Samsung Galaxy S III mini (i8190)

Recenzia menšieho súrodenca Galaxy S III s dvojjadrovým 1 GHz procesorom, 4'' WVGA displejom, OS Android 4.1, 5 Mpix fotoaparátom s AF a LED bleskom a štandardnou výbavou.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.1 Jelly Bean + Nature UX TouchWiz

chipset: ST-Ericsson NovaThor U8500

procesor: 1 GHz Dual-Core ARM Cortex-A9

grafický procesor: ARM Mali 400 MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 122 x 63 x 10 mm,

hmotnosť: 112 gramov overenédisplej: Super AMOLED, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 52 x 86 mm, uhlopriečka 4'' (101 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b. 30 fps),,

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 8 GB ROM (dostupných 4,54 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 4.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer,

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: 0,52 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: odporúčaná cena 359 € / november 2012

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, informačná dióda, NFC

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Android 4.1.1 Jelly Bean

Obsah balenia: neznáme

Samsung Galaxy S III alebo Apple iPhone 5? V diskusiách často rozoberaný súboj s množstvom fanúšikov na jednej a druhej strane. V oboch prípadoch ide o telefóny s výkonnou výbavou, no nie každému sadne veľkosť Galaxy S III. Na trh preto prichádza verzia mini s prijateľnejšími rozmermi.

Novinka je dizajnovo takmer totožná s vlajkovou loďou. Na konštrukciu boli opäť použité lesklé klzké plasty po obvode prerušené sivým lemom, ktorý sa pri pohľade z diaľky môže javiť ako kovový. Ale nie je. Zhotovenie je kvalitné, jednotlivé časti konštrukcie do seba dobre zapadajú a zadný kryt drží na svojom mieste pevne. Jedinou výhradou je už spomínaný hladký klzký povrch, ktorý uberá na istote pri držaní zariadenia. Aj S III mini je vraj inšpirovaný prírodou a dostupný bude v dvoch farebných verziách – biela (marble white) a modrá (pebble blue).

Rozmiestnenie ovládacích prvkov po stranách sa nezmenilo, a tak tlačidlo ovládania hlasitosti nájdete naľavo, tlačidlo napájania napravo, 3,5 mm audio konektor hore a v spodnej stene sa usídlil microUSB konektor. Jeho umiestnenie tak ponúka ideálne podmienky na používanie dokovacej stanice. V hornej časti prednej steny si všimnete VGA kameru, senzor priblíženia a mriežku slúchadla. A tu sa dostávame k ďalším zmenám, no škoda, že negatívnym. V SIII mini sa zabudlo na informačnú LED diódu a dokonca aj na senzor automatickej regulácie jasu. Dva mínusy, a to nielen v porovnaní s vlajkovou loďou. Pod displejom sa nachádza jedno fyzické a dve dotykové tlačidlá. Stredné fyzické v smartfónoch Samsung už tradične poslúži aj na rozsvietenie displeja a vzhľad prebralo z Galaxy SIII.

Hladký povrch zadného krytu prerušujú tri otvory pre fotoaparát, LED blesk a hlasný reproduktor. Jeho odstránením pomocou štrbiny v hornej časti sa objaví slot pre SIM kartu a batéria s priemernou kapacitou 1 500 mAh. Zázrak sa nekoná ani v tomto prípade. Pri SIM karte je ešte potrebné pripomenúť, že do SIII mini sa vkladá klasická verzia, pričom do veľkej SIII ide microSIM. Zaujímavé. Pod batériou sa ešte schováva slot pre microSD kartu do maximálnej veľkosti 32 GB.

Štvorpalcový displej a qHD rozlíšenie? A čo tak rovno HD? Áno, no nie v Galaxy S III mini. Neviem si pomôcť ale tá čiastočná zhoda názvov s vlajkovou loďou vo mne evokuje, že by som na tých štyroch palcoch mal hľadať o čosi viac bodov než je zvyčajné. Rovnaké rozlíšenie ponúknu aj iné štvorpalcové smartfóny od Samsungu. Poďakujme aspoň za to, že čierna zostala čiernou. Tú má na svedomí displej Super AMOLED. Okrem spomínaj čiernej môžeme za jeho ďalšiu prednosť označiť výborné pozorovacie uhly. Pochválil by som aj pekné farby, no pre niektorých sú vraj až príliš sýte. Najlepší názor je ten vlastný, a ak váhate, choďte si ich prezrieť do niektorého obchodu alebo k operátorovi. Čo ale rozhodne nepochválim je chýbajúca automatická regulácia jasu. Tá napríklad chýba aj modelom Galaxy Ace 2 alebo Galaxy S Duos. Dúfajme, že podobným smerom sa nebudú uberať i ďalšie modely tohto výrobcu.

