a tak nečakajte ani žiadne nepríjemné zvuky pri otváraní.

Klávesnica

Dizajnéri Samsungu sa posnažili nudné alfanumerické tlačidlá dizajnovo spestriť, až prišli k nápadu spojiť krajné dvojice tlačidiel v jednej úrovni do akejsi ležatej osmičky. Medzi štyrmi takýmito "osmičkami" sa nachádzajú jednotlivé tlačidlá v strednom stĺpci. Na klávesnici sa píše trocha horšie, no po pár dňoch som si na mierne nadol posunuté tlačidlá stredného stĺpca zvykol.

Kritiku si však zaslúži potvrdzovanie volieb aj samotný vstup do menu. Tieto úkony totiž robíte vždy ľavým polyfunkčným tlačidlom, pričom stredové tlačidlo ostáva nevyužité (okrem vstupu do WAP-u).

Všetkým štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla priradil výrobca pevné voľby. A tak z pohotovosti jedným klikom vstúpite do kalendára, melódií, menu fotoaparátu alebo začnete písať SMS,

V ľavej bočnej stene nájdete ergonomicky umiestnené aj tvarované dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. V pravej stene sa zase nachádza špeciálne tlačidlo, ktorého podržaním spustíte funkciu fotoaparát.

Podsvietenie tlačidiel je výborné. Číslam 2 až 9 je možné priradiť rýchlu voľbu ? telefónne číslo.

Displej

Prekvapilo ma, keď som zistil, že Samsung E330 používa v oboch displejoch pasívnu technológiu UFB. Pri porovnaní s aktívnym displejom iného Samsungu som rozdiel takmer nepoznal.

Vonkajší displej má niekoľko funkcií. Zobrazí meno alebo číslo volajúceho, upozorní na zmeškanú udalosť, alebo zobrazí fotoaparátom zameriavaný objekt ako výborná náhrada zrkadielka.

Vnútorný displej a menu vôbec je trocha vynovené. Novinkou v Samsungu sú ikony v hlavnej ponuke menu. Ostatné úrovne sú textového charakteru (6 riadkov) a páči sa mi, že aj v E330-ke bez vstupu do niektorých položiek vidíte ich nastavenie v malom okienku. Opäť (zatiaľ len s výnimkou modelov E300 a D500) je nutné všetky voľby potvrdzovať ľavým polyfunkčným tlačidlom. V starších modeloch bolo možné vstúpiť do vyznačenej položky šípkou doprava, v tomto prípade nie. Modré tlačidlo použijete len pri vstupe do WAP-u (len z pohotovostného displeja) a pri prehliadaní WAP stránok.

V nastaveniach displeja máte možnosť upraviť tapetu (animácia, fotografia, obrázok), písmo na ploche (hore, dolu, vypnuté), štýl písma na ploche (čierne, biele, biely obrys, biely tieň, čierny tieň), nastaviť štýl zobrazenia času na vonkajšom displeji (digitál, analóg), farbu menu (červená, modrá, fialová, šedá), dobu podsvietenia (15 s až 10 min.), kontrast (každého displeja nezávisle).

Vonkajší displej po určitom čase úplne zhasne a rozsvieti sa až po dlhšom podržaní bočného tlačidla. To zdržuje najmä pri kontrole času či zmeškanej udalosti.

Na displeji vidíte pri písaní správy, a rovnako aj v menu 6 riadkov textu, pri čítaní správ zobrazí tento mobil len 5 riadkov. Na WAP-e uvidíte dokonca 8 riadkov textu. Na priamom slnku neuvidíte na vonkajšom ani vnútornom displeji zaručene nič.

Fotoaparát

Vstavaný VGA fotoaparát slúži najmä na zdieľanie momentov so svojimi známymi prostredníctvom MMS-iek. Ešte je tu alternatíva odoslania fotky z telefónu káblom do PC, ale tú som nemal možnosť otestovať. Fotoaparát môžete spustiť niekoľkými spôsobmi, najjednoduchším bude podržať špeciálne bočné tlačidlo. Ak tak učiníte v zavretom stave, externý displej vám poslúži ako zrkadielko. Nad ním sa po aktivácii automatického režimu pri každom stlačení spúšte premení dióda na intenzívne svetlo.

