Nokia MD-7W

RECENZIA hudobného Bluetooth príslušenstva Bezdrôtové Bluetooth reproduktory napájané štyrmi AA batériami alebo nabíjačkou.

Základné parametre:

zistené rozmery: 106 x 65 x 62 mm (spojené)

zistená hmotnosť: 345 gramov (440 s batériami),

výdrž: výrobca neudáva,

dĺžka kábla CA-63U: 800 mm,

napájanie: 4 x AA batérie,

dosah Bluetooth: 10 m

Bluetooth 2.0 + EDR,

A2DP, AVRCP,

audio konektor: 3,5 mm.

A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) - technológia umožňujúca odosielať stereozvuk prostredníctvom Bluetooth.

AVRCP (Audio/Video Remote Control Profile) - profil, ktorý zabezpečuje bezdrôtové ovládanie audio/video prehrávača.

Požiadavky na pripojený mobil s prehrávačom hudby alebo FM rádiom:

Bluetooth s podporou A2DP a AVRCP alebo 3,5 mm na tele prístroja (mobil, MP3 prehrávač...), alebo mobil s adaptérom (redukciou) na 3,5 mm jack.

Balenie obsahuje:

Bluetooth reproduktory Nokia MD-7W, 4 AA batérie, cestovná nabíjačka Nokia AC-4, zvukový kábel Nokia CA-63U, puzdro, potrebné dokumenty

reproduktory Nokia

Výrobca na svojej webovej stránke píše: "Bluetooth reproduktory Nokia MD-7W sú určené používateľom, ktorí chcú vysoko kvalitný stereofónny zvuk bez káblov. Atraktívny dizajn týchto kompaktných reproduktorov ako aj optimalizovaný 3D zvuk a dynamické ovládanie hĺbok poskytujú pôsobivé podanie hlbokých tónov so širším stereofónnym akustickým poľom, čo obohatí váš hudobný zážitok.

S Bluetooth reproduktormi Nokia MD-7W môžete:

- počúvať a užívať si na cestách vysoko kvalitného stereofónneho zvuku bez drôtov,

- pre pohodlnejšie prenášanie spojiť reproduktory pomocou magnetu,

- používať ich s akýmkoľvek kompatibilným prístrojom Nokia,

- sledovať stav batérie na LED indikátore."

Nokia MD-7W sú veľmi vydarené reproduktory, ktoré viacerých mojich známych prekvapili svojimi možnosťami. Napríklad ku Nokii N95 (8GB) ich pripojíte dodávaným káblom, alebo cez Bluetooth a profil A2DP. K Sony Ericssonu ich pripojíte pomocou redukcie na 3,5 mm jack, Walkmany ju majú aj v balení. Rovnaká situácia je aj s inými značkami. S prepojením vášho telefónu a reproduktorov Nokia MD-7W nebudete mať veľký problém. Nokia sa snaží vyrábať univerzálne príslušenstvo, a podarilo sa jej to aj v prípade tohto produktu. Samozrejmosťou je pripojenie MD-7W aj ku každému MP3 prehrávaču.

Kvalita reprodukcie je veľmi dobrá, hlasitosť až prekvapivo vysoká. Reprodukcia hĺbok je absolútne dostatočná až prehnaná, ale ekvalizérom v mobile si ich môžete znížiť. Horší by bol opak. Reprodukciu výšok treba ekvalizérom zase o čosi zvýšiť, so stredmi si MD-7W poradia dobre. Pre ohodnotenie som použil bežný MP3 prehrávač pripojený káblom. Tvrdú rockovú hudbu zvládajú dobre len pri nižšej hlasitosti (rozumej hlasitosti, ktorá je trochu vyššia než hlasitosť pre celodenné počúvanie na stole či v izbe). Elektronická Groove Armada, Moby či gitarový Chose Gonzáles zneli pekne, ani popoví Keane nezneli zle, horšie to už bolo s Foo Fighters, Muse alebo inou plnou rockovou hudbou. Každopádne MD-7W hrajú spomedzi reprosústav od Nokie či Sony Ericssonu ako jedny z najlepších. Ja si na reprodukciu hudby sťažovať nemôžem, ale vyváženie zvuku ekvalizérom budete pravedpodobne vyžadovať.

Kvalita reprodukcie pri spojení s mobilom cez Bluetooth a profil A2DP závisí od dátového toku, akým mobil hudbu odosiela. Toto odporúčam vyskúšať v predajni. Najnovšie Nokie, Sony Ericssony i Samsungy by mali ponúkať prenos hudby v CD kvalite, ale prenos káblom je každopádne kvalitnejší (bez toľkých strát).

