Android TIP: Android Task Manager - správa spustených aplikácií

Len malá časť používateľov smartfónov s operačným systémom Android vie, že aplikácie sa po ich opustení v skutočnosti neukončia, ale len minimalizujú, a tak v určitých prípadoch zaberajú časť operačnej pamäte, oslabujú výkon procesora a znižujú výdrž batérie. No ako aplikácie naozaj ukončiť?

Existujú dva spôsoby. Prvý spôsob je prebiť sa v nastaveniach do správcu spustených aplikácií a tam ich ukončiť, čo považujeme za dosť nepraktické, ale napríklad v Samsungoch stačí podržať hlavné tlačidlo pod displejom, čím sa zobrazia posledné použité aplikácie a pod nimi tlačidlo "Správca úloh". Ten zobrazuje aktívne aplikácie s možnosťou ich individuálneho alebo hromadného ukončenia. V priečinku RAM môžete kompletne vymazať operačnú pamäť, čím ukončíte aj väčšinu spustených aplikácií. Tie sa potom pospúšťajú nanovo, ale až keď si to vyžiada situácia. Väčšine používateľov Androidov postačí tento zabudovaný spôsob, ale niekomu to stačiť nemusí.

Druhým, komplexnejším riešením sú aplikácie tretej strany, tzv. task managery, ktoré okrem triviálneho ukončenia aplikácií disponujú aj inými pokročilými funkciami. Taký Android Task Manager patrí k špičke vo svojej kategórii.

Ako sme už vyššie písali, aplikácia tohto druhu okrem ukončovania bežiacich procesov toho dokáže oveľa viac. Za zmienku stojí manažér aplikácií, pomocou ktorého môžete ľubovoľný nainštalovaný softvér odinštalovať, zálohovať na pamäťovú kartu, odporučiť ju známym na sociálnych sieťach alebo si overiť, či pre danú aplikáciu nevyšli nové aktualizácie. Android Task Manager dokáže zobraziť doslova všetky informácie o vašom smartfóne (teplota batérie, využitie procesoru a operačnej pamäte atď.) vrátane podrobných informácií o Androide.

Samotné ukončovanie aplikácií prebieha veľmi jednoducho - označíte tie, ktoré chcete ukončiť, kliknete na ikonku "End selected" a hneď sa hodnota o využívaní procesoru a operačnej pamäte zníži na prijateľnú hodnotu. Ak si však neželáte aby sa niektorá aplikácia čo i len spúšťala, môžete ju pridať do "Auto-End Listu", vďaka ktorému sa dotyčná aplikácia hneď po otvorení automaticky ukončí. Naopak, ak nechcete aby sa niektorá aplikácia ukončovala, môžete ju pridať do zoznamu výnimiek.

Android Task Manger dokáže zobraziť výpis všetkých bežiacich procesov, kde ich môžete jedným ťuknutím ukončiť. Vedľa každého procesu je informácia o percentuálnom využití procesora a operačnej pamäte.

V základnej výbave je k dispozícii aj široký výber widgetov (konkrétne deväť), ktoré vám podajú okamžitú informáciu o batérii, operačnej pamäti a podobne. Bohužiaľ widget o využívaní operačnej pamäte pracuje korektne iba pod Androidom vo verzii 3.0 a vyššej.

Link na bezplatné stiahnutie:

play.google.com

Android Task Manager je komplexná aplikácia, ktorá okrem manažovania bežiacich aplikácií zvládne o mnoho viac. Disponuje jednoduchým a intuitívnym užívateľským prostredie a širokou škálou widgetov.

Aký task manager, resp. task killer používate vy?

Ďalšie tipy na aplikácie nájdete pod týmto odkazom.

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease 10.10.2012 - 18:47

Mam vo fone origo Astro (file manager/ task killer/ application backup..) ale používam ho iba ako súborový manažér. Aplikácie zatváram podržaním "home" posuvom doprava/dolava (ics 4.0.4) A ešte na domovskej obrazovke skratku z nastavení na "spustené služby".. V minulosti task killery boli viac popularne koli malej ram, no "pacienti" (alebo aplikácia na ich pokyn) zatvárali aj to čo nemajú a potom sa divili, že im blbne droid..

martian11.10.2012 - 11:27 Trvalý odkaz

Ja mam Easy Task Killer, spolu s Easy Battery Saver. Ma sikovny widget s udajom o zostavajucej baterii, vyuzitej pamati, pocte beziacich aplikacii a s tlacidlom "Optimize". Da sa aj nastavit uroven ukoncovania aplikacii - az po systemove procesy. Zatial som s nim spokojny. :)
Ale pri tomto Android Task Manager ma zaujal "Auto End List". Asi ho vyskusam, lebo pri Easy Task Manager musim raz za cas poukoncovat niektore aplikacie, hlavne facebook a zopar dalsich aplikacii sa mi stale spusta na pozadi.

Celá diskusia 4 príspevky