Galaxy S III mini poháňa chipset od ST Ericsson. Ten pozostáva z dvojjadrového procesoru taktovaného na 1 GHz a grafického procesoru ARM Mali 400. Rovnaký chipset nájdeme aj v modeloch Galaxy Ace 2, Galaxy Beam a Samsung Galaxy S Advance. Svoju prácu odvádza dobre a systém beží rýchlo a plynule. O spustené aplikácie sa stará operačná RAM pamäť s kapacitou 1 GB. Dostupných je 804 MB a z nich zvyčajne voľných 200 – 400 MB. Z 8 GB interného ukladacieho priestoru je k dispozícii iba 4,64 GB.

Operačný systém Android je už vo verzii 4.1 a dopĺňa ho nadstavba od Samsungu s pomenovaním Nature UX TouchWiz. Inšpirácia prírodou zasiahla aj ju a nájdete tu napríklad tapety prírody alebo zvuk žblnkotania vody, ktorý vás bude sprevádzať pri výbere na obrazovke. Pomocou tlačidla napájania alebo hardvérového pod displejom sa objaví zablokovaná obrazovka. Okrem základných informácií o čase, dátume a zmeškaných udalostiach tu nájdete i aktuálne počasie, rolujúce informácie (správy, Facebook, akcie) a skratky aplikácii. Tie sú však už iba tri. Dalo by sa predpokladať, že väčší displej na Galaxy S III ponúkol dostatok miesta pre štvoricu a tu sa muselo trochu šetriť. No štyri ponúka aj rozmerovo zhodný displej Galaxy S Duos. Novinky verzie 4.1 Jelly Bean zbadáte napríklad vo výsuvnej lište. Potiahnutím dvoch prstov po notifikáciách prijatých správ a e-mailov sa rozbalí obsah správy. Nad nimi sa nachádza ručné nastavenie jasu a vrchný priestor už tradične vypĺňajú skratky nastavení. Galaxy S III mini ich ponúkne rovno deväť.

Vlajková loď zaujala viacerými vychytávkami a nájdeme ich aj v S III mini. Pripomeňme si niektoré z nich:

Smart stay – Predná kamera sleduje vaše oči a obrazovka zostane zapnutá dovtedy, kým sa na ňu budete pozerať.

Priamy hovor – Ak máte na obrazovke zobrazený kontakt alebo rozpísanú správu, priložením telefónu k uchu sa automatický aktivuje vytáčanie hovoru.

Inteligentné upozornenie – O zmeškanej udalosti sa dozviete ešte skôr ako z ikony na zablokovanej obrazovky - zdvihnutím zhasnutého telefónu, napríklad zo stolu telefón zavibruje.

Pop up play – Sledujete film a prišla vám SMS správa? Žiaden problém. Jediným dotykom sa okno prehrávača zmenší a vy sa popritom môžete pokojne pohybovať v prostredí. Okno prehrávača je možné premiestňovať a taktiež meniť jeho veľkosť. Vo vlajkovej lodi táto funkcia bežala bez problémov a inak tomu nie je ani v S III mini. Úprava veľkosti a premiestňovanie je plynulé.

S Voice – Príchod Siri v iOS podnietil konkurenciu vo vytváraní podobných projektov. Služba S Voice však nie je až tak inteligentná.

Pri fotoaparáte sa "Mini" inšpirovalo skôr rovnocennými súrodencami než vlajkovou loďou. Rozlíšenie päť megapixlov je v strednej triede naozaj bežným úkazom. Nechýba ani automatické zaostrovanie a LED dióda. S "es 3-kou" má spoločné kontinuálne snímanie, ktoré zhotoví dvadsať snímok a dokáže vybrať tú najlepšiu. Alebo si ju vyberiete vy. V režime ešte zaujme možnosť snímania panorámy, detekcia úsmevu a zdieľanie fotografií priateľa. V prípade poslednej spomenutej funkcie ide o priradenie kontaktu k tvári na fotografii a okamžité zdieľanie danej osobe. Kvalitou fotografii sa novinka radí k svojím stajňovým kolegom a celkovo k tomu lepšiemu priemeru. Pomocou tlačidla na displeji vpravo hore sa prepneme do režimu videa. Nahrávanie je možné v maximálnom HD rozlíšení. Počas nahrávania môžete zhotovovať fotografie a nechýba ani prisvetlenie. Sklamaním je chýbajúce automatické zaostrovanie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 39 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 89 MB / min.)

Prehrávač hudby od Samsungu delí skladby podľa albumov, interpretov, žánrov, priečinkov, skladateľov a rokov. Na hlavnej obrazovke sa počas prehrávania zobrazuje aj obrázok albumu. Vpravo dole nájdete vstup do ekvalizéra s pätnástimi profilmi, z toho jeden prispôsobiteľný. Pohodlný prístup k ovládaniu prehrávača umožní panel vo výsuvnej lište. FM rádio disponuje dostatočnou paletou funkcií. Protokoly RDS a RT zobrazia názov stanice a skladby, v nastaveniach nájdete časovač vypnutia a živé vysielanie si môžete aj nahrávať. Podobne ako u prehrávača hudby i FM rádio sa dá ovládať z výsuvnej lišty.

Výhody:

+ OS Android 4.1.1 Jelly Bean

+ prostredie TouchWiz s množstvom zaujímavých funkcií

+ Super AMOLED displej s dobrými pozorovacími uhlami

+ rýchle reakcie

Nevýhody:

- od mini verzie vlajkovej lode sa čakalo viac

- chýba informačná LED dióda a automatická regulácia jasu

- neprekvapila ani kapacita batérie

- cena

Orientačná cena: 359 €

Záver

Samsung Galaxy S III mini parametrovo dobre zapadne ku konkurentom svojej triedy, no od zmenšenej verzie vlajkovej lode som očakával viac. Štvorpalcový Super AMOLED displej, starší typ dvojjadrového procesoru, 5 Mpix fotoaparát s automatickým zaostrovaním -parametre, ktoré potešia, ale neohúria. Za dva hlavné ťaháky tohto modelu môžeme označiť OS vo verzii 4.1.1 a prostredie od Samsungu s množstvom zaujímavých funkcií. Niektorých poteší aj dizajn vlajkovej lode. Ale na tú sa podobne podobá aj "dvojsimkový" Galaxy S Duos.

Ak k trom spomínaným parametrom pridáme batériu s kapacitou 1 500 mAh, zistíme, že ide vlastne o prebalenú verziu modelu Galaxy S Advance. Zhodujú sa dokonca aj v type procesora.

Úspech verzie mini bude závisieť od ceny. Ak sa bude pohybovať okolo sumy zverejnenej pri predstavení, ľudí porovnávajúcich ceny a parametre smartfónov určite príliš neohúri. Najväčším konkurentom z vlastných radov bude už spomínaný Galaxy S Advance, ktorý v porovnaní s novinkou stráca iba na dizajne a staršej verzii OS. Dobrým konkurentom s rovnakou uhlopriečkou displeja mu bude sympatický model HTC Desire X so štvorpalcovým Super LCD displejom, dvojjadrovým procesorom a väčšou kapacitou batérie.

Diskusia k článku:

Nightmare 11.10.2012 - 22:39

To čo ma byť?:D

Me_Gusta12.10.2012 - 00:00 Trvalý odkaz

riadne mini :D Ach dnešné fóny sú muthafucka džouk

rtg12.10.2012 - 00:39 Trvalý odkaz

dobra blbost, som myslel, ze aspon parametre HW si zachova, ale toto je dost obycajne na tu cenu, takmer ziaden rozdiel v porovnani s Ace2...

Insomniac12.10.2012 - 00:55 Trvalý odkaz

tento telefon je uplna zbytocnost, kto chce mini S3ky nech si za tie peniaze kúpi SIIku a má podstatne lepsiu vybavu ako tato zmensena zbytocna napodobnenina S3ky.... uz fakt nevedia co maju robit od nudy, radsej keby S3ke daju 2GB RAM

funboy12.10.2012 - 01:03 Trvalý odkaz

hlavne tá cena je mini :-D

Celá diskusia 37 príspevkov