BlackBerry Curve 9320

Skúsenosti majiteľa s cenovo dostupným biznis smartfónom s hardvérovou QWERTZ klávesnicou, 2,44'' QVGA displejom, 3 Mpix fotoapaprátom a výbornou výdržou batérie.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk. Pred odoslaním článku redakcii odporúčame založiť v našom diskusnom fóre tému s názvom "Model telefónu - moje skúsenosti", do ktorého si budete zapisovať jednotlivé klady a zápory, a kde na ne budú reagovať aj ostatní diskutujúci. Tak dosiahnete dokonalý článok.

Základné info: BlackBerry Curve 9320

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Garčára.

Dizajn

Manažérsky telefón klasickej konštrukcie s operačným systémom BlackBerry 7.1, ponúka veľa muziky za málo peňazí. Za približne 200 € získate vynikajúci pracovný telefón. Vzhľad telefónu je príjemný a v ruke sa drží veľmi dobre.

Displej, ktorý má 320 x 240 bodov je dostačujúci na primárne úlohy, na ktoré je telefón určený, ale nie je to žiadna sláva. Telefón je vyrobený z plastov, ktoré sú dosť kvalitné na to, aby vás ani po dlhodobom používaní neobťažovalo vŕzganie alebo nebodaj prehýbanie konštrukcie. Zadný kryt je lesklý, čo nie je veľmi šťastné riešenie, pretože potom vidno všetky odtlačky prstov. Stredný diel telefónu je pogumovaný. Na pravej strane sa nachádzajú tlačidlá ovládania hlasitosti a medzi týmito tlačidlami je umiestnené tlačidlo play / pause. Na ľavej strane je tlačidlo BlackBerry Messsenger, ktoré som žiaľ nevyužil. Na vrchnej strane nájdeme vstup pre 3,5 mm jack a tlačidlo na blokovanie a odblokovanie klávesnice.

Qwerty klávesnica je navrhnutá v prospech používateľa. SMS správy alebo e-maily napíšete veľmi rýchlo a pohodlne. Telefón je vhodný hlavne pre ľudí, ktorým nevyhovujú dotykové displeje. Mne osobne trvalo zvyknúť si na hardvérovú klávesnicu krátko, stačilo napísať pár SMS-iek. Okrem klasickej QWRTZ klávesnice nájdeme aj klasické ovládacie prvky: tlačidlo na príjem a ukončenie hovoru, klávesa pre krok späť a tlačidlo, ktorým sa dá dostať do adresára s poslednými použitými aplikáciami.

Telefón disponuje aj klasickým trackpadom, ktorý je veľmi citlivý na ovládanie a netreba si naň dlho zvykať. Počul som aj také názory, že: trackpad už nevymením za nič, alebo trackpad je lepší než dotyková obrazovka. Ale to bolo hlavne z úst zarytých používateľov telefónov značky BlackBerry.

Systém

Procesor ponúka 806 MHz a vnútorná kapacita i operačná pamäť RAM majú rovnakú veľkosť - 512 MB. Telefón reaguje na príkazy veľmi rýchlo a svižne, vôbec sa nezasekával ani inak neštrajkoval, takže som bol s výkonom veľmi spokojný. Na domácej obrazovke sa vieme dostať ku všetkým potrebným informáciám ako je čas, dátum či zmeškané udalosti. Veľmi kladne hodnotím prítomnosť informačnej LED diódy, ktorá je dobre viditeľná a indikuje zmeškané udalosti alebo vybitie batérie.

Do tradičného Menu sa dostaneme, keď zrolujeme trackpadom nadol. Ukážu sa ikony, ktoré nie sú príliš graficky pekné, ale pri pracovnom telefóne predsa nejde o krásu, ale o funkčnosť. Pohybom prstu do strán sa dostaneme aj do iných sekci, a to do obľúbených zložiek, médií, stiahnutých aplikácií a často používaných aplikácií.

Na používanie e-mailových a internetových služieb je potrebné mať aktívne špeciálne dátové balíčky u našich operátorov. V Orangeu BlackBerry Internet Service , v Telekome BlackBerry E-mail Internet a v O2 BlackBerry Internet E-mail (8 € mesačne, 1000 MB dát a tento balíček môžete využívať aj v Českej republike). Telefón sa dá použiť aj ako Wi-Fi hotspot, ale musíte mať aktívnu špeciálnu dátovú službu u operátora.

Multimédiá

Fotoaparát je na dnešné pomery podpriemerný, s hodnotou 3,2 megapixelov, ale musím vyzdvihnúť prítomnosť LED blesku a prítomnosť hárdverového tlačidla na spustenie fotoaparátu. Fotky sú slabšej kvality, ale dajú sa použiť na pozadí telefónu a ako momentky, čo je dostačujúce. Veď telefón je pracovný, nie určený na fotografovanie.

Hudobný prehrávač je veľmi prehľadný a triedi hudbu podľa interpretov, albumov a žánrov. Hudbu môžeme ukladať na microSD karty do veľkosti 32 GB. Oceňujem aj prítomnosť FM rádia.

