Nokia 3120 Classic

PRVÝ KONTAKT s mid-endom Mobil s 2 Mpix fotoaparátom, FM rádiom, prehrávačom hudby a podporou sietí 3G.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: vlastný, Series 40 5th Edition, Feature Pack 1,

procesor: ???

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 2100 MHz,

rozmery: 111 x 45 x 13 mm,

hmotnosť: 85 gramov (zistená: ???),

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 30 x 41 mm, uhlopriečka 51 mm,

fotoaparát: 2 Mpix (1 600 x 1 200 b.), LED blesk, záznam videí (3GPP, 15 fps, 352 x 288 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 24 MB + microSD (do 4 GB), zdieľaná aj pre správy, asi 2 000 kontaktov (minimálne 1 500),

správy: SMS, MMS (do 300 kB), e-mail, PTT,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS (do 384 kbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB, nenabíja), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio, A2DP,

ostatné: Java, WAP 2.0, HTML, videohovor, Flash Lite 2.1,

batéria: Li-Ion, 1 000 mAh,

výdrž: do 3,5 h hovoru / 300 h pohotovosti,

SAR: 0,98 W/kg RM-364 (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, RSS, HSDPA, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, minimalizácia (Java) aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, GPS,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria BL-4U, nabíjačka AC-3, mono handsfree HS-40, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 3120 tu už bola...v roku 2005. Nokia v roku 2008 začína inváziu modelmi so starými názvami a novými slovnými prívlastkami classic, slide, a podobne. Tak sa stalo aj v prípade Nokie 3120.

s

prístroja je zrejmý z fotografií v Galérii - veta, ktorú už opakujem niekoľkýkrát, ale stále jej neverím natoľko, aby som mal po jej prečítaní čisté svedomie. Takže pridávam isté subjektívne dojmy: Nokia 3120 je obyčajná, príjemne zaoblená, v štýle viacerých novým modelov z Fínska. Ľahká, takže sa s ňom dobre pracuje a nie extrémne malá, takže sa dobre drží v ruke. Zadná stena ukrýva objektív a LED blesk účinný na asi jeden meter. Keď zo zadného reproduktora vyšiel nový gitarový (!) Nokia Tune, ostal som šokovaný...a to nielen novým základným tónom, ale aj veľkou hlasitosťou a slušnou kvalitou zvuku (v rámci možností lacného mobilného telefónu).

"Keď zo zadného reproduktora vyšiel nový gitarový Nokia Tune, ostal som šokovaný."

Pravá bočná stena ukrýva dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, horná zase vypínač / prepínač profilov. Keď do profilov vstúpite cez bežné menu, môžete ich (už tradične) načasovať. V

je nekrytý vstup pre tenkú nabíjačku, 2,5 mm audio konektor a krytý microUSB konektor. V balení telefónu chýba aj stereo handsfree, aj USB kábel, takže si ich v prípade záujmu musíte dokúpiť. Pamäťová karta sa vkladá pod zadný kryt, nie však pod batériu. Takéto riešenie vítam.

"V balení telefónu chýba aj stereo handsfree, aj USB kábel, takže si ich v prípade záujmu musíte dokúpiť."

Displej ponúka QVGA rozlíšenie a samozrejmosťou je možnosť použitia aktívneho pohotovostného režimu. Komu tento nevyhovuje, môže si zvoliť zobrazenie ikon funkcií priradených štyrom smerom hlavného ovládacieho tlačidla v pohotovostnom stave. Aj základné menu si môžete prispôsobiť nielen štýlom jeho zobrazenia, ale aj usporiadaním. Tieto prvky sú jasným okopírovaním nápadov od Motoroly, ale užívateľovi viaceré možnosti prinášajú len úžitok. V nastaveniach displeja stále chýba regulácia jasu a doby oneskorenia šetriča. Viditeľnosť displeja na slnku je veľmi dobrá.

