Huawei Ascend W1 - ľudový Windows Phone

Recenzia smartfónu s OS Windows Phone 8, dvojjadrovým 1,2 GHz procesorom, 4'' WVGA displejom, 5 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a 1 950 mAh batériou.

Základné parametre:

OS:Windows Phone Windows Phone 8

chipset: Qualcomm Snapdragon S4 MSM8230, 28 nm

procesor: 1,2 GHz Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 305

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 125 x 64 x 10 mm,

hmotnosť: 124 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (102 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,7 GB) + microSD karta (do 32 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 950 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 180 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, rádio, HDMI, DLNA, FM rádio

Softvérová verzia testovaného telefónu: Windows Phone 8 (8.0.10211.204)

Obsah balenia: mobil, batéria, nabíjačka, microUSB kábel, slúchadlá, dokumenty

Huawei je jedným z ďalších výrobcov, ktorý sa nebráni použitiu rôznych operačných systémov vo svojich smartfónoch. Novinka s oknami predstavená na tohtoročnej výstave CES sa bude snažiť zaujať postačujúcou výbavou za dostupnú cenu. Teda podobne ako ďalšie modely tejto značky.

Pri pohľade na "šmolkové" farebné prevedenie si hneď spomínam na Lumie od Nokie. Tie prekvapili veľmi zaujímavou paletou farieb a zdá sa, že ostatní výrobcovia sa nechali inšpirovať. Napríklad aj také HTC sa na svojich modeloch 8S a 8X pekne vyšantilo. Ostáva to ale iba pri tých farbách. Ascend W1 neprekvapí dizajnom ani zhotovením. Ostré hrany konštrukcie mi neprekážali a môže za to aj šírka iba 64 mm, vďaka ktorej telefón dobre padne do dlane. Napriek hladkej zadnej stene sa telefón v ruke nešmýka. Plastové zhotovenie je na slušnej úrovni a nekazí celkový dojem z telefón. Možno aj vďaka tej odvážnej farbe, ktorá telefón oživí. Jediným dizajnovým prvkom, ak to tak vôbec môžem nazvať, je znížená časť konštrukcie pod displejom vo farbe bočnej a zadných stien. S hmotnosťou som bol spokojný. Tých 124 gramov rozhodne nejde trhať rekordy, ale aj vďaka prijateľným rozmerom mi telefón vo vrecku nohavíc neprekážal.

Z prvkov bočných stien určite poteší spúšť fotoaparátu, ktorá je v smartfónoch s týmto OS povinnosťou. Nájdete ju v pravej stene, kde by som rád videl aj tlačidlo napájania. To je spolu s 3,5 mm audio konektorom umiestnené v hornej stene. Ukazovák tak občas dostal zabrať. Naľavo sa nachádza iba tlačidlo ovládania hlasitosti. O čosi nižšie umiestnenie by mu určite neuškodilo. V spodnej stene sa nachádza iba microUSB konektor. Otočený normálne, ale umiestnený napravo. Vyzerá to trochu divne.

Po dlhšej dobe sa na windowsfóne opäť stretávam s odnímateľným zadným krytom. Ten ku konštrukcii dolieha dobre a nikde nič neškrípe. Na zadnej stene nájdete fotoaparát s LED bleskom, sekundárny mikrofón, logo výrobcu, logo operačného systému a hlasný reproduktor. Po odňatí krytu sa objaví batéria s pozoruhodnou kapacitou 1 950 mAh a sloty pre microSD kartu a SIM kartu klasickej veľkosti. K obom sa dostanete až po vybratí batérie a vtedy dôjde aj k vynulovaniu dátumu a času. Zadná stena si rada pritiahne nejaký ten odtlačok alebo mastný fľak, ale vďaka výraznej farbe konštrukcie si ich ani nevšimnete.

S odtlačkami sa popasujete aj na prednej stene, ale to je už pri telefónoch s dotykovými obrazovkami normálne. Nad displejom sa nachádza predná VGA kamera, senzor automatickej regulácie jasu a senzor priblíženia, ktorý počas hovoru zhasne displej. Nájdete tu aj informačnú LED. Tá však upozorní iba na slabú kapacitu batérie a svieti počas nabíjania. S touto obmedzenou funkčnosťou sme sa stretli aj pri windowsfónoch od HTC.

