E-TEN Glofiish X800

Prvý kontakt so smartfónom Smartfón s OS Windows Mobile, VGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom s AF, Wi-Fi, HSDPA, FM rádiom a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6 Professional,

procesor: Samsung SC3 2442, 500 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 Mhz + UMTS + HSDPA

rozmery: 113 x 60 x 16 mm,

hmotnosť: 147 gramov (zistená: 145 g),

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 640 x 480 b., uhlopriečka 71 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, makro, autofocus, záznam videí (3GPP, 320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 170 MB + microSD, 64 MB RAM,

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, RSS, instant messaging,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (pravdepodobne 1,8 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (miniUSB), Wi-Fi 802.11 b/g,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS),

ostatné: minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS (SiRFstar III),

batéria: Li-Ion, 1 530 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

xenónový blesk, IrDA, blogovanie,

Obsah balenia:

zariadenie, dve dotykové perá, kožené puzdro, stereo handsfree s reguláciou hlasitosti, USB kábel, CD, potrebné dokumenty.

Balenie novej X800-ky obsahuje bohaté príslušenstvo. Okrem zariadenia tu nájdete sieťovú nabíjačku, náhradný stylus, dátový kábel miniUSB, stereo handsfree s možnosťou prijatia a odmietnutia hovoru, ochranné puzdro, ochrannú fóliu na displej, dokumenty, CD a poukážku na nákup aplikácie SPB Mobile Shell s výraznou zľavou. Ochranné puzdro je veľmi pekné a umožňuje prichytenie zariadenia na opasok. Potešilo ma najmä jeho dierkovanie v oblasti, kde je umiestnený reproduktor, a tak sa nemusíte obávať, že prepočujete zvonenie prichádzajúceho hovoru.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

E-TEN X800 sa radí medzi špičkovo vybavené prístroje s operačným systémom Windows Mobile. Od brata s označením X500+ zdedil jemný VGA displej, 2 Mpix fotoaparát, Wi-Fi a FM rádio. Do výbavy mu pribudla podpora sietí tretej generácie aj s nadstavbou HSDPA a automatické zaostrovanie fotoaparátu.

RECENZIA: ETEN X500+

E-TEN X800 patrí na prvý pohľad k lacnejším zariadeniam, dizajnéri spoločnosti zrejme nie sú tak fundovaní ako v Samsungu, Nokii či iných firmách. E-TEN je známy používaním lacnejších plastov, aj keď som si po kontakte s X500+ začínal myslieť opak. Medzi displejom a spodnými tlačidlami je zbytočne veľa prázdneho miesta.

Teší ma prítomné mechanické červené a zelené tlačidlo, veď sa stále jedná aj o telefón. Tlačidlom OK potvrdíte / zrušíte aktuálnu akciu. Joystickom zase pohybujete kurzorom a označujete / vyberáte. Prítomné sú aj dve výberové tlačidlá, ďalej GPS, domov a tlačidlo s oknom Windows. V bočnej stene sú dve tlačidlá na reguláciu hlasitosti. Vždy ich na zariadeniach s Windows Mobile skúsim a vždy márne čakám, že budú aj pohybovať kurzorom či listovať stránkami. Nechýba ani tlačidlo fotoaparátu, ale nie je práve najkvalitnejšie. Podsvietenie tlačidiel mi pripomína kolotoče na trnavskom jarmoku. Ďakujem ETEN-u za príjemnú spomienku. V modeli X900 už teraz očakávam nie tri, ale hneď päť farieb podsvietenia jednotlivých tlačidiel. Odporúčam ešte použiť modrú a žltú.

Pamäťová kata microSD patrí do spodnej steny pod pevný kryt, vedľa nej nájdete miniUSB konektor. Nad displejom svieti objektív externého fotoaparátu s červenou obrubou. Dôležitosť tohto prvku je podľa mňa zbytočne prehnaná. Nad displejom sa nachádzaj aj farebná dióda a vnútri aj anténa GPS. V zadnej stene je. opäť červenou obrubou zvýraznený, fotoaparát s LED bleskom. 2,5 mm konektor pre slúchadlá v ľavej stene by som najradšej okamžite vymenil za 3,5 mm. Neviem, čo bráni ETEN-u v výrobe použiť 3,5 mm konektor namiesto tohto.

