LG Viewty

SKÚSENOSTI majiteľa 3G mobil s 5 Mpix fotoaparátom a AF, veľkým dotykovým displejom, FM rádiom a podporou HSDPA.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

RECENZIA: LG KU990 Viewty

Prečítajte si skúsenosti Mareka Bubána, ktorý LG Viewty z akcie Orangeu vlastní niekoľko mesiacov:

PLUSY

Konštrukciu telefónu zvládol výrobca výborne. Všetko pevne sedí, nikde nič nevŕzga. Zadná – odnímateľná časť telefónu je kovová. Ideálne je riešený kryt konektora, ktorý sa zasúva do tela prístroja.

Displej telefónu je dotykový a má atypické rozlíšenie 240 x 400 bodov. Viditeľnosť na priamom slnku je dobrá, avšak iba v prípade, že máte nastavený jas aspoň na 60 percent. V budovách, či vo večerných hodinách odporúčam nastaviť jas na minimum, čím ušetríte množstvo energie.

Prostredie je prispôsobené pre ovládanie prstami, na ktoré si treba chvíľu zvykať. Pri prvých krokoch mi pomohla a uisťovala ma funkcia vibrovania pri dotyku. Telefón ponúka pomerne široké nastavenia odozvy. Túto funkciu môžete samozrejme vypnúť. Reakcie telefónu sú rýchle a prostredie telefónu svižné. Slabinou je však prehliadanie väčšieho množstva fotografií, či snímok vo vyššom rozlíšení.

Pracovať s telefónom bez multitaskingu si viem dnes už iba ťažko predstaviť. Na vyvolanie zoznamu spustených aplikácií slúži ikona v pravom hornom rohu displeja. Spustených môžete mať 10 aplikácií súčasne, nie však Java aplikácií. Práve spustená Java aplikácia sa však dá minimalizovať.

Pri písaní textu je na výber z niekoľkých možností zadávania znakov. Pre dlhšie texty je pohodlnejšie využiť softvérovú QWERTY klávesnicu, počas chôdze zas volím klasickú softvérovú klávesnicu. Telefón disponuje i jednoduchým e-mailovým klientom. Veľkosť jednej správy je však obmedzená na maximálne 1 MB. Naopak poteší interval kontroly nových mailov, ktorý je možné nastaviť v rozmedzí 15 minút až 8 hodín.

Chválim register hovorov, ktorého kapacita je 100 údajov a každý hovor zaznamenáva jednotlivo, a teda aj informácia o čase, či trvaní každého hovoru je zaznamenaná.

Citlivosť FM rádia je dobrá. Uložiť do pamäte je možné 12 staníc, ku ktorým sa však nedá priradiť názov. Rádio podporuje RDS a Radio-text, teda zobrazí nielen názov stanice, ale i informácie o práve hranej pesničke.

Telefón sa pýši podporou DivX formátu. Vďaka tomu si môžem pozrieť celovečerný film bez zdĺhavého konvertovania. Viewty prehráva video súbory s maximálnym rozlíšením 640 x 480 bodov. DivX dokáže nielen prehrávať, ale i zaznamenávať. Výsledné video vo VGA rozlíšení s 30 fps dosahuje vysokej kvality. Pre zábavu občas využívam i možnosť záznamu videa so 120 fps. Široké možnosti ponúka i videoeditor prítomný v telefóne, ktorý však dokáže pracovať iba s videom s QVGA a nižším rozlíšením.

Poteší manuálne ostrenie fotoaparátu, ktoré využívam najmä za zhoršených svetelných podmienok.

Podpora dokumentov Word, Excel, PowerPoint a Pdf istotne poteší. Telefón pracuje svižne aj s niekoľko megabajtovými prezentáciami.

Pri práci s Java aplikáciami je k dispozícii virtuálna klávesnica.

Fón disponuje USB 2.0 a online mass storage režimom. Telefón využívam ako modem pre pripojenie k internetu, preto HSDPA 3,6 je pre mňa podstatným plusom.

MÍNUSY

Odtlačkom prstov na prednej strane sa nedá vyhnúť.

Skratky vyvolateľné v pohotovosti nie sú editovateľné.

