Huawei Ascend G600 (U8950)

Recenzia smartfónu s OS Android 4.0, jemným 4,5'' qHD displejom, 8 Mpix fotoaparátom a mimoriadne silnými reproduktormi.

Základné parametre:

OS:Android Android 4.0 Ice Cream Sandwich + Huawei UI

chipset: Qualcomm MSM8625 (Snapdragon S4 Play), 45 nm

procesor: 1,2 GHz Dual-core ARM Cortex-A5

grafický procesor: Adreno 203

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 Mhz

rozmery: 134 x 66 x 11 mm,

hmotnosť: 146 gramov overenédisplej: IPS LCD, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 540 x 960 b., rozmery 56 x 99 mm, uhlopriečka 4,5'' (114 mm)

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie FWVGA videí

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 768 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,1 GB) + microSD karta (do 32 GB)

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps)

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (bez RDS), 3,5 mm jack, TV-Out

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, akcelerometer, informačná dióda

batéria: Li-Ion batéria 1 930 mAh

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 300 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich

Obsah balenia: neznáme

Huawei Ascend G600 je slušne vybavený smartfón strednej triedy, ktorý sme prvýkrát naživo videli na tohtoročnej výstave IFA v Berlíne. Značka Huawei je známa najmä nižšou cenovou politikou telefónov v porovnaní s rovnako vybavenou konkurenciou.

Do redakcie nám dorazil model s finálnym softvérom, no nefinálnym prevedením. Zadný kryt má byť v reáli iný. Dizajnovo sa G600 radí medzi ďalšie hranaté smartfóny s veľkým displejom na prednej stene. Nenájdeme tu žiaden dizajnový výstrelok. Telefón pôsobí masívnejším dojmom a svedčí o tom aj hmotnosť 146 gramov. S ovládaním pomocou jednej ruky si budú rozumieť najmä chlapi. Lepšiu manipuláciu umožnia oblé hrany, ktoré dobre sadnú do dlane. Hrúbka telefónu mierne prekročila hranicu 10 milimetrov. K pevnosti zhotovenia sa presne vyjadriť nevieme, keďže zadný kryt siaha až na boky zariadenia a ako sme už spomínali, vo finálnom prevedení bude iný.

Pri pohľade na bočné steny nás prekvapila najmä tá pravá. Nájdete tu tlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo napájania, ktoré je neprakticky umiestnené nad ním. Menšie ruky budú mať problém dočiahnuť tak vysoko. Najradšej by sme ho videli tam kde je tlačidlo ovládania hlasitosti, ktoré by sa zasa presunulo na ľavý bok. Vľavo nájdeme iba microUSB konektor otočený ála HTC. Teda opačne. Na spodnej stene si všimnete mikrofón a v tej hornej sa usídlil 3,5 mm audio konektor.

Na prednej stene nenájdeme žiadne mechanické tlačidlo. Priestor pod displejom vypĺňa trojica dotykových tlačidiel s podsvietením a vibračnou odozvou. S reakciou som však nebol úplne spokojný. Stávalo sa, že tlačidlo reagovalo až na druhý dotyk.

Nad displejom sa nachádza slúchadlo, senzor priblíženia, senzor regulácie jasu, predná VGA kamera a informačná dióda. Diódu pochválime za naozaj intenzívne farby. A bude svietiť dovtedy, kým neotvoríte zmeškanú udalosť.

Zadná stena patrí už typicky fotoaparátu. Vedľa neho sa nachádza duálny LED blesk, sekundárny mikrofón a v spodnej časti si určite všimnete dvojicu mriežok reproduktorov. Nejde o žiaden dizajnový klam a sú naozaj dva. Medzi nimi sa nachádza nápis DTS (Digital Theatre System), ktorý napovedá, že pôjde o niečo viac, než klasické reproduktory. Musím sa priznať, že kvalita zvuku si ma príliš nezískala, čo si skôr všimnete je jeho naozaj vysoká hlasitosť.

Odstránením zadného krytu sa objaví batéria s kapacitou 1 930 mAh a dva sloty. Prvý patrí microSD karte, s ktorou môžete manipulovať aj v zapnutom stave a do druhého vložíte SIM kartu klasickej veľkosti.

LCD displej sa môže pochváliť IPS technológiou, ktorá poteší dobrými pozorovacími uhlami a vernými farbami. V čiernej však ešte stále kraľuje AMOLED a všimnete si to pri porovnaní farby na displeji s čiernou konštrukciou okolo. Pozitívne hodnotíme aj dostatočne jemné qHD rozlíšenie (540 x 960 b.) na 4,5-palcovej uhlopriečke. Reakcie displeja sú presné a rýchle. Od manuálneho nastavovania intenzity podsvietenia vás odbremení automatická regulácia jasu. Displej je krytý ochranným sklíčkom Gorilla Glass, ktoré má zabrániť prípadným škrabancom.

Huawei Ascend G600 je poháňaný dvojjadrovým procesorom s taktom 1,2 GHz, ktorý spolu s grafickým procesorom tvorí chipset s kódovým označením MSM8625. Je od Qualcommu a patrí do triedy Snapdragon S4 Play. Podobný chipset (rozdiel v takte) nájdeme v nedávno testovanom modeli HTC Desire X. S týmto modelom má spoločnú aj veľkosť operačnej pamäte, konkrétne 768 MB. K dispozícii bolo 627 MB a z nich zvyčajne voľných niečo cez 300 MB. Sklamaním je veľkosť interného ukladacieho priestoru. Z papierových štyroch gigabajtov je v skutočnosti pre používateľa dostupných iba 1,1 GB. Najmä fanúšikom hier ostane hlava v smútku.

Huawei doplnil čistý Android o svoju nadstavbu. Na zablokovanej obrazovke nájdete informácie o čase a dátume, ktoré potiahnutím do strany vystrieda panel prehrávača hudby s názvom skladby a typickou trojicou ovládacich tlačidiel. Spodná časť obrazovky patrí ikone odblokovania a trom skratkám aplikácií. Spustíte ich tak, že k ním potiahnete stredový kruh. Ikona odblokovania je pevne daná, zvyšnú trojicu si môžete prispôsobiť v nastaveniach polohy a zabezpečenia. Po odblokovaní sa zobrazia domáce obrazovky. Ich počet (max. 7) a poradie viete meniť. Chýba mi tu ale cyklický presun z poslednej na prvú a naopak. Na domáce obrazovky si budete asi najviac umiestňovať widgety a niektoré pridal Huawei. Nájdete tu napríklad widget s hodinami a počasím, widget hudby s ovládaním a mesačný náhľad kalendára. Zaujímavou súčasťou prostredia sú motívy. