Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo (PMP5770D)

Prvý kontakt s lacným tabletom s OS Android 4.0.4, dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 7'' WSVGA displejom, 2 Mpix fotoaparátom, slabšou výbavou a podporou USB OTG.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich (s aktualizáciou na 4.1 Jelly Bean)

chipset: ARM Cortex-A9 AML8726-MX

procesor: dvojjadrový 1,5 GHz

grafický procesor: ???

frekvencie: nepodporuje

rozmery: 191 x 120 x 9 mm,

hmotnosť: 313 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 262 tis. farieb, 600 x1 024 b., uhlopriečka 7'' (118 mm), pomer strán 16:9,

fotoaparát: fotoaparát 2 Mpix, nahrávanie videí

predná kamera: 0,3 Mpix

pamäť: pamäť 1 GB RAM (reálne 854 MB) + 16 GB ROM (dostupných 13 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: nie

lokálny prenos dát: microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), USB OTG,

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 3 200 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, odporúčaná cena 159 €

Neobsahuje/nepodporuje: slot na SIM kartu, xenónový bles, LED blesk, autofókus, GPS, Bluetooth, HDMI, DLNA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného tabletu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: tablet, nabíjačka, microUSB kábel, OTG kábel, puzdro, dokumenty,

Z balenia vytiahnem tablet za asi 140 eur a originálne puzdro naň. Prestigio si ma práve získalo - dokazuje totiž, že priaznivá cena nemusí znamenať chudobné balenie. A za svoju výbavu sa tiež nemusí hanbiť. Kvalitný IPS displej síce nedostal HD rozlíšenie, ale v reále tých 1024 x 600 pixelov až tak nevadí. Aj bez vloženia microSD pod zadný kryt máte k dispozícii priestor s reálnou veľkosťou 13 GB a k tomu ďalší 1 GB vyhradený pre aplikácie. Ak je vám to málo, stačí doň zasunúť pamäťovú kartu. Pomerne rýchly procesor svoju prácu zvláda dobre. Pochváliť musím aj rozmery, tvarovanie, plasty... Dnes už aj pod dvesto eur kúpite solídny stroj s hmotnosťou príjemných a overených 313 gramov a batériou s kapacitou 3200 mAh. Mohla byť aj silnejšia, ale na bežné použitie stačí. Navyše, testovaný Prestigio MultiPad bolo možné nabíjať štandardnou microUSB nabíjačkou k mobilu. Paráda!

Je jasné, že na dvestoeurovom tablete s displejom slušnej kvality sa muselo šetriť inde - na fotoaparáte. Zabudnite na kvalitné zábery, snímky zo zadnej aj prednej kamery tohto tabletu sú mizerné. Večer vám bude chýbať blesk, cez deň lepšia kvalita optiky a snímača. Skrátka, s tabletom Prestigio budete fotografovať len núdzovo a iba v prípade, že patríte k najmenej náročným používateľom, ktorí si chcú len pripomenúť peknú chvíľu, nie sa rozplývať nad tým, ako si Nikon 5200 poradí s ISO 6400.

Zaujímavou slabinou je kvalita reproduktora. Na sledovanie filmov a počúvanie hudby bez slúchadiel rovno zabudnite. Navyše, Prestigio MultiPad 7.0 Prime Duo neponúka ani len podoporu Bluetooth. A ja som si v poslednej tak zvykol na bezdrôtovo pripojené slúchadlá...

Ani na GPS sa nespoliehajte. Práve Bluetooth a GPS sú ďalšími vecami, na ktorých výrobca šetril.

Z aplikácií spomeniem eReader Prestigio s desiatkami zaujímavých kníh zadarmo a tisíckami za poplatok. Lenže táto aplikácia nie je nijak exkluzívna, stiahnete si ju aj do Samsungu. Absencia FM rádia ma trocha mrzí, ale na tabletoch je to bežná prax.

Používatelia kritizujú nekompatibilitu procesora s niektorými aplikáciami z Google Play. Na to sa treba pripraviť.

Od MultiPadu 7.0 nesmiete čakať konkurenta Nexusu 7, ale skôr vražedný prístroj nasadený proti všetkým tabletom do 200 eur. Keď už výrobca šetril na GPS, Bluetooth a fotoaparáte, mohol zákazníkom ponúknuť aspoň HD displej. Pri prezeraní webu mi už 1024 x 600 bodov nestačilo, a to ani pri modernej technológii IPS s výbornými pozorovacími uhlami. Ku kvalite hlasnej reprodukcie zvuku sa radšej nevyjadrujem vôbec.

Aj napriek spomínaným nedostatkom však na MultiPad 7.0 Prime Duo budem spomínať v dobrom. Nie je to totiž žiaden lacný no-name čínsky tablet, ktorý sa budete báť používať. Len skrátka nemôžete za málo peňazí očakávať veľa muziky.

Diskusia k článku:

TheP 30.01.2013 - 14:32

v zakladnych parametroch je: "procesor: dvojjadrový 1,5 GB", ma byt GHz

Lenka Ivančíková30.01.2013 - 14:51 Trvalý odkaz

Samozrejme, dakujem. :-)

Daniel04.03.2013 - 22:37 Trvalý odkaz

Aký je podľa vás základný parameter dobrého tabletu? :D

milanko11107.04.2013 - 12:18 Trvalý odkaz

Ahojte tento tablet som mal mesiac a ked som dal nastavenia a dalej bateria tak aplikacia prestala pracovat na druhi den som ho zapol a uz neisiel potom som ho skusil zapat a zrazu isiel ale uplne blbol

Celá diskusia 5 príspevkov