Motorola MPx220

Recenzia véčka s Windows Mobile Elegantné véčko s OS Windows Mobile 2003 SE, slabším megapixlom určené skôr pánom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: véčko,

OS: Windows Mobile 2003 Second Edition,

procesor 204 MHz.

frekvencie: Quad-Band, 850/900/1800/1900 MHz,

rozmery: 100 x 48 x 24 mm,

hmotnosť: 110 gramov,

vonkajší displej: STN, 65 536 farieb, 96 x 64 b.,

vnútorný displej: TFT, 65 536 farieb, 176 x 220 b.,

fotoaparát: 1,3 Mpix, priblíženie, záznam videí,

pamäť: 64 MB (32 MB RAM, 32 MB ROM) + miniSD karty,

správy: SMS, EMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, IrDA, BT, USB kábel,

zábava: Java, Pocket Internet Explorer, MSN Instant Messenger, Windows Media Player,

výdrž: do 6 h hovoru/200 h pohotovosti.

Čo mu chýba:

rádio, PTT, EDGE.

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Zapnutie/vypnutie

Motorola MPx220 sa spúšťa, keďže využíva Microsoft Mobile a je plná rôznych funkcií, dlhšie než bežný telefón s vlastným uzavretým OS. Ja však telefón takmer nikdy nevypínam, a preto mi tento nedostatok absolútne nevadí. Pre zapnutie a vypnutie telefónu vyčlenil výrobca špeciálne tlačidlo na ľavej strane telefónu. Podržaním tlačidla "domov" v pohotovosti vyvoláte menu, kde okrem profilu môžete aj odpojiť vysielaciu jednotku (režim v lietadle) alebo vypnúť napájanie, prípadne zamknúť klávesnicu či celé zariadenie. Pri aktivácii režimu v lietadle šetríte batériu, no telefón môžete používať na rôzne iné účely (organizátor ap.).

Dizajn

Motorola MPx220 je veľmi sympatické, dovolím si tvrdiť, pánske véčko. Existuje viacero verzií: strieborná a onyxová čierna (t.j. tmavohnedá, ktorú sme aj testovali). V ruke sedí presne a uhol roztvorenia je ideálny pre pohodlie pri telefonovaní.

V zavretom stave upúta niekoľko jej prvkov. Výrazné je strieborné logo výrobcu, pod ním pasívny informačný displej obklopený striebornou plochou, v ktorej sa nachádza aj 16 otvorov pre výstup zvukov. Objektív fotoaparátu s prídavnou diódou je zamaskovaný pod priehľadným plastom s priečnymi líniami. Za kĺbom vidno výčnelok s ukrytou anténou a nápisom QUAD (keďže ide o quad-band). Zadná stena je nudná, spestruje ju len kovové logo operátora a jej asi 2/3 tvorí perfektne sediaci kryt akumulátora.

Ramená telefónu sa pomerne ťažko ovárajú. To je spôsobené pevným mechanizmom s väčším odporom, než je bežné. Aj do nasvedčuje tomu, že MPx220 je nepriamo určená najmä pre pánov. Roztvorením MPx220-ky samozrejme môžete, ale i nemusíte prijať hovor.

Bočné steny sú obohatené o niekoľko prvkov. Vľavo nájdeme veľké dvojité tlačidlo pre reguláciu hlasitosti. Na tej istej strane sa nachádza už spomínané tlačidlo pre vypnutie/zapnutie prístroja. Naspodku vidíme dátový konektor zhodný s viacerými ďalšími véčkami, miniUSB v Motorole MPx220 nehľadajte. Pravá strana obsahuje okienko infraportu a slot pre miniSD pamäťovú kartu, ktorú sme žiaľ k dispozícii nemali.

V prípade Motoroly MPx220 nepočítajte so žiadnym vŕzganím, jej spracovanie je skutočne kvalitné. Pri otváraní a zatváraní prístroja sa však v krajných polohách ozývajú úmyselné cvaknutia, ktoré mi pripomínajú Sony Ericsson Z600.

Klávesnica

Perfektná klávesnica využívajúca dokonale celú plochu spodného ramena. Množstvo ovládacích prvkov najprv človeka mätie, potom ho začne považovať za obrovskú výhodu. Ovládací kruh so štyrmi smermi ovládania je dostatočne veľký, uprostred neho sa nachádha gumené tlačidlo pre potvrdzovanie volieb. Do spodnej časti kruhu zasahujú dve špeciálne tlačidlá ? domov a späť. Pod nimi sú zamaskované klávesy pre príjem a ukončenie hovoru.

Alfanumerické znaky sú obdĺžnikového tvaru, symetricky usporiadané a dostatočne veľké. Podsvietenie tlačidiel je modré a určite postačujúce. Množstvo spomínaných ovládacích prvkov dopĺňajú ešte tlačidlá na stranách prístroja. Podržaním červeného tlačidla klávesnicu zablokujete.

V ľavom spodnom rohu sa nachádza senzor, ktorý vypína podsvietenie klávesnice pri dostatočnej intenzite svetla.

Displej

Vonkajší pasívny displej má len informačnú hodnotu. I tak mu môžete nastaviť tapetu, jeden z dvoch štýlov zobrazenia dátumu a času alebo upraviť kontrast. V prípade externých displejov véčkových telefónov som až krajne nenáročný, vyžadujem najmä ich funkčnosť (radšej menejfarebné údaje, ktoré sú však vždy viditeľné).

Vnútorný displej zobrazí 65 536 farieb na ploche 176 x 220 bodov. Toto rozlíšenie si Motorola zachováva už nejaký ten mesiac, a verím, že bude prinajmenšom dôvodom pre zníženie ceny prístroja. Jeho využitie je vďaka použitému Windows Mobile 2003 SE veľmi dobré.

Na hlavnej ploche vidíte v hornom riadku 5 ikôn naposledy použitých funkcií, pod niekoľko riadkov venovaných napríklad najbližšej udalosti, profilu, novým SMS a e-mailovým správam. Rozloženie obrazovky, farebnú schému, obrázok na pozadí môžete zmeniť podľa vašich predstáv. Ja si túto domácu obrazovku nemôžem vynachváliť. Pre Symbian sa pre tieto prípady používa Active desk (Active desktop), Sony Ericssony Pxxx ju nahradili výbornou aplikáciou Tracker, no v prípade Windows Mobile ju máte k dispozícii ihneď a nemusíte doinštalovávať žiadne nové programy.

Používané písmo je možné zväčšiť. Windows Mobile sa vyznačuje mnohými nastaveniami, ktoré tu nebudeme spomínať. S novým telefónom sa však budete istotne zoznamovať nejaký ten deň. Až potom budete mať v ruke dokonalý pracovný nástroj.

V menu "spustiť" nájdete množstvo položiek zoradených do 8-členných skupín.

V prvých dňoch telefón stále zamŕzal a nevedel som si predstaviť, ako recenziu vôbec napíšem. Ale 3 dni do jeho vrátenia sa záhadne umúdril a k mrznutiam ani spomaleniu reakcií už nedochádzalo.

Fotoaparát

Najradšej by som sa tejto časti úplne vyhol. Megapixlový fotoaparát je nielen pre mňa Motoroly MPx220 úplným sklamaním. Všetci akosi stále dúfajú, že finálna verzia fotoaparátu Motoroly MPx220 bude zásadne lepšia než tá, ktorá sa nachádza v prototypoch a testovacích vzorkách. Ja si však myslím opak.

Preto spomeniem len stručne jeho funkcie: spustenie bočným tlačidlom alebo z menu, regulácia jasu priamo pri snímaní, štvornásobné priblíženie v 15-tich krokoch, možnosť fotiť s prisvietením intenzívnej diódy, možnosť odfotenia série niekoľkých snímok za sebou, 6 režimov, 6 rôznych rozlíšení (od 128 x 96 do 1 280 x 960 b.), zvolenie priečinka pre uloženie, nastavenie maximálneho času nečinnosti, ľubovoľná predpona názvu, za ktorou nasleduje údaj zložený z dátumu a poradového čísla, priloženie časového údaja do fotky, kontrast, časovaná samospúšť.

