Android TIP: Nova Launcher - prispôsobte si používateľské prostredie

Jedna z najväčších výhod, operačného systému Android je bez pochýb jeho otvorenosť. Dovoľuje nám zmeniť si klávesnicu pokiaľ nám tá dodávaná nevyhovuje alebo prostredie operačného systému pomocou launcherov dostupných v obchode Play. Medzi tie najlepšie patrí Nova Launcher.

Musím sa priznať, že používateľské prostredie od Samsungu TouchWiz mi nevyhovuje. Nezvykol som si naň ani pol polročnom "manželstve", a tak som začal hľadať v obchode Google Play launcher, ktorý uspokojí moje potreby.

Nova Launcher

Ako fanúšik operačného systému Windows Phone som vyskúšal Launcher 7, no ten ma svojou nestabilitou a prílišnou náročnosťou na hardvére (hlavne na procesor), nepresvedčil. Po chvíli hľadania mi do oka padol Nova Launcher určený pre zariadenia s operačným systémom Android 4.0 a vyšším. Očaril ma čistým androiďáckym vzhľadom aj cenou, ktorá bola v čase výpredaja len 0,70 €.

Moje nadšenie sa po prvom spustení zdvojnásobilo. Mal som pred sebou, pekné, čisté používateľské prostredie. No to najlepšie prišlo po vstupe do nastavení. Bol som doslova ohromený ich širokou paletou. Je ich tak veľa, že po pol hodine som bol asi v tretej štvrtine zoznamu. O takej možnosti prispôsobenia som mohol v TouchWiz len snívať.

Potešila ma možnosť meniť rozmery widgetov na domácich obrazovkách, keďže vývojári v Samsungu na túto maličkosť akosi pozabudli a táto funkcia prišla až s Androidom Jelly Bean. Nova Launcher podporuje aj vytváranie priečinkov na spodnom okraji obrazovky, čo ja, ako používateľ, ktorého plochy sú zahltené widgetmi, vítam.

Link na stiahnutie: play.google.com

Oceňujem implementované gestá. K dispozícii ich je deväť, rozpoznanie je na skvelej úrovni a jednoducho si ich zamilujete. Toto nie je výpis všetkých nastavení, no keby som ich mal vymenovať všetky, tak by by bol tento článok poriadne dlhý.

Samozrejme nič nie je bez chýb a Nova Launcher nie je výnimkou. Hlavným negatívom je vysoká náročnosť na operačnú pamäť. Takže ak vlastníte smartfón s pamäťou RAM menšou než 512 MB, na Nova Launcher radšej zabudnite.

Nova Launcher je v obchode Google Play dostupný ako bezplatná aplikácia, ktorá vám však neponúkne všetky prémiové funkcie. Tie sa vám odomknú po zakúpení Prime verzie, ktorej cena je 3,00 €.

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 15.03.2013 - 08:36

Používam Go Launcher Ex, no chystám sa na dáke uspornejšie nadstavby ako Holo, Apex, alebo tu spominana Nova..

cas15.03.2013 - 14:18 Trvalý odkaz

Asi si necital pozorne. Nova je narocna na operacnu pamat. Z uspornejsich launcherov by som odporucil Launcher2, LauncherPro, ADW, Zeam, Holo.

Martin15.03.2013 - 17:33 Trvalý odkaz

Pouzivam uz velmi dlhu dobu, mam aj zakupenu, mozem len odporucat.

pre info: berie cca 50 mb z ram, co je nic, samozrejme ak berieme do uvahy ze dnes je uz normalnych 1gb pamate

Celá diskusia 3 príspevky