Kožené puzdro v balení je určite milým prekvapením a obsahuje aj otvor pre slúchadlá.

Pri prvej inštalácii systému je možné zvoliť namiesto anglického jazyka češtinu.

Funkcie smartfónu s týmto OS sú závislé len od troch vecí:

- hardvérovej výbavy,

- verzie Windows Mobile (tentoraz WM 6 Professional),

- štedrosti výrobcu pripraviť majiteľovi pár aplikácií zadarmo.

Hardvérová výbava je zrejmá zo základných parametrov. Kritiku si zaslúži malá pamäť RAM, pochvalu detailný displej. Na priamom slnečnom svetle je to s ním trocha horšie, budete musieť pridať jas a tým rapídne zvýšite spotrebu energie. Ja si stále myslím, že je na VGA displeje čas, najprv by sa mali pohnúť vpred výrobcovia batérií.

Fotoaparát ponúka aj automatické zaostrovanie, aj prisvetlenie LED diódou...na krajinky aj snímky textov poslúži dobre. Na nočné snímky to bez xenónového blesku nepôjde.

Zabudované GPS je stvorené pre turistiku a navigáciu. Už len dokúpiť dobrý navigačný softvér.

Windows Mobile 6 Professional ponúka všetko, čo ponúkať má. Nechýbajú aj editory dokumentov či perfektný organizér a e-mailový klient.

Softvér v cene prístroja: Skype Reciever Switch, FM rádio, Quick Link, Battery Meter, Zoom SMS, Configuration Wizard, Bluetooth Manager, M-Desk, Scenarios, Speed Dial, Call Filter,Backup Utility, Easy Keyboard a GPS nástroje (Satellite Data Update, Location SMS, GPS Viewer).

Výťah z recenzie uverejnenej v januárovom vydaní časopisu BCMOBIL & TECHBOX:

Autor: Marek Šimunek:

Tlačidlá Ok a Štart sú veľmi úzke a podlhovasté, ich ovládanie bolo pre mňa problematické. V ľavom boku sú tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a programovateľné tlačidlo pre spustenie nahrávania. Nižšie sa nachádza soft reset. Pod ním je 2,5 mm konektor pre pripojenie slúchadiel. Na opačnej strane je umiestnená spúšť fotoaparátu a tlačidlo pre zapnutie a vypnutie X800-ky. V spodnej stene nájdeme otvor pre umiestnenie pamäťovej karty microSD a miniUSB konektor slúžiaci na nabíjanie a dátové spojenie s PC. Pod krytom batérie je umiestnený spínač, ktorý vypne zariadenie v prípade, že dáte kryt dole. Toto spôsobuje občasné problémy so samovoľným vypínaním zariadenia.

Vstavaný fotoaparát ponúka maximálne rozlíšenie 2 Mpix. Aj napriek prítomnosti funkcie automatického zaostrovania sú výsledné fotografie len priemernej kvality. Najmä pri fotografovaní za slabších svetelných podmienok nemôžete očakávať ostré zábery. Nepomáha ani prítomnosť prisvetľovacej diódy. Fotoaparát však bez problémov odfotí akýkoľvek text, čo určite poteší užívateľov, ktorí ako ja používajú fotoaparát v telefóne ako digitálny záznamník. Niektoré problémy s kvalitou výsledných fotografií však taktiež rieši update na poslednú verziu ROM.

Samozrejmosťou je prítomnosť prehrávača médií a filmov vo formáte 3GPP. Pre prehrávanie iných formátov je nutná inštalácia programu tretej strany.

V oblasti zábavy nový E-TEN X800 nijako nezaostáva. Aj keď je primárne určený na pracovné využitie, každého poteší prítomnosť FM tunera.

Dôležitá je prítomnosť GPS modulu. V X800 je umiestený čip SiRF Star III, ktorý je stále jedným z najpoužívanejších čipov v mobilných zariadeniach. Presnosť a rýchlosť tohto čipu je na požadovanej úrovni. Pri studenom štarte a v otvorenom priestore nie je problém nájsť signál satelitov v priebehu jednej minúty. Výrobca k zariadeniu nedodáva žiadny navigačný softvér. Sám som testoval zariadenie s navigačným softvérom iGO 2006 a počas navigácie som sa nestretol so žiadnymi výpadkami signálu, ani inými podobnými problémami.

