HTC Windows Phone 8X

Recenzia smartfónu s OS Windows Phone 8, 4,3'' HD displejom, dvojjadrovým 1,5 GHz procesorom, 8 Mpix fotoaparátom s AF, LED bleskom a klasickou výbavou. Zamrzí absencia slotu na pamäťové karty.

Základné parametre:

OS:Windows Phone Windows Phone 8

chipset: Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960, 28 nm

procesor: 1,5 GHz Dual-core Krait

grafický procesor: Adreno 225

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 132 x 66 x 10 mm,

hmotnosť: 128 gramov overenédisplej: Super LCD 2, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 720 x 1 280 b., rozmery 53 x 94 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm), Gorilla Glass 2,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie Full HD videí (1 920 x 1 080 b., 30 fps), spúšť fotoaparátu,

predná kamera: 2,1 Mpix s nahrávaním Full HD videa

pamäť: pamäť 1 GB RAM + 16 GB ROM (dostupných 14,56 GB) + 7 GB v cloudovej službe SkyDrive,

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 42 Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 a/b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, 3,5 mm jack, TV-Out, Beats Audio,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, informačná dióda (indikuje iba stav batérie), NFC

batéria: Li-Ion batéria 1 800 mAh

SAR: hlava 0,347 W/kg, telo 0,217 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 490 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, FM rádio, HDMI, DLNA,

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Windows Phone 8

Obsah balenia: telefón so vstavanou batériou, slúchadlá, microUSB kábel, nabíjačka, nástroj na vybratie microSIM šuplíka, dokumenty

V ponuke smartfónov od HTC sa momentálne nachádzajú dvaja zástupcovia s najnovšími oknami. Po nedávnych skúsenostiach s modelom 8S sa dostalo aj na drahší kúsok s názvom Windows Phone 8X by HTC. Priplatiť si za 8X alebo sa zamerať na podarený 8S a ušetriť približne dve stovky? Táto otázka bola jednou z prvých, ktorá mi preletela hlavou pri pohľade na ceny a základné parametre oboch. Ja už mám odpoveď na túto otázku. Vám dúfam pomôžu nasledujúce riadky.

Aj tento vybavenejší kúsok k nám dorazil v jednoduchej bielej škatuľke z recyklovateľných materiálov. Obopína ho papier so základnými parametrami, ktorý je taktiež recyklovateľný. Veď byť "zelený" je dnes "in". V balení okrem smartfónu nájdete slúchadlá, microUSB kábel, nabíjačku, množstvo dokumentov a tenký predmet na vybratie SIM karty á la iPhone.

Dizajn novinky ide rovnakým smerom ako lacnejší model a stavia na hladkú prednú stenu a vypuklú zadnú časť, ktorá sa k okrajom znižuje. Povrch je opäť veľmi príjemný na dotyk a ľahko ho zbavíte od prípadných odtlačkov. Menšie výhrady mám iba k ostrejším rohom, ktoré prekážajú, ak máte telefón v jednej ruke a snažíte sa palcom natiahnuť do protiľahlej časti na displeji. Teda ak sa vám to vôbec podarí. Moje pomerne veľké ruky protiľahlý horný roh nezdolali. Unibody konštrukcia je zárukou pevnosti a s príjemnou hmotnosťou 128 gramov sa tento smartfón radí medzi najpevnejšie a najľahšie high-endy. Odolnosť materiálov a kvalitu spracovania sa mi podarilo aj neúmyselne otestovať. Pri návšteve obchodného centra som naraz manipuloval s dvomi telefónmi a 8X sa mi z asi 1,5-metrovej výšky vyšmykol a padol na dlažbu. Žiaden koberec. Párkrát sa ešte od nej odrazil a nadobro pristál displejom nadol. Po zodvihnutí a otočení telefónu som bol naozaj milo prekvapený. Displej úplne v poriadku a na konštrukcii žiadna známka pádu. Dobrá práca, HTC.

Unibody konštrukcia jednoznačne prospieva pevnosti, no ústupky sa odzrkadlia napríklad vo vstavenej batérii. Pochopiteľne aj sloty, ktoré sú zvyčajne pod batériou alebo vedľa nej budú musieť byť inde. Ten je žiaľ iba jeden a patrí microSIM karte. Vkladáte ju do šuplíka, podobne ako u stajňového modelu One X a na vybratie slúži tenký predmet v balení. Nie je však problém vybrať ho aj pomocou nechta. Slot na pamäťovú kartu chýba, no tých 14,56 GB by malo postačiť väčšine používateľom.

Konektory a ovládacie prvky obsadili tri zo štyroch bočných stien. Prázdnotou dýcha ľavá stena, kde by možno niektorí radi videli tlačidlo ovládania hlasitosti, ktoré sa nachádza vpravo. Nad tlačidlom hlasitosti nájdete už spomínaný šuplík pre microSIM kartu a v spodnej časti poteší dvojpolohová spúšť fotoaparátu. Tá nesmie chýbať v žiadnom smartfóne s operačným systémom Windows Phone. V hornej stene sa nachádza 3,5 mm audio konektor na pripojenie ľubovoľných slúchadiel a tlačidlo napájania. Tomuto umiestneniu nevieme prísť v redakcii na chuť už nejaký ten piatok a najradšej ho vidíme v pravej stene. Tu mi však prekážalo nie len umiestnenie ale aj spracovanie. Tlačidlo má na môj vkus neisté a slabo rozpoznateľné stláčanie a častokrát som sa najprv radšej pozrel hore. V dolnej stene sa usadil mikrofón a microUSB konektor, ktorý poslúži ako na nabíjanie, tak aj na prepojenie s počítačom. HTC sa nezaprelo, a microUSB konektor je opäť otočený opačne. Pri nabíjaní sa na to dá zvyknúť, no čo robiť v prípade, ak sympatizujete s dokovacími stanicami? Ak nezoženiete nejakú špeciálne prispôsobenú, tak sa môžete pozerať akurát na zadnú stenu s fotoaparátom, LED bleskom a hlasným reproduktorom.

Predná stena je v dnešných smartfónoch najmä o displeji, no ešte predtým sa pozrime na prvky okolo. Nad displejom si určite všimnete veľkú mriežku slúchadla a predný dvojmegapixlový fotoaparát, ktorý využijete napríklad na videohovory cez Skype. Mriežka slúchadla ukrýva aj LED diódu, no tá slúži iba na indikáciu nabíjania alebo slabej batérie. Nad takýmto riešením sme krútili hlavou už pri modeli 8S. Okrem viditeľných prvkov sa tu ešte nachádzajú dva senzory. Prvý sa postará o automatické prispôsobenie intenzity jasu a ten druhý zhasne displej počas hovoru, a zabráni tak nechceným dotykom na obrazovke. Pod displejom sa nachádza trojica dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou. O ich funkciách si povieme bližšie pri opise operačného systému.

HTC Windows Phone 8X patrí medzi high-end smartfóny a jedným z jasných dôkazov je displej. Na 4,3-palcovej uhlopriečke sa stretávame s HD rozlíšením a výsledok sa nedá opísať inak ako prívlastkom bravúrny. Jemnosť som ocenil pri prezeraní obrázkov, videí a najmä pri čítaní článkov na webe, kde nehrozí žiadne kostrbaté písmo. A o aký typ displeja ide? Verné podanie farieb, výborné pozorovacie uhly, azda najlepšia čitateľnosť v exteriéri, no čierna nie je úplne čiernou. Áno, reč je o Super LCD 2 displeji. V exteriéri poteší už spomínaná výborná čitateľnosť, vďaka ktorej je čítanie článkov na webe bezproblémové aj počas slnečných dní. Senzor automatickej regulácie jasu vás odbremení od manuálneho nastavovania a jeho prítomnosť oceníte napríklad v noci, kedy jas zníži na minimum a displej tak "neťahá oči". A myslelo sa aj na ochranu. Prípadným škrabancom má zabrániť známe ochranné sklíčko Gorilla Glass 2.

