Skúsenosti s 3000 a 4500 mAh batériou v mobile

V posledných štyroch týždňoch som mal jedinečnú príležitosť vyskúšať 3000 mAh a 4500 mAh batériu do Samsungu Galaxy S III. V oboch prípadoch som k extra silnému akumulátoru dostal aj špeciálny zadný kryt. Aké boli moje dojmy?

Recenzia: Samsung Galaxy S III

Výdrž smartfónu stále závisí najmä od kapacity batérie. Keď ste stále online na Gtalku, využívate push e-mailovú notifikáciu (oznámenie o novej správe hneď po jej príchode do schránky) a do toho všetky možné funkcie mobilu s obrazovkou väčšou než 4'', nemôže vám nejakých 2 000 mAh stačiť.

Samsung predáva Galaxy S III s 2100 mAh batériou. Slušná kapacita, no podobnú ponúkajú aj Galaxy Beam (s projektorom) či konkurenčný Huawei Honor (2000 mAh), pričom ich displeje sú menšie a celkovo slabšie, a tým pádom vydržia na jedno nabitie dlhšie. Automatická regulácia jasu veľa vecí rieši, ale v konečnom dôsledku buď mobil každú chvíľu nabíjate, používate záložný zdroj (odporúčam recenziu Nokie DC-16 v Riview 17/2012), obmedzujete sa pri používaní smartfónu alebo si kúpite sadu pre zvýšenie kapacity.

Samsung ponúka originálne príslušenstvo Extended Battery Kit pre Samsung Galaxy S III s kapacitou 3000 mAh. Batéria má označenie EB-L1G6ULU, a keďže z mobilu jemne vytŕča, výrobca k nej rovno dodáva upravený zadný kryt. Laik nepozná rozdiel, vy cítite nejaký ten milimeter hrúbky navyše.

V obchode iPshop.sk sme však objavili neoriginálnu sadu so 4500 mAh batériou. Tá zvýši nielen kapacitu, ale aj hrúbku mobilu na takmer dvojnásobok, no es-trojka sa s ním prekvapivo dobre drží. Škoda, že batéria nie je lepšie tvarovaná - namiesto vzduchu pod krytom mohla byť kapacita batérie kľudne aj 5000 mAh. To by umožnila napríklad technológia Li-Pol, pričom toto je iba tzv. li-ionka. Zaujímavým riešením by tiež bolo využitie prázdneho priestoru pod hrubým krytom na integrovaný stojan, dotykové pero alebo inú vychytávku.

Merania a skúsenosti

Prvý test so 4500 mAh prebiehal od polnoci. Ráno 80 %, po 24 hodinách 50 % kapacity, ďalšie ráno 40 % a po 48 hodinách som musel nabíjať znovu. Pri mojom aktívnom používaní, kedy S III nabíjam každý deň, bolo dvojdňové používanie úspechom.

Realita je taká, že s touto batériou môžete Galaxy S III používať totálne naplno a nabíjať vám bude stačiť každú druhú noc. Niekto si pomyslí, že je šialené vybiť smartfón s kapacitou batérie 4500 mAh za dva dni, ale moja teória je, že ak váš mobil používate maximálne na hovory a SMS-ky, a nič vám nehovorí vybavovanie e-mailov, kontrola webu, snímanie a úprava fotografií a mnohé ďalšie funkcie, tak je vám vaša es-trojka tak trochu zbytočná. No nie? Druhý test uskutočňujem opäť od polnoci, ale s off-line režimom. Ráno 90 % batérie (čakal som menšiu spotrebu), celková výdrž opäť 48 hodín. Vplyv offline režimu v noci počas nejakých tých 7 hodín spánku je teda minimálny.

S 3000 mAh som ráno odpojil od nabíjačky, a po 40 hodinách mimoriadne aktívneho používania mal 9 percent. Takže výdrž porovnateľných 48 hodín s menšími rozmermi. Po ďalších dvoch dňoch a dvoch nociach potvrdzujem výdrž 48 hodín skutočne aktívneho používania (nonstop Bluetooth s automatickým pripájaním v aute, Wi-Fi s automatickým pripíjaním doma i v práci, stále zapnuté 3G/HSDPA, desiatky push e-mailov denne, nonstop online cez Google Talk...)

Ďalší týždeň používania 3000 mAh batérie potvrdil predchádzajúce slová. Oproti 2100 mAh sa jedná o citeľný nárast, pričom som v roamingu bez dátového pripojenia s prehľadom vydržal bez nabíjania 3 dni, počas ktorých som Galaxy S III používal ako kombináciu plnohodnotného dovolenkového fotoaparátu (desiatky fotiek a videí) a mobilu na hovory a SMS-ky.

