HTC Touch Dual (HTC 5500)

SKÚSENOSTI majiteľa Nástupca modelu Touch s vysúvacou (klasickou alebo polovičnou QWERTY) klávesnicou, OS Windows Mobile 6 a 2 Mpix fotoaparátom.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: HTC Touch Dual

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Chorváta:

V úvode by som rád podotkol, že HTC Touch Dual budem občas porovnávať so Sony Ericsson P1i, keďže som už dlhšie jeho vlastníkom. Aj napriek snahe čo najmenej porovnávať tieto telefóny som sa tomu občas nevyhol.

PLUSY

Použité materiály sú špičkové. Ani dizajnu nemám čo vyčítať.

Displej aj systém je stavaný na prsty. Absolútne som nemal potrebu vytiahnuť stylus (dotykové pero) kdekoľvek v menu. Výnimkou bol WAP v Internet Exploreri. Nedá sa to síce porovnať s rozhraním iPhone, ale to ani nie je možné pri danom rozlíšení, absencii multitouch technológie a veľkosti displeja. TouchFLO sa hodí pri listovaní zoznamami a všadeprítomné vyvolanie kocky (ťahom prsta od loga HTC nahor) urýchľuje multitasking, naviac podporený 128 MB RAM. Tejto 3D kocke nemám čo vyčítať a považujem ju za príjemný doplnok systému, ktorý uľahčuje základnú prácu.

Správca spustených aplikácií, ktorý sa nachádza v standby režime vpravo hore je dobrá pomôcka. Škoda však, že pri akejkoľvek aplikácií na popredí ho nahradí tlačidlo OK/X na zavretie okna/aplikácie.

Tiež musím pochváliť šikovnú ponuku, ktorá sa vám zobrazí pri vysunutí. Umožňuje rýchle napísanie e-mailu, SMS, MMS, zapísanie novej pripomienky, úlohy, poznámky a pridanie nového kontaktu.

Prehliadanie správ patrí k najvydarenejším funkciám. Je rýchle a prepínanie medzi správami šípkami vľavo alebo vpravo, prípadne pohybom prsta v jednom z týchto smerov je šikovné. Rovnakým štýlom sa prepínate aj medzi jednotlivými kontami správ (SMS, MMS, jednotlivé e-mailové schránky). Pri zadávaní adresáta počas písania SMS / MMS / e-mailu sa zobrazujú kontakty zodpovedajúce zadaným znakom.

Ovládanie telefónneho zoznamu je spracované dobre. HTC pridalo na pravý bok lištu na rýchle vyhľadávanie podľa prvého písmena. Šípkami vľavo a vpravo si vyberáte ďalšie tel. čísla či e-mailové adresy v kontakte (ak ich samozrejme má). Samozrejmosťou operačného systému Windows Mobile je vyhľadávanie textu kdekoľvek v mene, a to ešte v štýle T9. Je to jedno z najpohodlnejších vyhľadávaní.

Potešil ma prehľad uskutočnených hovorov s daným kontaktom priamo v tel. zozname. Stačí len otvoriť kontakt a vybrať hneď prvú položku pod menom. Zobrazí sa chronologický prehľad prichádzajúcich, odchádzajúcich, a aj zmeškaných hovorov vrátane dĺžky každého hovoru.

Chvíľu mi trvalo, kým som prišiel na to, prečo sú v nastaveniach aj možnosti zmeny funkcií dvoch hárdverových tlačidiel, ktoré sa na prístroji nenachádzajú. Až po rôznych skúšaniach som prišiel na to, že tlačidlá na reguláciu hlasitosti majú po dlhšom stlačení iné funkcie, ktoré si môžete prispôsobiť. Rovnako ma špeciálnu funkciu pri dlhšom podržaní má aj červené tlačidlo - zobrazí ponuku na prepnutie do režimu lietadlo, zamknutie zariadenia na kód, odpojenie dátových prenosov a zapnutie tichého režimu.

MÍNUSY

Konštrukcia je asi to najväčšie mínus. Po dvoch týždňoch získal výsuvný mechanizmus vôľu vyše 1 mm. A tak som mal v rukách výborne vyzerajúci stroj s kvalitnými materiálmi, ale konštrukciou, za ktorú by sa možno hanbili aj výrobcovia čínskych plagiátov.