S Windows Phone 8 prichádza aj podpora viacjadrových procesorov. V tomto prípade ide o dvojjadrový, s taktom 1,5 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom Adreno 225 tvorí chipset od Qualcommu s kódovým označením MSM8260A. Operačná RAM pamäť s kapacitou 1 GB bez problémov zvládne väčší počet spustených aplikácií. Prvý deň testovania sa nezaobišiel bez menších zaváhaní systému a po podobných nedávnych skúsenostiach s Lumiou 820 to neveštilo nič dobré. V priebehu týždňového používania sa však už ďalšie nepríjemnosti neukázali, a tak tých pár zaváhaní na začiatku môžeme označiť ako zahrievacie. Windows Phone 8 v porovnaní s predchádzajúcou verziou viditeľne dospel a stáva sa tak rovnocenným súperom pre Android a iOS.

Nová verzia operačného systému je samozrejme aj o vylepšeniach a mňa potešili najmä možnosti konektivity. Smartfón si už konečne pripojím k notebooku cez mass storage a hudbu a videa skopírujem oveľa rýchlejšie a jednoduchšie než cez program Zune, ktorý mi vážne liezol na nervy. Ak ste niekedy pomocou neho skúšali kopírovať film do telefónu určite viete o čom hovorím. Druhým plusom je posielanie súborov cez Bluetooth. HTC Windows Phone 8X bez problémov zvládol prenos do smartfónu s OS Android a v galérii s fotografiami som ocenil možnosť označiť a poslať viacero súborov naraz. A tejto vlajkovej lodi HTC s oknami nechýba ani NFC. V nastaveniach ho však hľadajte po názvom "priblížiť + odoslať". Pri vymýšľaní názvu bol v Microsofte pravdepodobne niekto až príliš kreatívny. NFC využijete na posielanie web stránok alebo kontaktov.

Prvé zmeny operačného systému si všimnete už na zablokovanej obrazovke. Klasické pozadie môžete vymeniť napríklad za meniace sa fotografie z vášho Facebooku alebo počasie od HTC, ktoré zobrazí informácie o aktuálnej teplote a predpoveď na dnešný deň spolu s príslušným meteorologickým obrázkom. Priestor nižšie patrí základným informáciám o čase a dátume. Zablokovaná obrazovka ponúka aj notifikáciu zmeškaných udalostí, no priamy prechod do danej aplikácie chýba. Nasledujúcej novinke sa potešia najmä rodičia malých neposedných ratolestí. Detský kútik umožní vyčleniť aplikácie, videá, hudbu a hry, ku ktorým sa dieťa dostane ak zablokovanú obrazovku potiahne doľava. Nezabudnite si však zaheslovať zablokovanú obrazovku.

Domáca obrazovka prešla taktiež zmenou a ponúkne prispôsobenie veľkosti dlaždíc, ktoré vďaka odstráneniu nevyužitého priestoru napravo teraz využívajú širšiu plochu. Dlaždice sú aktívne a plnia aj notifikačnú funkciu. Väčšinou tu platí pravidlo: čím väčšia dlaždica, tým viac informácií na nej. Napríklad kalendár v najmenšej podobe zobrazí číslo dňa a slúži skôr ako skratka do aplikácie. V maximálnom zobrazení už informuje aj o názve a čase najbližšej udalosti.

