Asus P750

Prvý kontakt so smartfónom 3G smartfón s dotykovým displejom, OS Windows Mobile 6, 3,2 Mpix fotoaparátom s AF, podporou HSDPA, Wi-Fi a GPS.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická, s dotykovým displejom,

OS: Windows Mobile 6 Professional,

procesor: Intel XScale, 520 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 113 x 58 x 17 mm,

hmotnosť: 130 gramov (zistená: 140),

displej: aktívny, dotykový, 65 536 farieb, 240 x 320 b., 40 x 52 mm, uhlopriečka 66 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 bodov), makro, autofocus, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 256 MB (prístupných 154 MB) + microSD, 64 MB RAM (prístupných 48 MB),

správy: SMS, EMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 3,6 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0, kábel (miniUSB), mass storage (online), Wi-Fi,

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia (aj Java) aplikácií, multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS (Sirf Star III),

batéria: Li-Ion, 1 300 mAh,

výdrž: ???,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

blesk, aktívny kryt objektívu, HSUPA, IrDA, FM rádio,

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, headset, puzdro, 2 GB microSD, potrebné dokumenty.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Asus P750 je sympatický čierny smartfón s OS Windows Mobile 6 Professional, s dotykovým displejom a klávesnicou ako na bežnom mobilnom telefóne. Nad displejom je badateľná kamera. Klávesnica obsahuje hlavný ovládací prvok - joystick, a v ľavej bočnej stene umiestnený Jog-dial - pohodlnú ovládaciu páčku. Ovládaniu tiež napomáha prostredie "Spoušteč Asus", ktoré je oveľa krajšie a lepšie spracované, než samotné prostredie Windows Mobile. V ľavej bočnej stene je ešte jedno pomocné tlačidlo, v pravej sa ukrýva spúšť fotoaparátu a zaujímavý posuvný prvok - smerom dole zablokuje displej, smerom hore ho zhasne. V spodnej stene nájdete miniUSB konektor a 2,5 mm konektor pre slúchadlá. Pamäťová karta nie je chránená žiadnym krytom.

Operačný systém je nám všetkým určite dobre známy. Ani ovládanie dotykovým perom vám istotne netreba opisovať. CHýbalo mi tu zadávanie textov kreslením po displeji, vybrať si môžete len zo softvérovej QWERTY klávesnice a hardvérovej klávesnice.

Hlavným nedostatkom displeja je mizerná viditeľnosť v exteriéri za slnečných dní. Veľmi vám nepomôže ani maximálna hodnota jasu. A tak ste limitovaní aj pri GPS navigácií, aj pri fotografovaní.

Fotoaparát ponúka automatické zaostrovanie, fotografie sa zdajú byť pekné, až...kým som ich nedostal do počítača. Výhodou je teda len autofókus.

Mediálny prehrávač Windows Media Player považujem za vydarený a vhodný aj na počúvanie hudby, aj na sledovanie videí.

Z ďalších funkcií treba spomenúť podporou GPS, ktorú som zdokumentoval aj fotografiami v našej Galérii. Pripravená navigácia Nav N Go pokrývala snáď všetky štáty Európy (mapy Tele Atlas, Slovensko od XAHAX-u). Ulice všetkých slovenských obcí zmapované neboli, ale na štandardnú navigáciu do stredu každej obce sa môžete spoľahnúť.

V zariadeniach s Windows Mobile 6 veľmi rád používam e-mailový klient a podporu dokumentov aj s ich možnou úpravou.

Wi-Fi fungovalo podľa mojich predstáv. Potešila ma aj podpora UMTS a HSDPA. Horšie je to s Internet Explorerom, ktorý používam naozaj nerád.

Páčili sa mi aj rôzne aplikácie od Asusu, ktoré informujú o vyťažení prístroja, ponúkajú otočenie displeja a pod.

Asus P750 ponúka tiež zálohovanie dát, RSS čítačku či vzdialené ovládanie PC cez Bluetooth.

Výhody:

- konektivita: Wi-Fi, HSDPA, miniUSB

- GPS, pripravená šikovná aplikácia.

Nevýhody:

- len 64 MB RAM,

- viditeľnosť displeja vonku.

Orientačná cena: 18 490 Sk

Záver

Asus P750 sa mi páči, najmä kvôli jeho výbave. Okrem malej RAM-ky mu nemám veľmi čo vyčítať. Keby som nebol zaťažený na QWERTY klávesnicu, resp. chýbajúce na písanie textu po displeji, určite by som nad Asusom P750 rozmýšľal aj ja. Avšak stále neviem prekonať displeje zariadení s Windows Mobile, ktoré sa svojou spoľahlivosťou v exteriéri nemôžu merať Nokiám radu S60, Sony Ericssonom s UIQ ani BlackBerry. A ak má byť smartfón plnohodnotným pomocníkom, musím na jeho displej vidieť vždy a všade. Ak vám však tento fakt nevadí a hľadáte smartfón pod 20 000 s bohatou výbavou, určite zaraďte P750 do užšieho výberu.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.03.2008 - 02:03

tomopk: "modelu P525, ktorý disponoval plnohodnotnou QWERTY klávesnicou." P525 mal/má normálnu alfanumerickú klávesnicu;-)

anonymous12.03.2008 - 09:23 Trvalý odkaz

mental.disease: P750 nema qwerty (vid. konstrukcia:)

anonymous12.03.2008 - 12:32 Trvalý odkaz

naider: velmi pekny "technoidny" dizajn. inak neviem si predstavit ako sa pocesor taktovany na 520 MHz dokaze v takom malom priestore mobilu chladit.

anonymous12.03.2008 - 19:51 Trvalý odkaz

whito: velmi sa mi paci...kolko cena? :)

anonymous17.03.2008 - 09:50 Trvalý odkaz

simumarek: Akurat ho mam na test. Ten procesor je super, neskutocna rychlost, len keby nemal len 64MB RAM, neviem pochopit, preco tam ty vyrobcovia este stale cpu taketo male pamate, ked 128MB by cenu nijako extremne nenavysuje.

Celá diskusia 20 príspevkov