To, že systém Windows Mobile nebol primárne navrhnutý na telefonovanie je cítiť pri samotnom telefonovaní. Telefón je spomalený a celkovo reaguje oneskorene. Jeden príklad za všetky: Volám z P1i na Touch Dual. V P1i už počujem vyzváňací tón, Touch Dual stále nič. Po sekunde sa rozsvieti displej. Po ďalšej sekunde začne telefón zvoniť a vibrovať. No a prichádza tretia sekunda a s ňou aj informácia o tom, kto mi to vlastne volá. Ak mám nedajbože priradenú aj fotografiu k menu, tak mi meno volajúceho aj s fotografiou zobrazi o ďalšie 2 sekundy neskôr. Takéto chovanie by som pochopil na mobile s pomalším procesorom. Ale ak nedokáže ani 400 MHz poskytnúť dostatočný výkon na spracovanie hovoru, základnej funkcie telefónu, je to už na zváženie.

O "optimalizácii" systému svedčí aj čas potrebný na spustenie. Kým Sony Ericsson P1i s podstatne pomalším procesorom potrebuje na štart 57 sekúnd, Dual naštartoval až za 94 sekúnd! Čas bol meraný od stlačenia tlačidla na zapnutie, až po prihlásenie sa do siete. Pripomínam, že Dual má dvojnásobne rýchlejší procesor než P1i. Rýchlosťou systému boli nepríjemne prekvapení aj ľudia v mojom okolí.

Ak máte zmeškaný hovor, príde SMS alebo email, automaticky sa odblokuje. A zablokuje sa zas až po nastavenom čase, typicky 30 sekúnd. To je dosť dlhý čas aj na vytočenie čísla vo vrecku.

Paradoxne, kus, ktorý sa pri spúšťaní hlási k O2 úvodnou obrazovkou, vyhlási pri každom zapnutí s vloženou O2 SIM, že operátor sa nenašiel v databáze a budete musieť dátové účty nastaviť ručne, čo je jedna z tých zložitejších vecí. Zvlášť, čo sa týka spojazdnenia MMS.

T9 systém písania, v HTC zariadeniach nazývaný aj XT9 je prítomný len v cudzích jazykoch. Naviac ani nejde poriadne vypnúť. Ak ho vypnete v nastaveniach, začne sa náhodne zapínať. A dokonca je viackrát zapnutý ako vypnutý.

Slovenská lokalizácia spôsobuje viacej problémov ako úžitku - pri použití slovenskej virtuálnej klávesnice často nefunguje horný rad hardvérovej klávesnice, pripadne namiesto qwerty znakov píšete rovno s diakritikou. Naviac lokalizácia spomaľuje už aj tak pomalé prostredie.

Telefónny zoznam zobrazuje naraz kontakty z pamäte mobilu, SIM a aj Live kontakty (ak tam máte konto a ste prihlásení). Takto som skoncil s každým menom trikrát pod sebou.

Budík má síce množstvo nastavení, ale nedonútil som ho, aby melódiu zvonenia opakoval. A tak ráno len raz krátko zacinkal a uložil sa k spánku...rovnako ako ja.

V e-mailoch sa dá nastaviť pravidelná kontrola len každých 5, 10, 15, 30, 60 minút, 2 alebo 4 hodiny, prípadne ešte raz za deň (avšak hodinu si nenastavíte). Je to síce detailnejšie a menej reštrikčné nastavenie ako na S60, ale za možnosťami UIQ3 zaostáva. Pri mailoch sa mi nepáči jedna vec. Ak mám nastavené sťahovanie mailov len do určitej veľkosti a príde mi väčší mail, zobrazí sa mi možnosť stiahnuť zostatok správy. Ak na túto možnosť kliknem, tak sa zobrazí len informácia, že chýbajúca časť bude stiahnutá pri ďalšej plánovanej kontrole. Prípadne musím ísť do menu a inicializovať kontrolu schránky ručne. Je to zbytočné zdržiavanie pri práci. Pravidelná kontrola emailov je skôr náhodná. Mám nastavenú pravidelnú kontrolu každých 15 minút (ktorá sa, na rozdiel od Live konta, nedá obmedziť na určité hodiny v dni), avšak e-maily chodili na mobil často aj s 5- až 6-hodinovým omeškaním. A nebolo to vinou servera.

V poznámkach môžete kurzorovým tlačidlom hýbať buď po znakoch vľavo a vpravo alebo po stránkach hore a dole. Po riadkoch je to nemožné. Rovnako tu nefunguje TouchFLO na posúvanie.

A2DP výstup je nekvalitný. Porovnať by som ho mohol s MP3 o bitrate 64 až 96 kbps. Zároveň prehrávanie cez A2DP spomaľuje systém. Kvôli tomuto považujem za ďalšie mínus absenciu 2,5 alebo 3,5 mm jack konektora.