MD-7W ponúkajú aj rozšírenie sterea, stačí stlačiť príslušné tlačidlo. Táto funkcia nie je prehnaná, pri niektorých skladbách som ju dokonca ocenil (a to nemám takéto umelé efekty veľmi v láske). Rozšírenie sterea je indikované bielou diódou za mriežkou pravého reproduktora, pod bielou diódou indikujúcou zapnutie / vypnutie / spojenie cez kábel. Svetielka neoslňujú, ale mohli byť aj slabšie, ich intenzita je zbytočne vysoká.

Zapnutie reprosústavy uskutočníte podržaním vypínača, vypnutie len jeho stlačením. Napájanie batériami dodá energiu pre 50 % hlasitosť na niekoľko hodín, mne sa ich vybiť za 4 hodiny nepodarilo, ostatok som počúval pri reproduktoroch zapojených do nabíjačky. Keď je ku MD-7W pripojená nabíjačka, automaticky využíva elektrickú energiu z nej. Nespoliehajte sa na nabíjanie batérií nabíjačkou Nokia, to reproduktory MD-7W nedokážu. Svoje štyri AA batérie budete musieť nabíjať na to určenou nabíjačkou.

Prenášanie MD-7W je ďalšou výhodou. Reproduktory priložíte k sebe a vo vzdialenosti 1 - 2 cm ich pritiahne silná magnetická sila. Prepojovací kábel obalený gumou sa tak premení na držiak. Potom ešte reproduktory zastrčíte do dodávaného puzdra a mobilita MD-7W je zaručená ešte viac.

Prepojovací kábel je dlhý 40 cm, čo nie je ani veľa, ani málo. MD-7W som spokojne používal s notebookom, a tu som bol s dĺžkou kábla spokojný, keďže je tento dlhší než šírka každého bežného laptopu. Ale na pracovnom stolíku by som sa potešil väčšej vzdialenosti medzi reproduktormi, pre výraznejší stereo efekt.

Stabilita reproduktorov mohla byť väčšia, ľavý kus som vždy radšej položil na ležato. Na rovnom pracovnom stole sa oba reproduktory ešte ako tak udržali, ale akonáhle som ich položil na trochu nerovnú alebo mierne šikmú plochu, dochádzalo k ich nestabilite. Uloženie reproduktorov na ležato skracuje ich maximálnu vzájomnú vzdialenosť.

Výhody:

- mobilita,

- rozšírenie sterea,

- hlasitosť a kvalita reprodukcie.

Nevýhody:

- reproduktory len 40 cm od seba,

- pomerne vysoká hmotnosť.

Orientačná cena: 3 570 Sk (Agora plus)

Záver

Reproduktory MD-7W považujem za jedno z najvydarenejších príslušenstiev, aké som mal v posledných mesiacoch v ruke. Sú hlasné, kvalitné, napájané bežnými batériami alebo Nokia nabíjačkou a ich veľkou devízou je univerzálnosť. Buď ich pripojíte k akémukoľvek lepšiemu telefónu cez Bluetooth vďaka stereo profilu A2DP, alebo pomocou štandardného 3,5 mm konektora ku mobilu či inému audio zariadeniu. Pre mňa boli ideálnym spoločníkom nielen na pripojenie k mobilu, ale aj notebooku. Keďže som často na cestách, využitie MD-7W by v mojom prípade bolo naozaj vysoké.

Konkurentom MD-7W môže byť najmä malá sústava reproduktorov Nokia MD-6, ktorú pripájam ku mobilom i notebooku cez 3,5 mm alebo 2,5 mm konektor. Neponúkajú bezdrôtový prenos energie, ani nepodávajú taký silný výkon, ale zato sú menšie i ľahšie, a teda aj lepšie prenosné. A v mnohých prípadoch na stolové počúvanie hudby v práci či na deke pri vode postačia. Naopak, v prípade MD-7W už nepoužívam výraz "postačovať", tieto reproduktory prekonali moje očakávania a odporúčam ich aj na každodenné počúvanie hudby či ozvučenie celej miestnosti na chatách a podobne.

Odporúčané recenzie reproduktorov na Fony.sk:

Nokia MD-3

Nokia MD-4

Nokia MD-5W

Nokia MD-6

Sony Ericsson MPS-60

Sony Ericsson MPS-75

Sony Ericsson MDS-60

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.04.2008 - 09:53

sonic: dobry den, chcem sa informovat, uvadzate ze tieto reproduktori su kompatibilne s nokia, ma teda podporu A2DP, tuto podporu A2DP ma aj SE w595, bude zariadenie fungovat, i ked to neuvadzate v ?lanku.

anonymous31.01.2009 - 12:15 Trvalý odkaz

mao: zdrawim, uz dlhsiu xvilu sa snazim poriesit bluetooth spojene reproduktorov s notebookom, tak aby som mohol priamo vyuzivat hudbu na booku, da sa to vobec?.. spojit som ich dokazal, ale prehrat daku muziku nejde, dik

Celá diskusia 2 príspevky