Samsung U900

RECENZIA high-mid-endu 3G slider s 5 Mpix fotoaparátom s AF, podporou HSDPA, FM rádiom,

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: vlastný,

procesor: ???

frekvencie: 900 / 1800 / 1900 + UMTS + HSDPA

rozmery: 105 x 50 x 13 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 152 mm,

hmotnosť: 110 gramov (zistená: 113 g)

displej: 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 34 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm,

fotoaparát: 5 Mpix (2560 x 1920 b.), LED blesk, makro, autofocus, kryt objektívu, záznam videí (MPEG4, 320 x 240 b.),

VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 120 MB + microSD, 1000 kontaktov, 500 SMS, zdieľaná pre MMS a e-mail, 240 udalostí, 20 poznámok,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 7,2 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (vlastný), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, čiastočný multitasking, WAP 2.0, HTML, videohovor, prehliadač dokumentov, blogovanie, ShoZu,

batéria: model AB653039CE, asi 900 mAh,

výdrž: ???

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny pohotovostný režim, EMS, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack (adaptér v balení), GPS, minimalizácia (Java) aplikácií,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, nabíjačka, USB kábel, slúchadlá, potrebné dokumenty.

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Samsung U900 bol predstavený pred pár týždňami v Barcelone, na Mobile World Congress 2008. Tam Samsung a LG načrtli, akým prvkom sa budú telefóny budúcnosti pýšiť - premenlivou dotykovou obrazovkou pod hlavným displejom. Samsung naznačuje veľký význam modelu U900 jeho prezývkou, Soul, čo je hlavné mesto Južnej Kórei alebo aj anglický preklad slova duša. U900 si nielen pre jeho významovo silnú prezývku zaslúži našu pozornosť.

Dizajn Samsungu U900 je, podľa môjho názoru, veľmi vydarený. Kórejčan si zachoval štýl, ale pridal opäť nové prvky - zvláštne odtiene striebornej farby, použitie kovového krytu, vykrojenie horného ramena v spodnej časti. Potešilo ma tiež umiestnenie otvoru pre pútko v spodnej časti. Horná a spodná strana sú, ako sa už stáva zvykom, prázdne. Dvojité tlačidlo na ovládanie hlasitosti v ľavej bočnej stene umiestnil výrobca zbytočne nízko, a aj jeho tvarovanie nepovažujem za najlepšie. Na druhej strane, na jeho úrovni, sa nachádza spúšť fotoaparátu.

je v zavretom stave chránený, objaví sa spolu s diódou a zrkadielkom až po odsunutí horného ramena. Aj keď umiestnenie objektívu nemôžem úplne pochváliť, poloha diódy je priam nešťastná, vždy som ju omylom zakryl prstom. Horné rameno som odsúval prstom zapretým do ochranného sklíčka displeja, výrez pod dotykovou plochou je pre môj palec umiestnený prinízko. Po otvorení sa rovnomerne podsvietená klávesnica rozsvieti bielym svetlom.

Nastavenia telefónu sú veľmi podrobné. Napríklad v profiloch nájdete aj možnosti: "vibrácia a zosilňovacie zvonenie", až 5 tipov vibrácií či opakovanie upozornenia na prijatú SMS. V nastaveniach displeja si môžete vytvoriť vlastnú tému. Veľké prekvapenie som zažil v nastaveniach farieb a citlivosti dotykovej plochy, ktoré sú presne podľa mojich predstáv. Nechýba ani živá tapeta, ktorá sa prispôsobuje dennej dobe.

fotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Displej Samsungu U900 je štandardne pekný, za jasných slnečných dní vonku ale

. A keďže je U900-ka celkom vydarený foto mobil, na zlú viditeľnosť zameriavaného obrazu za slnečných dní musím poukázať. Často sa ľudia sťažujú na nudnú grafiku menu Samsungov. Model U900 je v tomto smere vylepšený, ponúka tri rôzne témy, prípadne si môžete podrobnými nastaveniami vytvoriť , a to priamo v telefóne. Aj model U900 si pamätá naposledy použité položky v menu, a keď som predtým menil tapetu, nabudúce bude po vstupe do menu kurzor na položke nastavenia. Po vstupe do nastavení budú zase označené Nastavenia displeja a osvetlenia. A keďže som predtým pracoval s e-mailami, po vstupe do správ bude označená položka E-mailová schránka. V hornom riadku Samsung U900 takmer neustále informuje o stave signálu, aktuálnom čase, aktivite Bluetooth, vloženej pamäťovej karte a ďalších skutočnostiach. Škoda, že na domácu obrazovku nemôžete umiestniť kalendár, tak ako je tomu v mnohých iných Samsungoch. Zato obľúbená tapeta Živý svet nechýba ani v U900-ke.

