Samsung i550

Prvý kontakt so smartfónom Smartfón s OS Symbian, 3,2 Mpx fotoaparátom s AF, podporou HSDPA a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická

OS: Symbian OS 9.2 Series 60 3rd Edition 3.1 Feature Pack 1

procesor: Texas Instruments OMAP 2430, 330 MHz

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 115 x 52 x 15 mm

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 107 g)

displej: aktívny, 262 144 farieb, 240 x 320 b., 40 x 53 mm, uhlopriečka 66 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix ( 2048 x 1536 b.), LED blesk, autofocus, záznam videí ( 352 x 288 b., 15 fps),

kamera pre videohovory

pamäť: 150 MB + karta, 128 MB RAM (82 MB voľných po spustení)

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný typ), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 3,5 mm jack, FM rádio, A2DP,

ostatné: minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, A-GPS,

batéria: Li-Ion, 1000 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt fotoaparátu, IrDA, Wi-Fi, HSUPA,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

nefinálna

Obsah balenia:

zariadenie, batéria, nabíjačka, USB kábel, stereo handsfree, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung i550 je ďalším modelom z kategórie múdrych telefónov kórejského výrobcu. Klasickou konštrukciou, nenápadnym dizajnom a väčšími rozmermi si skôr nájde miesto u mužskej populácie. Horná stena obsahuje tlačidlo vypnutia, ktorým sa dajú meniť profily zvonenia a šikovne ukrytý 3,5 mm jack konektor na pripojenie lubovoľných slúchadiel. Zadná stena v dolnej časti vzhľadovo imituje použitie kože, v hornej časti sa svetu ukazuje objektív fotoaparátu s automatickým zaostrovaním, prisvetľovacia dióda a zrkadielko.

Pri pohľade na prednú časť každému určite padne zrak na hlavný ovládací prvok. Joystick alebo päťsmerové tlačidlo by ste hľadali márne. Úlohy sa v tomto prípade zhostil trackball - ovládacia guľôčka. Toto rozhodnutie jednoznačne chválim, kombinácia s použitým operačným systémom však nie je práve najšťastnejšia. Ostatné ovládacie tlačidlá fungujú presne, klávesnica je však pomerne dosť tuhá a nie je vhodná na písanie dlhších textov.

Displej zaberá približne polovicu prednej steny. Rozlíšenie 320 x 240 bodov a veľkosť uhlopriečky je ideálnym kompromisom medzi jemnosťou zobrazenia a čiateľnosťou zobrazovaných údajov. Zobrazované farby sú pekné, ale len pokým sa nepohybujete na priamom slnku. V tom prípade čitateľnosť radikálne klesá.

Fotoaparát v zadnej časti nie je nijak chránený voči poškodeniu. Vytvára fotografie v maximálnom rozlíšení 3,2 Mpx so širokými možnosťami rôznych nastavení. Nechýba automatické zaostrovanie, prisvetľovacia dióda, či dokonca, na Symbian neštandardné, využitie klávesových skratiek. Veľmi ma zaujal makrorežim, ktorý nie len sníma objekty už od približne 5 cm, ale je prakticky neustále spustený.

Funkčne je Samsung i550 zhodný s akýmkoľvek súčasným telefónom s operačným systémom Symbian S60. Nechýba veľký a podrobný telefónny zoznam s postupným vyhľadávaním, neobmedzená pamäť na správy, či rýchly e-mailový klient. Ten umožňuje prácu s protokolmi POP3 a IMAP4, automatickú kontrolu nových mailov, či prácu s prílohami. Veľká škoda, že základný balík Quick Office nedovoľuje editáciu alebo vytváranie nových súborov.

Internetový prehliadač je rovnako známy aj z modelov konkurenčnej Nokie. Ponúka široké možnosti prehliadania bežných internetových stránok, zobrazenia na celú plochu obrazovky, prípadne otočenie obrazu o 90 stupňov. Jedinou nevýhodou je slabá kooperácia s ovládacou guľôčkou, takže užívateľ bude veľmi často používať zmenšený náhľad.

Ponuka dátových technológií je bohatá. Samsung prakticky podporuje všetky v súčasnosti dostupné technológie, s výnimkou HSUPA a Wi-Fi. Posledná spomenutá by ale mala byť súčasťou inovovaného modelu i550w. K PC ho pripojíte pomocou Bluetooth, prípadne dátovým káblom. Samsung, podobne ako niektorí ďalší výrobcovia, sa stále drží vlastného systémového konektora, takže na použitie univerzálneho kábla rovno zabudnite. Našťastie sa takto pripojený telefón dokáže nabíjať a aj rýchlosť prenosu údajov je jedným slovom skvelá.

Príjemným prekvapením je zabudovanie GPS prijímača. Polohu si v základe zistíte prostredníctvom predinštalovanej aplikácie Google Maps. Nahradiť ju však môžete za akýkoľvek obľúbený navigačný systém, ktorý s interným GPS spolupracuje.

Spestrením ponuky funkcií je aplikácia VoiceSignal, ktorá prináša hlasové ovládanie telefónu. Rozoznávanie hlasových povelov je vynikajúce, zaráža len absencia lokalizácie do Slovenčiny.

Výhody:

- zabudované GPS,

- fotoaparát s autofocusom a klávesovými skratkami.

Nevýhody:

- neúplná podpora trackballu operačným systémom,

- chýba podpora Wi-Fi.

Orientačná cena: odhad 11 990 Sk.

Záver

Samsung i550 prináša nový spôsob ovládania v spolupráci s operačným systémom Symbian, bohatú nádielku funkcií, striedmy dizajn a v prípade vhodne zvolenej ceny má potenciál byť úspešným. Konurenciou mu v tomto prípade budú najmä smartfóny od Nokie.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 15.04.2008 - 03:53

polus: hmm, k tej cene ste sa ako dopracovali?

anonymous15.04.2008 - 10:34 Trvalý odkaz

mato: s tym trackballom by chcelo viac vysvetlit, co preco, naco, zaco,
a ci skutocne to gps podporuje ine softy, kedze tam nebol ziadny spomenuty, neni istota

anonymous15.04.2008 - 11:42 Trvalý odkaz

gergej: no na jaku Pi*u! robia taky telefon ked tam neni wifi..

anonymous15.04.2008 - 12:38 Trvalý odkaz

samo: Kolko ludi ho myslis ozaj vyuzije? Vsetci chcu wifi, ale realne ho pouziva mizive percento.

anonymous15.04.2008 - 12:42 Trvalý odkaz

borizz: mato pockaj si este na dlhodobe skusenosti, tam sa dozvies viac o fungovani trackballu na Symbiane ;-)

Celá diskusia 24 príspevkov