Denné snímky sú zlé, nočné a izbové, aj pri prepnutí režimu a iných nastavení, sú ešte horšie. Podotýkam však, že na snímkach je vidieť, že tých milión pixelov "tam je". Ja však všetkým majiteľom MPx220 odporúčam používať (ak sa kvalita fotoaparátu nezmení) menšie rozlíšenie. Pri ich prehliadaní v telefóne zmenu takmer nepoznáte a do počítača si netrúfnete odoslať asi nič.

Motorola MPx220 umožňuje zaznamenávať aj videosnímky, a to v neobmedzenej dĺžke. Ich kvalitu však radšej hodnotiť nebudem.

Obrázky

Prezeranie obrázkov je už iná vec. MPx220 perfketne zvláda aj zobrazenie veľkých fotiek, pomáha tomu funkcia lupa. Snímku síce nie je možné zobraziť na celom displeji, ale inak sú funkcie prehliadača obrázkov úplne dostačujúce. Ponúka okrem priblíženia a otočenia snímok aj pridanie textu, klipartu a rámu.

Obrázky môžete odosielať cez infraport, Bluetooth, MMS aj e-mail. Pri prezeraní snímok vo vybranom priečinku je možné využiť funkciu prezentácia, ktorá v zadanom intervale zobrazuje všetky za sebou zoradené snímky. Je to celkom sympatická funckia.

Melódie, prehrávač hudby a videí

Ako prehrávač hudby používa Motorola MPx220 Windows Media 9 Series, ktorý prehráva aj krátke videá (nie však MPEG, ako som neskôr so sklamaním zistil). Na prehliadanie videí vrelo odporúčam stiahnuť freeware Betaplayer.

Motorola MPx220 podporuje vyzváňacie profily. Neviem, ako je to možné, ale nedokázal som nájsť spôsob, ako nastaviť prijatú MP3 ako zvonenie. A pritom to podľa mojich kolegov ide. Každopádne medzi zmesou zvonení sa nachádzajú aj prednastavené MP3-ky, takže ich MPx220 dokáže použiť aj ako upozornenie na hovor.

V telefóne nájdete aj špeciálny prehrávač 3GPP videí, ktoré zaznamenáva aj tento model.

Pamäť

64 MB (32 MB RAM, 32 MB ROM) + miniSD karty

Telefónny zoznam

Motorola MPx220 ponúka veľmi pohodlné vyhľadávanie kontaktov. Ten používa pri zadávaní mien slovník iTap, a tak napríklad po stlačení tlačidiel 6 a 2 vyhľadá všetky kombinácie znakov, ktoré sa pod nimi nachádzajú (MA, MA, MC, NA, NB, NC, OA, OB, OC) a ponúkne mená alebo priezviská začínajúce týmito znakmi. Po otvorení telefónu dokonca môžete hneď stláčať alfanumerické klávesy a telefón vám ihneď ponúkne telefónny zoznam aj s vyhovujúcimi kontaktmi.

Každý kontakt môže obsahovať množstvo čísiel, e-mailov a iných údajov. Nechýba podpora skupín ani špeciálne zvonenie priradené k jednotlivým kontaktom.

Hovor

Počas hovoru vidíte meno, telefónne číslo volaného či volajúceho a jeho aktuálnu dĺžku. Funkcií počas telefonátu je pomenej. Vstúpiť môžete len do kalendára a telefón ešte ponúka možnosť regulovať hlasitosť reproduktora. Možnosť zaznamenať hovor v Motorole MPx220 nehľadajte.

Písanie textov

Kvalitná klávesnica spríjemňuje písanie správ. Ako slovník Motorola použila iTAP. Ten je síce menej obľúbený ako T9, ale i tak ho považujeme za dobrý. Len si treba na neho chvíľu zvykať. Nastaviť môžete, či chcete písať s diakritikou alebo bez nej.

SMS

V správach je možné obnovenie aj odstránených správ. To je asi jediná zvláštnosť, ktorú som si na MPx220 všimol.

MMS

Do MMS-ky môžete vložiť okrem textu na viacerých stránkach aj obrázky, zvuky či video.

