Nokia 3230

Recenzia lacného múdreho mobilu Má to byť mobil s OS Symbian s najnižšou uvádzacou cenou, avšak s megapixlom a rádiom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická s internou anténou,

operačný systém: Symbian 7.0

frekvencie: GSM 900/1800/1900 MHz,

rozmery: 109 x 49 x 19 mm,

hmotnosť: 110 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 176 x 208 b.,

fotoaparát: 1,23 Mpix. (1 280 x 960 b.), záznam videí, zoom,

pamäť: zdieľaných 6 MB + 32 MB RS MMC,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail, PTT,

prenos dát: GPRS 4+2, EDGE class 5 (len pre download), IrDA, Bluetooth, Pop-Port,

zábava: WAP 2.0, HTML prehliadač, podpora Java a SIS aplikácií, prehrávač MP3 (2x mono), videí, streaming, FM rádio (stereo)

batéria: BL-5C, 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 260 h pohotovosti/3 h hovoru.

Čo mu chýba:

stereo MP3, rýchlejšie EDGE.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 3.0504.0, 28-01-05, RM-51

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Medzi produktmi Series 60 má Nokia 3230 viacero konkurentov. Za najvybavenejší môžeme pokojne považovať skvelú, ale i drahú Nokiu 6630. Stále sú ponúkané aj modely 7610 a 6670, ktoré sa líšia len obalom a klávesnicou. A nemôžeme zabudnúť ani na modely 3660 a 6600.

Zaradenie Nokie 3230

Už dávnejšie predstavená, a už horlivo očakávaná Nokia 3230, sa nachádza na druhej pozícii za 6630-kou, ktorá však používa vyššiu verziu Symbianu (8.0a), naplno podporuje EDGE a WCDMA. Na túto pozíciu ju posúva prítomnosť megapixlového fotoaparátu a EDGE (aj keď len pre download). Každopádne jej však na krk dýcha aj dvojica 7610/6670, ktorá má o niečo slabší megapixel, neprehrá MP3 skladby v stereo slúchadlách a nepozná ani EDGE. Ešte sú na trhu modely 6260 (véčko so Symbianom), staršie 3650, 3660 a 6600.

Z konkurencie spomenieme Siemens SX1, ktorý sa vyrovná Nokii 6600 alebo aj 7610/6670, ale obsahuje aj FM rádio a bez problémov prehráva MP3-ky. Nedávno sme uverejnili aj recenziu exotického mobilu Sendo X.

Nokia 3230 vs. 6630:

Klady:

+ menšia a ľahšia,

+ FM rádio (stereo s perfektným zvukom),

+ IrDA,

+ Push to talk,

+ nové typy hier.

Zápory:

- len o trochu slabší fotoaparát,

- interná pamäť namiesto 10 len 6 MB,

- EDGE len pre download a polovičnou rýchlosťou (reálne do 100 kbps),

- menej kvalitný zvukový čip (napr. mono MP3 s plechovým zvukom),

- menej kvalitná klávesnica, ale ani v 6630 nie je práve najlepšia,

- chýba protišmykový prvok na zadnej stene,

- chýba aplikácia Správca snímok, ktorú však bez problémov nahradí Galéria,

- chýba aplikácia Videoeditor (nie Režisér),

- nepodporuje WCDMA.

Najväčším problémom sú podľa môjho názoru zvuky. MP3-ky sa v tomto telefóne dajú počúvať snáď len v starej Karose. Kvalitné FM rádio, zaujímavé hry a množstvo doinštalovaných aplikácií ich však v mojom prípade úplne nahradili.

EDGE mi postačuje aj v takejto konfigurácii ? často sa pohybujem v miestach, kde je len dosah GPRS siete a internet používam v drvivej väčšine prípadov len na download. A napríklad reálna rýchlosť EDGE Orangeu sa podľa skúseností mnohých čitateľov ustálila na hodnote 15 kBps, t.j. 120 kbps. A Nokia 3230 zvláda teoreticky necelých 120 kbps.