Pri lacnejších telefónoch musia výrobcovia niekde ubrať a som rád, že v prípade Ascendu W1 to nie je displej. Na používateľa čaká IPS panel s verným zobrazením farieb a dobrými pozorovacími uhlami. Biela je biela, nie žltá a čierna čiernou. Rozlíšenie 480 x 800 bodov je na 4-palcovej uhlopriečke úplne v poriadku. Veď rovnakými parametrami sa pred dvomi rokmi pýšili vlajkové lode s OS Android. Zobrazenie je dostatočne jemné a v danej cenovej kategórii mu nie je príliš čo vyčítať. Čitateľnosť v exteriéri je priemerná a zaradil by som ju medzi AMOLED od Samsungu a SuperLCD displeje od HTC. Jas displeja môžete nastaviť na nízky, stredný, vysoký alebo sa spoľahnúť na senzor automatickej regulácie. Reakcie na dotyk sú dobré a počas používania sa mi nestalo aby som dotyk musel opakovať. Príjemným prekvapením je ochranné sklíčko Gorilla Glass, ktoré chráni displej pred škrabancami. Kľúčom hravo odolalo.

Hnacím motorom smartfónu je dvojjadrový procesor s taktom 1,2 GHz a o spustené aplikácie sa stará operačná pamäť s kapacitou 512 MB. Počas používania som sa nestretol so zamrznutím systému, ale v porovnaní s high-endmi s týmto OS je všetko v systéme akési pomalšie. Či už ide o skrolovanie ponúk alebo otváranie aplikácií. Nenáročnému používateľovi, ktorý plánuje telefón využívať najmä na telefonovanie, prezeranie webu a sociálnych sietí by to nemalo príliš prekážať. Ak ste už ale vyskúšali rýchlosť systému Windows Phone na niektorom high-ende, spomalenie určite pocítite. Interná pamäť telefónu ponúkne iba 1,7 GB, a preto je prítomnosť slotu na microSD kartu nevyhnutnosťou.

Prostredie smartfónov s týmto OS je v porovnaní s androidmi rovnaké a výrobcovia sa odlišujú najmä pridanými aplikáciami. Napríklad povestné počasie v smartfónoch HTC alebo bohatá nádielka aplikácií v Nokiach, kde nesmie chýbať offline navigácia. Huawei ma však v tomto trochu sklamal a do systému nepridal nič zaujímavé. Je to teda holý Windows Phone 8.

Nová verzia prináša možnosť zmeny veľkosti dlaždíc na domácej obrazovke. Dlaždice sú aktívne a zobrazia napríklad počet zmeškaných hovorov, najbližšiu udalosť v kalendári alebo najbližší budík. Novinkou je aj detský kútik. Ide o vymedzenú ponuku aplikácií a multimédií pre vaše dieťa. Pristupuje sa k nej zo zablokovanej obrazovky potiahnutím doľava. Vy si na svojej zablokovanej obrazovke nastavíte heslo, a dieťa sa tak dostane iba k svojej ponuke.

Potiahnutím domácej obrazovky doľava sa zobrazí abecedne zoradená ponuka aplikácií. Nastavenia všetkých funkcií a aplikácií sú pokope, teda rovnako ako v iOS. V samotnom systéme a taktiež v obchode už nájdete naozaj bohatú ponuku aplikácií, no v porovnaní s inými OS tu však stále niečo chýba. Napríklad správca súborov, iný webový prehliadač alebo prehrávač videí s podporou titulkov.

V tomto operačnom systéme ešte stále neviem pochopiť význam hornej lišty. Zobrazí intenzitu signálu, stav batérie, čas a ďalšie notifikácie. To, že tu nie je výsuvná lišta so skratkami chápem. Nemôže byť predsa každý operačný systém rovnaký. Ale prečo sa táto lišta musí stále skrývať a ja tak vidím iba čas? Neviem aká je intenzita signálu, aký je stav batérie alebo či som pripojený k dátovej sieti operátora alebo Wi-Fi. V niektorých aplikáciách ju dokonca nezobrazíte vôbec. Napríklad v prehliadači.

