LG Nexus 4 (E960)

Recenzia googlefónu s vždy najnovším OS Android, štvorjadrovým 1,5 GHz procesorom, 2 GB RAM, 4,7'' WXGA displejom a 8 Mpix fotoaparátom.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.2 Jelly Bean

chipset: Qualcomm APQ8064 Snapdragon S4 Pro, 28 nm

procesor:1,5 Quad-core Krait

grafický procesor: Adreno 320

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 134 x 69 x 9 mm,

hmotnosť: 138 gramov overenédisplej: True HD IPS Plus, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 768 x 1 280 b., rozmery 62 x 102 mm, uhlopriečka 4,7'' (119 mm), Gorilla Glass 2

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix, nahrávanie HD videa

pamäť: pamäť 2 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 12,92 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, NFC, bezdrôtové nabíjanie, informačná dióda,

batéria: Li-Ion batéria 2 100 mAh

SAR: hlava 0,55 W/kg, telo 1,27 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 480 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, DLNA, FM rádio,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.2.2

Obsah balenia: telefón so vstavanou batériou, nabíjačka, microUSB kábel, dokumenty, nástroj na vybratie šuplíka microSIM

LG Nexus 4 je už štvrtým potomkom spoločnosti Google v spolupráci s niektorým výrobcom. Po HTC a Samsungu sa dostalo aj na spoločnosť LG. Tento kúsok však svojou cenovou politikou zaskočil nejedného fanúšika čistého Androidu. Rozdiel medzi cenou v obchode Google Play v zahraničí a v slovenských e-shopoch je naozaj markantný. Mnoho nedočkavcov si preto už svojho nového miláčika radšej zadovážilo zo zahraničia.

Pri pohľade na Nexus 4 ležiaci vedľa môjho notebooku si spomínam na slová "v jednoduchosti je krása". Je zaujímavé, že v dobe veľkých telefónov s displejmi zaberajúcimi väčšinu prednej časti sú telefóny stále odlíšiteľné. LG zvolilo jednoduchý dizajn so zaoblenými rohmi, vďaka ktorým padne štvorka výborne do ruky. Podieľa sa na tom aj hrúbka s príjemnou hodnotou 9 mm. Rozmerom nemám príliš čo vytýkať. Vedľa Samsungu Galaxy S III s rovnakou veľkosťou displeja vyzerá Nexus skladnejšie, no priznajme si, časy kedy sme high-endy ovládali jednou rukou sú momentálne minulosťou.

Zhotovenie je kvalitné a ani použitie plastov nekazí celkový dojem z telefónu. Plastová konštrukcia pôsobí solídne a nepripomína lesklé plasty telefónov za cenu okolo dvoch stoviek. Hodnota 138 gramov nameraná na redakčnej váhe ma mierne zaskočila. Pocitovo by som mu tipol tak o desiatku menej. Na veľkých rovných plochách prednej a zadnej steny si zgustnú odtlačky a mastné fľaky. Zadná stena sa s nimi snažila bojovať o čosi viac. Tá zaujme povrchom s množstvom guličiek, ktoré sa pri pohľade oproti svetlu trblietajú. Nie, nie je to gýčové, práve naopak. Ak pokukujete po tomto telefóne, tak pri objednávaní sa rovno poobzerajte aj no nejakom puzdre. Zadná stena bude ľahkým cieľom pre prípadné škrabance a po krátkom používaní som jeden taký našiel aj na testovanej vzorke. Nič strašné, ale ja som na také veci háklivý.

Na zadnej stene prekvapil spôsob osadenia fotoaparátu a LED blesku. Blesk je netradične ohraničený štvorcovým lemom, na ktorý sme si zvykli práve pri fotoaparáte a fotoaparát iba splýva so zadnou časťou. Výhodou je ľahké čistenie objektívu, nevýhodou bude väčšia náchylnosť na odtlačky. Pod ním sa nachádza nápis nexus, ktorý určite neostane nepovšimnutý a v spodnej časti ešte logo výrobcu, ktorý to všetko spáchal, teda LG. Zmena v porovnaní s modelom Galaxy Nexus nastala pri type konštrukcie a tentokrát ide o jeden celok. Výmena batérie si tak vyžiada návštevu servisu. Všetky nutné označenia, kódy a ikony, ktorým aj tak pomaly nikto nerozumie sa museli umiestniť pod logo výrobcu. Obsah zadnej steny uzatvára hlasný reproduktor. Dobrej kvalite reprodukcie sa vyhýba na míle a na prehrávanie hudby som používal výlučne slúchadlá. Reproduktor v Nexuse 4 je naozaj sklamaním.

