Huawei Ascend D2 - májové prekvapenie

Recenzia 5'' Full HD smartfónu odolného proti proti vode a prachu s OS Android 4.1, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 13 Mpix fotoaparátom a extra silnou batériou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1.2 Jelly Bean + Emotion 1.5 UI

chipset: Hi-Silicon K3V2 + Balong V7R1

procesor: štvorjadrový 1,5 GHz

grafický procesor: ???

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 850 / 900 / 2100 Mhz

rozmery: 140 x 71 x 9 mm,

hmotnosť: 173 gramov overenédisplej: Super Retina LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 080 x 1 920, 443 PPI, uhlopriečka 5'' (127 mm), Gorilla Glass

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, LED blesk, autofókus, HDR, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps),

predná kamera: 1,3 Mpix s nahrávaním HD videa

pamäť: pamäť 2 GB RAM (dostupných 1,65 GB) + 16 GB ROM (reálne dostupných 12 GB) alebo 32 GB

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akecelerometer, odolnosť proti vode a prachu, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 3 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: Q2 2013 / približne 529 eur

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.2 Jelly Bean

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, microUSB kábel, OTG kábel, slúchadlá, dokumenty

Keď som mal Huawei Ascend D2 prvýkrát v rukách - bolo to asi pred dvomi mesiacmi - odmietol som ho ako extrémne ťažkú čínsku tehlu, ktorá sa márne snaží konkurovať renomovaným značkám v segmente prístrojov za 500 a viac eur. Po pár dňoch s ním mením názor. Vlastne, názor som zmenil už pri porovnaní fotografií z aktuálnych full-hádéčkových androidov:

Veľké porovnanie: Fotomobily jari 2013 (23. 4. 2013)

Váži 173 gramov, teda menej než taká 185-gramová Lumia 920, ale podstatne viac než 145-gramové HTC One alebo Sony Xperia Z, no to všetko najmä kvôli extrémne silnej batérii a pevnému spracovaniu. Pre porovnanie, Samsung Galaxy S III s 3000 mAh značkovou batériou váži 154 gramov. V ruke sa kvôli veľkým rozmerom nedrží úplne najpohodlnejšie, ale na pracovnom stole nevyzerá najhoršie a výrobcu chválime aj za zvýšenú odolnosť voči vode a prachu. Vraj ide o IP54.

Nepochopiteľným ťahom je umiestnenie microUSB do hornej steny a 3,5 mm audio jacku do spodnej, vedľa reproduktora. Kto toto kedy videl? microUSB konektor v hornej stene poslúži aj ako USB host na pripojenie bezdrôtovej myši, klávesnice alebo USB kľúča. Stačí vám na to redukcia microUSB->USB za pár eur. Externý 2,5'' HDD už Ascend D2 neutiahol. A ešte jedna dobrá správa - po pripojení Bluetooth klávesnice stačí potvrdiť pár vecí v nastaveniach zadávania textu a môžete na D2-ke písať pekne po slovensky. Dôkaz tu. Ľahko nahmatateľný vypínač výrobca presunul na pravý bok, nad ovládač hlasitosti, ktorú môžete využiť aj ako spúšť fotoaparátu. Nad jemňulinkým displejom sa okrem slabej prednej kamery nachádza aj informačná LED-ka, na ktorú nedám dopustiť. Nie je silná ako na es-trojke, ale vyrovná sa es-štvorke a prekonáva HTC One. Toľko moje pozorovania.

Po rozbalení nového mobilu na jeho prednej stene nájdete užitočnú ochrannú fóliu. Dobrý nápad. Spomínaný reproduktor v spodnej stene je mimoriadne hlasný a kvalitatívne dostatočný - ani zázrak, ani sklamanie. Keď sa tak na Ascend D2 pozerám, vyčítať mu môžem naozaj len väčšie rozmery a hmotnosť, no inak je to solídne spracovaný kúsok s ochrannou fóliou od výroby a silnou zabudovanou batériou. Treba ešte spomenúť, že pri vyššej záťaži bolo cítiť prehrievanie mobilu.