E-mail

E-mailový klient ponúka možnosť nastavenia viacerých kont, pričom automaticky v novom prístroji nájdete aj položku E-maily Outlook. MPx220 ponúka pravidelnú kontrolu e-mailovej schránky, pričom stiahnuť môže celé e-maily, ich hlavičky alebo vždy začiatok správy až do určitej zadanej veľkosti. Do e-mailov je možné vložiť automatický podpis, kópie správ ukladať. Samozrejme si tento e-mailový prehliadač rozumie s prílohami, no bez pridania ďalších aplikácií si dokumenty a tabuľky neprezriete. E-mailový klient je spracovaný na vysokej úrovni.

Instant messaging

Ako Instant Messenger v MPx220 slúži MSN Messenger, no ja vždy do nového mobilu inštalujem Agile Messenger (freeware, www.agilemobile.com), ktorý je vytvorený aj pre Windows Mobile.

WAP a WEB

Na prehliadanie internetových stránok používa majiteľ MPx220 vstavaný Internet Explorer. Nastavenie pripojení je celkom zložité, no pomôžu nastavenia pre Orange SPV-C500 alebo EuroTel SDA, ktoré by ste mali nájsť na ich webových stránkach (ja som použil nastavenie pre Orange SPV-C500, ktoré sú úplne zhodné s touto Motorolou). Stačí pozrieť webovú stránku Orangeu, konkrétne jej sekciu venovanú akciovým telefónom a ich ručnému nastaveniu.

Webová stránka sa zobrazí v troch režimoch - komplet stránka, len jeden stĺpec alebo len text. V nastaveniach meníte aktiváciu zobrazenia obrázkov, prehrávania zvukov, povolenie cookies, kódovanie, atď.

Prenos dát

Motorole MPx220 chýba podpora EDGE a GPRS ponúka len v konfigurácii 4+1. Niekomu môže prekážať aj chýbajúce počítadlo prenesených dát, ktoré je nutné doinštalovať. Z ostatných možností nechýba IrDA, Bluetooth a kábel (nie miniUSB).

Ako modem som ju používal len cez Bluetooth, a aj keď sa mi to nepodarilo, údajne ponúka možnosť surfovať aj cez pripojenie PC (Motorolu pripojíte k PC, ktoré je pripojené cez DSL a Motorolou tak surfujete rýchlosťou aj 1 024 kbps).

Organizačné funkcie

Budík - opakovaný budík nájdete hlboko v menu.

Kalendár - Kalendár je pekný a jednoduchý. Nechýbajú všetky typy náhľadov a synchronizáciu s Microsoft Outlook si pochvaľujú všetci majitelia Windows Mobile 2003. U každej položky sa synchronizuje takmer všetko.

Chýbajú textové poznámky, na tento účel bude nutné pohľadať špeciálnu aplikáciu.

Hry a Java aplikácie

Čo by to bol za Windows Mobile, ak by neobsahoval dve geniálne hry: Jawbreaker a Solitaire. Podľa JBenchmark.com dosiahol tento model výborné hodnotenie rýchlosti Java aplikácií.

Výdrž, batéria

Výdrž testovaného telefónu bola na hranici únosnosti, ale to sa týkalo len prototypov pre novinárov. Reálnu výdrž finálnych výrobkov si netrúfam hodnotiť.

Výhody:

- fakt pekné a kvalitné véčko,

- Windows Mobile 2003 SE začína ponúkať obrovské možnosti,

- telefónny zoznam a synchronizácia.

Nevýhody:

- bez prehliadača dokumentov,

- chýba počítadlo dát,

- chýbajú poznámky,

- hrozný fotoaparát,

- displej na slnku nepoužiteľný.

Okrem fotoaparátu a viditeľnosti údajov na slnku však ide o odstrániteľné chyby.

Motorola MPx220 je výborné véčko, avšak ja osobne preferujem skôr zariadenie ako SDA a SPV-C500. Sú kompaktné, majú paradoxne kvalitnejší fotoaparát a sú oveľa dostupnejšie. Ale na pohľad nemá podľa mňa Motorola konkurenciu. Je to dokonale spracované véčko s výbornou klávesnicou, čo nie sú nezanedbateľné veci. Ešte pred mesiacom by som nad Windows Mobile váhal. Dnes sa vynára množstvo dobrých programov, ktoré sa vyrovnajú Symbianu. MPx220, ak s ňou nemáte záujem fotografovať, vrelo odporúčam.

Diskusia k článku:

Celá diskusia 1 príspevok