Jabra BT8040

RECENZIA Bluetooth príslušenstva Malé Bluetooth handsfree, ktoré naraz funguje s dvomi telefónmi.

Jabra BT8040 je na trhu už chvíľku, ale ja som ju akosi nevedome ignoroval. Nakoniec som k nej prišiel na výstave Mobile World Congress 2008 ako slepé kura k zrnu. Tak som ju teda pár dní spokojne používal, napísal som si viacero postrehov, až som pri hľadaní oficiálnych parametrov zistil, že Jabru BT8040 môžem používať naraz s dvomi telefónmi. Veď ja také handsfree hľadám už roky, pomyslel som si, a skúsenosti doplnil o fungovanie s dvomi mobilnými aparátmi súčasne.

Základné parametre:

rozmery: 39 x 16 x 12 (23) mm,

hmotnosť: 10 gramov (zistená 10 g),

dosah: 10 m,

Bluetooth 2.0 + EDR,

spojenie s dvomi telefónmi súčasne,

technológia digitálneho spracovania zvuku DSP,

výdrž: 6 h hovoru / 200 h pohotovosti.

Jabra 8040 je malé a kvalitné slúchadlo vyniká nízkou hmotnosťou a pevným pohodlným nosením aj bez spony na ucho. Stačí si z balenia vybrať ten správny nástavec do vašej ušnice a nosenie Bluetooth slúchadla Jabra si ani nebudete uvedomovať. Spočiatku som ho po hodine nosenia cítil, až ma dokonca tlačilo. Pomohla výmena nástavca a niekoľkodňový cvik. Dnes už nosím Jabru zavesenú na krku, ale nevadí mi ju mať ani dve hodiny v uchu.

Ovládanie je jednoduché - podržaním hlavného tlačidla ho zapnete alebo vypnete, dvojitým tlačidlom regulujete hlasitosť. Pod dvojitým tlačidlom je ukrytá aj viacfarebná dióda indikujúca aktuálny stav. Dlhým podržaním pripravíte Jabru 8040 na spojenie s novým mobilom.

Dvoma krátkymi stlačeniami hlavného tlačidla po sebe vytočíte posledné volané číslo, to používam veľmi rád a často. Posledný hovor vytočíte z telefónu, z ktorého ste volali naposledy.

S kvalitou hovoru niekedy nebola druhá strana nadšená, ale po niekoľkých hodinách telefonovania s ním sa nestalo, že by som musel nejaké slovo opakovať pre slabú zrozumiteľnosť. V iných prípadoch si zase kvalitu hovoru druhá strana pochvaľovala. Väčšinou to záviselo od pripojeného mobilu, siete, prostredia, z ktorého som telefonoval a podobne. Vo všeobecnosti však Jabru BT8040 hodnotím, čo sa týka kvality hovoru, za veľmi dobré slúchadlo.

Nabíjanie uskutočníte pomocou microUSB nabíjačky, resp. USB-microUSB kábla, ktorý tiež nájdete v balení. Počas nabíjania sa Jabra od telefónov odpojí.

Fungovanie s dvoma telefónmi

Pár dní som Jabru používal len s jedným telefónom. V normálnom zapnutom stave ju iný mobil nenájde, ani po odpojení prvého. Treba podržať na vypnutom handsfree hlavné tlačidlo, kým neostane svietiť modré svetlo. Po Nokii E61i som ju takto vyhľadal aj Sony Ericssonom K810i. Zariadenie bolo teda spojené s oboma telefónmi, po vypnutí a opätovnom zapnutí sa opäť pripojilo k obom. Aj po krátke strate Bluetooth pripojenia.

