Leto so Samsungom Galaxy S III (i9300)

Dlhodobé SKÚSENOSTI MAJITEĽA s vlajkovou loďou so 4,8’’ HD displejom, kvalitným fotoaparátom, výnimočnou kapacitou batérie a množstvom zaujímavých vychytávok.

Skupina článkov s prívlastkom "plus/mínus", resp. po novom "skúsenosti", je tvorená najmä čitateľmi. Hlavnou úlohou týchto článkov je upozorniť na kvality a nedostatky zistené dlhším používaním, nehodnotia bežné funkcie, ktoré opisujeme v prvých kontaktoch a recenziách. Chcete aj vy prispieť? Kontaktujte tím Fony.sk.

RECENZIA: Samsung Galaxy S III

GALÉRIA: Samsung Galaxy S III

Prečítajte si skúsenosti Richarda Hombauera.

Samsung Galaxy S III je špičkové zariadenie, ktoré má len zopár priamych konkurentov, a možno aj to "zopár" je príliš odvážne tvrdenie. Hlavnou devízou es-trojky je displej a na ten "sa nechytá" ani nedávno predstavená posledná generácia iPhonu. AMOLED si drží náskok aj pred One X od HTC a Xperiou S od Sony. Ak by som sa dnes rozhodoval, ktorý z high-endov si zaobstarať, bol by to Galaxy Note či Note II, iPhone 5 alebo HTC One X (v novej úprave X+). Nakoniec by som kvôli kapacite akumulátorov uprednostnil Samsungy a z nich si pravdepodobne opäť vybral Galaxy S III. Hoci musím uznať, že po prechode z "noutu" (rozumej Galaxy Note) mi veľká obrazovka a perfektné dotykové pero chýbali. HTC One X+ som zatiaľ v ruke nemal.

Prechod z Galaxy Note na Galaxy S III...

...bol ťažký. Note som mal rád, pero som využíval na plno a veľký displej na videá, web, e-maily, atď. Es-trojka ma lákala rovnakým rozlíšením obrazovky, novou verziou Androidu a hlavne príjemnejšími rozmermi. Konečne som dokázal pohodlne fotografovať jednou rukou, podobne som oveľa pohodlnejšie začal vytáčať čísla či písať SMS-ky.

ukážka HDR

Hneď prvý víkend som si užíval nové funkcie fotoaparátu, najmä sériové snímanie. Na chuť HDR som prišiel až neskôr, ale odvtedy naň nedám dopustiť.

ukážka funkcie Panoráma na výšku

Fotoaparát ma vlastne presvedčil, že zmena bola jednoznačne pozitívna. Začal som snímať plynulé panorámy na výšku, ktoré dokážu nahradiť fotoaparát s extrémne malou ohniskovou vzdialenosťou (tzv. rybie oko). Na výletoch som zase pravidelne používal HDR, ktoré podľa mojich pozorovaní spája jednu preexponovanú a jednu podexponovanú snímku, a na spojenom zábere nahrádza extrémne podexponované (objekt v protisvetle) či výrazne preexponované časti (obloha) tými z druhého záberu. Samozrejme, že pohybujúce sa objekty sú na takejto fotografii dvojmo a tiež vplyv roztrasenej ruky je výraznejší, ale vtedy oceníte, že Galaxy S III ukladá aj HDR aj klasický záber. Dvojica snímok v galérii teda na prvý pohľad obťažuje, no občas je fotografia bez HDR efektu lepšia. Celkovo je však HDR v Galaxy S III citlivé a jednoznačne prínosné. Doplním len, že Galaxy Note II už dokonca ponúka dve úrovne intenzity HDR.

ukážka funkcie Sériové snímanie

Vo fotoaparáte Galaxy Nexus nájdeme aj funkciu time lapse, ktorá Galaxy S III aj ostatným novým Samsungom chýba. Time lapse videá majú svoje čaro, a tak som musel využiť ponuku obchodu Google Play.

High-endy od Samsungu sa môžu pochváliť aj relatívne kvalitnou 2 Mpix prednou kamerou, ktorú využívam na videohovory cez Gtalk alebo snímanie autoportrétov na dovolenkách.

Veľmi som si zvykol aj na blikanie intezívnej (väčšinou modrej) informačnej diódy nad displejom. Len by som uvítal jej detailné nastavenie (zelená informácia o úspešnom uploade poznámky Evernote ma vážne nezaujíma). Napríklad taký Galaxy Note II (o ktorom sa dočítate čoskoro v recenzii) je možné zablokovať diódu v určitom čase, napríklad v noci, vďaka funkcii Režim blokovania.

Keďže som aj na predchádzajúcich telefónoch skúšal rôzne aplikácie pre rýchle spustenie mnou zvolených programov priamo z odblokovacieho displeja, ocenil som, že Galaxy S III ponúka túto možnosť priamo v systéme. A tak fotoaparát spúšťam takmer zásadne týmto rýchlym spôsobom.