EXTRA mínus: viditeľnosť obrazu v exteriéri, najmä za slnečných dní.

Ovládanie je kombináciou dotykov

a devätnástich tlačidiel. Dotyková plocha je presná, jej citlivosť si môžete nastaviť podľa svojich predstáv. V pohotovostnom stave reaguje len na podržanie, tak môžete spustiť 4 funkcie, ktorých ikony plocha zobrazuje. Na dotyky dotykovej plochy U900 reaguje vibráciami s vami nastavenou intenzitou. V menu i funkciách stačí mobil ovládať jednoduchými dotykmi. Stále však budete pracovať aj s dvoma polyfunkčnými tlačidlami - ľavé väčšinou vyberá, pravé vracia o krok späť. Som rád, že nebolo vynechané ani tlačidlo "c", ktoré sa nachádza nad alfanumerickou časťou . Vedľa neho nájdete ešte tlačidlo pre videohovor a čiastočný multitasking. Ten spočíva v prepínaní vybraných funkcií (hovor, správy, internet, prehrávač hudby) kedykoľvek si zmyslíte. Toto menu tiež ponúka ukončenie všetkých spomínaných funkcií.

EXTRA plus: dotyková obrazovka s premenlivými ovládacími prvkami pod hlavným displejom, ktorú si môžete plne prispôsobiť.

Jednou z hlavných funkcií Samsungu U900, popri telefonovaní a práce so správami, je päťmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním. Ako spúšť môžete použiť len špeciálne tlačidlo v bočnej (pri fotení v hornej) stene. Automatické zaostrovanie funguje asi od 10 cm. Páčia sa mi skratky na dotykovej ploche, takto môžem pohodlne ovládať expozíciu, makro, blesk a časovanú samospúšť. Medzi fotoaparátom, scénami a kamerou prepínam stláčaním jednotky. Odporúčam tiež mriežkou zapnúť vodiace čiary, ktoré vám už nedovolia fotiť nakrivo. V nastaveniach fotoaparátu nájdete aj stabilizáciu obrazu a široký dynamický obsah. Tieto parametre sa však pri každom vypnutí fotoaparátu vynulujú a určite nebudete mať čas ich neustále zapínať. Klávesových skratiek ponúka fotoaparát U900-ky veľa, ale pre tieto dve funkcie skratky akosi chýbajú. Výsledky fotoaparátu sú veľmi dobré, najmä cez deň. V noci pomôže LED blesk, ktorý je účinný vo vzdialenosti 0,5 - 1 m. Bližšie objekty presvetlí, vzdialenejšie sú už tmavé. Nešťastné umiestnenie LED blesku som už spomínal. Fotografie je možné odosielať na web prostredníctvom online služby Shozu. Okrem prezerania fotografií je prítomné aj ich

.

ukazka z fotofonu

Ďalšie fotky nájdete v našej Galérii!

Videozáznamy s rozlíšením 320 x 240 neoplývajú práve najlepšou kvalitou. U900 považujem za nástupcu modelu G600, ktorý vynikal VGA videami. U900-ka ponúka priemerné videosekvencie vo formáte MP4. Pri zázname videa nefunguje zaostrovanie.

Parametre videa:

celkovo: 362 kbps (asi 3 MB / min., 6 s do 300 kB MMS)

obraz: 320 x 240 b., 8 fps, 350 kbps,

zvuk: 1 kanál, 8 000 Hz, 16 bit, 12 kbps.