Počas hovoru sa Jabra BT8040 odpojí od druhého spojeného mobilu. Takéto správanie môjmu známemu veľmi nevyhovovalo, a aj ja by som asi ocenil, keby som počas hovoru počul v slúchadle upozornenie na ďalší. Ale toto beriem ako drobnosť. Po ukončení hovoru sa slúchadlo opätovne spojí aj s druhým mobilom. Keďže niekedy uskutočním aj v priebehu hodiny niekoľko hovorov s obomi spojenými telefónmi, môžem prehlásiť, že Jabra BT8040 funguje spoľahlivo. Problémy nastali len občas, keď sa stratilo spojenie so slúchadlom na dlhší čas, prípadne vznikla porucha Bluetooth na mobilnom telefóne (častejšie to bol prípade Nokie E61i s OS Symbian).

Niekedy sa stane, že je slúchadlo s oboma telefónmi spojené, ale po prijatí hovoru v ňom nič nepočuť. Väčšinou to bol problém Nokie E61i. Vtedy pomohlo buď reštartovanie slúchadla alebo telefónu. Takýto problém sa stal maximálne raz denne, čo pri mojej frekvencii telefonovania nepovažujem za veľké množstvo. A v každom mobile nájdete možnosť prebiehajúci hovor preniesť zo slúchadla do reproduktora mobilu.

K810i neprenáša do Bluetooth slúchadla zvonenie, E61i áno, a tak aj podľa tónu v slúchadle rozpoznám, v akom mobile prijímam hovor. Nokia dokonca do slúchadla prenáša každý zvuk, dokonca aj klávesnice. Aj to sa podpisuje na výdrži slúchadla na jedno nabitie.

Výdrž slúchadla spojeného s dvomi telefónmi pri niekoľkých hovoroch denne dosahuje asi 48 hodín. Tento údaj považujem pri mojej záťaži za úplne normálny. A keďže slúchadlo môžem nabíjať aj pomocou dodávaného USB kábla, nosím ho neustále pri notebooku.

Výhody:

- fungovanie s dvomi telefónmi naraz,

- rýchle nasadenie a pohodlné niekoľkohodinové nosenie.

Nevýhody:

- výdrž pri spojení s dvoma telefónmi,

- chýbajúce pútko pre zavesenie na krk.

Orientačná cena: 1 990 Sk

Záver

Jabra BT8040 si ma získala fungovaním s dvomi telefónmi súčasne. Šnúrku na krk som si vyrobil z bežnej tenkej šnúrky na mobil. Pohodlie, ktoré Jabra prináša je veľké, a to jednoducho musím oceniť. Najmä, ak som na nej za pár týždňov nenašiel jediný vážny nedostatok.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 13.03.2008 - 01:25

mental.disease: ob?as používam BT HF HBH-DS 200 od SE. nedavno som cestou z práce po?úval muziku na Nokii E51. Ke? som prišiel domov mal som chut si ten album dopo?úvat. Tak som zapojil DS-200 na rádio (Tivoli audio) cez externy vstup na 3,5mm kábel. V tom mi zazvonil W810i a hovor sa preniesol do spominaného rádia. tak tomu hovorím haluzz :)

anonymous17.03.2008 - 16:10 Trvalý odkaz

dzulo: Tieto problemy,ze nepocujem a pod mi robi bezne, ci uz sada v aute, alebo HF. Uz aby tu bol novy FW, alebo mozno reinstall pomoze. V kazdom pripade to nebude chyba tej Jabry :)

anonymous19.03.2008 - 08:50 Trvalý odkaz

polus: Aspon ste mohli ten nastavec do ucha umyt, aby nebol vidno ten usny bordel. Otras!

anonymous19.03.2008 - 16:12 Trvalý odkaz

riso: sefe, kritika Ta asi nejak zacala bavit. len dotoho. ;)
to nie je "usny bordel", ale klasicky prach, ktory na tom jednoducho vzdy bude. je to taky material, ktory prach pritahuje. a umyvat som to nemal zaujem, kedze rad prezentujem veci take, ake su, a nie, ake boli po vybaleni.

anonymous19.03.2008 - 16:22 Trvalý odkaz

polus: Tak to hadam nemyslis vazne co si napisal.

Celá diskusia 9 príspevkov