Sony Xperia L - so spúšťou aj ledkou

Prvý kontakt so 4,3'' Androidom s mechanickou spúšťou 8 Mpix fotoaparátu, nápadnou farebnou LEDkou a solídnym spracovaním.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm Snapdragon MSM8230

procesor: dvojjajdrový 1 GHz

grafický procesor: Adreno 305

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 129 x 65 x 10 mm,

hmotnosť: 137 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 854 b., uhlopriečka 4,3'' (109 mm), odolný proti poškriabaniu,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, Sony Exmor RS, HDR fotky aj video, nahrávanie HD videa (1 280 x 720 b., 30 fps), tlačidlo spúšte,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM (dostupných 778 MB) + 8 GB ROM (dostupných 1,6 GB pre aplikácie + 4 GB pre súbory aj využitie aplikáciami) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 750 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 245 eur, v predaji

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: mobil, batéria, microUSB kábel, dokumenty

Čo si budeme hovoriť, všetky androidové smartfóny sa dnes podobajú ako vajce vajcu. Už ani na tie tlačidlá pod displejom neostáva miesto - aj v Xperii L sa zobrazujú už len virtuálne v spodnej časti displeja. A keď je to nevyhnutné, napríklad pri prezeraní fotografií, úplne zmiznú a laik sa môže čudovať, ako sa vráti o krok späť či domov.

Chvalabohu, Sony sa našlo vo výraznom vypínači, ktorý slúži na pohodlné rozsvietenie i zhasnutie displeja, aj ako orientačný bod vo vrecku. Chváliť budem aj ovládanie hlasitosti a dvojpolohové tlačidlo spúšte, ktorého podržaním spustíte fotoaparát aj v zablokovanom stave. Tak to má byť.

Veľkým prekvapením je otvor pre pútko v spodnej stene, ktorý sa z mobilov takmer úplne vytratil asi pred tromi rokmi a jeho prítomnosť na nejakej novinke je veľkou vecou. Nie len pre tých, ktorí nosia mobil na krku, ale hlavne pre tých, ktorí naň chcú pripevniť pútko na ruku či nejaký prívesok na rýchlejšie vyhrabanie telefónu z dámskej kabelky známej aj pod kódovým označením čierna diera.

Audio konektor v hornej stene je už klasikou. Tu ho využijete pre počúvanie Walkmanu aj FM rádia s podporou RDS a asi najlepším ovládaním na svete. Aspoň mne sa tak veľmi páči preľaďovanie frekvencií v dosahu na starej dobrej kvázi analógovej stupnici. Zadná stena je pogumovaná a príjemná na dotyk, a tak jediným kameňom úrazu ostáva microUSB konektor v bočnej stene. Kto už len toto ocení?

Odňatie zadnej steny si vyžaduje odvahu alebo nahliadnutie do príručky v balení. A vloženie microSD karty pre rozšírenie 4 GB pamäte si zase vyžaduje vybratie 1700 mAh batérie s označením BA900. Ak sa budete v práci nudiť, môžete dať kolegom úlohu: Ak mi do minúty dokážeš z mobilu bez jeho poškodenia vybrať pamäťovú kartu, platím ti obed. Na toto len tak hocikto nepríde. Jedine, že by si kolegovia pozreli naše video Na jeden záber na konci článku.

Video bude doplnené neskôr. Zatiaľ si pozrite naše ostatné videá na YouTube.com/fonysk.

Pri pohľade na prehnutú zadnú stenu upúta malé logo NFC. Ťuk do diaľkového ovládača k Sony televízoru a vaše fotografie sa zrazu objavia na jeho obrazovke. Ťuk do špeciálneho reproduktora (napríklad Sony SRS-BTV5) a hudba zrazu znie z neho. Žiadne párovanie, pripájanie, všetko šlape automaticky a je to mimoriadne návykové. A ten externý reproduktor sa naozaj zíde, keďže hlasná reprodukcia hudby z Xperie L nestojí za veľa. Mriežku reproduktora hľadajte v zadnej stene, vo vrecku tak mobil radšej noste displejom k telu.

