Nokia N95 8GB

SKÚSENOSTI majiteľa Vynovená populárna N95 s veľkou pamäťou a viacerými vylepšeniami.

Skupina článkov s prívlastkom plus/mínus je tvorená najmä čitateľmi za dohodnutú symbolickú odmenu. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím fony.sk.

PRVÝ KONTAKT: Nokia N95 8GB

Prečítajte si skúsenosti Tomáša Chorváta:

PLUSY

Ako pri každej novej Nokii so Symbianom, aj tu musím pochváliť rýchlosť.

Viditeľnosť údajov na displeji na slnku je výborná. Tu už dlhšie niet čo vyčítať Nokii.

Pomocou pluginov priamo od Nokie môžete mať v tel. zozname aj SMS konverzácie zoradené podľa kontaktov, čo niekedy príde vhod. Rovnako sa v kontaktoch môže za pomoci aplikácie Gizmo objaviť položka IM na chatovanie pomocou viacerých protokolov.

Štart GPS za pomoci dát z BTS je rýchly. To je veľký pokrok oproti staršej verzii N95. Mapy Slovenska sú už vcelku detailné. Aspoň na území, kde som sa ja pohyboval. Pripomienku mám skôr k POI (miesta záujmu) – napr. bankomat, ktorý sa má nachádzať v OC Max v TN mi ukázalo na mape cca kilometer mimo v poli. Nokia Maps 2.0 idú ešte ďalej a ponúkajú aj zobrazenie satelitných snímok. Tri dni plnohodnotnej hlasovej navigácie vám možno na otestovanie budú stačiť, potom treba platiť. Celkovo nové mapy od Nokie hodnotím veľmi pozitívne. Snáď už len doplniť najnovšie mapové podklady, aby aj Slovensko malo pokrytie na úrovni okolitých štátov. Toho sa možno dočkáme už čoskoro, keďže Nokia kúpila pred nedávnom spoločnosť Navteq.

Vyhľadávanie Wi-Fi sietí je rýchle aj vďaka prítomnosti odkazu na úvodnej obrazovke. Citlivosť je v porovnaní so Sony Ericsson P1i o niečo lepšia.

S najnovším firmware pribudla aj podpora Adobe Flash 3 Lite vo webovom prehliadači. Videá na YouTube, ale stále nespustíte.

TV výstup je vec, ktorej som doteraz neprikladal veľký význam. Teraz, po skúsenostiach s N95 je to vec, ktorú by som privítal na každom lepšom telefóne. Hranie hier je veľmi návykové :)

Video je vynikajúce. Rozlíšenie 640 x 480 bodov pri 30 snímkach za sekundu s kvalitným zvukom smelo nahradí aj domácu kameru. Chýba už len zaostrovanie, aspoň na začiatku by sa hodilo, napr. na makro video.

Prehrávač hudby ponúkne takmer všetky funkcie, čo môže aj pokročilý užívateľ vyžadovať. Pri veľkosti pamäte 8 GB mi tak už chýba len tvorba automatických playlistov a hodnotenie pesničiek napríklad ako v Samsungu G800. Kvalita zvuku z reproduktorov je na výbornej úrovni, stále však nedosahuje kvalít Nokie 5700 alebo Samsungu Serenata. Kompenzuje to vyššou hlasitosťou. Kvalita zvuku pri použití slúchadiel Sennheiser PMX-100 je výborná. To je však vec, ktorá je pri takto vybavenom mobile samozrejmosťou. Bohužiaľ dodávaná časť handsfree s mikrofónom kvalitu degraduje.

Streamovanie hudby z počítača alebo domáceho servera s podporou UPnP AV (www.dlna.org) si pochvaľujem. Vlastním externý sieťový diskový server, na ktorom mám uložené pesničky a videá. S N95 sa naň pripojím, chvíľu počkám na natiahnutie zoznamu hudby na diskoch a už môžem veselo prehrávať obsah. Ak sa mi nejaká pesnička zapáči, nie je problém skopírovať si ju do mobilu. A to všetko bez potreby zapínania PC a v rámci dosahu Wi-Fi siete. Túto funkciu by som privítal asi v každom mobile s Wi-Fi, keďže sa jedná len o softvérové riešenie.

MÍNUSY

Úvodné usporiadanie menu je viac než chaotické. Našťastie pár minút nastavovania a máte menu podľa svojich predstáv.

Hra na pozadí dokáže "vyšťaviť" batériu v priebehu 7 hodín. Celkovo je výdrž na jedno nabitie tragická, hodnotím ju ako najväčšie mínus celého mobilu.

Po materiálovej stránke je N95 8GB unikát. Zadná stena je s kvalitného SoftTouch plastového materiálu, ale predná lesklá časť bola ošúchaná už po pár týždňoch.