Už v predošlej verzii OS som nevedel prísť na chuť hornému informačnému riadku a, žiaľ, zmeny k lepšiemu som sa nedočkal ani v osmičke. Lišta sa z nepochopiteľných dôvodov skrýva, a tak o intenzitu signálu, type dátového pripojenia a dokonca aj stave batérie sa dozviete až po dotyku v tomto mieste. Pre lepší prehľad o stave batérie odporúčam nainštalovať aplikáciu Battery Status. Po pripnutí dlaždice na domácu obrazovku budete informovaný o aktuálnych percentách a odhadovanom zostávajúcom čase. Zmeny sa nedočkalo ani nastavenie hlasitosti, ktoré je jednotné pre celé prostredie. Ak ste počúvali hudbu na približne tretinovej hlasitosti, táto úroveň platí aj pre prichádzajúci hovor a tak sa môže stať, že ho nebudete počuť.

Okrem veľkej dotykovej plochy slúži na ovládanie systému aj trojica dotykových tlačidiel pod ním. Šípkou naľavo sa vrátite o krok dozadu alebo aplikáciu opustíte, a tým pádom aj zavriete. Dlhším podržaním sa zobrazia momentálne spustené aplikácie. Stredným tlačidlom Windows sa dostanete na hlavnú obrazovku, a ak pomocou neho aplikáciu opustíte, neukončí sa a stále beží na pozadí. Tretie tlačidlo, tlačidlo lupy slúži iba na spustenie vyhľadávača Bing.

Smartfóny s Windows Phone budú výborným pracovným spoločníkom a svedčí o tom aj viacero dobre prepracovaných aplikácií. Začneme asi tou najpodarenejšou. Aplikácia Ľudia to nie je iba klasický telefónny zoznam plný mien, čísel a adries. Výborne si rozumie so sociálnymi sieťami a pri danom kontakte vám zobrazí aj novinky zo sociálnych sietí s možnosťou komentovania a lajkovania, fotografie a históriu hovorov, správ a e-mailov. Menšie výhrady smerujú k číselníku, ktorý si neporadí s inteligentným vytáčaním. Tento nedostatok sme však rýchlo odstránili podarenou aplikáciou RapDialer.

Súčasný trend sociálnych sietí sa primiešal aj do aplikácie Správy, kde okrem tradičných SMS a MMS správ nájdeme i Facebook chat. Tu nás potešila možnosť pridať k správe obrázok, video, polohu, hlasovú poznámku alebo kontakt. Nechýba ani nastavenie stavu na offline, neviditeľný, preč alebo nemám čas. Na displeji s touto uhlopriečkou je písanie pohodlné aj v režime na výšku. Klávesnica má dobre rozmiestnenie znakov a pri písaní na nej sa vyskytlo iba minimum preklepov. Trochu nás mrzí jej zobrazenie naležato, kde ešte stále nevyužíva celú šírku displeja a po jej natiahnutí ku krajom by mohla byť v tomto modeli širšia až o jeden a pol centimetra.

Po pridaní viacerých e-mailových kont sa pre každé vytvorí osobitná ikona v ponuke aplikácií. Môžete tak mať napríklad oddelený Gmail a Hotmail. Ak predsa len máte radi všetko pokope, stačí zájsť do jednej z nich a zapnúť funkciu združenia pošty. E-maily sú triedené do kariet všetko, neprečítané, označené a naliehavé. Po vyvolaní kontextovej ponuky sa viete dostať aj do priečinkov vášho účtu. V nastaveniach účtov nájdete Outlook, Hotmail, Yahoo! Mail, Google a LinkedIn. Pre ostatné je pripravená možnosť iné konto. Častým doplnkom e-mailu sú dokumenty. O tie sa postará aplikácia Office priamo z dielne Microsoftu. O jej prepracovanosti vás presvedčí možnosť vytvárania a editácie, viacero pripravených šablón a prepojenie so SkyDrive a Office 365. Chýba mi však automatické zalamovanie textu pri zoomovaní.

