ZTE Open a Alcatel OT Fire: prvé smartóny s Firefox OS

Na barcelonskej výstave MWC 2013 oznámila Mozilla globálnu dostupnosť svojho nového operačného systému. Prvé zariadenia s Firefox OS by sa na trhu mali objaviť v polovici tohto roka.

Firefox OS je postavený na základe Linuxu a je veľmi jednoduchý. Stretávať sa s ním budeme hlavne na low-endových smartfónoch.

Prvé zariadenia s novou platformou budú spotrebiteľom k dispozícii v Brazílii, Kolumbii, Mexiku, Venezuele, Čiernej Hore, Maďarsku, Poľsku a Srbsku. Neskôr sa telefóny dostanú aj do ďalších krajín.

Prečítajte si: Prvé ukážky Firefox OS (23. 7. 2013)

Záujem o spoluprácu zatiaľ prejavilo sedemnásť mobilných operátorov. Na nových smartfónoch pracuje Mozilla s výrobcami ZTE a Alcatel, neskôr pribudne aj Huawei. Všetky zariadenia bude poháňať procesor Qualcomm Snapdragon.

Na tohtoročnej výstave MWC prezentoval ZTE funkčný prototyp ZTE Open, ktorý disponoval naozaj slabou výbavou, ktorá zahŕňala jednojadrový procesor s taktom 1 GHz, 256 MB RAM, 512 MB ROM s podporou microSD kariet, 3,5-palcový displej s rozlíšením 320 x 480 bodov a 3,2-megapixelovú kameru bez automatického zaostrovania a prisvetľovacej diódy.

Nebude chýbať podpora HSPA, Wi-Fi, Bluetooth 2.1, GPS a 1 200 mAh batéria. Orientačná cena má byť približne 75 €.

ZTE Open bude určené skôr pre latinskoamerický trh, pre Európu chystá podobne vybavený model Alcatel pod názvom Alcatel One Touch Fire.

Hardvérová výbava potvrdzuje, že Firefox OS je určený hlavne do lacných zariadení a na rozvíjajúce s trhy. V budúcnosti firma nevylučuje aj spoluprácu na smarfónoch s vyššou výbavou.

Zdroj: blog.mozilla.org, zte.com, alcatelonetouch.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu