Nokia 9300

Recenzia malého komunikátora Komunikátor s QWERTY klávesnicou a širokouhlým displejom ponúka všetky pracovné funkcie, aké potrebujete.

Základná charakteristika:

konštrukcia: roztváracia s QWERTY klávesnicou,

OS: Symbian v7.0s, Series 80.

frekvencie: 900/1800/1900 MHz

rozmery: 132 x 51 x 21mm,

hmotnosť: 167 gramov,

vonkajší displej: TFT, 65 536 farieb, 128 x 128 b.

displej: TFT, 65 536 farieb, 640 x 200 b.,

pamäť: 80 MB + MMC,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: HSCSD, GPRS, EDGE, Bluetooth, IrDA, Pop-Port (DKU-2),

zábava: podpora Java (1.0 aj 2.0) a Symbian (Series 80) aplikácií,

WAP 2.0, MP3 prehrávač, RealPlayer,

HTML 4.1 prehliadač, prehliadač dokumentov, tabuliek a prezentácií,

batéria: BP-6M, Li-Pol, 970 mAh,

výdrž: do 7 h hovoru, 200 h pohotovosti,

Čo mu chýba:

fotoaparát (výrobca ho nepoužil zámerne), rádio, vibrácie.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 04.53(00)

22-12-2004

RAE-6

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

V zavretom stave je to pre bežného užívateľa mohutný mobilný telefón s perfektnou klávesnicou, možno prehnane malým stredovým ovládacím tlačidlom, ktoré sedí skôr tenším prstom, a dnes už klasickým displejom zo Series 40. Jednoduché línie narúšajú akurát dva kĺby zabezpečujúce bezhlučné otvorenie zariadenia s primeraným odporom.

Kompaktný dizajn je každopádne obrovským kladom Nokie 9300. Nápad vytvoriť v zavretom stave bežný telefón na hlasovú a SMS-kovú komunikáciu hodnotím ako výnimočne dobrý.

Zavretie prístroja neukončuje spustené aplikácie ako napríklad v prípade véčok. V tomto prípade ide len o zmenu tvaru.

Nás však zaujíma najmä roztvorený prístroj. Jeho ramená je možné otvoriť až do vodorovnej polohy, vyváženie prístroja na rovnej ploche nastáva potom až v takmer pravom uhle. Klávesnica podsvietená nie je, osvetľuje ju len displej. K tomu sa však ešte dostaneme. V pravom rohu sa nachádzajú otvory pre výstup zvukov. Pop-Port sa ani v tomto prípade nezmenil a jeho umiestnenie je tradičné, ak telefón postavíte na výšku.

Výborným nápadom je použitie dvoch gumových pásikov na zadnej stene zariadenia zabezpečujúcich maximálnu protišmykovú funkciu. Na stole sa tento prístroj ani nepohne. Ja tvrdím: Konečne!

Nokia 9500 je jednoznačne mohutnejšia, to má však aj svoje výhody najmä pri písaní na väčšej klávesnici.

Klávesnica

Klávesnici sa tentoraz budeme venovať asi najviac.

Pod celou dĺžkou displeja sa nachádza 8 pozdĺžnych tlačidiel s vyhradenými funkciami:

desk, telephone, messaging, web, contacts, documents, calendar, my own. Jedine vlastné tlačidlo (my own) je možné naprogramovať, ostatné majú pevne pridelené často používané funkcie.

Klávesnica je s prihliadnutím na jej rozmery a možnosti vynikajúca. V pravom spodnom rohu sa nachádza niekedy až prehnane citlivý joystick, ktorý som sa snažil používať čo najmenej. Našťastie sa na klávesnici nachádzajú 4 vydarené šípky, veľké tlačidlo enter a tabelátor, ktorými sa po ploche displeja pohybuje oveľa istejšie. Po stlačení tlačidla shift napíšete jeden z horného radu znakov na jednotlivých tlačidlách. Po stlačení caps lock tak píšete až do zrušenia tejto funkcie. Výhodou tejto klávesnice je ešte tretie funkčné tlačidlo Chr, ktoré priradí vybraným tlačidlám tretiu funkciu (spustenie Bluetooth, infraportu, synchronizácie, zmena osvetlenia, priblíženie-oddialenie objektov na obrazovke, ...).

