Poznáme víťazov ankety Mobil roka 2012

Viac než trinásťtisíc účastníkov šiesteho ročníka ankety Mobil roka, ktorej generálnym partnerom je mobilný operátor O2, rozhodlo o najlepších mobilných telefónoch roka 2012.

Z celkového počtu 24 nominovaných zariadení, ktoré vybrali zástupcovia štyroch odborných médií, sú známe víťazné mobilné telefóny v štyroch kategóriách: high-end, mid-end, ľudový a extra.

Tento rok sú víťazmi telefóny dvoch značiek. Čitatelia odborných médií ocenili najmä smartfóny HTC a Samsung.

V symbolickom termíne, od 6. januára do 6. februára, prebiehalo verejné hlasovanie v ankete Mobil roka 2012. Do nej sa počas 32 dní prostredníctvom internetového hlasovania na www.mobilroka.sk zapojilo 13 062 čitateľov štyroch odborných médií. Od prvého ročníka Mobil roka 2007 počet hlasujúcich v ankete kontinuálne rastie, za šesť rokov ide o 84 % nárast. Poctivé záverečné triedenie duplikátov opäť zabezpečilo dôveryhodné výsledky aj vyrovnanú šancu každého hlasujúceho získať lákavú výhru.

Komisia zložená zo zástupcov technologických médií PC REVUE, TECHBOX, MobilMania.sk a Fony.sk nominovala do štyroch kategórií po šesť najvýznamnejších telefónov, ktoré sa v roku 2012 dostali na slovenský trh. Výber 24 nominantov a ich zaradenie do príslušných kategórií je každoročne výsledkom odbornej diskusie.

Keďže hlasujúci posielali hlasy zariadeniam, ktoré už boli na trhu, výsledky ankety považujeme vo významnej miere aj za výsledky na základe praktických skúseností čitateľov štyroch odborných médií, ktoré sú zamerané na mobilné telefóny všeobecne a nepreferujú určitú značku či operačný systém. Na základe hlasu ľudu však môžeme vyhlásiť, že dotykové zariadenia s OS Android sa stali dominantou slovenského trhu so smartfónmi.

Mobil roka High-end

High-end Mobil roka 2012

1. Samsung Galaxy S III (45,94 %)

2. Apple iPhone 5 (25,76 %)

3. HTC One X+ (10,58 %)

Kategóriu High-end Mobil roka 2012, ktorú môžeme označiť za súboj vlajkových lodí, pokoril Samsung. Veľkolepý zisk 46 % hlasov pre smartfón Samsung Galaxy S III v tejto kategórii je mimoriadnym úspechom. Treba totiž zdôrazniť, že populárny Apple iPhone 5 bol v tomto roku prvýkrát presunutý z kategórie Štýlový Mobil roka do High-endu, kde skončil až za víťazným Samsungom.

Mobil roka Mid-end

Mid-end Mobil roka 2012

1. HTC Desire X (29,94 %)

2. Samsung Galaxy S III mini (24,79 %)

3. Sony Xperia P (22,52 %)

Kategória Mid-end vznikla pred dvomi rokmi a odvtedy jej dominuje značka HTC. So ziskom 30 % hlasov v danej kategórii tak ocenenie Mid-end Mobil roka 2012 získava obľúbený smartfón HTC Desire X.

Mobil roka Ľudový

Ľudový Mobil roka 2012

1. HTC Desire C (34,64 %)

2. Samsung Galaxy Mini 2 (9,03 %)

3. Sony Xperia Tipo (10,58 %)

Medzi ľudovými telefónmi sa situácia každoročne mení. V minulom ročníku už klasické telefóny nahradili dotykové a tento rok medzi sebou už súťažili iba smartfóny, ktorých cena neustále klesá a obľúbenosť rastie. Vďaka 35 % hlasov v kategórii Ľudový Mobil roka 2012 môžeme za víťaza vyhlásiť HTC Desire C.

Mobil roka Extra

Extra Mobil roka 2012

1. Samsung Galaxy Note II (43,56 %)

2. Google Nexus 7 (20,78 %)

3. Asus Padfone (19,56 %)

Zrušenie kategórií Štýlový Mobil roka a Pracovný Mobil roka zodpovedá vývoju trhu, ktorý sa v prípade výnimočných telefónov prestáva orientovať na netradičný dizajn či plnohodnotnú hardvérovú klávesnicu, ale zameriava sa skôr na veľké displeje, dotykové perá a iné technologické novinky. Aj preto sme vytvorili novú kategóriu Extra Mobil roka 2012. Jej lídrom sa jednoznačne stal Samsung Galaxy Note II so ziskom 44 % hlasov. S prehľadom tak porazil Asus Padfone, ktorý sa jediným zasunutím do obrazovky premení na tablet, cenovo prevratný tablet Google Nexus 7, Samsung Galaxy Beam so zabudovaným projektorom, Nokiu 808 PureView orientovanú na fotoaparát či odolný Sony Xperia Go. No už ich samotná nominácia naznačuje, že odborná porota oceňuje technologické firmy, že skúšajú aj takéto netradičné kombinácie.

Zaujímavosti

Celkovo najviac hlasov (5 841) získal tento rok produkt Samsung Galaxy S III - High-end Mobil roka 2012. Môžeme ho tak označiť za celkového víťaza ankety.

Po troch rokoch s výrazným rastom účasti a minuloročnou stagnáciou sa ankety opäť zúčastnilo medziročne o 13 % viac hlasujúcich. Všetky hlasy verejnosti prešli pred vyhodnotením poctivým triedením duplikátov. Tento rok boli zúčastnení čitatelia, podobne ako v minulom roku, mimoriadne poctiví a extrémne viacnásobné opakovanie hlasovania jedným účastníkom sme vôbec nezaznamenali.

Najobľúbenejšou kategóriou bola, podobne ako v predchádzajúcich ročníkoch, High-end Mobil roka 2012. Tento tok v nej hlasovalo 12 715 účastníkov, t.j. 97,3 %.

Hralo sa o hodnotné ceny

Hlasujúci účastníci boli zaradení do žrebovania o hodnotné ceny: Apple iPhone 5, HTC Desire X, Samsung Galaxy Camera a Sony Ericsson P. Tie do ankety Mobil roka 2012 venoval generálny partner ankety, mobilný operátor O2, a partneri Samsung Electronics Czech and Slovak, s.r.o., TCCM s.r.o. a SONY EUROPE LIMITED, organizačná zložka Slovensko. Partnerom ankety za podporu a atraktívne ceny ďakujeme.

Mená výhercov, všetky potrebné informácie o ankete Mobil roka 2012, ako aj o minulých ročníkoch, nájdete na stránke www.mobilroka.sk.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu