Google zaplatí Applu miliardu dolárov

Google zaplatí Applu viac než jednu miliardu amerických dolárov, aby v roku 2014 zostal predvoleným vyhľadávačom pre zariadenia s operačným systémom iOS.

Suma sa od roku 2009, kedy firma zaplatila 82 miliónov usd, výrazne zvýšila. Za tento rok zaplatí Google Applu 877 mil. dolárov, v roku 2014 to bude 1,066 mld. usd. Suma sa má z roka na rok zvyšovať.

Apple dostane od Google 0,75 usd z každého zarobeného dolára prostredníctvom reklamy a zberu dát na iOS. Apple tak zarobí viac než Google.

Za to, aby bol Google predvoleným vyhľadávačom v internetovom prehliadači Mozilla, zaplatí firme 300 miliónov usd. V budúcom roku to už má byť o sto miliónov viac.

S príchodom novej verzie iOS 6 sa Apple snažil zbaviť prítomnosti Google vo svojom operačnom systéme a prestal ponúkať Google Mapy a službu YouTube ako predvolené. Používatelia, ktorí majú o tieto aplikácie záujem si ich musia sami nainštalovať.

Google sa ale nevzdáva a je ochotný zaplatiť aj vysokú sumu za to, aby ostal jednotkou. Jeho konkurent vyhľadávač Bing od Microsoftu patrí medzi predvolené v operačných systémoch Windows Phone a BlackBerry.

Zdroj: mobileworldlive.com

Diskusia k článku:

rbt 13.02.2013 - 14:18

Fuj, už som sa zľakol, že zasa nejaký súdny spor...

zune8516.02.2013 - 16:07 Trvalý odkaz

čo je choré ???
predplatiť si reklamu ???

Celá diskusia 3 príspevky