Počas hovoru sa nedá dostať do hlavného menu. Prístupný je iba adresár a správy. Prebiehajúci hovor nie je možné zaznamenať. Kvalita i hlasitosť hovoru sú podpriemerné.

Sklamaním je výsledná kvalita fotografií. Fotoaparát využívam prevažne na momentky, no i tak to zamrzí. Snímky v plnom rozlíšení majú väčšinou iba niečo okolo jedného megabajtu. Nastavená kompresia je príliš vysoká a nedá sa zmeniť.

Prehrávač hudobných súborov už síce vie pracovať s playlistom a podporuje adresárovú štruktúru, no chýba mu ekvalizér. Rovnako nie je možne ohodnotiť skladby. Malou útechou je, že telefón vie z ID3 tagu zobraziť obrázok albumu, či prečítať informácie o žánri, roku, zobraziť popis a pod. Telefón vie roztriediť skladby podľa interpretov, albumov, alebo žánru, no triedenie je pomerne pomalé.

Záznamník hovorov má síce široké nastavenia a je obmedzený iba veľkosťou voľnej pamäte, no zaznamenáva do AMR formátu, čo je škoda, pretože pri zázname videa v DivX je zvuk uložený ako mp3 pri 96kpbs a na kvalite to je výrazne poznať.

LG Viewty je Google-fón. No nie v našich končinách. Z nepochopiteľných dôvodov operátori customizáciou blokujú balíček Google aplikácií.

Občas mi chýbajú stopky a časovač, ktoré sa síce dajú doplniť java aplikáciou, no to už nie je ono.

Na pozadie sa dá nastaviť obrázok vo formáte jpg, alebo gif. V prípade toho druhého však zabudnite na animácie. Rovnako z nepochopiteľných dôvodov do pozadia nedá nastaviť ani žiadny flash (aspoň oficiálne nie). Viewty podporuje swf súbory do maximálnej veľkosti 100 kB, čo je až príliš obmedzujúce. Flash sa zobrazuje aj v internetovom prehliadači, no do 100 kB sú väčšinou iba reklamné banery, ktoré nepatria práve medzi najžiadanejší obsah.

Vo fóne sú tri (v prípade brandovaného prístroja štyri) témy. Ďalšie doň bez straty záruky nedostanete.

Telefón oficiálne nepodporuje microSDHC karty. Nepracuje s nimi však bez problémov - v prípade, že máte viac než 2 GB voľného miesta na karte, nemôžete na ňu ukladať fotografie a videá.

Viewty má možnosť zamknúť telefón kódom. No táto možnosť sa nedá nastaviť na automatické zamknutie a pre každé zablokovanie je treba ísť hlboko do menu, čo je veľmi odrádzajúce.

Záver

LG Viewty je telefón, ktorý nemožno zaradiť do jedinej kategórie. Snaží sa bojovať na viacerých frontoch a možno práve preto nie sú niektoré veci dotiahnuté k dokonalosti. Občas mi chýba hardwarová klávesnica. Napriek tomu výber tohto fónu neľutujem, spĺňa väčšinu požiadaviek, ktoré na telefón mám.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 04.04.2008 - 04:10

samo: Ako mam chapat ten multitasking? JAVA sa teda minimalizovat, ale nebude v zozname spustenych aplikacii? Ako ju teda dostanem z rezimu minimalizacie?

anonymous04.04.2008 - 13:09 Trvalý odkaz

jaso: nie samo,myslel som to iba tak,ze nemozes mat spustenych viac java apps naraz, ked nejaku minimalizujes, bude v zozname spustenych.

anonymous04.04.2008 - 13:14 Trvalý odkaz

mato: by sa dalo obist cez multime
krkolomne ale lepsie ako nist

anonymous06.04.2008 - 19:14 Trvalý odkaz

Audion: Skoda ze tento mobil nema wifi a lepsi procak..ale ziadny mobil neni dokonaly

anonymous10.04.2008 - 13:55 Trvalý odkaz

Arci: U mna zatial maximalna spokojnost,jedine co mi chyba je wifi. Ale inak ok

Celá diskusia 105 príspevkov