Samsung i550

SKÚSENOSTI majiteľa Smartfón s OS Symbian, 3,2 Mpx fotoaparátom s AF, podporou HSDPA, GPS a ovládacou guľôčkou trackball.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: Samsung i550

Prečítajte si skúsenosti Borisa Búša

PLUSY

Samsungu i550 nie je po konštrukčnej stránke čo vyčítať. Napriek tomu, že jeho telo nie je vyrobené z kovových materiálov, nikde nič nevŕzga. Všetko sedí na svojom mieste ako má, žiadne rušivé zvuky nevydáva ani pri silnejšom stláčaní.

Rozmermi sa určite radí medzi väčšie prístroje a priznám sa, že moje prvé reakcie boli dosť rozpačité. Jeho veľkosť je približne na úrovni Nokie N82, hrúbka a hmotnosť sú ale jednoznačne v prospech Samsungu. Nosenie vo vrecku saka, nohavíc alebo športovej bundy nepredstavuje na moje prekvapenie žiadnu prekážku. Klávesnica má dostatok miesta na veľké rozostupy, takže písanie po slepiačky zvládne každý už po pár minútach.

Skvelým krokom bolo použitie 3,5 mm jacku. Vďaka tomu nie ste odkázaní len na dodávané slúchadlá, ale môžete použiť akékoľvek iné. Okrem toho má i550 aj vlastný systémový konektor na pripojenie nabíjačky, dátového kábla, prípadne dodávaného handsfree. Umiestnenie na boku nijak neprekáža. Kým konektor nepotrebujete použiť, je chránený posuvnou krytkou. Použitím oboch konektorov môžete mať mobil na nabíjačke a zároveň počúvať hudbu. Jednoduché a praktické.

Veľmi ma potešila aj takmer plná podpora rôznych dátových prenosov. Užiť si tak môžete GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA s max. rýchlosťou 3,6 Mbps. Mrzela ma absencia Wi-Fi, ale na internete sa objavila informácia o verzii i550w, ktorá bude doplnená aj o túto technológiu. Okrem rôznych dátových lahôdok obsahuje i550 aj zabudovaný GPS modul. Jeho presnosť je pomerne slušná. Ja som ho skúšal najmä v spolupráci s aplikáciou Google Maps a neraz mi pomohol dostať sa presne na miesto určenia. Štart „za studena“ mu trvá cca 5 - 7 minút a dopomáha mu pri tom aj poloha BTS.

Prenos dát pomocou kábla rýchlosťou cca 2 MB / s je skvelý na kopírovanie filmov, hudby a iných väčších súborov do telefónu. Zhruba 110 MB veľký hudobný set som mal na karte za niečo menej ako 55 sekúnd.

Samsung mierne upravil aj základný File manager, ktorý momentálne umožňuje posielanie aj neznámych súborov napr. prostredníctvom Bluetooth.

Pracovný mobil dneška si vyžaduje použitie operačného systému. Použitie Symbianu S60 9.2 v spojení s rýchlym procesorom a veľkou pamäťou RAM až 128 MB z neho robí skutočný rýchlik pri pohybe v menu. Prehrávanie klipov v rozlíšení VGA prebiehalo len s minimálnymi trhnutiami. Prehrávanie celovečerného filmu vo formáte avi pomocou aplikácie DivX, ale spôsobovalo po cca 5 minútach nepozerateľné trhanie obrazu.

Páčilo sa mi vyhľadávanie v kontaktoch podľa mena aj priezviska zároveň.

Kalendár je prepojený s pohotovostným displejom, takže som mal neustály prehľad o nadchádzajúcich udalostiach a pripomienkach. Pohotovostný displej obsahuje aj záložku Google, takže kedykoľvek potrebujete niečo nájsť na internete, stačí to napísať priamo do tohto políčka bez potreby prvotného otvorenia webového prehliadača.

Veľkú pochvalu si zaslúži fotoaparát. Jeho rozlíšenie je síce "iba" 3,2 Mpx, k dispozícii je však automatické zaostrovanie, takže výsledné fotografie sú pozerateľné aj PC. Tá veľká pochvala sa však týka makro režimu. Najprv som hľadal skratku na jeho spustenie, to ale nie je potrebné. Telefón sám "odmeria" vzdialenosť od objektu a rozhodne sa makro zapnúť. Fotografovať sa tak dajú objekty už od cca 5 cm a výsledky sú až prekvapivo dobré.

Ovládanie hlasom je veľmi návykové. Je zabezpečené aplikáciou VoiceSignal a umožňuje vytáčanie kontaktov, prípadne spúšťanie aplikácií. Na výber je niekoľko jazykov, slovenčina ale chýba. Precvičiť si tak môžete angličtinu, francúzštinu, nemčinu, taliančinu, španielčinu alebo ruštinu. Aplikácia však reagovala na moju angličtinu presne a vždy sa vykonal ten úkon, ktorý som chcel.