Ako správny Samsung, aj tento ponúka množstvo nastavení fotoaparátu. Všetky je možné bleskovo zmeniť pomocou číslicových tlačidiel. Medzi funkciami nájdeme režim (normálny, multizáber, nočný režim, len zachytiť), rám, efekt (šedý, negatív, sépia...), otočenie, časovaná samospúšť, nechýba samozrejme ani zmena rozlíšenia (640 x 420, 320 x 240, 160 x 120 a 128 x 120 b.), kvalita (v 5 stupňoch), zvuk spúšte (chýba mi tu vypnutie zvuku), blesk a predvolený názov. Počas fotenia môžete záber 5x priblížiť a zmeniť jeho jas.

Obrázky

Fotky sa ukladajú do položky Moje fotografie. Odtiaľ je ich možné presúvať do albumov (dvoch). Pri prezeraní nie je možné snímky ani priblížiť, ich úpravu nečakajte vôbec. Odoslanie obrázku je možné len cez MMS, prípadne dátovým káblom.

Melódie a prehrávač hudby

Samsung E330 podporuje 40-hlasé MIDI melódie. Ich prehrávanie je síce svojské, ale veľmi kvalitné (najmä bicie). Z prednastavených melódií si pravdepodobne nevyberiete, a tak budete musieť použiť iné zdroje (MMS, WAP). MIDI melódia stiahnutá z WAP-u je použiteľná aj ako zvonenie. To v niektorých modeloch nebolo možné. V prístroji sa nachádza aj niekoľko MMF melódií, no keď som chcel nejakú stiahnuť z jednej WAP stránky, nebolo to možné. Na hovor nedokáže E330-ka upozorniť melódiou a súčasným vibrovaním.

Páči sa mi možnosť odlíšenia SMS-ky a MMS-ky rôznymi melódiami. Akurát, že máte vždy na výber len z 10 prednastavených zvukov. Vedel by som si medzi nimi vybrať, no chýba mi tu obyčajné tiché pípnutie.

Zvláštvosťou je možnosť zapnutia melódie, ktorú telefón vydá pri spojení. Pri nastavení tichého režimu môžu byť aktívne vibrácie, alebo aj nie.

Pamäť

zdieľaná: 6,3 MB pre zvuky, obrázky, MMS,

Java hry: 3 MB,

kontakty: 1 000,

SMS: 200,

kalendár: 4 x 25 poznámok.

Telefónny zoznam

Do zoznamu je možné vstúpiť len z pohotovostného stavu pravým polyfunkčným tlačidlom. Ak chcete hľadať meno, musíte túto položku zase potvrdiť ľavým polyfunkčným tlačidlom. Potom pomocou viacerých znakov vyhľadáte požadovaný kontakt. Pod sebou vidíte 4 mená, nad nimi vždy telefónne číslo jedného z nich. Výborný systém, ktorý mi u niektorých značiek dosť chýba. Zoznam v telefóne je pochopiteľne viacpoložkový. K menu je tak možné priradiť okrem čísiel a e-mailu aj 50-znakovú poznámku, zaradenie do jednej z 10 skupín (ich význam som však nenašiel), obrázok a melódiu.

Hovor

Reproduktor počas hovoru mohol byť určite hlasnejší. Dĺžku hovoru vidíte aj počas neho, aj chvíľu po jeho ukončení. Okrem aktuálnej dĺžky je zobrazené aj meno alebo číslo volaného/volajúceho. Počas telefonátu môžete aktivovať hlasné handsfree, hovor nahrať, vstúpiť do menu textových správ a kontaktov. Podržaním bočného tlačidla môžete stíšiť zvonenie alebo prichádzajúci hovor odmietnuť...podľa vašej voľby v nastaveniach telefónu.

Písanie textov

Pri spustení editora správy začínate s aktívnym slovníkom T9, ktorý musíte pravým užívateľským tlačidlom vypnúť, resp. prepnúť do iného režimu. V tomto modeli však po prepnutí do bežného režimu písania pokračujete malým písmom, na rozdiel od starších modelov tohto výrobcu.

Rozmiestnenie znakov

- v správach:

1 . , - ? !