Odblokovaciu obrazovku upravíte v nastaveniach alebo Motívoch. Skratky jednotlivých smerov si tak môžete prispôsobiť. A nechýba tu samozrejme ani možnosť stiahnuť rolovaciu lištu. Fotoaparát sa spúšťa rýchlo, no raz za čas mu to niekoľko sekúnd trvá. Záhada. Jeho kvalita je naozaj prekvapivá a najviac som oceňoval zaostrovanie na označený objekt. Mohol som potom aj zmeniť kompozíciu, objekt sa dokonca mohol pohnúť, Ascend D2 naň pred odfotografovaním (hoci aj tlačidlom hlasitosti) pekne zaostril. Aj makro zvláda D2-ka na výbornú. Funkcia HDR je dostatočná a väčšinou funguje podľa mojich predstáv. Oproti HTC One X+ aj HTC One (ale s nefinálnym softvérom) mi HDR Huaweiu vyhovovalo viac, Samsungy sú v tomto smere ešte ďalej. Prístroj si zapnuté HDR a zvýšenú expozíciu pamätá aj po ukončení aplikácie a jej opätovnom spustení. To je dobre. Pohybom prsta do strany sa dostanete na poslednú vytvorenú fotografiu. Huawei tu zabudol otočiť ovládacie prvky, takže ste nútení s fotografiou pracovať v polohe na výšku. Dúfam, že sa to do spustenia predaja zmení. Panoráma dokáže pracovať len v polohe na ležato, sériové snímanie zase vytvorí 10 fotografií, ale výber najlepšej a rýchle odstránenie ostatných mi chýbalo. Reakcie fotoaparátu sú skutočne rýchle, a kto tvrdí, že nie, nepoužíval Huawei D2 dostatočne dlho. Treba však priznať, že počas môjho častého požívania tejto funkcie došlo dvakrát k jej zaseknutiu. Potom som musel v okne multitaskingu fotoaparát ukončiť a zase nanovo spustiť. No i tak si stojím za tým, že je to jeden z najkvalitnejších fotomobilov na trhu.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 37 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 106 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 56 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 175 MB / min.)

Okrem nedoladeného prezerania poslednej fotografie som ku koncu testu nedokázal ani za svet aktivovať blesk, ktorý však bez problémov fungoval ako svietidlo.

Tlačidlo multitaskingu sa spolu s "domov" a "späť" nachádza v spodnej lište, tzv. navigačnom paneli. V nastaveniach som aktivoval jeho skrývanie, a tak som ho občas ručne stiahol preč a v nutnom prípade zase vysunul späť. Takýchto všelijakých vylepšení je v D2-ke viacero. Napríklad celé prostredie EmotionUI sa nachádza v rámci domácej obrazovky; Huawei Ascend D2 nepozná ponuku aplikácií známu aj pod pojmom Menu. Tu je všetko v jednej úrovni, ako v iPhone. Po pár dňoch som si na to zvykol. Podržaním prsta na domácej obrazovke môžem zmeniť štýl prechodov z jednej domácej obrazovky na vedľajšiu, zmeniť tapetu (ktorá sa môže meniť aj zatrasením mobilu alebo náhodne trebárs každých 5 minút) či nainštalovať miniaplikáciu (widget). Ako hlavnú domácu obrazovku môžete nastaviť ľubovoľnú, napríklad tretiu v poradí.

Keď stiahnem hornú lištu, vidím pred sebou päť skratiek, no ich posunom do strany sa dostávam na ďalšie aj k možnosti úpravy panela skratiek, presnejšie "tlačidlá odkazov na paneli upozornení". Som v siedmom nebi. Kto nie, môže ich úplne skryť. Navyše Huawei D2 ponúka profily, ktoré môžete rýchlo meniť skratkou v hornej lište. Každý profil má svoje nastavenie hlasitosti (zvonenie, budík, médiá), jasu obrazovky, režimu spánku, vibrovania, dátových prenosov, Wi-Fi, Bluetooth, sychronizácie kont a GPS. Už mi tu chýba len časovanie profilov. Preto dávam stále šancu jedinečnej aplikácii "Shush!" v Google Play. No aj profily Huawei majú niečo do seba a ako majiteľ Ascendu D2 by som ich určite používal.

V nastaveniach prístroja som ešte objavil možnosť nastavenia teploty farby displeja. Túto možnosť som doteraz nevidel na žiadnom na telefóne inej značky. Ďalšou užitočnou funkciou je Správca napájania. Ten ponúka režimy Šetrič batérie, Vývážený a Výkon. Šetrič batérie je vhodný tak na noc, ale vyvážená úspora sa mi pozdávala. Nepociťoval som nijaké vážne obmedzenia, aj e-maily a Gtalk správy mi chodili načas. Celkovo výdrž 3000 mAh batérie hodnotím ako veľmi dobrú. Rovnakú kapacitu mám v Samsungu Galaxy S III so špeciálnou sadou a už som si na ňu zvykol. Aj preto je pre mňa prechod na Galaxy S4 s menšou originálnou kapacitou ťažšie predstaviteľný. Huawei Ascend D2 so zhasnutým displejom vydrží v pohotovosti toľko čo es-trojka od Samsungu a pri bežnom každodennom používaní som tiež nepocítil výraznejšiu spotrebu energie Full HD obrazovkou. Skrátka, ak by mi išlo len o výdrž na jedno nabitie, Huawei Ascend D2 by patril k favoritom na môj ďalší mobil.

Nie som bezhlavým fanúšikom Full HD obrazoviek. Toto rozlíšenie na mobile do 5'' naozaj nik z nás nepotrebuje. Ale vyzerá fajnovo a keby som si kupoval po dvoch rokoch nový mobil, asi by som mu dal prednosť pred HD. Jedinú výhradu k displeju dé-dvojky mám k jeho čitateľnosti na slnku. V tomto smere sú všetky ostatné androidy porazené HTC-čkami so Super LCD displejom. iPhone 5 nepočítam, na jeho displej sa po Full HD rozlíšení konkurentov radšej ani nepozerajte.

Takže, ťažký päťpalcový high-end s Full HD obrazovkou a silnou batériou odolný voči prachu a ošplechnutiu vodou. Navyše s možnosťou skrývať spodné virtuálne tlačidlá a vylepšenou domácou obrazovkou, ktorá kombinuje Android s iOS a nám sa naozaj páči. K tomu množstvo užitočných prispôsobení, profily, nastavenie teploty farieb displeja a ďalšie drobnosti, významne odlišujúce Huawei Ascend D2 od konkurencie. Okrem veľkosti písma ponúka tiež možnosť úpravy štýlu ikon, ja som si zvolil okrúhle. Ani widgety od Huaweiu si nezaslúžia kritiku, väčšina sa mi páčila. Akurát predpoveď počasia mu snáď ani raz nevyšla. Nechápem. Fotografie pekné, skutočne konkurencie schopné, video bez nedostatkov, k tomu šikovný editor pre tvorbu videí zvaný Filmové štúdio, ktoré je tuším zhodné s tým v tabletoch od Asusu. Dokonca ani klávesnicu Huawei som nemal potrebu meniť za Smart Keyboard, ako to vždy robím. Anglická klávesnica môže byť QWERTY alebo klasická 9-tlačidlová, známa z jednoduchých telefónov. Slovenská zase ponúka jednoduché písanie aj s diakritikou.

K jednotlivým aplikáciám je škoda sa vyjadrovať. Komu sa niečo nepáči, nahradí to šikovnejšou aplikáciou z Google Play. Aj spomínanú klávesnicu. Mne napríklad vôbec nevyhovuje kalendár s neprehľadným mesačným náhľadom, a tak ho radšej nahradím aplikáciou Jorte s výbornými widgetmi. V prehrávači hudby môžete využiť Dolby Digital, ktorý aj hlasnú reprodukciu zosilní na snáď bezkonkurenčnú maximálnu úroveň. Po zamknutí obrazovky sa ovládače prehrávača hudby nachádzajú aj na tzv. lock screene, v hornej lište je len skratka do prehrávača. FM rádio, podobne ako Samsung v modeli Galaxy S4, Huawei úplne vynechal. Škoda. Bezplatná Google Navigácia váš Ascend D2 okamžite premení na navigátor, treba mať len aktivované dátové prenosy.

Na jeden záber: Huawei Ascend D2

Výhody:

+ zvýšená odolnosť voči vode a prachu

+ skrývanie virtuálnych tlačidiel

+ používateľské profily

+ redukcia na USB (samicu) v balení

+ 3000 mAh batéria

+ priaznivá cenovka

+ množstvo vylepšení od výrobcu

+ LED dióda

Nevýhody:

- veľké rozmery a prehnaná hmotnosť

- občas spomalené reakcie

- čitateľnosť displeja na slnku

- microUSB hore, audio konektor v dolnej stene

- prehrievanie v hornej časti

- chýba FM rádio

- chýba podpora pamäťových kariet

- 13 Mpix fotografie majú 5 - 6 MB

Orientačná cena: 529 €

Záver

Huawei Ascend D2 považujem za prekvapenie tejto jari. Odsudzovaný Full HD smartfón za 500 eur aj vďaka relatívne priaznivej cene a konečne normálnej batérii sa tak stal nakoniec jedným z favoritov. Nesklamal ma v žiadnom smere. Niekomu bude istotne prekážať absencia FM rádia, my skôr upozorňujeme na občasné zaváhanie. Huawei Ascend D2 nie je skrátka najvyladenejší a najrýchlejší android na svete. Ale zatiaľ nie je v predaji a určite išlo o nefinálny softvér.

Poviem to úprimne. Ja osobne po Full HD smartfóne netúžim. Aj tento je na môj vkus prehnane veľký a ťažký. Neviem si predstaviť dať za telefón 500 a viac eur len kvôli jemnému displeju, ktorý nie je vôbec nevyhnutný a len spotrebúva viac drahocennej energie. Navyše až na HTC One na ňom vonku takmer nič nevidno. Leto sa blíži a ja si mobil vonku rád užívam. Lenže ak by mi operátor ponúkal Ascend D2 za výhodnú cenu, trebárs nejakých 200 eur, a oproti tomu by One alebo S4 stáli možno dvojnásobok, asi by som sa ulakomil práve na Huawei. Nič vážne mu oproti konkurentom nechýba (no dobre, pamäťové karty, FM rádio a infraport), fotoaparátom ma milo prekvapil, odolnosť voči ošplechnutiu a prachu sa zíde, displej je nádherne jemný, a vlastne ani na mojej es-trojke vonku na obrazovke skoro nič nevidím a nejak som si zvykol. A keďže som si zvykol aj na 3000 mAh batériu, menšiu by som v mobile s Full HD displejom pravdepodobne nechcel. Keď tak rozmýšľam, bude mi za tým huavejáckym zázrakom aj smutno. Škoda, že nie je tenší. S rovnakou batériou. Škoda, veru.

Diskusia k článku:

Daniel Vajdík 07.02.2013 - 18:58

RAM je 1GB alebo 2GB? lebo hore v špecifikáciách je uvedené tak a v texte tak

Lenka Ivančíková07.02.2013 - 19:14 Trvalý odkaz

2 GB RAM. Uz je to tak ako ma byt. :)

Me_Gusta08.02.2013 - 08:42 Trvalý odkaz

Konecne telefon, ktory je velmi dobry a pekny ;-) rarita

tiboro200708.02.2013 - 09:45 Trvalý odkaz

skôr na MWC 2013 v prípade že nemáte "timeship" xD

Nightmare03.05.2013 - 19:51 Trvalý odkaz

Možno nebudete suhlasiť somnou...ale na nič tento kus...mala pamat este k tomu chyba slot na pam.kartu...chyba HDMI..radšej Galaxy S4

Celá diskusia 16 príspevkov