Dôvody na kúpu neznačkovej 4500 mAh batérie môžu byť dva - nižšia cena a pohodlnejšie držanie hrubšieho mobilu vo veľkej ruke. Tretí, trochu šialený dôvod, môže byť využitie voľného priestoru pod extra veľkým zadným krytom, ale v tomto prípade mi skôr napadajú samé nelegálne somariny (hehe) než praktické využitie. Majiteľ Samsungu Galaxy S III však určite nepočíta každé euro, a tak kúpa neoriginálnej prerastenej sady nebude dvakrát rozumná. Originálna 3000 mAh sada vydrží v praxi na jedno nabitie takmer rovnako a oveľa lepšie vyzerá.

Na jeden záber: Samsung Galaxy S III 3000 mAh / 4500 mAh

Postrehy:

> Výdrž mobilu s 3000 aj 4500 mAh batériou je výrazne dlhšia než s pôvodným 2150 mAh akumulátorom.

> Originálna 3000 mAh batéria ponúka prakticky takmer toľko kapacity ako neoriginálna 4500 mAh.

> Po kúpe silnejšej batérie môžete pre prípad núdze pôvodnú nosiť so sebou ako záložný zdroj, tenšiu batériu stačí pod odlišným krytom niečím vyplniť.

> Silnejšia batéria automaticky znamená hrubšie telo prístroja, ktoré sa však niekomu lepšie drží v ruke.

> S pôvodnou batériou môžem používať stojany, držiaky, puzdrá či kryty na mieru. A dokonca aj ochranný flip kryt, ktorý je integrovaný do zadného krytu ku štandardnej batérii. Z toho vychádza pekná a účelná koženková ochrana displeja. Škoda, že neexistuje takáto rozšírená flip sada rovno s 3000 mAh batériou.

> Ak nabíjate mobil chvíľu v aute, chvíľu na pracovnom stole, chvíľu z počítača, nepotrebujete 4500 ani 3000 mAh batériu. Za krátky čas sa totiž nabije rovnako ako tá pôvodná, 2100 mAh. To je aj môj prípad. Mobil zvyčajne nenabíjam cez noc, ale po častiach cez deň, takže sa stav jeho batérie väčšinou pohybuje medzi 20 a 80 %. A hodinové nabíjanie 700 mA nabíjačkou dodá obom batériám, logicky, rovnakých 700 mAh.

> Galaxy S III nedovolí pod 15 % batérie používať blesk, a neberie ohľad ani na väčšiu batériu. Hoci mám k dispozícii ešte trebárs 450 mAh z 3000 mAh batérie, je to menej než 16 % a blesk už nespustím. Na hovory a bežné použitie však relatívnych 15 % silnejšej batérie znamenalo oveľa vyššiu absolútnu kapacitu, čo som aj reálne využíval.

> Originálna batéria pre Galaxy S III (či už 2100 mAh alebo 3000 mAh) navyše obsahuje aj integrovaný čip NFC.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 11.12.2012 - 15:07

Chcel by som sa opýtať na jednu vec. Na ebayi som našiel pre svoj telefón batériu s kapacitou 5000mAh, ale je až moc lacná a viac predajcov ju má za tú cenu okolo 7 - 10 dolárov + zadný kryt. Oplatí sa také niečo vôbec kupovať?

Erik Lörinčík11.12.2012 - 15:27 Trvalý odkaz

Trošku prisilná batéria, či nie? Opavte si to prosím.Citujem: Dôvody na kúpu neznačkovej 45000 mAh batérie môžu byť dva - nižšia cena a pohodlnejšie držanie hrubšieho mobilu vo veľkej ruke.

FaFrNoK11.12.2012 - 15:45 Trvalý odkaz

Je vsak potrebne si aj uvedomit ze NFC je v baterii a nie v mobile. Aj ked momentalne realne vyuzitie NFC u nas je ...

lukas11.12.2012 - 16:01 Trvalý odkaz

Me_Gusta...Myslím si že to nemá veľký význam...Ja som si tak kúpil 3500mah baterku do svojho SGSII a nebolo to na nič. Vôbec to toľko mah nemá, vydržala menej ako pôvodná a telefón sa mi samovoľne vypínal...Jednoducho šmejd...videl som tam síce recenzie aj od iných ktorý si chválili väčšiu výdrža fungovalo im to, ale 95% z nich napísalo, že to rozhodne nie je 3500mah, ale tak možno o niečo viac ako pôvodná...čiže neviem neviem...Kúpil som si originál battery kit z bazosu za polovičnú cenu a som spokojný. Baterku mám aj so zárukou, skús radšej pozrieť originál od niekoho za lepšiu cenu...to bude asi lepšia voľba

katro11.12.2012 - 16:13 Trvalý odkaz

Chcel by som sa spytat, kde ste zohnali (resp. kde sa da kupit). Originalna 3000mAh bateria od Samsungu z clanku? Nejak sa mi nedarilo ju najst.
Vopred dakujem za odpoved.

Celá diskusia 11 príspevkov