"V nastaveniach displeja stále chýba regulácia jasu a doby oneskorenia šetriča."

je veľmi pohodlná, dostatočne rozľahlá a s dostatočným počtom tlačidiel. Podržaním nuly tradične spustíte webový prehliadač, podržaním mriežky zase tichý režim.

robí za dobrých svetelných podmienok celkom pekné fotografie, ktoré je možné pohodlne prezerať aj na displeji telefónu. Aparát defaultne fotografuje na výšku, pri túžbe fotiť na ležato musíte túto požiadavku vždy potvrdiť v menu fotoaparátu. Alebo jednoducho fotografujte na ležato aj bez zmeny tohto nastavenia, len sa pripravte na výškovú orientáciu všetkých snímok v PC. Stlačením hviezdičky pri prezeraní fotografií zmiznú všetky informácie a môžte snímkami pohodlne listovať.

Záznam videa s CIF rozlíšením som od 3120 classic nečakal, škoda zvukovej stopy s dátovým tokom len 12 kbps. Opäť chválim prezeranie pekných videí priamo v mobilnom telefóne. Stlačením hviezdičky sa video otočí na ležato.

ponúka len základné funkcie, na jeho pohodlné počúvanie si však dokúpte stereo handsfree. Nokia 3120 classic, samozrejme, dobre poslúži aj ako hlasný tranzistor. Prehrávač hudby ponúka všetky dnes požadované funkcie, dokonca aj ľubovoľne nastaviteľný ekvalizér a rozšíenie sterea.

vytvárate v jednotnom editore s automatickým aj ručným prepínaním. Dlhý text ak môžete bez problémov odoslať ako MMS (čo najmä v roamingu vychádza podstatne lacnejšie). Nechýba ani jednoduchý e-mailový klient, na ktorom sa mi páči, že po pridaní snímky ju automaticky zmenší na rozmery určené v nastaveniach. Pravidelná kontrola schránky začína na intervale 30 minút. Vybrať dokáže len nadpisy alebo celé e-maily.

mená filtruje podľa viacerých napísaných počiatočných znakov. Napísaním MA sa tak zobrazia už len všetky mamy, Martiny, Martinovia... Kapacita telefónneho zoznamu je veľká, po presune 33 kontaktov zo SIM karty sa zobrazilo len 1 % jeho zaplnenia. Vidieť môžete mená na SIM karte, z mobilu alebo všetky naraz. Nokia 3120 classic ponúka aj rýchlu voľbu - vytočenie vami zadaných čísiel podržaním tlačidla 3 až 9 v pohotovostnom stave. Jednotke je priradená odkazová schránka, dvojke zase záhadná videoschránka.

Hovor je možné nahrať, použiť pri ňom funkciu Zvýraznenie hlasu, a vždy bude poruke aj hlasné handsfree. Po stlačení zeleného tlačidla sa zobrazia všetky posledné hovory pod sebou, v registri nechýba ani dĺžka jednotlivých telefonátov.

Na prenos dát poslúži GPRS, EDGE alebo UMTS, lokálne sa spoľahnite na microUSB, microSD alebo Bluetooth. Žiaľ, microUSB káblom mobil nenabijete.

"Žiaľ, microUSB káblom mobil nenabijete."

Z ostatných funkcií Nokii 3120 classic nič zásadné nechýba, Java aplikácie však minimalizovať stále nevie. Budíku môžete nastaviť vlastný čas odkladu, nie však hlasitosť. A tak sa budík ráno najprv ozve otravnou vibráciou, a potom vrieskajúcim zvonením. Proti vibráciám pomôže iný profil (tu využijete napríklad časovanie profilov na noc), ale nepríjemne vysokú hlasitosť budíka vyriešite len uložením telefónu pod vankúš alebo nastavením tichej MP3-ky.

"Budíku môžete nastaviť vlastný čas odkladu, nie však hlasitosť."

Kalendár je prepojený s

, takže vám žiadna udalosť neunikne. Aj v rámci mesačného náhľadu vidíte pripomienky pre označený deň. Poznámky môžu mať až 3 000 znakov, odoslať ich môžete cez Bluetooth alebo SMS / MMS správou.