Trend google telefónov sa v oblasti úložiska nemení a opäť sa stretávame s modelom bez slotu na microSD kartu. Druhý slot pre microSIM kartu, ktorý je zvyčajne pod krytom sa nachádza v ľavej stene spolu s tlačidlom hlasitosti. Ono je to vlastne šuplík, ktorý vyberiete pomocou tenkého predmetu v balení. Podobné riešenie poznáme z ajfónov od Apple alebo napríklad z HTC One X+. Ovládanie hlasitosti je dobre dostupné pre praváka aj ľaváka.

V hornej stene sa nachádza iba 3,5 mm audio konektor a sekundárny mikrofón. Pozorný čitateľ už isto tuší, že tlačidlo napájania sa nachádza v pravej stene. A tak to mame radi. Prvotné pozitívne dojmy z umiestnenia však ihneď skazilo prevedenie. Tlačidlo z tela príliš nevystupuje, nahmatanie nie je isté a sem-tam som sa so stláčaním naozaj popasoval. Pri dlhšom používaní si na to možno zvyknete. Na spúšť fotoaparátu sa opäť zabudlo. Škoda.

Spodná stena obsahuje iba microUSB konektor, mikrofón a dvojicu skrutiek, ktoré pravdepodobne držia zadnú časť telefónu. MicroUSB konektor ma trochu prekvapil chýbajúcou podporou USB hostu (USB OTG). K telefónu si tak nepripojíte napríklad USB kľúč s multimédiami alebo myš.

S displejom som bol veľmi spokojný. IPS panel ponúka verné farby a výborné pozorovacie uhly. Ak aj vy patríte k tým, ktorí farby AMOLEDu od Samsungu považujú za presýtené, s IPS budete určite spokojní. Kombináciu 4,7-palcového displeja a HD rozlíšenia považujem za ideálnu. Telefón nie je príliš veľký a Full HD rozlíšenie je podľa mňa v telefónoch s takýmito uhlopriečkami zbytočnosťou. Nexus je jasným dôkazom toho, že na pohodlné prezeranie webu, sledovanie filmov a prezeranie galérie je HD úplne postačujúce. O automatickú reguláciu jasu sa stará senzor nad displejom. Tu ešte nájdete predný 1,3 Mpix fotoaparát, senzor priblíženia a pochopiteľne slúchadlo, ktoré prekvapilo hlasitosťou a pri maximálnej úrovní som mal niekedy pocit, že mám zapnutý reproduktor. V rušnejšom prostredí by nemal byť problém počuť osobu na druhej strane. Podobne ako u Galaxy Nexus sa telefón ovláda výhradne pomocou displeja. Operačný systém od verzie 4.0 má v sebe zahrnuté softvérové tlačidlá, ktoré zastupujú tie fyzické pod displejom. Pod displejom tak nájdeme iba informačnú LED diódu, podobne ako v Galaxy Nexus. Jej aktivitu som si však málokedy všimol. Je malá a nevýrazná. Oznámi iba zmeškané udalosti. Na indikáciu slabej batérie alebo nabíjania zabudnite.

Nexus 4 nešetrí ani na hardvérovej výbave a pokojne ho môžeme zaradiť medzi súčasné high-endy. O beh zariadenia sa stará chipset od Qualcommu, ktorý pozostáva zo štvorjadrového procesoru s takom 1,5 GHz a grafického procesora Adreno 320 s podporou Full HD videa. Operačná RAM pamäť s bohatou kapacitou 2 GB je ďalším dôkazom výbornej hardvérovej výbavy. Voľných bolo zvyčajne 1,2 GB, čo je určite slušná hodnota. Výkonný hardvér som si pochvaľoval aj pri hrách. Na Nexuse 4 som vyskúšal známu racingovku Need for Speed Most Wanted a taktiež veľmi známu strieľačku Modern Combat 4 Zero Hour. Obe bežali bez akýchkoľvek problémov. Počas hrania náročnejších hier vás možno prekvapí zvýšená teplota v okolí fotoaparátu. Pri štvorjadrách je to však úplne v poriadku. S hrami a multimédiami však opatrne. Tu si budete musieť vystačiť iba s interným priestorom s dotupnou kapacitou 12,92 GB. Ak si vezmeme, že niektoré hry už atakujú hranicu dvoch gigabajtov tak to nie je bohviečo. Chcelo by to minimálne aspoň tých papierových 32 GB. Z výbavy ešte spomeniem prítomnosť NFC, ktoré slúži na rýchlejšie párovanie príslušenstva, výmenu obsahu aplikácií s iným telefónom a na bezkontaktné platby.