UKÁŽKA VIDEA (MPEG4, 1 MB)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Prehrávač hudby ponúka všetko podstatné. Páčia sa mi tri typy

- jedna ponúka len osciloskop, iná aj obrázok albumu. Aj v prehrávači hudby fungujú klávesové skratky - jednotkou , dvojkou prepínate parametre ekvalizéra, ktorý obsahuje aj surround režimy a podobné výmysly, päťkou prepínate spomínané vizualizácie. Prehrávač hudby obsahuje aj podcasty, ale do testovacej vzorky som nedokázal žiadny podcast link dostať. Dodávané slúchadlá sú dobrej kvality, na hĺbky však s nimi zabudnite. Po ich pripojení ku mobilu kryt konektora bráni pohodlnému ovládaniu hlasitosti. Teší ma, že hlasitosť je možné meniť aj pri zablokovanej klávesnici. Absenciu adaptéra na 3,5 mm jack musím tiež skritizovať.

EXTRA mínus: priemerné slúchadlá, absencia adaptéra na univerzálny konektor, obmedzenie ovládania hlasitosti po vložení slúchadiel.

Samsung U900 ponúka aj

s RDS, ktoré ponúka tiež automatické vyhľadávanie staníc. Rovnako, ako prehrávač hudby, ani FM rádio nemá problém s fungovaním na pozadí.

EXTRA mínus:Pri slabej batérii nemôžete zábavné funkcie používať.

Stlačením "zeleného" tlačidla sa dostanete do registra hovorov. Aktívna je záložka so všetkými hovormi, vedľa sa nachádzajú oddelené zmeškané, prijaté a volané čísla. Po zobrazení podrobností daného hovoru sa zobrazia aj ďalšie časy a trvania hovorov s daným kontaktom. Kontakty v registry je možné pridať do "zoznamu odmietnutých", ktorí sa vám nikdy nedovolajú. Im sa budete zdať nedostupní, ale vy o ich pokusoch vedieť budete. V registri nájdete aj manažéra hovorov obsahujúceho počítadlo dát a trvanie hovorov. Počas hovoru vidíte meno volaného, dobu trvania, môžete zapnúť hlasné handsfree či hovor podržať. Chýba tu však záznam hovoru.

EXTRA plus: blokovanie hovorov od vybraných kontaktov.

Práca so správami zahŕňa kompletný editor SMS a MMS správ alebo editor e-mailov. Slovník T9 v editore textových a multimediálnych správ píše bez diakritiky. Príjemcom správy môže byť kontakt, viacero kontaktov alebo vopred určená skupina. Výber adresátov správy ich označovaním priamo v telefónnom zozname považujem za ideálny spôsob. Správu SMS môžete jednoducho zmeniť na MMS aj bez vkladania objektov. Veľkosť snímky pridávanej do MMS môže U900 automaticky zmenšiť na 100 kB alebo 300 kB.

EXTRA plus: opakované pripomínanie prijatej správy.

E-mailový klient budete považovať za takmer dokonalý, až kým nezistíte jeho základné obmedzenie - e-mail môže byť veľký maximálne 300 kB a pri vkladaní snímky doň ju mobil ani nedokáže automaticky zmenšiť. Pri nastavovaní e-mailov mi chýba možnosť sťahovať správy do zadanej veľkosti, vybrať si môžem len hlavičky alebo celé maily. Pri vypĺňaní údajov e-mailovej schránky som nemal k dispozícii kopírovanie textu, ktoré pri písaní správ prítomné je. Automatickú kontrola pošty (vždy alebo len v domácej sieti) s intervalom od 30 minút do 24 hodín považujem za samozrejmosť. Do odpovede môže byť zahrnutý aj pôvodný text, vyžiadať môžete aj potvrdenie o doručení a prečítaní e-mailu. Poteší aj automatické pridanie vizitky či podpisu.

EXTRA mínus: obmedzenie e-mailu na 300 kB.

RSS ponúka len dennú alebo týždennú automatickú aktualizáciu informačných kanálov. Po zadaní www.fony.sk/rss.xml sa načítali nielen aktuálne správy, ale aj logo Fony.sk (žiaľ deformované do štvorcového avataru).

Samsung U900 ponúka množstvo spôsobov spojenia s okolitými zariadeniami a svetom. ákladom je podpora GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA do 7,2 Mbps. S okolitými zariadeniami sa spojíte pomocou Bluetooth alebo USB kábla v balení. Pri posielaní súboru sa zobrazí zoznam objektov v danej zložke, a vy môžete hneď označiť viacero z nich. Pri použití USB mass storage sa deaktivuje Bluetooth. Po odpojení U900 od počítača sa však Bluetooth znovu neaktivuje.