Jednou z najpodarenejších aplikácií v systéme je prepracovaný telefónny zoznam Ľudia. Výborne si rozumie so sociálnymi sieťami a priamo v aplikácií môžete príspevky komentovať a lajkovať. V kontaktoch nájdete okrem základných informácií aj fotografie zo sociálnych sietí, možnosť pridať príspevok na stenu kontaktu a prehľadnú históriu hovorov, správ a e-mailov. Prepojenie jednotlivých kontaktov hravo zvládne samotná aplikácia. Stačí len aby boli kontakty rovnako pomenované. Pridržaním na kontakte sa ponúkne možnosť pripnúť kontakt na domácu obrazovku. Opäť sa zobrazí aktívna dlaždica s obrázkom a notifikáciou zmeškaných udalostí od danej osoby. Na domácu obrazovku si môžete pripnúť napríklad aj aplikácie, hudobné skladby alebo webové adresy. Jediná výhrada smeruje k číselníku, ktorý nepodporuje inteligentné vytáčanie. Preto zvyknem zavítať do obchodu s aplikáciami a siahnuť po aplikácií RapDialer.

Sociálne siete zasiahli aj aplikáciu Správy, konkrétne podporou Facebook chatu. V aplikácií si jednoducho nastavíte stav a zobrazia sa online kontakty. Aplikácia šikovne prepája SMS a Facebook chat a ak je napríklad kontakt offline, upozorní vás na to a navrhne odoslať SMS správu. V budúcnosti by som privítal podporu ďalších služieb, najmä Google Talku. Ten používam naozaj často a v obchode s aplikáciami sa momentálne nenachádza aplikácia, s ktorou by som bol spokojný.

Pri písaní budete odkázaní iba na jedinú klávesnicu. Android je v tomto značne ďalej. V režime na výšku je všetko v poriadku. Tlačidlá sú dobre oddelené a písanie takmer bezproblémové. Štvorriadkovej klávesnici nechýba slovenská diakritika, ktorá sa zobrazí dlhším stlačením na danom klávese. V spodnej časti vedľa medzerníka musím pochváliť samostatné klávesy pre čiarku a bodku. Menšie sklamanie prichádza s otočením telefónu naležato. Klávesnica ani v novej verzii operačného systému nevyužíva celú šírku displeja a tento nedostatok značne uberá na pohodlnosti pri písaní. V režime naležato si treba dávať pozor na tlačidlo odoslať správu, ktoré je až príliš blízko klávesnice.

Ani pri prezeraní webu nie je zatiaľ z čoho vyberať. Žiaden Chrome, Opera Mini alebo Firefox. Súčasťou systému je, pochopiteľne, prehliadač Internet Explorer. Poradí si s viacerými otvorenými oknami, pridávaním záložiek, sťahovaním súborov, vyhľadávaním na stránke a zobrazením histórie. Nemilým prekvapením je iba jediný vyhľadávač – Bing. Napríklad v nedávno testovanej Lumii 920 bol k dispozícii aj Google. Za ďalší nedostatok považujem chýbajúce automatické zalamovanie textu pri zoomovaní. V tom ešte stále kraľujú androidy od HTC.

V jednoduchosti sa nesie aj prostredie fotoaparátu. Vďaka hardvérovej spúšti ho aktivujete aj v zablokovanom stave. V lište napravo sa nachádza pár rýchlych nastavení a pomocou šípky naľavo sa dostanete do galérie. Nastavenia sú o čosi chudobnejšie než napríklad v smartfónoch s OS Android, ale povedzme si pravdu, ktorý používateľ smartfónu strednej alebo nižšej triedy ich všetky využíva. Ponuka pozostáva z prispôsobenia veľkosti fotografie, nastavenia ISO, vyváženia bielej a štyroch scén. Chýbajúce nastavenia zastúpia fotonástroje. Ide o aplikácie, ktoré nájdete v obchode a po nainštalovaní ich môžete používať priamo z prostredia fotoaparátu. Tak napríklad Camera 360, Timelapse Pro alebo FishEye Lens. Zaostrovať môžete pomocou spúšte alebo dotykom na displej. Kvalita výsledných fotografií je priemerná.

Ak plánujete fotoaparát využívať na zhotovenie momentiek v dobrých svetelných podmienkach a fotografie budete prezerať najmä v telefóne, tak by ste mali byť s Ascendom W1 spokojný. Pri horších svetelných podmienkach sa už objavuje šum a fotografie strácajú na ostrosti. Video zhotovíte v maximálnom HD rozlíšení a nechýba automatické preostrovanie počas nahrávania a možnosť prisvetlenia pomocou LED.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 40 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 108 MB / min.)

