Asus PadFone 2 - výborný nápad

Recenzia solídneho smartfónu so 4,7'' HD displejom, OS Android 4.1 a 13 Mpix fotoaparátom, ktorý vložením do 10,1'' dokovacej stanice premeníte na výkonný tablet.

Základné parametre:

OS: Android Android 4.1 Jelly Bean

chipset: Qualcomm Snapdragon APQ8064

procesor: štvorjadrový 1,5 GHz

grafický procesor: Adreno 320

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA + LTE

rozmery: 138 x 69 x 9 mm,

hmotnosť telefónu: 135 gramov

hmotnosť tabletu: 514 gramov

displej telefónu: Super IPS+, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., uhlopriečka 4,7'' (119 mm), Corning Fit Glass,

displej tabletu: IPS, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 1 280 x 800 b., uhlopriečka 10,1'' (257 mm), Corning Fit Glass,

fotoaparát: fotoaparát 13 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), HD videí (1 280 x 720 b., 60 fps)

predná kamera: 1,2 Mpix

pamäť: pamäť 2 GB RAM (voľných 1,1 GB) + 16, 32 (reálne dostupných 25 GB) alebo 64 GB ROM

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do ??? Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n), HDMI HDMI (cez MHL), DLNA, NFC,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio, 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer,

batéria telefónu: Li-Ion batéria 2 140 mAh

batéria tabletu: Li-Ion batéria 5 000 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 729 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty,

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.1.1

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, microUSB kábel, dokovacia stanica, dokumenty

Prvý Asus Padfone po pol roku vystriedala druhá generácia a po ďalších štyroch mesiacoch už je známa

aj tretia. Akoby Asus priznal, že pri prvej generácii Padfonu úplne presne neodhadol trh. Najprv sme si totiž na tablete otvorili dvierka, do nich vložili mobil, celé to zasunuli do dodávaného puzdra a telefonáty vybavovali špeciálnym Bluetooth dotykovým perom. Dnes? Zabudnite na puzdro, ani pripojiteľnú klávesnicu už k Padfonu 2 nekúpite, Bluetooth pero vraj majitelia strácali, tak jeho nástupcu firma ani len nepripravila.

Padfone 2 je skrátka solídny smartfón s množstvom vylepšených parametrov od displeja až po procesor, ktorý zasuniete do o-tri-milimetre-tenšej tabletovej časti. Tá sa do dvoch sekúnd rozsvieti a vy pokračujete v práci či zábave. To, že si rýchle prepnutie zo smartfónu na tablet neporadí s každou aplikáciou ma spočiatku sklamalo. Niektoré som tak musel vyhľadať nanovo v menu. Nebojte sa, neprídete tým ani o rozpísaný text, ani o žiadnu neuloženú úpravu. Len sa po zasunutí smartfónu do tabletovej časti na nej občas objavila domáca obrazovka namiesto spustenej aplikácie. Tá sa totiž minimalizovala, na čo ma tablet upozorní správou. Ak som pri listovaní fotografiami vložil Padfone 2 do tabletu a po pár fotografiách ho zase vybral, na displeji som videl poslednú zobrazenú fotografiu na mobile, nie v tablete. Tiež zvláštny postup.

Smartfón Asus Padfone 2 môže kľudne konkurovať špičkovým prístrojom ostatných značiek. Vypínač v pravej bočnej stene poteší viac, tri výhradne dotykové tlačidlá pod displejom už menej. Pravé je venované multitaskingu ako napríklad na HTC One X, na čo si rýchlo zvyknete. V spodnej stene môžete vidieť microUSB konektor orientovaný dolu hlavou a dva otvory pre presnejšie zasunutie prístroja do tabletovej časti. Mimochodom, tá má microUSB konektor otočený normálne. Pochopíte to? Ja nie. Kábel v balení má microUSB koncovku upravenú, z čoho vyplýva, že do oboch častí Padfonu 2 zastrčíte akýkoľvek microUSB kábel (výsledok je však labilný), no Asus kábel zastrčíte len do Padfonu 2, resp. jeho tabletovej stanice. Pochopíte to? Ja opäť nie. Zadná stena je ryhovaná, čo bráni zanechávaniu odtlačkov a spríjemňuje držanie.

Dizajnéri vyhodili slot pre microSD, takže sa musíte uspokojiť s 25 GB reálne dostupného priestoru 32-gigabajtovej verzie. Zato RAM má slušnú 2 GB kapacitu (reálne využiteľné asi 1,8 GB, z toho voľné sú bežne aj 1,3 GB).

Odomykacia obrazovka ponúka jedine odomknutie displeja, spustenie fotoaparátu alebo vyhľadávača Google. V hornej rolovacej lište sa ukrývajú rôzne skratky a rýchle ovládanie jasu displeja aj s režimom outdoor, skrátka, horná lišta ako sa patrí. Škoda len, že sa k nej dostanete až po odomknutí obrazovky. Widgety od Asusu sú celkom vydarené.

Asus pre majiteľov Padfonu 2 pripravil niekoľko zaujímavých aplikácií, ale viete, ako je to v skutočnosti. Každý androiďák má už svoju obľúbenú klávesnicu (Smart Keyboard?), kalendár (Jorte?) či úložisko (Dropbox?). Filmové štúdio som na Asuse Eee Pad Transformer Prime, ktorý som aktívne používal 12 mesiacov, nikdy nepoužil. Podobne dopadli aplikácie ako MyLibrary, Press Reader, Zinio a ďalšie. Ale vy možno prídete na chuť aspoň App Backup či App Locker. Mne sa najviac pozdáva Rýchly slovník. Ikona online prekladača je stále pripnutá k stene displeja (môžete ju presunúť) a po jeho zapnutí už stačí iba označiť slovo či hoci aj celý odsek a dočkáte sa rýchleho prekladu textu vďaka Google Translate. Perfektná služba. Z vecí, ktoré si nedokážete doinštalovať, spomeniem FM rádio. Očakával som, že ho bude možné spustiť po zasunutí do tabletovej časti, v ktorej mohla byť zabudovaná anténa, ale mýlil som sa. Bez slúchadiel to skrátka nejde. Už by sa zišiel aj infraport na ovládanie domácej techniky, ktorý sa do smartfónov a tabletov postupne vracia. Posledný funkčný prvok, ktorý je plne závislý od výrobcu, je fotoaparát. Ten išiel kvalitou prudko nahor. Ale pozor! Je rozdiel, či fotografiu alebo video vytvoríte tabletom (kedy využívate len časť snímača orientovaného na výšku) alebo smartfónom (ktorý využíva plnú plochu snímača). Kvalita fotografií aj videa je veľmi slušná.

A to je asi tak všetko. A preto Padfone zasúvam do chudobného tabletu s rovnakým rozlíšením a bez akýchkoľvek špecialít. Taký Transformer Prime ponúkal napríklad microHDMI konektor či klasické USB, ku ktorému nebol problém pripojiť akýkoľvek 2,5‘‘ externý harddisk či hub, ku ktorému som pripojil bezdrôtovú myš aj klávesnicu. Po pripojení redukcie microUSB->USB už Padfone 2 harddisk absolútne neutiahne, úspešný som bol len po pripojení bezkáblovej myši a USB kľúča. Aspoň voľačo. Tým pádom môžete počítať aj s akoukoľvek USB klávesnicou. Aspoň dúfam. Ďalšou vecou, na ktorú som si zvykol na Transformeri, bola čítačka SD kariet klasickej veľkosti. Využíval som to na prácu s fotografiami z fotoaparátu. V prípade Padfonu mám smolu, musím použiť redukciu microUSB-USB a následne čítačku SD kariet. Obmedzenia Padfonu mi nápadne pripomínajú iPad.

Na jeden záber: Asus PadFone 2

Kúpiť či nie? Úprimne, ak by som uvažoval nad takýmto niečím, asi by som si radšej pred 3/4 rokom nechal Samsung Galaxy Note a netrápil sa takýmito výmyslami.Tabletová dokovacia stanica Padfonu má však výhodu nielen vo väčšej obrazovke, ale aj dobití telefónu, keď to potrebujete. Mobil má totiž 2140 mAh batériu a tablet ukrýva ďalších 5000 mAh. No i tak by som dal prednosť spomínanému tabletofónu s vyše päťpalcovou uhlopriečkou a dotykovým perom. A pre prípad potreby si so sebou nosil záložný zdroj. Mrzí ma to, ale Padfonu 2 som na chuť neprišiel. Asus veľmi dobre vie, prečo na MWC 2013 v Barcelone predstavil tretiu generáciu Padfone Infinity s Full HD obrazovkou na 5‘‘ smartfóne i 10‘‘ tablete a rýchlejším procesorom. Ten sa však, pre zmenu, na náš trh asi vôbec nedostane...

Tento článok vyšiel pôvodne v magazíne Riview 3/2012. Digitálny magazín Riview vychádza každý mesiac úplne zadarmo ako PDF na webe Riview.sk alebo v rámci rovnomennej Android aplikácie.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 16.10.2012 - 20:06

nie je chybná cena? 475€? Ved PadFone 1 sa predáva za 700€ :) Ak by bola cena ako uvádzate, tak je to super, ale od značky Asus to nečakám.

Giorgio63916.10.2012 - 21:48 Trvalý odkaz

32 GB verzia bude stáť 799,-
64 GB verzia 899,-
16 GB príde neskôr a jej predpokladaná cena bude 699,-

Lenka Ivančíková16.10.2012 - 21:57 Trvalý odkaz

Tento udaj je brany z tlacovej spravy a prepocitany z taiwanskej meny na eura. Je to cena iba za smartfon, bez tabletu. Mas to aj na konci clanku uvedene, ze je to cena za smartfon.

Richard Hombauer16.10.2012 - 22:29 Trvalý odkaz

Je však možné, že na Taiwane sú na elektroniku iné dane než u nás, nehovoriac o lacnejšej doprave, z čoho vyplýva môj odhad európskej ceny minimálne 500 eur, skôr to vidím tiež na 600 eur za smartfón. Veď uvidíme.

Me_Gusta16.10.2012 - 22:53 Trvalý odkaz

Keby je cena za tablet+smartfon 475€ tak by mali brutálny predaj, nuž ako bývalí majiteľ transformera viem, že Asus nikdy prijateľnú cenu pre väčšiu skupinu ľudí nespraví.

A to na konci článku som si nevšimol. Ospravedlňujem sa

Celá diskusia 11 príspevkov