Na odbokovacom displeji je tiež možné stiahnuť hornú rolovaciu lištu s rôznymi upozorneniami. Zvláštne je, že po kliknutí na novú správu na Gtalku však nevstúpim do aplikácie (ako v prípade e-mailu), ale iba zruším správu zo spomínanej rolovacej lišty. Preto som si medzi rýchle skratky na odblokovacom displeji zvolil aj Talk (Gtalk). Mimochodom, najčastejšie sa v rámci hornej lišty hrám s podsvietením displeja.

Horná lišta je plná užitočných skratiek. Najčastejšie vypínam automatické otáčanie displeja, GPS a Wi-Fi, ale občas sa zíde aj pozastavenie synchronizácie či mobilných dát.

Sledovanie mojich očí (aby displej nezhasol, keď sa naň iba pozerám) veľmi nevyužívam, keďže mám na každom mobile nastavené automatické zhasnutie až po dvoch minútach nečinnosti. Displej tak svieti dostatočne dlho a keď ho chcem zhasnúť, ťuknem do vypínača v bočnej stene.

V ponuke pre vypnutie mobilu, ktorá sa objaví po podržaní vypínacieho tlačidla, často využívam možnosť reštartovať telefón. Prospieva to aj systému, aj môjmu duševnému zdraviu. Reštart i samotné zapnutie sú prekvapivo rýchle.

Chvályhodná je kapacita batérie. Keďže však používam mobil a aplikácie v ňom skutočne naplno, neočakávam od neho, aby mi vydržal viac než jeden deň. Iný mobil by som však musel nabíjať dvakrát denne.

Čo mi na Galaxy S III prekáža?

Lesklý a hlavne klzký povrch, ktorý je síce pekný, ale menej praktický. Voľbu sivej (modrej) verzie neľutujem, biela sa mi nepáči tak ako moja tmavšia. Spočiatku bolo puzdro, ktorého polovica tvorí zadnú stenu prístroja (nahradíte ňou zadný kryt mobilu) a druhá kvázi koženú ochranu displeja, dostupné len v bielej verzii. V takomto bielom kryte vyzerá Galaxy S III úžasne elegantne, no veľmi rýchlo sa zašpiní. Dnes už je dostupný v mnohých ďalších farbách. Okrem toho, že tento typ ochrany je drahý (okolo 20 eur), nevydrží v pôvodnom stave viac než pár týždňov, maximálne mesiacov. A tak ostávam spokojným používateľom zadného krytu Slovak Olympic Committee známeho aj z akciových es-trojok z Telekomu.

Uvítal by som mechanickú spúšť fotoaparátu pre jeho ešte rýchlejšie spustenie a dotykové pero ako na Galaxy Note. Ale to sú maličkosti. Dotyková spúšť na displeji je citlivejšia a nepohne telefónom, navyše rýchle spustenie fotoaparátu je možné z odblokovacej obrazovky...a dotykové pero je súčasťou Samsungu Galaxy Note II. Lenže to je už poriadna lopata.

Hudobný prehrávač má občas výpadky v komunikácii s pamäťovou kartou. Nepomáha reštart prístroja, ale treba vždy nejaký čas počkať a všetky albumy sa v prehrávači zase objavia.

Moje najobľúbenejšie aplikácie

Smart Keyboard so slovenským riadkom tlačidiel +ľščťžýáíé reálne používam na kontrolu článkov a opravu chýb v nich.

Evernote - online poznámkový blok, v ktorom som už napísal nejeden odsek. Evernote poznámky mám zdieľané v počítači, tablete aj smartfóne.

Shush! - beží neustále na pozadí a po stíšení mobilu na minimum sa opýta, kedy má tichý režim prepnúť opäť do pôvodného stavu. Na časované profily som bol zvyknutý na Nokii E61, E61i, E71 a vďaka aplikácii Shush! na ne nedám dopustiť ani na Androidoch.

Dropbox - kto nepozná, nech sa na Dropbox.com čo najskôr zaregistruje. Online záloha 2 GB dát sa len tak nevidí, majiteľ Galaxy S III však získa (ak sa nemýlim) 50 GB priestoru na dva roky zadarmo. A tak si v PC do priečinka Dropbox uložím zábavu i prácu a k jednotlivým súborom mám okamžitý prístup aj na tablete a smartfóne. Nehovoriac o zdieľaní priečinkov s redaktormi, ktoré nahradilo e-maily a komplikovanú prácu s FTP.

ES Správca súborov - najlepší správca súborov poslúži aj na prácu s FTP a dokáže napríklad priamo prehrávať hudbu z priečinka na Dropboxe, čo je veľkou prednosťou aplikácie.

Dolphin Browser - dokáže sa tváriť ako PC a napríklad na Facebooku tak môžem používať všetky funkcie, ktoré mobilnej verzii chýbajú.