# medzera

* veľkosť písma, podržaním zoznam symbolov,

- na WAP-e:

1 medzera 1 @ _ #

# veľkosť písma

0 . 0 , / :

SMS

Písanie správy sprevádza odpočítavanie znakov. Spolu je možné napísať až 12 správ, pričom vďaka T9 bez diakritiky ich aj naplno využijete. Ja som sa dostal naďalej na dve správy, pričom ani na konci druhej SMS nedochádzalo k oneskoreniu reakcií prístroja. Písmo však mohlo byť menšie. Vyhovuje najmä ľuďom s horším zrakom.

Potešila ma aj podpora EMS, na ktorú mnohí zabúdame, a pritom by nám koľkokrát mohla pomôcť spestriť jednoduchú či nudnú SMS-ku.

MMS

Editor Multimediálnych správ je jednoznačne vydarený. V hornom riadku vidíte veľkosť správy, pod ním predmet, nižšie políčko pre obrázok, nižšie zvuk (aj stiahnutý z WAP-u) a nakoniec text. Dokonca je počas tvorby MMS-ky možné vytvoriť novú fotografiu. Maximálna veľkosť MMS môže byť 95 kB.

WAP

WAP prehliadač tohto imidžového telefón si zaslúži pochvalu. Naraz vidno 8 riadkov textu, pohyb po stránke je rýchly a prehliadač tiež. Samsungy od počiatku patrili na WAP-e k najrýchlejším prístrojom. Prehliadačom je známy Openwave. Samsung sa polepšil aj vo formulároch, a tak už nezobrazuje len jeden riadok, ale postupným pridávaním textu sa v okienku aj pridávajú riadky. Veľkým prekvapením pre mňa bola možnosť vstúpiť do zoznamu prijatých a odoslaných textových správ.

Samsung E330 ponúka dátove GPRS prenosy v konfigurácii 4+2 timesloty. Nikde v telefóne som však nenašiel počítadlo prenesených dát.

Organizačné funkcie

Budík - Samsung už istý čas ponúka až 3 budíky, pričom si môžete každý nastaviť na iný čas a iné dni v týždni. Horšie je to už s melódiou budenia, na výber máte z pätice prednastavených melódií. Či má telefón budiť aj vo vypnutom stave je potrebné nastaiť.

Kalendár - do neho vstúpite pohybom štvorsmerného tlačidla v pohotovostnom stave nadol. Každá poznámka v kalendári môže mať 100 znakov. Spolu môžete uložiť 25 pripomienok pre každú zo štyroch typov udalostí (harmonogram, hovor, urobiť zoznam a výročie). Chýba mi tu opakovanie udalostí, tie je možné len presúvať alebo jednotlivo kopírovať. Týždeň začína, ako sme si už pri Samsungoch zvykli, nedeľou.

Hry a Java aplikácie

V novom telefóne nájdete 2 výborné hry: SnowBallFight (guľovačka) a BubbleSmile (logické usporiadanie farebných loptičiek).

Podľa JBenchmark.com dosiahol Samsung E630 podpriemernú rýchlosť Java aplikácií.

Ďalšie funkcie

- diktafón zaznamenáva AMR nahrávku dlhú do dvoch minút,

- kalkulačka dokáže pracovať aj s percentami a zátvorkami,

- prevodník rôznych jednotiek ma tiež milo prekvapil,

- odpočítavanie času popisovať nemusím,

- stopky s tromi medzičasmi milo prekvapili.

Výdrž, batéria

Výdrž je pomerne slušná, ale len v prípade, že telefón veľmi nevyťažujete. Veľkú časť energie odčerpáva displej a pripojenie na WAP. Výdrž 2 ? 3 dni pri bežnom používaní nebude výnimkou.

Výhody:

- dizajn a kvalita spracovania,

- mnoho nastavení fotoaparátu,

- editor SMS a MMS správ,

- čítanie SMS počas wapovania.

Nevýhody:

- úplné zhasínanie externého displeja,

- stredové tlačidlo,

- funkčné nedostatky,

- displej na slnku.

Samsung SGH-E330 je imidžové véčko s kvalitnou klávesnicou a dobrými hovorovými funkciami. Mrzí ma, že sa po veľmi dobrom modeli E300 Samsung vrátil k takým nedostatkom, akým je napríklad chýbajúce potvrdzovanie stredovým tlačidlom. Samsungy ma však prekvapujú svojim rýchlym a príjemným wapovým prehliadačom.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu