Huawei Ascend P2

Nástupca štýlového modelu Ascend P1 prináša OS Android 4.1 Jelly Bean, štvorjadrový 1,5 GHz procesor, 4,7'' HD displej, 13 Mpix fotoaparát s AF, LED bleskom, podporu LTE a konštrukciu s hrúbkou iba 8 mm. (Živé fotografie)

Základné parametre:

OS: Android Android 4.1.2 Jelly Bean + Emotion 1.5 UI

chipset: Huawei K3V2

procesor: štvorjadrový 1,5 GHz

grafický procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz, LTE (Cat4) 800 / 850 / 900 / 1800 / 2100 / 2600

rozmery: 136 x 67 x 8 mm,

hmotnosť: 122 gramov

displej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., 315 PPI, uhlopriečka 4,7'' (119 mm), Gorilla Glass 2,

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videa (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HDR, spúšť fotoaparátu,

predná kamera: 1,3 Mpix (nahrávanie HD videa, 30 fps)

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps), LTE (do 150 Mbps)

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, Glonass, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 2 420 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Q2 2013 / približne 400 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI,

Softvérová verzia testovaného telefónu: zatiaľ netestovaný

Obsah balenia: neznáme

Po roku predstavil Huawei na MWC 2013 nástupcu modelu Ascend P1, ktorý takmer vo všetkých parametroch svojho predchodcu prekonáva. Veď tak by to aj malo byť. Huawei Ascend P2 sa môže chváliť štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 1 GB operačnou pamäťou RAM a operačným systémom Android 4.1 Jelly Bean s grafickou nadstavbou Emotion UI. Sklamaním môže byť absencia slotu na pamäťové karty. 16 GB vnútorný úložný priestor, kde časť zaberie operačný systém a nainštalované aplikácie, sa tak nebude dať rozšíriť microSD kartami. Škoda. Smartfón dostal opä tenké telo s hrúbkou iba 8 mm, váha vzhľadom na väčšie rozmery narástla na 122 gramov. Dotykový IPS LCD displej má väčšiu 4,7-palcovú uhlopriečku s HD rozlíšením 720 x 1 280 bodov, čo môže byť prekvapením. Mnohí očakávali Full HD rozlíšenie. Displej chráni odolná vrstva Gorilla Glass 2 a bude sa dať vďaka technológii Magic Touch ovládať aj v rukaviciach.

Fotografie a videá vo Full HD rozlíšení zhotovíte 13-megapixelovým fotoaparátom s automatickým zaostrovaním a prisvetľovacou diódou, na videohovory poslúži predná 1,3 Mpix webkamera s nahrávaním HD videí. Poteší hardvérová spúšť fotoaparátu v pravom boku zariadenia. Tam nájdeme aj slot na microSIM kartu a vypínač. Vľavo sú tlačidlá ovládania hlasitosti a v hornej stene sa ukrýva microUSB konektor a 3,5 mm jack. Na internet sa používateľ pripojí nielen pomocou Wi-Fi a rýchlej dátovej siete HSPA, ale aj cez LTE s prenosovou rýchlosťou do 150 Mbps. Nechýba Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, DLNA, FM rádio ani NFC. Batéria dostala kapacitu 2 420 mAh a podľa výrobcu sa nabije za čas kratší o 25 %, než batérie konkurencie. Smartfón disponuje technológiou Automated Discontinuous Reception (ADRX) pre úsporu energie.

Huawei Ascend P2 má byť dostupný koncom druhého štvrťroka 2013 za cenu približne 400 €. Od júna bude aj v ponuke francúzskeho operátora Orange, či sa dostane do ponuky aj slovenských operátorov, nie je zatiaľ isté.

Prvé dojmy Matúša Riška:

Ascend P2 potešil pevnou a ľahkou konštrukciou. V porovnaní s modelom Ascend P1 sa mi zadná stena páči o čosi viac. Fotoaparát z nej už nevytŕča a príležitosť pre škrabance sa tak znižuje. Škoda tej prednej, ktorá je opäť lesklá a veľmi rada priťahuje odtlačky. Na výstavisku sme mohli vidieť prevedenie s bielou a tmavosivou zadnou stenou. Biela mi nesadla vôbec no zato tá tmavosivá pôsobí naozaj elegantne. Lepšia je aj jej povrchová úprava. Z prvkov v bočných stenách nemám akosi pochopenie pre microUSB v tej hornej. Naopak, prítomnosť spúšte v pravej stene určite stojí za pochvalu. Tu ma však prekvapila jej funkčnosť. Fotoaparát sa aktivuje až po dvoch stlačeniach a následne sa automaticky zhotoví fotografia. Kvôli chýbajúcemu slotu na microSD kartu si bude musieť užívateľ vystačiť s internou pamäťou. Z "papierových" 16 GB je k dispozícii iba 10,47 GB. Pekný skok. Displej sa mi páči. IPS panel je zárukou dobrých pozorovacích uhlov a verne zobrazuje farby. HD rozlíšenie na 4,7-palcovej uhlopriečke je taktiež super. Na Ascende P2 už beží nové prostredie Emotion UI 1.6, za ktorým stojí samotný Huawei.

Najvýraznejšou zmenou v porovnaní s ostatnými prostrediami je vynechanie menu s aplikáciami. Všetko nájdeme na "domácich" obrazovkách. Takéto riešenie by malo sadnúť nováčikom vo vodách Androidu, keďže k celému obsahu sa dostanú iba jednoduchým posúvaním do strán. Nevýhodou môže byť chaotické rozmiestnenie doinštalovaných aplikácií, a tým pádom aj ich neustále presúvanie. Okrem bohatej nádielky widgetov treba pochváliť personalizáciu prostredia pomocou tém .Tie menia dokonca aj vzhľad a funkčnosť zablokovanej obrazovky. Vo výsuvnej lište nechýba množstvo skratiek a v ponuke nastavení si ich počet viete zmeniť. V nastaveniach na mňa zapôsobilo aj rozdelenie ponuky do záložky General a All. Neskúsený používateľ nájde to základné v prvej spomínanej a nebude zbytočne rozptyľovaný funkciami ktoré možno ani nevyužije. Prostredie je svižné a naozaj pekné. Huawei Ascend P2 má svoje muchy, no po pár minútach používania môžem povedať, že zariadenia tejto značky sa stávajú rovnocennými konkurentmi zvučnejších spoločností. Keďže sa však jedná o LTE telefón, jeho príchod na náš trh je zatiaľ otázny.

Živé fotografie z výstavy MWC 2013:

Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2Huawei Ascend P2

Cestu a pobyt redaktora v Barcelone hradila spoločnosť Samsung. Ďakujeme.

Diskusia k článku:

Luca 25.02.2013 - 06:41

Za tu cenu vyzera byt velmi dobry mobil. Skoda toho slotu na microSD a RAM mohla byt uz 2GB...

mabrik25.02.2013 - 09:42 Trvalý odkaz

Tiez som si povedal, to by mohol byt nastupca mojej N8, a zistil som, ye nie - nema slot na sd kartu. Takze iny mobil.

Celá diskusia 2 príspevky