Pripravené Java a Flash hry: Backgammon II, Golf Tour, Highroller Casino, Rally 3D, Snake III, Sudoku.

Pripravené Java aplikácie: Hľadanie, Načítajte!, Opera Mini, Presenter, Prevody, Svetové hodiny, WidSets, Yahoo! Go.

Typy na užitočné a bezplatné Java aplikácie (pre takmer každý mobil):

Univerzálnou Java aplikáciou pre pripojenie ku ICQ je Jimm. Funguje na takmer všetkých dnešných telefónoch.

Každému odporúčame vyskúšať aj unikátnu schránku v spolupráci s Java aplikáciou Gmail. Ponúka viac než len prezeranie a písanie e-mailov (napríklad prezeranie dokumentov!), to však nájdete v jej recenzii.

Určite vyskúšajte bezplatný Java prehliadač Opera Mini, resp. Opera Mini 4.

Kalendár (najbližšie udalosti) ako lacná Java aplikácia MobyToday na pozadí pohotovostnej obrazovky vyrieši absenciu aktívneho pohotovostného režimu najmä v Sony Ericssonoch. Viac v jej MobyToday">recenzii

Množstvo zaujímavých bezplatných Java aplikácií nájdete priamo z mobilu na WAP stránke wap.getjar.com.

Pre bezplatnú online synchronizáciu odporúčame ZYB. Na www.zyb.com som sa registroval, zadal meno, heslo, telefónne číslo a e-mail. Na mobil mi prišla SMS s heslom, ktoré som vpísal do online formulára. Ďalšou SMS-kou som obdržal všetky potrebné nastavenia. Online synchronizácia nielen kontaktov bude úspešná len po prihlásení na ZYB.com.

"Vďaka dodávanej batérii s kapacitou 1 000 mAh sa pripravte na mobil so skutočne dobrou výdržou na jedno nabitie."

Výhody:

- QVGA displej a jeho nastavenie,

- pohodlné ovládanie,

- univerzálny 3G low-mid-end.

Nevýhody:

- chýba regulácia jasu a doby podsvietenia,

- fotoaparát bez AF,

- chýba nastavenie hlasitosti budíka.

Orientačná cena: odhadom do 7 000 Sk

Záver

Nokia 3120 classic bola pre mňa príjemným prekvapením. Telefóny používam naplno, a toto je model, s ktorým by som prežil. Internet cez Operu Mini rýchlo aj vďaka EDGE a UMTS, e-maily dokáže pravidelne kontrolovať, fotografie a video sú prekvapivo pekné (na prezeranie priamo v mobile) a písanie správ na pohodlnej klávesnici je skôr potešením než trápením. Oproti konkurencii mu chýba minimalizácia Java aplikácií, nastavenie hlasitosti budíka a niektoré nastavenia displeja.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 12.05.2008 - 02:53

Prosím vás mám tento telefon no stalo sa mi že mi zamrzol a asi 5 minut som ho nemohol zapnúť ani vypnúť. Potom sa spamätal ale nemôžem na ňom nastaviť žiadnu tému okrem základnej, napíše mi že téma je chybná. Prosím neexistuje nejaký program na obnovenie software bez toho aby som navštívil servis? Mobil má tam aj orange software.

anonymous05.03.2008 - 22:53 Trvalý odkaz

punker1511: nooo taka strdna trieda ale dobry za tu cenu

anonymous06.03.2008 - 09:20 Trvalý odkaz

Libertarian: Za tu cenu, ked uz to teda ma byt mid-end, tomu mohli dat uz krajsi kabat. Design je ako na mobile za 2000Sk... Skaredy ze no...

anonymous06.03.2008 - 19:53 Trvalý odkaz

borland: Tento telefon je na viacerych miestach prezentovany ako kvazi pokracovatel 6233. Hoci je to trojkova rada. ponuka toho dost. Btw rozlisenie videa by malo byt 640x480.

anonymous21.04.2008 - 13:10 Trvalý odkaz

KRky: to iste ako 3110 len s lepsim displejom a cena je ...neporovnatelna

Celá diskusia 49 príspevkov