EXTRA plus: podpora HSDPA do 7,2 Mbps.

EXTRA mínus: pri použití mass storage sa Bluetooth nenávratne vypne.

Internetový prehliadač

je vydarený, na prezeranie WAP a textových stránok priam ideálny. S niektorými zložitejšími webovými stránkami si neporadí najlepšie, ale na to ani určený nie je. Automatická ponuka všetkých dátových nastavení podľa vloženej SIM karty je veľkým uľahčením používania dátových funkcií. Podržaním mriežky alebo hviezdičky sa aktivuje lupa a ich stláčaním môžete pohodlne meniť veľkosť zobrazenia stránky. Vo webovom prehliadači chýba zobrazenie na ležato.

Samsung U900 ponúka aj položku Google, ktorá obsahuje priamy vstup na wapové stránky Google Search a Google Mail. Túto funkciu úplne nahradí záložka google.com/xhtml v každom mobile.

EXTRA plus: po vložení SIM karty každého nášho mobilného operátora sa v Samsungu U900 automaticky objavia miesta prístupu na internet pre danú sieť.

Z organizačných funkcií ma mrzí absencia zobrazenia kalendára na domácej obrazovke. Klasický kalendár ponúka všetko podstatné, aj zobrazenie mesiaca, aj týždňa či dňa. Pridať môžete novú schôdzku, výročie, sviatok, dôležitú či súkromnú udalosť. Kalendár Samsungov má jeden nedostatok - ak zadám začiatok udalosti (východzím časom je 8.00 hod. ráno), musím meniť aj jej koniec, keďže tu chýba automatická úprava napríklad o hodinu po práve zmenenom začiatku. To je podľa mňa zbytočná strata času, automatická úprava (jednoduchý skript "čas začiatku + 1" a "dátum začiatku + 0") by to všetko riešila. Budíky sú viaceré, opakované, s veľmi podrobným nastavením.

Ďalšie funkcie:

- demá viacerých 3D hier,

- šikovný editor obrázkov,

- vydarený videoeditor,

- poznámky dlhé maximálne 100 znakov,

- svetové hodiny,

- kalkulačka s ideálnym použitím dotykovej plochy, na ktorej sa objavia matematické funkcie,

- prevodník jednotiek,

- časovač a stopky,

- hlasový záznamník,

- prehliadač

.

Výhody:

- nové ovládanie, rýchle reakcie,

- fotoaparát,

- HSDPA do 7,2 Mbps

- vymoženosti Samsungov (odmietnutia hovorov a pod.)

Nevýhody:

- žiadne prelomové zmeny,

- slabý záznam videí,

- viditeľnosť displeja na slnečnom svetle,

- obmedzenie e-mailu.

Orientačná cena: odhad 13 000 Sk

Záver

Samsung U900 je veľmi pekný, štýlový mobil s novým ovládaním pomocou premenlivej dotykovej plochy...alebo ak chcete, tak obrazovky. Ide o nástupcu modelu G600, od ktorého prevzal fotoaparát, jeho schovávanie v zavretom stave, aj konštrukciu. Žiaľ, ponechal si aj zlú viditeľnosť displeja v exteriéri, U900-ka tu nahradí zrkadlo. Funkčná výbava U900-ky je veľmi dobrá, dokonca doplnená špecialitami od Samsungu (SOS správa, odmietnutie hovorov vybraných čísiel a pod.). U900 bude konkurovať Sony Ericssonu K850i, Samsungu G800 či Nokii 6500 slide.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 31.03.2008 - 03:45

Mikullas: LG KF600 ma to ovladanie podla mna lepsie vyriesene.

anonymous14.02.2008 - 10:29 Trvalý odkaz

Mato: To ma multitasking tak aj samsung miesa karty

anonymous17.02.2008 - 13:06 Trvalý odkaz

profish: no nenormalne krasny. Este cenu okolo 15 000Sk a je to nenormalny trhak

anonymous17.02.2008 - 23:35 Trvalý odkaz

unived micindev: 2mato>ak to ma multitask java apps tak to bude rozhodne zaujimave..otazne je ci shamshunk dospel aj v otazkach instalacie java apps...

anonymous31.03.2008 - 03:46 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na RECENZIU.

Celá diskusia 45 príspevkov