Pri pohľade nad 4,3'' displej s priemerným rozlíšením a horšími pozorovacími uhlami môžete vidieť ešte horšiu VGA kameru. Funkciu prepínania prednej a zadnej kamery by som z aplikácie venovanej hlavnému 8 Mpix fotoaparátu úplne zrušil. Fakt! Ukážku môjho ksichtu nasnímaného prednou VGA kamerou s VGA rozlíšením hľadajte v galérii. A nezľaknite sa ma.

Zadná kamera je normálnej kvality. Poteší funkciou HDR, ktorá dokonca nevyblokuje ovládanie expozície, logicky vypne iba blesk. HDR reálne funguje a veľkú radosť mi robí aj ľavá vertikálna lišta, do ktorej môžete pridať akúkoľvek funkciu podobne ako na Samsungoch. 2 Mpix rozlíšenie zase poteší rozlíšením 1920 x 1080 px, teda na vašej Full HD telke budú snímky akurát napasované a bez nutnej kompresie.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 46 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 92 MB / min.)

V spodnej stene sa ukrýva silná dióda, ktorá mení farby podľa stavu. Vybitý mobil bliká na červeno, nabíjaný svieti na zeleno, a keď chcete robiť experimenty ako majitelia Xperii U, P a S, stačí si stiahnuť aplikáciu Ilumination Bar. Každá aplikácia potom rozsvieti ledku inou farbou. Len treba počkať na jej novú verziu, aktuálna si s eLkom ešte úplne nerozumie.

Horná lišta obsahuje zopár skratiek, nastavenia prístroja zase potešia vylepšeniami ako Stamina režim pre dlhšiu výdrž na jedno nabitie, Sony nezabudlo ani na automatické spúšťanie vybraných aplikácií po pripojení nabíjačky, slúchadiel a iného príslušenstva.

Sony Xperia L je skrátka dobrý mobil strednej triedy. Pevný, pohodlný, ergonomický, so zopár vylepšeniami od výrobcu. Škoda slabšieho displeja, ale to je v tejto cenovej kategórii normálne. Aj batéria mohla byť silnejšia, takých 2000 mAh by ma potešilo oveľa viac. Stamina režim, ktorý vypína dátové prenosy pri zhasnutom displeji už trochu potláča pozitívne vlastnosti smartfónu, medzi ktoré patria notifikácie instagramu, facebooku, gtalku (hangouts), e-mailov...

Záver

A čo konkurenti? V cene 250 - 270 eur ich je na trhu toľko, že by bolo ťažké ich aj vymenovať. Skrátka, ak sa vám Xperia L páči, nevidím dôvov ju odmietať. A či by som ju bral ja? Lákal by ma Windows Phone 8X by HTC za 280 eur alebo lacnejší Samsung Galaxy S III mini, ktorý je príjemnejší do ruky, ponúka podobné rozlíšenie AMOLED displeja a tlačidlá pod displejom (jedno dokonca hardvérové ako na iPhone) aspoň neukrajujú z obrazovky. Na bežné používanie bude asi lepší tento Samsung, a ešte vám ostane na pivo. Ale dvojjadrový procesor, silnejšia batéria, lepší fotoaparát s mechanickou spúšťou a užitočná ledka na Xperii L opodstatňujú kúpu tejto novinky. Nakoniec uznávam, že jej cena je adekvátna.

Diskusia k článku:

TBS 18.03.2013 - 15:38

hlavný nedostatok vidim v batérií .

viperman18.03.2013 - 17:17 Trvalý odkaz

stary arc mal na takej uhlopriecke podobne iba 1500-ku a vydrzal pohode dva dni, a zas procesor je usporny 28nm...

Ondrej11518.03.2013 - 17:26 Trvalý odkaz

Dali jeden 1Ghz ? mam Xperiu J je strašne pomaly

viperman18.03.2013 - 17:42 Trvalý odkaz

2 jadrovy to je, a aj slusna grafika, xperia J je hardwarovo oproti tomu odpad stary odpad

Ondrej11518.03.2013 - 20:22 Trvalý odkaz

Tak potom maju zle napisane lebo tam je napisane len 1Ghz a keby bol dva jadra tak by to malo byť napisane dvojjadro 1Ghz

Celá diskusia 200 príspevkov