Audio a video súbory nájdete v aplikácií Hudba + videá. Prehrávač hudby je opäť jednoduchý. Skladby delí podľa interpretov, albumu a žánrov. K ovládaniu prehrávača mimo aplikácie sa dostanete stlačením tlačidla hlasitosti. V paneli sa zobrazí okrem ovládania aj názov interpreta a skladby. Ovládanie je dostupné aj zo zablokovanej obrazovky. Nastavenia zvuku by ste tu hľadali márne. A rovnako tak i FM rádio, ktoré Windows Phone 8 softvérovo nepodporuje. To by sa však mala v budúcnosti vyriešiť aktualizácia systému. Prehrávač videí v tomto systéme nepoužívam skoro vôbec. Môže za to slabá ponuka nastavení, vlastne iba orezanie videa a najmä chýbajúca podpora titulkov.

Windowsfóny od Nokie sa môžu pochváliť množstvom zaujímavých aplikácií, ktoré pridal samotný výrobca. Jednou z naj je určite bezplatná offline navigácia. V Ascende W1 si budete musieť vystačiť iba s mapami Bing. Aj tie umožnia stiahnutie mapových podkladov a offline používanie, no na navigovanie zabudnite. Aplikácia vám iba vyskladá trasu.

Prítomnosť vyberateľnej batérie s nadštandardnou kapacitou 1 950 mAh je naozaj milým prekvapením. Ak budete telefón využívať najmä na hovory, písanie správ a sem-tam zavítate na web, Ascend W1 vám poslúži dva dni bez potreby nabíjania. Počas víkendu, kedy som ho používal iba na hovory a príležitostne na e-maily som hravo zdolal aj hranicu dvoch dní.

Výhody:

+ IPS displej

+ výdrž

+ v danej cenovej kategórii ponúkne slušný fotoaparát

+ kvalitná konštrukcia

Nevýhody:

- malá interná pamäť

- informačná LED dióda s obmedzenou funkčnosťou

- žiadne aplikácie od výrobcu

- v obchode ešte stále chýbajú určité typy aplikácií, napríklad iný webový prehliadač, iný prehrávač videí

Orientačná cena: 179 € (Epicentrum.sk)

Záver

Huawei Ascend W1 je zaujímavým smartfónom za rozumný peniaz. Ponúkne dobrý IPS displej s dostatočným rozlíšením, kvalitnú konštrukciu a hlavne naozaj slušnú výdrž na jedno nabitie. Prekáža mi na ňom iba jeho holý systém bez akejkoľvek aplikácie pridanej výrobcom. A to pri porovnávaní smartfónov s týmto OS určite zaváži. Napríklad taká Nokia ho ponukou aplikácií hravo tromfne, nehovoriac o bezplatnej offline navigácii. HTC si ma zasa získalo podareným počasím. Spoločnosť Huawei bude musieť zabojovať tým, čo je pre ňu príznačné - cenou.

Zaujímavým konkurentom bude Nokia Lumia 610, ktorú momentálne zoženiete za naozaj dostupnú cenu. V jej prospech hrá ponuka aplikácií, na čele s bezplatnou offline navigáciou. Mínusom je staršia verzia OS a malá kapacita RAM pamäte, kvôli ktorej Lumia 610 nepodporuje Skype. V o čosi vyššej cenovej kategórii je tých konkurentov už naozaj dosť. Napríklad novinka Lumia 620 alebo podarený Windows Phone 8S by HTC.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 09.01.2013 - 11:51

Microsoft vydal, dáky predpis ako maju vyzerať fony s WP8? sa to na pohlad podobá na nové lumie a htc :-)

romanko09.01.2013 - 16:05 Trvalý odkaz

Podla mna vsetky tieto fony s wp8 su super.svieze farby,urcite lepsie ako sede androidy.som rad ze aj huawei prisiel s wp.urcite bude cena prijatelna.uz len cakat...

paul09.01.2013 - 16:45 Trvalý odkaz

alebo všetci kopiruju nokiu....

matoe09.01.2013 - 20:46 Trvalý odkaz

finally! moj dalsi telefon. skoda displaya, mohol byt amoled

Mišo09.01.2013 - 21:05 Trvalý odkaz

všetko je to takmer rovnaké akurát že huawei tu nezarve premrštenú cenu :) teraz ma poriadne navnadil huawei :D

Celá diskusia 14 príspevkov