Bodku a čiarku by som privítal na pravej polovici klávesnice, tlačidlo Ctrl by mohlo byť tiež radšej umiestnené napravo, kvôli rozmiestneniu najčastejšie používaných klávesových skratiek určených kombináciou tlačidiel väčšinou z ľavej polovice klávesnice. Taktiež mi tu chýba tlačidlo delete, aj keď backspace plní svoju úlohu tak ako má.

Chýba podsvietenie klávesnice, čomu som nerozumel až do prvého zotmenia. Vtedy som zistil, že svetlo z displeja bohato osvetlí celú plochu klávesnice.

Všade môžete používať klávesové skratky ako ctrl+c, ctrl+o, ctrl+d atď. Týmto človek ušetrí veľa času.

V piatok som mal možnosť vyskúšať Nokiu 9500. Jej klávesnica je neporovnateľne lepšia, čo ma výrazne prekvapilo. Ak hľadáte telefón na časté písanie textov, neviem si momentálne nič lepšie, ako Nokiu 9500 ani predstaviť. Ak by mala megapixlový fotoaparát, vyniesol by som ju asi do neba.

Displej

Vonkajší displej zobrazí 65 536 farieb aktívnou TFT technológiou na ploche 128 x 128 bodov. V pohotovosti je zhodný s telefónmi Series 40 (3220, 6230, 7260). Menu je však veľmi chudobné, obsahuje len položky:

správy (týkajú sa len SMS), register, kontakty, profily (len aktivácia), nastavenia (najzákladnejšie), SIM Toolkit.

Telefón v zavretom stave slúži teda len na telefonovanie a prácu s textovými správami.

Vnútorný displej zobrazujúci 640 x 200 bodov je už iná káva. Z mojich skúseností ho tromfne už len Nokia 7710. Jeho tvar je prispôsobený prehliadanie webových stránok a e-mailov.

Pravý bok displeja je vyhradený popisu funkcií štyroch bočných tlačidiel, ktorý je však často ukrytý a zjaví sa až po stlačení niektorého z nich. Ľavá strana obsahuje nielen v pohotovosti údaje o stave signálu a batérie, čase a zvolenom profile. Po stlačení tlačidla Menu (napravo od medzerníka) objaví ponuka základných funkcií, akýsi stavový riadok podobný oknám vo Windowse. Jeho pravá časť obsahuje zoznam spustených aplikácií, druhou horizontálnou položkou je Súbor, vedľa Úpravy (kopírovať, vystrihnúť ap.), ďalej sa ponuka mení podľa používanej funkcie. Pomocné menu môžete spustiť kedykoľvek a vždy má svoju úlohu. Jeho pravý koniec tvorí zoznam profilov.

Stredná plocha displeja je centrom pozornosti. Zobrazené údaje je možné priblížiť funkciou zoom (+ a -), ktorú ovládate pomocou tlačidiel na klávesnici (kedykoľvek, vo všetkých aplikáciách). Intenzitu jasu displeja meníte taktiež kombináciou 2 tlačidiel klávesnica. Samozrejme sa môže na ploche rozprestierať vami zvolený obrázok. Usporiadanie položiek na ploche je možné ľubovoľne meniť.

Displej je perfektný, výborne zvláda zobrazenie všetkých funkcií. Nechápem však, prečo sa ešte nenašiel recenzent, ktorý by uznal, že dotykový displej by bol ešte lepší. Všade čítam, že nedotykový displej je perfektný a dotykový by bol v tomto prípade zbytočný. Som majiteľom Sony Ericssonu P800, nedávno som recenzoval Nokiu 7710 a vždy som si nemohol vynachváliť pohyb po webových stránkach pomocou pera a dotykovej obrazovky.

Viditeľnosť údajov na slnku je dobrá, v prípade vonkajšieho displeja výborná.

Nokia 9500 používa rovnaké rozlíšenie pri trocha väčšej ploche displeja. Aj jej displej je však dostatočne jemný. V menu aj funkciách pravdepodobne ani rozdiely nenájdete.

Obrázky

Prehliadanie obrázkov je radosť. Pri náhľade vidíte vo zvolenej položke naraz 4 x 2 obrázky, ktoré je možné po vybratí niekoľkonásobne priblížiť. 2-megapixlové obrázky sa načítavali niekoľko sekúnd, ale potom 9300-ka ich zobrazenie aj posun po väčšom priblížení bez problémov zvládla.

Obrázky je možné odoslať cez e-mail, fax, IrDA, MMS, Bluetooth a "remote e-mail". Tiež je možné nastaviť pri otvorení každého obrázka jeho automatické full-screen zobrazenie, obrázok otočiť (prevrátiť), prevzorkovať do zadaných rozmerov atď.

Melódie a prehrávač hudby

Od 9300 som očakával kvalitnejšiu reprodukciu zvukov. Použitý reproduktor je očividne malý a prevládajú najmä výšky a stredy. Vstavaný prehrávač hudby samozrejme umožní počúvanie MP3/AAC skladieb. Pri použití stereo Nokia slúchadiel som dosiahol požadovaný výsledok, kvalita reprodukcie bola zhodná s Nokiou 6230.

Nokii 9300 nechýbajú profily, pričom ostalo zachované aj ich časovanie, ktoré si nemôžem v mnohých situáciách vynachváliť.

Prehrávač videí

RealPlayer slúži na prehrávanie najmä 3GPP a MPEG4 videí a ponúka aj ich full screen prehrávanie.

Pamäť

Zdieľaná pamäť 80 MB + MMC karty (128 MB v balení), ktoré je možné meniť bez nutnosti vybratia batérie.

Telefónny zoznam

Perfektný telefónny zoznam zobrazuje v ľavej časti displeja zoznam mien, ktoré prešli filtrom a na pravej detaily označeného kontaktu. Je pre mňa príjemným prekvapením, že Nokia 9300 bez problémov pracuje aj so zoznamom na SIM karte. Vyhľadávanie sa uskutočňuje podľa viacerých znakov, podľa ktorých sa filtrujú nielen mená, ale i priezviská, a tak nezáleží na usporiadaní vášho telefónneho zoznamu.

Kontakt v telefóne môže obsahovať množstvo čísiel a iných položiek, obrázok, avšak melódiu priradíte len ku skupine kontaktov.

Hovor

Telefonovanie s 9300-kou je príjemné. Ak počas hovoru otvoríte zariadenie, automaticky sa spustí hlasné kvalitné handsfree a vy môžete počas telefonátu normálne s komunikátorom pracovať. Môžete si teda robiť poznámky, pozerať udalosti v kalendári atď. Aj tu sa ukazuje, že 9300-ka je perfektným pracovným nástrojom. Počas hovoru vidíte na displeji aj jeho aktuálnu dĺžku.

Nokii 9300 aj 9500 však chýba vibračné zvonenie. Ja v tom síce veľký problém nevidím, ale mnohí moji kolegovia áno. Je síce pravda, že telefón je dokonca možné nosiť vo vrecku nohavíc, ale ja si ho skôr predstavujem v saku, kabáte alebo taške, kedy sú vibrácie takmer zbytočné.

Písanie textov

Písanie textov pomocou QWERTY klávesnice je pôžitkom, aj keď nie od prvého momentu. Na nový spôsob zadávania znakov a odlišné usporiadanie tlačidiel si treba pochopiteľne zvyknúť. Pre zadávanie českých znakov (č, š, ř, ě, ž, ...) je nutné súčasne s vybraným písmenom stlačiť aj pomocné tlačidlo Chr, ktoré vyberie dané písmeno. Znaky ako ĺ, ľ, ô, ň, ť však kvôli českej lokalizácii nezadáte. Osobne by som privítal možnosť zadávania znakov bez diakritiky, pričom slová by rozpoznával slovenský slovník T9, ktorý by diakritiku hneď doplnil. Písanie článku s diakritikou pomocou tlačidla Chr bolo totiž veľmi zdĺhavé a nakoniec som v písaní pokračoval bez diakritiky, ktorú som doplnil až v počítači.

Nechýba možnosť vybraný text kedykoľvek označiť, kopírovať, vystrihnúť či vložiť.

SMS a MMS

Práca s textovými a multimediálnymi správami je samozrejme veľmi dobrá. Do MMS-ky je možné vložiť obrázok, zvuk či video. Pri písaní SMS-ky nechýba odpočítavanie znakov. V tomto smere sa nemáme na čo sťažovať.

E-mail

Práca s e-mailami je základnou funkciou tohto komunikátora. Prijímať môžete len hlavičky mailov alebo správy do zadanej veľkosti. Odosielané správy môžu byť vytvorené ako textový súbor alebo s použitím HTML kódovania. Nechýba automatický podpis, odosielanie potvrdenia o prečítaní a chránené prihlásenie. Veľmi sa mi páči možnosť skopírovať odoslané správy na server. Keď večer prídem domov, v prijatej pošte nájdem aj e-maily, ktoré som odosielal z 9300-ky počas dňa. Táto funkcia mi chýbala na P800-ke, keďže nerád telefóny synchronizujem.

Počas testu sa mi nestalo, že by som nejakú správy nemohol otvoriť. Prehliadal som prezentácie, súbory vytvorené v programoch Word, Excel a nechýbali ani e-maily s obrázkami. Download e-mailov je vďaka technológii EDGE veľmi rýchly. Práca s elektronickou poštou je na vysokej úrovni, akurát mi chýba automatická kontrola servera a sťahovanie nových správ v zadanom pravidelnom intervale.

Internetový prehliadač

Problémy so zobrazením bežných webových stránok, pomalé načítavanie a nakoniec nútené vypnutie obrázkov, ako i menej použiteľné pohybovanie sa po stránke pomocou podivného kurzora ovládaného citlivým joystickom vo mne nezanechali práve najlepší dojem. Samozrejme, človek sa vie vždy vynájsť, a tak začne používať textové verzie obľúbených stránok. Pri zariadení tohto typu by som však uvítal vyšší komfort prehliadania webu. Celkom mi tu chýba mi dotykový displej aj možnosť potvrdiť odkaz pomocou funkcie "otvoriť v novom okne". Prehliadač síce vytvorila Opera, ale moja obľúbená Opera to teda nie je.

Webový prehliadač perfektne zvláda diakritiku a umožní mi veci, ktoré som si nemohol dovoliť zatiaľ so žiadnym iným zariadením. Ale očakával som dokonalosť, a to bola možno chyba.

Prenos dát

Nokia ma veľmi potešila, keď nezabudla do tejto novinky implementovať okrem Bluetooth a EDGE aj starší infraport. Ten sa zíde, ak mi chce niekto známy ukázať fotku vyfotenú mobilným telefónom, ktorý infraport tiež ponúka.

Ja som veľmi často využíval Nokia 9300 ako modem pripojený k PC cez Bluetooth. Vtedy som si EDGE užil do sýtosti. K Nokii 9300 je dodávaný PC Suite 6.4.1.

Ostatné funkcie:

Kalendár ? perfektný organizér využívajúci veľký displej naplno. Ľavú časť tvorí mesačný náhľad, pravú zobrazenie udalostí vybraného dňa. Nová udalosť môže obsahovať: popis, miesto, trvanie, poznámku, zvukové upozornenie, opakovanie a stav.

Čas - ukazovateľ svetového času slúži súčasne aj ako budík. Ten môže byť opakovaný: raz, denne, týždenne, v pracovných dňoch. Počet budíkov pravdepodobne ani nie je obmedzený.

Acrobat Reader ? perfektne sa hodí pre čítanie rôznych príručiek, návodov a brožúr stiahnutých z internetu.

SettingsWizard ? Nokia do najnovších smartphonov a komunikátorov implementovala aplikáciu, ktorá podľa vloženej SIM karty nastaví všetky potrebné nastavenia (WAP, internet, MMS).

Dokumenty ? prehliadač a editor dokumentov (.doc) je tiež perfektná aplikácia nielen pri ich čítaní, ale aj pri tvorbe plnohodnotných súborov zložených z textu a obrázkov.

Tabuľky ? prehliadač tabuliek nemôže v takomto manažérskom zariadení chýbať. Zíde sa napríklad pri prehliadaní cenníkov stiahnutých práve z internetu.

Prezentácie ? Nokia nielen umožňuje prehliadanie prezentácií, ale aj ich online premietanie pomocou projektora.

Kalkulačka ? ako posledná vstavaná aplikácia je tu kalkulačka.

Čo som našiel na webe

Po spustení telefónu som hneď začal brázdiť internetom, aby som doň nainštaloval ICQ klienta. Výbornú aplikáciu pre Nokie 9210, 9500 a 9300 si môžete bezplatne stiahnuť z my-symbian.com.

Originál voľne stiahnuteľné Nokia hry a aplikácie pre 9300 nájdete aj na oficiálnych stránkach produktu. Bounce a Golf ma na tomto displeji teda dostali.

Dve vydarené bezplatné aplikácie od jedného Švajčiara pre Nokiu 9500 nájdete aj na stránke www.adarvo.net.

Ďalšie aplikácie a hry pre Nokia Communicator nájdete aj na tejto adrese.

Výdrž, batéria

Výdrž Nokie 9300 ma príjemne prekvapila. V zavretom pohotovostnom stave vydrží skutočne dlho. Prekvapilo ma však, že ani po hodine-dvoch práce s telefónom neubudla z indikátora stavu batérie ani čiarka. Samozrejme, 9300-ka nevydrží niekoľko dní intenzívnej práce s ňou, ale na celodennú výdrž sa môžete spoľahnúť.

Komunikátor je neustále zapnutý, vypnutie nastane až po vybratí batérie. Tlačidlo pre vypnutie telefónu (tým myslím jednej z funkcií) sa nachádza nad malým displejom.

Balenie

- obsahuje komunikátor, kolíska, USB kábel, jednoslúchadlové handsfree, nabíjačka, 128 MB MMC, CD so softvérom.

Výhody:

- rozmery a spracovanie,

- displej,

- veľké možnosti nastavení a prispôsobení.

Nevýhody:

- chýba fotoaparát, rádio a vibrácie,

- webový prehliadač je pomalý.

Nokia 9300 je výnimočné zariadenie. Ak by som pred ňou netestoval 7710-ku, povedal by som, že ide o dokonalý pracovný nástroj. Teraz však pociťujem nevýhody absencie dotykového displeja a rádia. Nechcem ho však s týmto zariadením porovnávať. Vracal som ho nerád, veľmi som si naň totiž zvykol. Ak by bol webový prehliadač svižnejší, alebo by tvorcovia Netfrontu ponúkli aj verziu pre najnovšie komunikátory od Nokie, určite by som na ňu zmenil názor. Každopádne to nie je zariadenie do rúk teenagerov, ale ide o skutočne perfektný pracovný nástroj, ktorý ma okrem spomínaných nedostatkou každou chvíľou milo prekvapoval svojimi širokými možnosťami. Nokia pri jeho tvorbe skrátka dokončila všetko čo začala.

...teda okrem webu a vibrácií.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 18.06.2005 - 19:01

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer: Beneficiary's Name: Bank Name: Account Number: Country: Total Item Price + shipping through UPS: Email address: Bank Phone number: Beneficiary's Phone number: Awaiting your reply... Thanks God Bless Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous19.02.2009 - 19:18 Trvalý odkaz

kokot: Super fón !!! AŽ na ten fo?ák do pi?e !

anonymous06.03.2010 - 12:07 Trvalý odkaz

Luriel: Hh tebe nikto nehovoril pravidla tohto fora? Nemozes tu pouzivat vulgarizmy, nemozes tu urazat ludi, lebo ti tu zablokuju pristup a mozes si piskat

anonymous06.03.2010 - 18:54 Trvalý odkaz

Luriel: a to je len asi velmi maly zlomok pravidiel tohto fora

anonymous14.12.2010 - 00:30 Trvalý odkaz

Marian6663: Ke? chceš lepši fo?ak tak si kúp E90 a treba pozera? aj nato z akej doby je ten phone v prvom rade,je ur?ený pre manažerské a podnikavé typy,manažer nepotrebujem fo?ak,každý phone má ur?itú cie?ovú skupinu ?udí a finsky vyrobca vedel s akým zámerom ho vyrobil,je to kvalitný smartphone s OS Symbian..

Celá diskusia 7 príspevkov