Nokia týmto modelom opäť pôsobí na emócie. 3230-ka je prinajmenšom zvláštny telefón. Spočiatku som mu nevedel prísť na chuť. Veľmi som sa na ňu tešil, a naraz prišlo akési sklamanie ? menej kvalitné ovládanie a mono MP3 skladby zneli v slúchadlách "plechovo", úplne im totiž chýbajú hĺbky. Aj ostatné zvuky sú v slúchadlách extrémne ostré a vyvolávajú doslova bolenie hlavy. Ale to stále neznamená, že sa mi nepáči, že je to Symbian s megapixlovým fotoaparátom a výbornými rozmermi, pričom o jeho ďalších výhodách by sa dalo ešte dlho písať. Stále dúfam, že ide nefinálnu verziu a mnohé drobné nedostatky budú ešte doladené.

Zapnutie/vypnutie

Keďže ide o Symbian, štartovanie mobilu trvá trocha dlhšie. Výmena SIM karty si, na rozdiel od výmeny RS MMC karty, vyžaduje odstránenie batérie. Výmena SIM karty je celkom jednoduchá.

Prvý pohľad

Nokia 3230 je malý telefón, prakticky najmenší Symbian, aký som držal v rukách. Svojim netradičným tvarom pôsobí staromódne ? mám z neho rovnaký pocit ako z Alcatelu 756. Spodná časť je zaoblená, hornej prevládajú hrany. Časť klávesnice s alfanumerickými znakmi je opticky oddelená zúžením tela prístroja.

Telefón je ploský, vo vreckách riflí vôbec nevadí. Bočné steny sú chudobné, no keďže sú preliačené, pomáhajú pohodlnejšiemu a pevnejšiemu uchopeniu prístroja. V ľavom boku nájdete len tlačidlo priradené u nás nevyužiteľnej funkcii Push to talk. Tlačidlo na reguláciu hlasitosti mi tu naozaj chýba. V hornej stene nájdete tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja, ktoré sa stláča celkom pohodlne. Pravá stena obsahuje v hornej časti otvor pre pútko a v dolnej okienko infraportu. Spodok je tradične vyhradený dátovému konektoru Pop-Port.

Zadná stena je z väčšej časti tvorená úplne rovným krytom akumulátora, nad ktorým je priečny pás s objektívom a zrkadielkom.

Spracovanie nie je úplne špičkové, ale opakujem, v ruke mám nefinálny produkt. Extrémne vŕzganie som si však zatiaľ nevšimol.

Klávesnica

Klávesnica je zaujímavá, no mňa osobne pri prvom dotyku ihneď sklamala. Okolo výborného joysticku sa totiž na malej ploche nachádza natesnaných hneď 7 dôležitých ovládacích prvkov, ktorých stlačenie je ešte k tomu veľmi neisté. Naľavo sa nachádza vstup do menu, napravo sú na rovnakej ploche hneď 2 tlačidlá: "c" a "ceruzka". Tlačidlo s ceruzkou som dodnes nepochopil a kľudne by som ho odtiaľ odstránil, pričom by si tlačidlo rpe mazanie vyslúžilo rovnakú veľkosť ako vstup do menu. Veď aj jeho využitie je rovnako časté. Okolo joysticku sa nachádza štvorica tlačidiel ? horná dvojica užívateľských, spodnou ovládate prijatie a ukončenie hovoru. Mám presnú predstavu, ako by som túto skupinu tlačidiel upravil, žiaľ, mne prináleží len jej kritika.

Za pár dní som si na ovládanie navykol a problém mi už nerobil ani skok medzi alfanumerickými tlačidlami a ostatnými ovládacími prvkami. Ani číslice sa nestláčajú najlepšie, no sú aspoň dostatočne veľké.

Podržaním tlačidla pre vstup do menu sa v pohotovostnom stave už tradične otvorí zoznam spustených aplikácií, do ktorých môžete týmto spôsobom ihneď vstúpiť, alebo ich zavrieť tlačidlom "c".

Displej

Tradičný displej s tradičnými parametrami. V telefóne nájdete 3 grafické témy, pričom na internete nájdete ďalšie a ďalšie. Regulovať môžete jas a časový limit šetriča. Počty zobrazených riadkov sú zhodné u všetkých Nokií Series 60: minimálne 6 riadkov pri písaní SMS, 8 pri tvorbe MMS, 8 riadkov pri čítaní správ, 5 kontaktov pod sebou v telefónnom zozname.

Menu je vo forme ikôn alebo zoznamu. Telefón pri listovaní ponukou funkcií reaguje, vzhľadom na Symbian, priemernou rýchlosťou - 6630-ka je rýchlejšia. Ikony sú graficky vydarené. V niektorých položkách je možný nielen vertikálny, ale aj horizontálny pohyb.