Výdrž

Batéria má hodnotu 1 450 mAh, čo je sice priemerná hodnota, ale dáva telefónu dostatok energie na to, aby fungoval aj 5 až 7 dní bez nabitia, a to popri neustálom písaní správ a telefonovaní. Čo je v dnešnej dobe dotykových smartfónov úctyhodné číslo. Hodnota určite klesne, aj keď nie o veľa, pri neustálom pripojení na internet. Jednoznačne môžem povedať, že s výdržou batérie som bol veľmi spokojný.

Mal som možnosť zhliadnuť aj App World s množstvom aplikácií, nedá sa však porovnať s objemom aplikácií v Google Play alebo App Store.

Výhody:

- vynikajúca klávesnica

- ohromná výdrž batérie

- cena

- prítomnosť FM rádia

- rýchle reakcie

Nevýhody:

- potreba aktivácie špeciálnych internetových balíčkov pri používaní e-mailu a App World

- lesklý povrch zadného krytu

- podpriemerný fotoaparát

Záver

BlackBerry Curve 9320 ma ohúril najmä bezkonkurenčnou výdržou batérie na jedno nabite. Pohodlná QWERTZ klávesnica a bezdotykový displej je výhoda pre tých, čo nevyhľadávajú dotykové telefóny a potrebujú pracovný telefón s klasickou konštrukciou. Cena je prijateľná a značka BlackBerry prináša aj punc istej prestíže. Pokiaľ hľadáte telefón na prácu s dlhou výdržou na jedno nabitie, kúpu tohto telefónu neoľutujete.

Diskusia k článku:

huje® 22.01.2013 - 09:52

"Zadný kryt je lesklý, čo nie je veľmi šťastné riešenie, pretože potom na zadnom displeji vidno všetky odtlačky prstov." Na zadnom DISPLEJI to asi nebude :-) na zadnom displeji tam nemalo co robit. :-). vymazane.

marek23.01.2013 - 10:47 Trvalý odkaz

Pekná recenzia. Ja by som sa chcel spýtať ako je to s tým internetom. Dostal som protichodné informácie z telekomu, kde mi niektorí pracovníci tvrdili že sa týmto modelom dá bežne využívať mobilný internet od telekomu (okrem emailového klienta) iní tvrdili, že bez BIS v tom telefóne nepôjde žiadny internet... Takže moja otázka znie, dá sa aspoň surfovať, využívať alt. emailového klienta a pod. bez BIS prostredníctvom klasického mobilného internetu, alebo len cez wifi, alebo ako to je? ďakujem :)

aston14723.01.2013 - 13:58 Trvalý odkaz

Bez BIS ten telefon nema vobec zmysel. Nepojde v podstate nic a ked tak tak krkolomne, to radsej nejaky stary symbian/adnroin/whatever. Mal som BB 9700, 9780 aj 9900. Nedal som na BB dopustit dlhe roky je to super pracovny nastroj. Baterka vydruzala den v pohode okrem 9900. Na ten som sa tesil, ale ked som chcel okrem mailu vyuzivat data tak som musel zapnut 3g a to mi baterka drzala hodiny (max3). To mi nevadilo az tak (teraz iphone nabijam 1x denne minimalne tiez), ale nedotiahnutost pre mna podstatnych app (napr. Dropbox) ma prinutila vymenit to za Android (neda sa na nom robit, vydrzal mesiac cca) a teraz iphone. Ked ta nova platforma bude ako slubuju vratim sa k BB z5. Ale momentalne by som BB nikomu neodporucil (teda okrem tych co maju taku company policy kvoli BES :D).

huje®23.01.2013 - 17:32 Trvalý odkaz

aston147, čo je krkolomné na jednoduchom nastavení APN a prípadnom povolení mobilných dát ?
S tou výdržou baterky - to si našiel nejakú zánovnú na ulici ? výdrž tri hodiny je holý nezmysel.

marek.ns , je fakt, že BIS + BB smarty je najlepšie riešenie, ale fungovať sa dá aj bez toho. Bez BIS ti však nebudú fungovať originál BB aplikácie, budeš ich musieť nahradiť apkami ako napríklad http://blackberryczech.cz/diskuze//viewtopic.php?f=31&t=1118

marek.ns , popozeraj aj tu http://blackberryczech.cz/diskuze/viewtopic.php?f=13&t=2039

http://blackberryczech.cz/2011/provoz-blackberry-bez-bisbes/

BlackBerry služby aktuálne ponúkajú všetci traja mobilní operátori na Slovensku.

aston14723.01.2013 - 18:35 Trvalý odkaz

A ty si v ktorom casopise videl BB naposledy? Teda tbh sry me, na fore co si hladal odpoved. Ved o tom to je ze ked nefunguju orginal BB apps tak to je uplne o nicom telefon. Davas rady pre rady. To radsej nejaky qwerty android, teraz to stoji par €. A btw neviem si predstavit naco je komu BB bez aspon BIS.
@ vydrz. Nemal som posledne roky telefon co vydrzi viac ako den (mne). Cez vikend cely cez tyzden do 3tej max. Takze pre teba plati zlate dobre, radsej mlcat a ostat idiot ako sa ozvat a vyvratit vsetky pochybnosti.

Celá diskusia 17 príspevkov