Internetový prehliadač nesie meno Internet Explorer, teda rovnako ako desktopová verzia. V jeho silách je podpora viacerých otvorených okien, zobrazenie histórie, pridávanie záložiek, hľadanie na stránke a zdieľanie stránky. V nastaveniach ešte nájdete preferovaný typ stránky, buď mobilnú alebo klasickú. Podobne ako v celom systéme aj tu odporúčam prejsť si všetky nastavenia a povypínať všetky možné sledovania a odosielania údajov Microsoftu. Akoby sme už neboli dostatočne sledovaní. Vďaka jemnému rozlíšeniu je čítanie článkov naozaj potešením. K úplnej dokonalosti mi však chýba automatické zalamovanie textu pri zoomovaní a privítal by som aj možnosť zmeniť vyhľadávač Bing na iný.

Veľkým plusom smartfónov s týmto OS je povinná spúšť fotoaparátu, ktorá ho aktivuje aj v zablokovanom stave. HTC Windows Phone 8X ponúkne osemmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Nastavenia idú ruka v ruke so zvyškom systému a stavajú na jednoduchosť a prehľadnosť. Napríklad pri nastavení expozície, ostrosti a podobne, tu nenájdete konkrétne hodnoty alebo popisy typu stredná, vysoká, nízka. Prispôsobiť si môžete vyváženie bielej, expozíciu, kontrast, sýtosť, ostrosť, ISO a nájdete tu aj pár efektov a funkciu zisťovania tváre. Výhodou tohto OS je, že ďalšie doplnky si môžete doinštalovať z Obchodu a nájdete ich pod zložkou fotonástroje. Za niektoré si však treba priplatiť, napríklad HDR, ale to je pre aplikácie tohto OS typické. Výsledné fotografie potvrdzujú, že ide o slušný smartfón s dobrou výbavou, no dieru do sveta neurobí. Fotografiám občas chýbala ostrosť, a tak bolo potrebné záber opakovať. Najlepšie výsledky dosiahnete pochopiteľne za dobrých svetelných podmienok, podvečer už boli fotografie neostré a rozmazané. Je to jednoducho slušný fotoaparát na zhotovovanie momentiek, snímanie krajiny a podobne. Pomocou ikony v pravom rohu sa prepnete do režimu videa. HTC-čko si poradí ako s HD tak aj s Full HD videom a nechýba automatické preostrovanie počas nahrávania a možnosť prisvetlenie pomocou LED diódy. Nás milo prekvapil aj výkon prednej kamery. Testovacie video nájdete aj na našom YouTube kanáli. Ďalšie fotografie a video samozrejme v našej galérii.

UKÁŽKA HD VIDEA (súbor 33 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 110 MB / min.)

UKÁŽKA FULL HD VIDEA (súbor 52 MB, MPEG4; 1920 x 1080 b., 30 fps; celkovo: 156 MB / min.)

Na prítomnosť technológie beats audio vás upozorní nápis na zadnej stene telefónu a jej zapnutie / vypnutie nájdete v nastaveniach. Mňa táto úprava zvuku nezaujala už pri modeli HTC Sensation XE, a vypínam ju na každom testovanom HTC. Ale nezabúdajme, že sto ľudí, sto chutí. Technológia upraví zvuk hudobného prehrávača a aj prehrávača videí. Oba nájdete spoločne pod aplikáciou Hudba + videá. Pre oba je príznačná jednoduchosť a ponúknu iba ten potrebný základ. Prehrávač hudby s jednoduchou grafikou zobrazí obrázok albumu, hudbu delí podľa interpretov, albumov, žánrov a vlastný mix si zostavíte v zoznamoch skladieb. Z funkcií poteší aj ovládací panel na zablokovanej obrazovke. Prehrávač videí zvládol .mp4, .avi aj HD video, no chýba nám tu podpora titulkov.

Novinkou v smartfónoch s Windows Phone 8 má byť aj bezplatná offline navigácia od Nokie. Prednedávnom ju sprístupnili pre USA, Kanadu a Anglicko. Kedy sa dostane k nám, zatiaľ nevieme.

U smartfónov s týmto operačným systémom som zvyknutý na o čosi väčšiu výdrž než na androidoch. Môžu za to najmä aplikácie, ktoré zatiaľ chýbajú alebo mi nevyhovujú. Batéria je tak oslobodená od častého chatovania cez Gtalk (IM+ mi nesadol) a prezerania webu. IE mi v kombinácii s vyhľadávačom Bing mi taktiež nesedí. Batéria s kapacitou 1 800 mAh slúžila väčšinou dva dni, počas ktorých som najmä telefonoval, komunikoval prostredníctvom e-mailov so zapnutou push notifikáciou a občas niečo vyhľadal na webe.

Na jeden záber: HTC Windows Phone 8X alebo Windows Phone 8X by HTC:

Výhody:

+ pevná konštrukcia

+ zaujímavý dizajn

+ výborný HD displej

+ high-end s prijateľnými rozmermi

+ širokouhlá predná kamera so záznamom Full HD videí

Nevýhody:

- informačná dióda s obmedzenou funkčnosťou

- vstavaná batéria nijak výnimočnej kapacity

- chýba FM rádio

- zatiaľ bez navigácie od Nokie

- microUSB konektor otočený opačne

Orientačná cena: 487 € (epicentrum.sk)

Záver

"Windows Phone 8X by HTC" sa právom radí medzi high-end smartfóny. To potvrdzuje najmä displej, ktorý na 4,3-palcovej uhlopriečke ponúkne HD rozlíšenie a parádny výsledok. A vyzdvihnem aj pevnú a dizajnovú konštrukciu. Z nedostatkov spomeniem iba fotoaparát, ktorý občas sklamal neostrými snímkami, zvyšok považujem skôr za kozmetické nedostatky.

Rozhodli ste sa? Ja áno. Ak by ma netrápila cena, určite by som vo vrecku radšej nosil imidžovku s výborným HD displejom. Lenže to nie je môj prípad, a tak sa radšej prikláňam k podarenému modelu 8S od rovnakého výrobcu. Operačný systém Windows Phone sa výrazne posúva vpred (aj keď v niečom konkurenciu iba dobieha), no zatiaľ ma nepresvedčil natoľko, aby som do smartfónu s oknami investoval necelých päť stoviek.

Diskusia k článku:

Me_Gusta 19.09.2012 - 23:07

Och! Jedným slovom krása a dokonalosť. Rozmýšľal som na Lumiou 820, ale teraz už rozmýšľať nemusím, pretože toto je ono! HTC nesklamalo

Luca20.09.2012 - 08:20 Trvalý odkaz

Co som sa docital inde, tak : Interná pamäť ponúka 16 GB, pričom ju môžete rozšíriť pomocou pamäťových kariet microSD do veľkosti 32 GB.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease20.09.2012 - 10:38 Trvalý odkaz

No niekedy aj výrobca ma chybu na webe.. Teraz žiaľ nie :( dokazujú to min. 4 videá čo som videl

16GB je nič v dnešnej dobe. Neviem či v tom ma prsty microsoft, ale opakuje sa ta ista haluz ako u Nokie vyšší model bez slotu.
Apropo podobný je aj dizajn a farebné variácie.

našťastie je tu ešte Ativ S

Me_Gusta20.09.2012 - 19:01 Trvalý odkaz

16GB je pre veľké množstvo používateľov dosť. Ja som osobne mal 8GB pam. kartu roky a stačila mi :) Lenže teraz hry sa začali rozbiehať a napr. Dark Knight Rises má 1,8GB čo je dosť, ale WP8 nemá zatiaľ rozhľad na takéto hry, nuž pri takýchto parametroch sa to rýchlo zmení.
Ale tak či tak, mne by stačilo 16GB :) a veľa ľudom tiež. No HTC WP 8S sa mi páči viacej a má podporu pam. kariet :D

A mental prepáč, ale Ativ S je tak špatný telefón že by som sa ho hanbil vytiahnuť na verejnosti :) Skoro ako každí Samsung. Ale každému chutí niečo iné

Celá diskusia 22 príspevkov