Mobil roka 2012: high-end Samsung Galaxy S III, mid-end HTC Desire X

V šiestom ročníku ankety Mobil roka 2012 vo dvoch kategóriách vyhrali smartfóny od HTC a vo dvoch smartfóny od Samsungu. Aj na základe vašich hlasov.

Od 6. januára do 6. februára ste mohli hlasovať za ten naj telefón minulého roka. Ako to dopadlo? Hneď v úvode prezradíme, že jednoznačne vyhral operačný systém Android, presnejšie smartfóny, ktoré ho používajú.

V kategórii High-end zvíťazil špičkový smartfón Samsug Galaxy S III, ktorému dalo svoj hlas až 45,94 % čitateľov. Počtom percent prekonal minuloročného víťaza a zároveň svojho predchodcu Samsung Galaxy S II. Ak vás High-end Mobil roka 2012 zaujíma, prečítajte si vedúceho skúsenosti s týmto top smartfónom: Leto so Samsungom Galaxy S III. Po minulé ročníky iPhone vytrvalo vyhrával kategóriu Štýlový mobil. Tento rok sa už v ankete táto kategória nenachádzala, štýlové telefóny sa z trhu reálne vytratili, a tak porota jablkový smartfón presunula do top kategórie. Všetci boli zvedaví, či es-trojka populárny ajfón-päť prekoná. A stalo sa! Fanúšikovia iPhone 5 ho svojimi hlasmi (25,76 %) postavili až na druhú priečku. Tretie miesto obsadil HTC One X+ (10,58 %), ktorého prednou kamerou natáčame videá Na jeden záber.

V kategórii Mid-end zvíťazil, tak ako v predchádzajúcich dvoch rokoch, model spoločnosti HTC. Čitatelia pravdepodobne ocenili dobré spracovanie, používateľské prostredie a prijateľnú cenu. HTC Desire X získal takmer 30 % hlasov a prvé miesto si určite zaslúži. Zmenšená verzia aktuálnej vlajkovej lode Samsungu - Galaxy S III mini zaujala 24,79 % hlasujúcich, čo stačilo na druhé miesto. Na treťom, možno prekvapivo, skončila s 22,52 % hlasmi Sony Xperia P. Pri pohľade na minulý ročník (1. Wildfire S, 2. Galaxy Ace, 3. Xperia Ray) vidíme, že sa poradie značiek HTC, Samsung, Sony (resp. Sony Ericsson) v kategórii Mid-end nezmenilo, výsledky spred dvoch a viac rokov nájdete ako vždy na www.mobilroka.sk.

Prvýkrát v histórii ankety sa v kategórii Ľudový mobil nachádzali výhradne smartfóny. Nároky používateľov, ceny aj ponuky operátorov sa menia a porota sa tomu musela prispôsobiť. Kedysi bol smartfón určený pre technoidov, teraz používa "múdry" telefón aj žiak na prvom stupni základnej školy. Víťazom ľudových mobilov roka 2012 sa stal šikovný android HTC Desire C (34,64 %). Jeho konkurent Samsung Galaxy Mini 2 skončil s 19,03 % druhý a na tretie miesto svojím hlasovaním posunuli čitatelia ďalší android, Sony Xperiu Tipo, ktorá získala 10,58 % hlasov. Zaujímavé čísla. Kategória Ľudový Mobil roka bola vždy doménou Nokie, ktorá ju zakaždým vyhrala. Časy sa zmenili a Nokia sa na top pozícii za rok 2012 neumiestnila ani raz, hoci nominovaná bola vo všetkých troch hlavných kategóriách.

Posledná kategória Extra sa v ankete objavila prvýkrát a je venovaná prevratným a odvážnym zariadeniam, ktoré si v minulom roku vyslúžili pozornosť odbornej poroty. Kategória Extra tak očividne zastúpila aj sekciu Pracovný Mobil roka, aj Štýlový Mobil roka a umožnila nominovať aj prevratné mini tablety. Vašu najväčšiu pozornosť a najviac hlasov (43,56 %) získal tabletofón Samsung Galaxy Note II. Jeho predchodca minulý rok s prehľadom zvíťazil v kategórii Pracovný Mobil roka. Druhý skončil cenovo dostupný tablet Google Nexus 7 (20,78 %) a hybrid tabletu, netbooku a smartfónu Asus Padfone získal s 19,56 % hlasov tretie miesto.

Anketa Mobil roka 2012 sa tak pre minulý rok skončila zaujímavými výsledkami. Veríme, že v roku 2013 sa konečne opäť stretneme s QWERTY high-endami a neostane len pri BlackBerry Q10. Tiež by sa patrilo viac sústrediť na nenáročných používateľov, ktorým už prístroje typu Nokia 6300 dosluhujú a dotykáče nechcú.

Pri pohľade na drahšie zariadenia je najväčším prekvapením roka 2012 víťazstvo Galaxy S III nad iPhone 5 a tiež pevné miesto HTC v strednej a nižšej triede smartfónov. Uvidíme, čo bude o rok. Už teraz sme veľmi zvedaví na ďalší vývoj ankety, do ktorej sa každoročne zapájajú tisícky čitateľov štyroch najvýznamnejších technologických médií.

Generálny partner ankety Mobil roka 2012, mobilný operátor O2, venuje víťazovi záverečného žrebovania špičkový Apple iPhone 5, hlavní partneri HTC, Samsung a Sony víťazom prenechajú ďalšie tri hodnotné ceny - Samsung špeciálny kúsok Samsung Galaxy Camera, Sony Mobile úspešný smartfón Sony Xperia P a TCCM silného hráča v strednej triede HTC Desire X.

Kompletné výsledky vrátane výhercov štyroch mobilných telefónov si môžete pozrieť na stránke www.mobilroka.sk. Oficiálna tlačová správa s uvedením počtu hlasujúcich aj ďalších zaujímavostí bude publikovaná na Mobilroka.sk, ale aj na Fony.sk a ďalších weboch v pondelok. Vtedy prebehne aj kontaktovanie výhercov.

Diskusia k článku:

clw 15.02.2013 - 14:23

Este ze sa neriadim vysledkami kategotie mid-end, to by som po kupe asi plakal:-(

Edon15.02.2013 - 15:09 Trvalý odkaz

S cim mas taky problem? o.O

Nightmare15.02.2013 - 15:13 Trvalý odkaz

Tak nič som zas nevyhral :D pozeram že vyhrali 3 ženy zo 4 vyžrebovanych pekne :D

Manobb15.02.2013 - 19:03 Trvalý odkaz

Až dvaja moji kandidáti sa umiestnili na 1. mieste, čo ma teší, pretože to aspoň trošku objektivizuje moje subjektívne potenciálne výbery na nový mobil.

SG SIII + SG Note II .... možno sa napokon odhodlám k zmene obyčajného MT na takýto dotykáč. A možno ani nie. :-)

Celá diskusia 4 príspevky