Nemôžem si pomôcť, ale klávesnica na tomto modeli je niečo, čo ma opäť sklamalo. Už dávno neplatí, že Nokia vie robiť špičkové klávesnice. Tlačidlá po bokoch sú príliš tuhé, ovládacia časť zas často zareaguje aj bez väčšieho stlačenia. Ako by nestačilo, že táto časť je už aj tak ťažko ovládateľná kvôli malému priestoru (s výnimkou tlačidiel menu a multimediálne menu).

Blikanie podsvietenia displeja a klávesnice pri prichádzajúcom hovore či budení budíkom je nápad šialenca. Nie je nič horšie, ako ráno s polozalepenými očami maturovať v tme nad tým, kde mi miznú počas blikania tlačidlá na umlčanie tej beštie. :)

Nedokázal som spárovať mobil s Bluetooth handsfree Sony Ericsson HBH DS-200. Kde bol problém, naozaj netuším, keďže doteraz som s tým problém nemal ani na Nokii 6120c, a ani 5700.

Pri nájdení zaheslovaného Wi-Fi prístupu ponúkne možnosť okamžite prehliadať web, avšak neponúkne možnosť zadania hesla. A tak skončíte s chybovou hláškou, že pripojenie zlyhalo. Stačí potom len nabehnúť do správcu Wi-Fi pripojení a zadať patričné heslo. Paradoxne pri prvotnom pripojení zdieľania obsahu (UPnP) sa na heslo spýta, a všetko potom funguje. Pri aktívnom streamovaní obsahu cez UPnP sa nedá pripojiť na internet cez rovnakú sieť Wi-Fi. UPnP prehrávanie na mobile podporuje len formáty, ktoré vie prehrať mobil. Takže napr. na DivX zabudnite.

Prostredie fotoaparátu je pomalšie než ostatok prostredia telefónu (nie je to však nič tragické). Kvalita fotografií, hlavne farebné podanie je však to, čo Nokia stále poriadne nevie. Farby nezodpovedajúce realite, v interiéri silno inklinujú k modrému nádychu. Naviac mi chýbajú klávesové skratky.

Pri prehliadaní práve natočených videí sa tieto nedajú pozerať roztiahnuté na celú obrazovku, treba ísť do galérie cez menu.

Kvalita zvuku z reproduktoru pre hovory je priemerná. Na vine je pravdepodobne tenká vysúvacia časť.

Hlasitosť v prehrávači hudby je odstupňovaná po 10 %. Privítal by som jemnejšie rozdelenie.

Film Spiderman 3, ktorý je od výroby v pamäti mobilu sa už nedá spustiť ak si stiahnete novší firmware. Dostanete len hlásku "Neplatný aktivačný kľúč". Riešením je spraviť zálohu pamäte mobilu cez program PC Suite. Komu by však napadlo robiť zálohu, keď si chce dať najnovší firmware hneď po kúpe mobilu?

Foto Mobil roka 2007

Záver

Nokia N95 8GB sa síce môže podľa týchto plusov a mínusov javiť ako horší telefón, ale opak je pravdou. Jedná sa o výborne vybavený mobil pre technicky zameraných užívateľov. Telefonovanie či správy budú potešením, rovnako aj zábava s hudbou, fotografiami a videom, ktoré si pozriete s priateľmi na TV. O N-Gage hrách nehovoriac. Jeho jediným hlavným nedostatkom je slabá batéria a pre niekoho možno konštrukcia. Ak vám tieto dva faktory nevadia, máte dosť peňazí, neváhajte. Ak hľadáte nadupaný mobil klasickej konštrukcie, skúste N82 – nemá síce 8 GB vstavanej pamäte (8 GB kartu však bez problémov zvláda), ale zas ponúkne xenónový blesk.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 26.03.2008 - 02:23

Mato: Z tohto je vidiet ze sa tieto modely podarili, konecne No by som povedal ze rezervna baterka je nutnost ak nie 2, co uz je otazka ceny

anonymous26.03.2008 - 11:51 Trvalý odkaz

Atlis: Nutnost nie je druha baterka, ale poriadna baterka.

anonymous26.03.2008 - 12:49 Trvalý odkaz

graffoo: baterka je v tomto modeli vacsia - 1020 mAh (alebo 1120, uz neviem presne)... tak ci tak to nokii nepomohlo. hold qualcomm procak a velky displej su zruti...

anonymous26.03.2008 - 13:57 Trvalý odkaz

7wcsnurka: 1120
disp je v poriadku,horsie je to s tym procakom,chcelo by to naky uspornejsi

anonymous26.03.2008 - 14:32 Trvalý odkaz

graffoo: preto som si aj zvykol na pomaly procak v P1. aspon tolko nezere. a vydrz ma P1 vynikajucu. mne vydrzi 2 dni pri pravidelnom 15 minutovom kontrolovani 3 mailovych schranok, 2 hodinach hudby cez A2DP, 20-30 minut telefonovania a aj nejake to IM cez gtalk... bluetooth bezi stale, wifi minimalne pol hodinku denne...

Celá diskusia 63 príspevkov