Nokia v Q4 2012 predala 6,6 miliónov smartfónov

Nokia poskytla predbežné informácie o hospodárskych výsledkoch za posledný štvrťrok 2012. O smartfóny modelového radu Lumia bol väčší záujem než sa očakávalo.

Ešte pre zverejnením oficiálnych hospodárskych výsledkov za štvrtý kvartál minulého roka informovala Nokia o predbežných výsledkoch. Zrejme sa chcela pochváliť, lebo konečne má, podľa predstaviteľov, čím.

Podľa CEO spoločnosti Stephena Elopa bol Q4 2012 solídnym štvrťrokom, ktorý predčil očakávania, pričom vyzdvihol predaj telefónov radu Asha (ktoré radí k smartfónom) a Lumia. Spolu sa predalo takmer 14 miliónov týchto zariadení.

Nokia odhaduje, že čisté tržby z predaja telefónov a služieb za štvrtý kvartál boli 3,9 miliardy eur, pričom celkový objem predaných zariadení sa vyšplhal na 86,3 miliónov kusov. Mobilných telefónov predala Nokia 79,6 mil. kusov, za ktoré zinkasovala 2,5 mild. eur. Z toho 9,3 mil. bolo celodotykových telefónov Asha.

Smartfónov sa predalo 6,6 milónov. Rad Lumia sa na tomto čísle podieľal počtom 4,4 mil. kusov. Smartfónov s operačným systémom Symbian sa v uplynulom štvrťroku predalo 2,2 miliónov kusov. Celkové tržby za smartfóny boli vo výške približne 1,2 miliardy eur, ostatné príjmy za služby a zariadenia tvorili spolu 200-tisíc eur.

Pre porovnanie: v treťom kvartáli 2012 predala Nokia spolu 6,3 miliónov smartfónov, z toho rad Lumia tvoril 2,9 mil. kusov. Spolu predala 82,9 mil. zariadení a čisté tržby z predaja mobilných telefónov boli 3,5 mil. eur.

Prečítajte si: Nokia predala v Q3 2012 takmer 3 milióny Lumií

(18. 10. 2012)

Nielen predaj smartfónov pozitívne prekvapil, lepšie výsledky dosiahli aj prevádzkové náklady, ktoré sa znížili. Napriek tomu vedenie Nokie očakáva, že prvý tohtoročný kvartál nebude jednoduchý. Konkurencia nespí.

Na oficiálne výsledky, ktoré budú zverejnené 24. januára 2013 si ešte pár dní počkáme. No je pravdepodobné, že výrazne odlišných čísel sa nedočkáme.

Zdroj: press.nokia.com

Diskusia k článku:

huje® 10.01.2013 - 19:21

Nejde o svojvôľu Elopa, ak dotykové modely Asha označuje ako smartfón. Aj podľa Gfk je to v poriadku, ide o vlastnosti telefónu a možnosti, čo tento dotykový telefón prináša. Dotyková Asha sa dobre predáva v rozvojových krajinách, kde si viem predstaviť takýto telefón ako "štartovací smartfón". Nie každý sa zžije s Androidom, jeho nastaveniami a pod. Áno, dá sa namietať, že je tam na trhu množstvo iných lacných čínskych dotykáčov bežiacich na nejakých korporátnych systémoch, tie sa ale ani zďaleka nemôžu rovnať modelom Asha. Či už ide o aplikácie, alebo aj výbavu. Nech si ho teda označujú ako chcú. Neukameňovať, ide len o môj názor.

McLoo10.01.2013 - 20:20 Trvalý odkaz

Modely Asha niesú nikde označené ako smartfón. Ako smartfón sú tam označené len Lumie a Symbiany.

Lenka Ivančíková10.01.2013 - 20:41 Trvalý odkaz

su, citujem: We focused on our priorities and as a result we sold a total of 14 million Asha smartphones and Lumia smartphones .....

Preto je v clanku spomenute, ze ich Elop oznacuje ako smartfony.

Marianxxx10.01.2013 - 22:49 Trvalý odkaz

Podstatné je že asha sú dosť obĺubené, napr. Taká 311- ka je fajn mobil na tie peniaze a keď mi niekto povie že za tie peniaze má android, tak mu poviem ĺen tolko že radšej toto ako podpriemerný low-end s ktorým je len trápenie, čo má prekvapilo za 4Q ze sa Nokii zvýšili predaje a takmer v predaji dorovnal samsung....myslím že urobili dobre že išli do wp, držím palce aj Htc.

Erik11.01.2013 - 08:27 Trvalý odkaz

Keby to s cenamy Lumii tak neprehanali tak uz by som davno jednu mal :D

Celá diskusia 6 príspevkov