Klávesnica je nekvalitná. Vôbec by mi nevadil štýl písania, ale veľmi nízky zdvih tlačidiel kombinovaný s veľkou tuhosťou klávesnice určite neprispievajú ku komfortu písania. Chýbajú mi tiež hardvérové klávesy Start a Ok. Tlačidlo backspace / delete využijete len pri písaní textov. V správach, kontaktoch, alebo v správcovi súborov ste pri mazaní odkázaní na vstup do menu.

V Internet Exploreri sa nedá použiť kurzorové tlačidlo na navigáciu po WAP stránke. Buď sa naučíte triafať sa prstom na odkazy, alebo budete prakticky v jedinom prípade nútení vytiahnuť stylus. Oveľa schodnejším riešením je ale nainštalovanie konkurenčného prehliadača. Či už Opery, alebo nejakej testovacej verzie Firefoxa.

Viditeľnosť údajov na slnku je podpriemerná. 100 % jas na Touch Dual je porovnateľný so 60 % jasom na P1i, na ktorom mám ešte aj matnú ochrannú fóliu. To spôsobuje rýchlejšie odčerpanie energie v batérii.

Zo súborového manažéra neodošlete cez Bluetooth viac ako jeden súbor naraz. Na tento účel si nainštalujte Total Commander (www.ghisler.com), ktorý je našťastie zdarma.

S rozpoznávaním rukopisu je to zlé. Jediné, ako tak použiteľné rozpoznávanie, je block recognizer, a aj to sa ešte musíte naučiť ovládať, keďže sa jedná o kombináciu malých a veľkých znakov a zvláštnych hieroglyfov. Displej vyžadujúci silnejší prítlak tomu tiež nepomáha. V tomto jednoznačne vedie P1i - displej má výbornú citlivosť ako na stylus, tak aj na prst a rozpoznávanie rukopisu nevyžaduje žiadne učenie, píšete takmer rovnako, ako ste zvyknutí aj na papieri.

Windows Live

Súčasťou Windows Mobile 6 je aj prepojenie s kontom Windows Live na www.live.com. Ak máte konto na tomto portáli (mailovú adresu v tvare @msn.com alebo @hotmail.com), môžete využiť automatickú synchronizáciu kontaktov so serverom, direct push emailové správy (odpadá možnosť pravidelnej kontroly) a nechýba ani chatovanie cez Live Messenger. Push email som pochvaľoval. Je to jednoducho funkcia, ktorou mali disponovať e-mailové servre už od ich vzniku. Kontakty majú v zozname inú ikonku, a tak hneď viete, či sa jedná o Live kontakt, alebo nie. Naviac sa v tel. zozname nachádzajú aj užívatelia Live Messengera s typickou ikonou, ktorá vám oznámi, či je dotyčný online alebo nie. Ak ste teda užívateľmi týchto služieb, ich integráciu v zariadení s Windows Mobile 6 isto oceníte.

ZÁVER

HTC Touch Dual je veľmi sympatický prístroj s príjemnými rozmermi a výhodami OS Windows Mobile spojeným s TouchFLO. Menšie sklamanie priniesla v mojom prípade klávesnica a pomalšie reakcie, ktoré nenaplnili očakávania dané procesorom 400 MHz. Absenciu Wi-Fi a ďalšie klady aj zápory, spozorované už po pár dňoch, som spomínal už v prvom kontakte s týmto prístrojom.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 21.04.2008 - 12:43

blast3r: tie koncovky niesu len *@msn.com *hotmail.com ale aj @windowslive.com, ako mam ja ;)

anonymous21.04.2008 - 16:40 Trvalý odkaz

graffoo: no zrovna dnes som zistil, ze to moze byt aj live.no a podobne narodne domeny :) takze v podstate to plati vseobecne pre Live konto od Microsoftu...

anonymous21.04.2008 - 23:39 Trvalý odkaz

unived micindev: njn...hracky s widlami este potrebuju rocik, dva kym budu pouzitelne...

anonymous21.04.2008 - 23:55 Trvalý odkaz

samo: to si hovorim par rokov a stale nic :D

anonymous22.04.2008 - 10:12 Trvalý odkaz

ne_ray: Ahoj,
ak chces mozem ti poslat aplikaciu .cab ktora prehodi primarna na Abc a nie na XT9 ako je to v deffault. Inak WM je len zaklad ktory si kazdy musi upravit por´dla seb na toto vela uzivatelov zabuda a kritizuje WM bez toho ze by trebars skusili odinstalovat Cestinu alebo pozuili romku vylepsenu nejaky inym uzivatelom a vermi ze rychlost sa zlepsi uz len ked odinstalujes cestinu.

Celá diskusia 39 príspevkov