Jorte - najlepší kalendár, resp. najlepší kalendárový widget na svete. Aspoň podľa mňa.

Pixlr-o-matic - parádny bezplatný editor fotografií, ktorý občas použíjem iba na orámovanie a odoslanie v menšej veľkosti. Na Androide mi totiž veľmi chýba pri odoslaní snímky e-mailom otázka, či si prosím fotografiu zmenšiť na normálny rozmer (trebárs 1 Mpix).

2G-3G widget - rýchly skok do nastavení mobilnej siete, ktorý využívam na prepnutie 2G / 3G siete.

Čo bude môj ďalší mobil?

Priznám sa, že Samsung Galaxy Note II to asi nebude. Neviem. Ten je na môj vkus už príliš veľký a stále mám v taške aj pôvodný Galaxy Note. Lenže jeho nástupca pridal viacero atraktívnych vylepšení, ktoré mi na S III začínajú chýbať. iPhone 5 má podstatne nižšie rozlíšenie displeja a nudný OS. A neverili by ste, ale väčšina aplikácii v AppStore ani nedokáže pracovať s novým, vyšším displejom. Takže smola. Ešte si musím vyskúšať HTC One X+. Vyzerá lákavo, no nemá hardvérové tlačidlo pod displejom, na ktoré som si už za tie roky prudko navykol. Rozsvecovať displej tlačidlom v hornej stene takej menšej lopatky nie je dvakrát pohodlné.

Samsung Galaxy S III vyhovuje rozmermi, funkciami, rýchlosťou i displejom. Uvidíme, či budem opäť ochotný skočiť do veľkostnej kategórie poznámkového bloku. Keďže však často pracujem s fotografiami a ich úpravou, možno ma dotykové pero a veľký displej opäť zlákajú. Tvrdím však, že displej Galaxy Note II mal byť jednoznačne s Full HD rozlíšením. Takže, nakoniec asi vážne ostanem pri Galaxy S III a budem naň hľadať nejaké šikovné puzdro.

Diskusia k článku:

MJ 06.10.2012 - 20:13

Máš foliu od prvého puzitia na displeji alebo doverujes gorilla glass dvojke?

Martin Ivičic06.10.2012 - 22:07 Trvalý odkaz

Podobne by som to vedel opisat kedze tiez som presiel z Note na 4S a po mesacnej skusenosti s jablckom som kupil S3jku ;)

q0s07.10.2012 - 10:32 Trvalý odkaz

Foliu jednoznacne odporucam.Gorilla Glass je uplna hovadina..K telefonu sa chovam nanajvys opatrne,pomaly ho pokladam,o displeji nehovoriac a spravil sa tam skrabanec..Po par dnoch pouzivania..Takze hned som objednal foliu..Nevahajte,a hned si ju kupte..A skrabance na zadnom kryte ma tiez prekvapili,tak som original zadny kryt vymenil za biely carbonovy a som uplne spokojny.Telefon vyzera fakt super :)

aston14707.10.2012 - 11:08 Trvalý odkaz

Postrehy dobre len este par nezavislych. Telefon je plastovy, vyzera tak posobi tak. Za tie peniaze by tam mohli dat nieco co sa nerozype. Kolega jeden ma uz par mesiacov a je cely doskrabany, kryt sa vybera skoro sam (caste restarty). Puzdra a folie a pomale ukladanie.... ako zly vtip. Ked kupim mobil tak mi ma sluzit, takze s nim narabam uplne normalne. A ma nieco vydzat. Nout viem pochopit ked sme sa o nom skor bavili ale tuto pingpongovu raketu?. A moje vyhrady k androidu ani nespominam, aby som si zachoval stipku objektivity. :-). Pre zapis. Mal som ho chvilu, stacilo. Nie je to telefon na pracu.

Richard Hombauer07.10.2012 - 13:00 Trvalý odkaz

MJ, nikdy som foliu na displeji nemal a gorila glass vzdy skoncil bez skrabanca.
Aston, zadny kryt je skutocne labilny, ale to nie je pripad toho olympijského, o ktorom pisem aj v texte. Ak by kryt zakryvajuci displej mal zadnu stenu drsnu, uz by som ho davno pouzival. Ale kedze je leskly, stale na dokonaly kryt / puzdro cakam. Co sa tyka tvarov a spracovania mobilu, iPhone 5 je ovela dalej. Lenze na rozdiel od plastového krytu SGS3, ktory kupis za par eur, sa doskriabany zadny kovovy kryt takeho iPhonu len tak vymenit neda. Takze spracovanie mobilu je na dlhsiu debatu. ja to len ukoncim otazkou: aky tazky by bol iPhone 4S (teda mobil s prikladnym spracovanim) s rozmermi SGS3?

Celá diskusia 27 príspevkov