Odporúčam ešte nainštalovať aplikáciu Active Desk (Active Desktop), ktorá premení úvodnú obrazovku na zoznam najpoužívanejších funkcií. Takéto veľmi účelné využitie úvodného displeja si neviem vynachváliť na telefónoch s Windows Mobile, ale použili ho aj tvorcovia Senda X, ktoré využíva Symbian. Podobne si úvodný displej spestrujú aj majitelia Sony Ericssonov radu P, a to pomocou aplikácie Tracker.

Viditeľnosť na slnku nie je najhoršia, ale konkurencia v niektorých prípadoch urobila v tomto smere oveľa väčší krok vpred.

Vo všetkých úrovniach, pri všetkých aplikáciách je možné použiť veľmi podrobného pomocníka.

Fotoaparát

Kvalita fotografií je dobrá, medzi megapixlami ide o priemer. Kritiku si zaslúži šum na tmavších častiach fotografií. Využiť môžete 3-násobné digitálne priblíženie. Na displeji je počas snímania stále zobrazený počet voľných snímok, pri videu celkový čas, ktorý ešte umožní telefón nahrávať video. Nechýba nočný režim (aktivujete aj tlačidlom 1), šum v prípade nočných záberov je i tak intenzívny. Nechýba ani samospúšť (10, 20 a 30 s). V nastaveniach nájdete len zmenu kvality snímky, jej predvolený názov, použitú pamäť a zobrazenie záberu po odfotení. Po minúte nečinnosti sa fotoaparát uvedie do stavu čakania.

Nie je možné meniť jas a kontrast záberu či jeho rozlíšenie. S Nokiou 3230 tak vytvoríte len megapixlové snímky (vysoká kvalita ? cez 300 kB a normálna kvalita ? okolo 50 kB) a zábery s VGA rozlíšením (základná kvalita ? asi 30 kB). Rozdiel medzi vysokou a normálnou kvalitou je malý, aj keď napríklad vyhovuje len vysoká kvalita. Ukladanie snímok je priamoúmerné zvolenej kvalite, no v prípade najvyššej si počkáte niekedy aj niekoľko sekúnd.

Fotoaparát umožňuje zaznamenávať aj video, a to v rozlíšení 176 x 144 b. alebo 128 x 96 b. Dĺžku je možné obmedziť celkovou pamäťou alebo MMS-kou. Samozrejmosťou je možné vypnutie zvukov pri nahrávaní. Pri natáčaní môžete použiť až 3-násobné priblíženie.

Obrázky

Obrázky môžete prezerať buď v Galérii, kde je možné snímky približovať (v niekoľkých krokoch), otáčať, zobraziť na celý displej (ale nie takto postupne prezerať). Odporúčam naučiť sa používať pri prezeraní obrázkov číslice, pod ktorými sa ukrývajú rôzne užitočné funkcie.

Melódie a prehrávač hudby

Z hudobných formátov prehrá Nokia 3230 MIDI, WAV aj MP3/AAC. Nechýbajú profily, ktoré je možné meniť vypínacím tlačidlom. Prehrávanie MP3 skladieb je skôr nutným zlom. Ich prehrávanie je skutočne slabé, stereo handsfree v balení má oveľa väčšie možnosti, než aké ponúka 3230-ka. Na chybe je menej kvalitný zvukový čip. Prehrávač je dobrý, umožňuje skladby opakovať, náhodne vyberať aj jednoducho vytvárať zoznamy skladieb.

Prehrávač videí

Videoklipy aj dlhšie filmy je možné prezerať na celom displeji. Na prehrávanie videí je v telefóne predinštalovaný RealPlayer. Vrelo odporúčam aj aplikáciu SmartMovie na prezeranie DivX-ov, ktorá však nie je zadarmo.

Film

Najviac ma však zaujala aplikácia Film (alebo Režisér), ktorá z videosekvencie či skupiny vybraných fotiek a vybranej melódie vytvorí veľmi podarený klip. Štýl, podľa ktorého sa klip vytvorí, si taktiež môže majiteľ vybrať, a to buď z telefónu, alebo ho môžete bezplatne stiahnuť aj z webu Nokie. Do klipu je možné ešte pridať aj počiatočný a konečný text. Jeho dĺžka sa prispôsobí buď dĺžke melódie, veľkosti MMS-ky alebo ľubovoľne zadanému času ( v tom prípade sa hudba opakuje). Aplikácia je prítomná aj v modeli 7610 aj 6630 a v oboch prípadoch na mňa výrazne zapôsobila. Nečakajte však extra kvalitu, ide predovšetkým o zábavu.