Azda najväčšou výhodou googlefónov je výborná podpora aktualizácií. Kto raz okúsi čaro holého systému len ťažko prejde ku konkurencii s nadstavbou. O svižnosti je tu zbytočné pochybovať. Smartfón je mimoriadne rýchly a zasekávanie nehrozí. Nová verzia operačného systému prináša pár vizuálnych zmien. Výraznou úpravou prešla zablokovaná obrazovka, ktorú si po novom môžete rozšíriť o ďalšie obrazovky s widgetmi. Neplatí však, že widget na domácej obrazovke si môžete pripnúť aj na tieto. Posunutím "hlavnej" obrazovky s informáciou o čase a dátume doprava sa spustí fotoaparát. Na ďalšie som si pripol widget Gmailu a widget pekne spracovaného počasia In-počasie. Veľkosť niektorých widgetov sa, rovnako ako na domácich obrazovkách, dá meniť. Zmeny zasiahli aj výsuvnú lištu, aktívnu aj na zablokovanej obrazovke. Okrem notifikácií sa tu nachádza tlačidlo, ktorým rozbalíte ponuku s nastavením jasu, vstupom do nastavení, Wi-Fi, Bluetooth, režimom lietadlo, informáciou o sieti a stave batérie. Wi-Fi a Bluetooth už nezapnete iba jedným klikom ale dlhším podržaním na ikone. Klikom sa dostanete priamo do nastavení danej funkcie. Rozloženie a počet skratiek sa nedá meniť. Pri batérii ma trochu zamrzelo, že informáciu o percentách nie je možné zobraziť v hornom riadku vedľa hodín. Po odblokovaní na vás čaká päť domácich obrazoviek bez možnosti odstránenia alebo pridania ďalšej. Chýba aj cyklický prechod z poslednej na prvú a na každej sa v hornej časti nachádza widget vyhľadávania Google. Priečinky sa vytvárajú automaticky premiestnením jednej ikony na druhú a môžete si ich umiestniť aj do spodnej lišty so vstupom do ponuky aplikácií. Tie sú zoradené podľa abecedy a chýba akákoľvek ďalšia možnosť usporiadania. Trojica softvérových tlačidiel sa skladá zo šípky späť, tlačidla domov a tlačidla multitaskingu, kde nájdete posledné spustené aplikácie. Snímku obrazovky zhotovíte súčasným podržaním tlačidla napájania a tlačidla na stíšenie hlasitosti. Pár vecí z iných prostredí by som si tu vedel predstaviť, ale tá rýchlosť a stabilita čistého Androidu je na nezaplatenie.

Systémové aplikácie taktiež ponúknu iba to najzákladnejšie. Ak vám na vaše nároky nestačia, v obchode Google Play nájdete množstvo iných a prepracovanejších. Telefónny zoznam prepojený s číselníkom pri pridaní viacerých účtov automaticky prepojí zhodné kontakty. V kontakte nenájdete žiadne doplnky známe z iných prostredí ako napríklad posledné novinky zo sociálnych sietí, históriu alebo obrázky. Číselníku zasa chýba inteligentné vytáčanie. Tieto a množstvo iných zaujímavých funkcií doplnia rôzne dialery z Google Play, napríklad exDialer & Contacts alebo GO Contacts EX.

SMS a MMS správy sú už tradične zobrazované v konverzáciách. Užitočnou funkciou je vyhľadávanie v obsahu správ. V nastaveniach nájdete prispôsobenie upozornenia a napríklad aj potvrdenie o doručení.

Komunikáciu prostredníctvom e-mailov zabezpečujú aplikácie Gmail a Email. Obe ponúknu widgety na domácich obrazovkách s možnosťou prispôsobiť si ich veľkosť. Aplikácia Email podporuje pridanie viacerých typov služieb a nastavenia tých známejších vyplní za vás. Dokumenty z príloh otvoríte pomocou aplikácie Quickoffice. V ponuke aplikácií ju ale nenájdete a to aj možno preto, že ide iba o verziu na prezeranie. Oceňujem aspoň automatické zalamovanie textu pri zoomovaní.

Internetovým prehliadačom je Chrome od Google, ktorý už určite dobre poznáte. Z funkcií spomeniem podporu viacerých otvorených okien, okná v režime inkognito, záložky, vyhľadávanie na stránke, históriu a správcu preberaní. Výbornou funkciou je synchronizácia záložiek medzi telefónom a prehliadačom Chrome na počítači. Z nedostatkov spomeniem automatické zalamovanie textu pri zoomovaní, ktoré je pýchou smartfónov značky HTC.

Prostredie fotoaparátu vás možno najprv zaskočí chudobnou ponukou nastavení. Nebojte sa, sú tu, a dokonca veľmi pohodlne dostupné. Dotykom prsta v hociktorej časti obrazovky sa zobrazí kruhová ponuka nastavení a jednoduchým potiahnutím sa dostanete k danej funkcií. Len jedným ťahom si tak nastavíte napríklad konkrétnu hodnotu expozície, zapnete blesk alebo vyváženie bielej. Ďalej tu nájdete HDR, ktorá nás veľmi milo prekvapilo a funguje presne tak, ako sa na dobré HDR patrí. Veď posúďte sami. HDR a ďalšie fotografie nájdete už tradične v našej Galérií. Kvalitu fotografií sme porovnávali so Samsungom Galaxy Note 2. A ten nakoniec tento súboj aj vyhral. Farby boli prirodzenejšie a detaily ostrejšie. Nexus 4 sa však medzi high-endmi nestratí a dovolím si tvrdiť, že väčšina používateľov bude spokojná. Zaujímavou novinkou medzi režimami je snímanie 360-stupňovej panorámy. Napríklad na vrchole zjazdovky bude takýto záber určite pôsobivý. Na kvalite prepojenia jednotlivých fotografií sa však musí ešte popracovať. Výrazných defektov prepojenia je na výslednej panoráme viac než dosť. Inak je kvalita snímok na dobrej úrovní a pri prezeraní môžete v panoráme zoomovať. Panorámu vo svojej plnej kráse otvoríte pomocou telefónu alebo napríklad v službe Google+. K nasnímaným fotografiám sa dostanete z prostredia fotoaparátu potiahnutím po obrazovke sprava doľava. Dostávame sa k ďalším funkciám. A to som si pri prvom spustení myslel, že pôjde o funkčne chudobný fotoaparát. Fotografie si môžete hneď upraviť, k dispozícií je deväť filtrov, jedenásť rámov, orezanie fotografie a ďalšie nastavenia, medzi ktorými nájdete aj krivky. Pri možnostiach nahrávania videa sa opäť stretávame s časozberným záznamom. Stačí len dobrý statív, dostatok času a napríklad peknú prírodnú scenériu. Nexus 4 nahráva videa v maximálnom Full HD rozlíšení a počas prehrávania automaticky preostruje.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 20 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 50 MB / min.)

UKÁŽKA Full HD VIDEA (súbor 25 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 93 MB / min.)

FM rádio žiaľ chýba, a tak som si chvíľky v emhádečke spríjemňoval počúvaním hudby prostredníctvom prehrávača Hudba Play. Skladby delí podľa interpretov, albumov, žánrov a vlastný playlist si zhotovíte v zoznamoch skladieb. Obrazovka prehrávania zobrazuje obrázok albumu a panel ovládania v spodnej časti. V nastaveniach nájdete iba ekvalizér s viacerými profilmi, 3D efektom a zosilnením basov. Potešil by som sa napríklad aj časovaču vypnutia. O ovládanie prehrávača mimo aplikácie je dobre postarané. Vo výsuvnej lište sa zobrazí veľký obrázok albumu s panelom ovládania a podobný panel nájdete aj na zablokovanej obrazovke.