MÍNUSY

Vzhľadom na rozmery prístroja mohli byť ovládacie tlačidlá okolo trackballu kľudne väčšie a ďalej od seba. Takto sa tlačia na malej ploche a zo začiatku si treba dávať trochu pozor ktoré tlačidlo stlačíte.

Veľmi som sa tešil na ovládanie pomocou trackball. Zvykol som si naň u BlackBerry Pearl a očakával som niečo podobné. Prvé sklamanie som zažil hneď po úvodnom dotyku. Guľôčka je príliš zapustená do tela prístroja a vystupovanie nad povrch by sa mohlo merať v desatinách milimetra. Druhá facka prišla, keď som začal trackball aktívne používať. Symbian S60 absolútne nie je pripravený a prispôsobený na tento ovládací prvok. V nastaveniach sa dá nájsť citlivosť v horizontálnom a vertikálnom smere, ale nijak výrazne to ovládanie neuľahčí. Je jedno či celým prstom prejdete po guľôčke, alebo spravíte len malý pohyb, vždy sa posuniete o jeden, pri veľkom úsilí o dve položky. Pri browsovaní po webe tak nabeháte prstom veľké kilometre, alebo začnete aktívne používať náhľad stránky. V hudobnom prehrávači som zasa častejšie používal klávesnicu, pretože inak by som sa posúval len po skladbách a nevedel ich pretáčať.

Klávesy alfanumerickej klávesnice sú pomerne dosť tuhé a ani po dlhšom používaní sa nijak nevybehali. Napísanie dlhšieho mailu alebo chatovanie s priateľmi ma veľmi rýchlo omrzelo.

Mailový klient má klasické neduhy S60. Napriek početným a širokým nastaveniam možností umožňuje napríklad pri protokole IMAP4 a automatickej kontrole sťahovanie len hlavičiek mailov, a až pri následnom otvorení stiahne celú správu. Intervaly automatickej kontroly sú takisto napevno dané a môžete si z nich vybrať.

Zabudované FM rádio je veľmi jednoduché, prehrávač hudby neobsahuje možnosť nastavenia ekvalizéru. Hlasný reproduktor je málo výrazný a v hlučnejšom prostredí bez problémov zanikne.

Doteraz rozmýšľam nad použitím prisvetľovacej diódy. Jej umiestnenie v absolútnej blízkosti objektívu spôsobuje viac jeho oslepenie ako osvetlenie snímaného okolia.

Spúšť fotoaparátu jednoducho stlačíte a počkáte si na zaostrenie a uloženie fotky. Neumožňuje prvotné zaostrenie snímanej scény a až následne domáčknutie na odfotenie scény. Prezeranie fotografií na moje počudovanie nebolo nijak svižné. Načítanie náhľadov a posun po fotkách v plnom rozlíšení trval viac ako som čakal.

Displej je síce veľký s peknými farbami, ale stále mám pocit, že nie je tak kontrastný a výrazný ako by mohol byť. Neustále mi pripadal akoby zahmlený. Najviac to bolo vidno na priamom slnku, kde je síce slušne čitateľný aj so zvolenou tmavou témou, ale osobne sa mi zdá byť displej Sony Ericssonu P1 na tom lepšie.

ZÁVER

Samsung i550 je telefón, ktorý má čo svojmu majiteľovi poskytnúť. Široké spektrum dátových technológií v spojení s operačným systémom a rýchlymi reakciami si určite získa svojich priaznivcov. Ja som z jeho používaním bol spokojný aj napriek početným mínusom. Myslím si, že pri priaznivej cene by mohol byť veľmi vážnym konkurentom práve vyššie spomínanej Nokie N82.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.04.2008 - 10:07

mato: kabel dobre ide, potom ale nechapem ako chce konkurovat ked to ovladanie je tak naprd :-/

anonymous18.04.2008 - 11:17 Trvalý odkaz

Borizz: Ako casom som si zacal aj na ten trackball zvykat a niektorym ludom to nemusi az tak prekazat.Funkcna vybava je skvela, chysta sa verzia i550w s podporou wifi, takze to moze byt zaujimavy mobil pre niekoho..fotak za to tym makrom stoji :D

anonymous19.04.2008 - 21:42 Trvalý odkaz

RastaMan: da sa uz kupit?

anonymous21.04.2008 - 20:58 Trvalý odkaz

megaace: vdaka za recenziu. Skoda ze tu nie su fotky, ako foti, a pripadne aj v makrorezime. Uz sa tesim na G810nu, ze kedy tu pribudne recenzia aj na nu :)

Celá diskusia 6 príspevkov