FM rádio ? Vizual Radio

Stereo FM prijímač patrí k tradičným doplnkom mobilov od Nokie, aj keď v prípade modelov so Symbianom tomu bolo práve naopak. Počas počúvania rádia je možné s telefónom normálne pracovať, príjem FM staníc si však vyžaduje pripojenie handsfree. Prepínanie uložených staníc či automatické vyhľadávanie nových je bleskurýchle a nemám k nemu žiadne výhrady. Hlasitosť reprodukcie ovládate len pri otvorenej aplikácii, ak táto beží na pozadí, môžete len meniť uložené stanice pomocou tlačidla na handsfree.

Vizual Radio je aplikácia, ktorá umožňuje zobrazenie doplňujúcich informácií k prehrávanej skladbe ? fotku interpreta, názov skladby, album, na ktorom sa táto nachádza a podobne. U nás je s jej funkčnosťou problém.

Pamäť

Nokia 3230 podporuje RS MMC pamäťové karty (Reduced Size MMC). Pamäť je zdieľaná pre všetky funkcie.

Telefónny zoznam

Z pohotovostného stavu vstúpite do telefónneho zoznamu stlačením joysticku. Telefón dokáže pracovať aj so SIM adresárom, ale nedokáže z neho prečítať kontakt pri odosielaní správy. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, fax, e-mail, ID užívateľa. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku). Vyhľadávanie sa uskutočňuje na základe hľadania kombinácie uvedených znakov na začiatku mena i priezviska. Tento systém sa síce nevyrovná Windows Mobile, no určite patrí k tým lepším spôsobom vyhľadávania kontaktov.

Ani v tejto Nokii nechýba služba Chat ani Moja účasť, ktorá zabezpečuje komunikáciu cez ICQ a podobné služby.

Hovor

Ak chcete počas hovoru vidieť jeho aktuálnu dĺžku, musíte si túto funkciu aktivovať v menu Denník - Voľby. Tu sa nastavuje aj počet dní, počas ktorých sa má denník udržiavať. Tiež súhrnné informácie o telefonáte je nutné najprv zapnúť v menu Nastavenia - Nastavenia hovoru. Počas hovoru nie je možné tento jednoduchým spôsobom zaznamenať, použiť však môžete hlasné handsfree.

SMS

Písanie správ je rýchle, znaky telefón počas písania, slovník T9 je prítomný (pozor, skracuje správy!), problémom je len klávesnica, na ktorú si treba pár dní zvykať. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku ani MMS-ku nie je možné odoslať na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Nokia v prípade modelu 3230 nezvýšila hranicu, ktorú nesmiete prekročiť pri tvorbe MMS na 300 kB, ale ostala pri starých známych 100 kB. Do správy je možné vkladať text, obrázok, zvuk a video, pričom všetky tieto objekty je možné vytvoriť aj počas tvorby multimediálnej správy.

E-mail

E-mailový prehliadač je bežnou súčasťou múdreho telefónu. Tento umožňuje vybrať nové, zvolené alebo všetky e-maily, správy triediť podľa dátumu, odosielateľa alebo predmetu. Na displeji vidíte naraz 3 pod sebou zoradené správy s menom odosielateľa a predmetom.

Kto môže, nech vyskúša e-mailový prehliadač a súčasne prehliadač dokumentov a obrázkov s názvom Profimail. Po jeho nainštalovaní na pôvodný e-mailový klient úplne zabudnete.

Internetový prehliadač

V 3230-ke nájdete klasický prehliadač pomenovaný ako "Web" zobrazujúci WAP aj WWW stránky. Tie sa načítavajú pomerne rýchlo, no jedna vec mi tu vadí. Ak sa v priebehu načítavania stránky pohybujete po nej, po jej úplnom downloade sa ocitnete opäť na jej začiatku. Obľúbil som si prezeranie webu na celej obrazovke. EDGE použiteľné len pre download s ohraničenou rýchlosťou 120 kbps (t.j. prakticky do asi 12 kB/s). Ale stále je to lepšie ako GPRS. Možnosti prehliadača sú široké. Spomeniem len bohatú históriu navštívených stránok a množstvo nastavení (napr. 7 rôznych veľkostí písma). S najmenším písmom vidíte 10 riadkov textu. Rýchly posun po stránke uskutočníte podržaním posuvného tlačidla.