Výdrž Nexusu 4 ma veľmi neprekvapila, a 2 100 mAh batéria zvládla akceptovať moje nároky v priemere jeden deň. Večer síce ešte ponúkla približne 30 % kapacity, no na druhý deň by to určite nestačilo a nečakané skonanie niekde v meste počas dňa by ma určite nepotešilo. Každodennému nocovaniu na nabíjačke sa pravdepodobne nevyhnete. Pripomínam však, že v mojom prípade je samozrejmosťou automatická synchronizácia všetkého čo sa len dá, pravidelné navštevovanie webových stránok, približne 20 minút hovorov a komunikácia prostredníctvom Google Talku a e-mailov.

Výhody:

+ IPS displej

+ čistý Android

+ výkonný hardvér

+ výborná hlasitosť počas hovoru

+ zaujímavé funkcie v novej verzii Androidu

Nevýhody:

- konštrukcia náchylná na škrabance

- bez slotu na microSD kartu

- chýba FM rádio

- podpriemerný hlasný reproduktor

- cena na Slovensku

Orientačná cena: 430,80 €

(agem.sk)

Záver

Nexus 4 nepochybne patrí medzi súčasné top zariadenia. Aj keď konkurencia sa už vezie na vlne Full HD displejov, Nexus 4 ponúkne podľa mňa stále rozumnejšie HD rozlíšenie. A prirátajme si k tomu pekný IPS displej s výbornými pozorovacími uhlami. V oblasti hardvérovej výbavy mu taktiež nemám čo vytýkať. Výkonné štvorjadro a k tomu viac než dostatočná porcia RAM pamäte. Čistý Android môže niekomu pripadať ako nudný, no ja si viac potrpím na rýchle a stabilné aktualizácie. Na prispôsobenie je predsa v obchode viacero launcherov a nespočetné množstvo aplikácií. Z nedostatkov spomeniem chýbajúci slot na microSD kartu, vstavanú batériu a konštrukciu náchylnú na poškriabanie, najmä zadná stena. A dostávame sa aj k cene. Podľa mňa si ho už väčšina nedočkavcov dávno objednala zo zahraničia a nad slovenskou cenovkou sa iba pousmejú. Nájdete ho aj v ponuke Telekomu. V porovnaní s konkurenciou cena nie je až taká prehnaná, ale keď sa dá v zahraničí kúpiť lacnejšie...

Diskusia k článku:

Martin 29.10.2012 - 20:49

preco LG?? precoooooooooooooooooooooooooooooo to bude taka kvalita, ze pome na jahody a este kym LG uvolni dalsi android pre toto tak tu bude android 4.4 google sklamal myslel som si ze LG sa vyhne ale oni rovno do neho sli

Me_Gusta29.10.2012 - 21:34 Trvalý odkaz

mňa to tak isto trošku sklamalo :) sú oveľa lepšie značky ako LG, ktoré robia kvalitnejšie telefóny. ešte na strednej som mal plno spolužiakov čo mali LG a všetci sa len sťažovali čo sa im kazí, čo nefunguje. A vraj to nejako neopravili :)
Uvidíme. Škoda že google neostal pri Asuse

Beginer29.10.2012 - 23:07 Trvalý odkaz

pri tomto fóne sa Google stará o updaty Androidu a nie LG

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease30.10.2012 - 05:47 Trvalý odkaz

Je úplne jedno kto to robí, ak je dobrý HW. SW podpora je priamo od google.
Konkurencia iPhone "se vším všude" nema FM radio ani slot na microSDXC :(
8GB bez pametoviek - fakt trapas v dnešnej dobe..

Me_Gusta30.10.2012 - 08:14 Trvalý odkaz

áno google sa stará o SW, ale čo ostatok? Dúfam že LG si dalo záležať. Teším sa na recenzie ako drak :D
FM rádio? Podľa mňa nie moc ľudí počúva rádio, ale skôr si dá do telefónu nejaké tie MP3 podľa vlastného gusta ;) Len aby sa tam zmestili tie MP3, tak by musel mať aj nejakú pamäť že? Nie len 8GB :D jáj boďe boďe ...i tak sa bude predávať

Celá diskusia 35 príspevkov