Pamäť RAM s kapacitou 64 MB je nedostatočná. Pri kombinácii s najnovším operačným systémom a VGA displejom je táto hodnota takmer kritická. Stačí otvoriť niekoľko web stránok v prehliadači, potom si prečítať nejaký e-mail a pri snahe spustiť fotoaparát si prečítate hlásenie o nedostatku pamäte a nemožnosti ho spustiť. Vnútornú pamäť zariadenia je možné pomocou pamäťových kariet microSD rozšíriť až do veľkosti 2 GB, po nainštalovaní novej ROM priamo od výrobcu pribudne aj podpora pamäťových kariet micro SDHC, ktorá umožňuje používať karty s veľkosťou až 8 GB.

Odozvy systému sú veľmi dobré a nestretol som sa ani so zobrazením tzv. duchov na obrazovke pri prechodoch medzi oknami, ako to bolo u predchodcov. E-TEN opäť nezabudol do zariadenia implementovať niekoľko užitočných aplikácií. Medzi ne patrí aj spomínaný M-Desk, čo je jednoduché rozhranie umožňujúce ovládanie zariadenia jednou rukou bez použitia stylusu, ďalej aplikácia pre zálohovanie vašich súborov a obnovu systému, či aplikácia, pomocou ktorej odfotenú vizitku prevediete priamo na záznam vo vašich kontaktoch.

Nový E-TEN Glofiish X800 si poradí aj s rýchlymi dátami. Základom je štvorpásmový GSM modul s podporou pripojenia pomocou GPRS a EDGE triedy 10, UMTS a HSDPA. Pre lokálne pripojenie je možné použiť Bluetooth vo verzii 2.0 s podporou profilu A2DP či miniUSB pre pripojenie k PC. Samozrejmosťou je aj Wi-Fi modul pre pripojenie k sieťam b a g. Pre zobrazenie internetových stránok v real VGA je nutné v Internet Explorer zapnúť použitie vysokého rozlíšenia. Na jednu stránku sa tak vojde väčšie množstvo textu a obrázky budú prekreslenejšie.

Výhody:

- funkčná výbava,

- VGA displej,

- GPS.

Nevýhody:

- malá pamäť RAM,

- spotreba displeja -> slabšia výdrž,

- lacné spracovanie.

Orientačná cena: 16 990 Sk

Záver

Ak sa pozrieme medzi produkty Nokia v tejto cene, s GPS je k dispozícii sú už smartfóny N82, N95 a N95 8GB a lacnejší model Nokia 6110 Navigator.

Sony Ericsson aktuálne predáva model P1i aj s navigáciou Wayfinder (za nižšiu cenu než ETEN X800), ale vo forme externého GPS modulu.

Najsilnejším konkurentom X800-ky je HTC Touch Cruise za podobnú cenu. Ponúka síce slabší displej, ale vo všetkých ostatných parametroch na mňa zanechal silnejší dojem. Najmä vďaka dvojnásobnej pamäti RAM a elegantnejšiemu vzhľadu. Práve tieto dva produkty budú zvádzať silný konkurenčný boj.

ETEN-u X800 vyčítam najmä "hračkárske" spracovanie (aj farby), malú pamäť RAM a ponechanie nedostatkov predchádzajúcich modelov (2,5 mm konektor pre slúchadlá, chýbajúce bočné ovládacie koliesko). Výhodou je krásny displej (najmä v interiéri), rýchly procesor a GPS.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 09.04.2008 - 03:23

unived micindev: fakt skoda tej ram...

anonymous09.04.2008 - 11:03 Trvalý odkaz

graffoo: no P1 s wayfinderom stoji o takmer 3000 menej ako orientacna cena X800... co je dost velky rozdiel ;)

anonymous09.04.2008 - 13:15 Trvalý odkaz

Valaroma: Celkom by bodla vysuvacia qwerty klavesnica.

anonymous09.04.2008 - 15:16 Trvalý odkaz

unived micindev: njn...ale nepridu mi ako priamy konkurenti

anonymous09.04.2008 - 16:50 Trvalý odkaz

graffoo: to nie, ale ja som narazal na to, ze sa porovnava cena X800 a P1 a pritom P1 je o dost lacnejsia...

Celá diskusia 10 príspevkov