Každopádne, odporúčam vyskúšať aj iné webové prehliadače pre Symbian.

Prenos dát

Okrem IrDA môžete s Nokiou 3230 využiť aj Bluetooth alebo prenos dát USB káblom. Nechýba GPRS v najvyššej konfigurácii, no niekoho možno sklame prítomnosť pomalého EDGE (teoreticky do 120 kbps), ktoré sa vzťahuje len na download. Spojenie telefónu s PC cez Bluetooth mi nerobilo najmenšie problémy.

Keďže je to Nokia, využijete s ňou určite aj známy program PC Suite.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý budík bez opakovania s nastaviteľnou melódiou. Neviem prečo, ale možnosť budenie rádiom som v prístroji nenašiel, MP3-ku ako budík využiť môžete.

Kalendár - základom je mesačný náhľad, predvolené nastavenie je však možné zmeniť na týždenný alebo denný náhľad. Nový záznam môže byť zaradený do kategórie schôdzka, memo alebo výročie. Tón upozornenia je možné zmeniť, podobne ako prvý deň v týždni. Akosi tu však nemôžem nájsť automatické mazanie správ.

Ďalšie funkcie

- správca aplikácií sa zíde najmä pri ich bezpečnom mazaní,

- správca súborov ponúka prehľad medzi všetkými súbormi v telefóne,

- poznámky umožňujú zapísanie si mnohých myšlienok do virtuálneho poznámkového bloku,

- kalkulačka je stále len jednoduchá, pre vedecké operácie siahnite po nejakej SIS aplikácii,

- peňaženka slúži na uchovávanie rôznych dôležitých čísiel,

- Push to talk spustíte bočným tlačidlom, no podpora operátora je na Slovensku nulová.

Hry

Agent V ? prvá hra v inom telefóne ako Siemens SX1, ktorá spolupracuje s kamerou. Po vašej izbe sa rozmnožili vírusy a vy ich musíte hľadať a likvidovať.

Rally Pro ? automobilové preteky v rôznom teréne.

Warrior Quest ? letecká strieľačka.

Výdrž, batéria

Nokia 3230 s Li-Ion batériou BL-5B vydrží pomerne dlho. Ak si odpustíme počúvanie plechových MP3 skladieb a ostaneme maximálne u rádia, niekoľkých e-mailov denne a samozrejme pár hovorov, 3230-ka milo prekvapí. 2-3 dni výdrže by tomuto telefónu nemali robiť žiaden problém.

Výhody:

- rozmery,

- megapixel,

- obrovské možnosti vďaka OS Symbian.

Nevýhody:

- "plechové" mono MP3,

- horšie ovládanie (ovládacie prvky okolo joysticku),

- obavy z použitia len RS DV MMC.

Na Nokiu 3230 som si po viac než týždni veľmi dobre zvykol. Ovládanie sa dá po pár dňoch zvládnuť, jediným problémom teda ostali slabé MP3 skladby. Neostávalo mi nič iné, len počúvať rozhlasové stanice. I tak mi však Nokia 3230 ponúkla množstvo možností, keďže ide o klasický Symbian. Megapixlový fotoaparát ma príjemne prekvapil. Skrátka, Nokia 3230 je telefón, ktorý vrelo odporúčame. Dúfajme, že jeho cena bude primeraná možnostiam, ktoré prístroj ponúkne.

Diskusia k článku:

anonymous31.10.2005 - 10:58 Trvalý odkaz

Mos: Dobrá recenzia. A 3230 môže používa? oba druhy rs mmc.Nokia6230/2.0 (05.35) Profile/MIDP-2.0 Configuration/CLDC-1.1

anonymous15.02.2009 - 11:13 Trvalý odkaz

Martin: Predávam momentálne tento mobil po 43€ kdo má záujem garfield131@azet.sk prípadne telefón 0949814432 Komplet vybavenie!!

Celá diskusia 3 príspevky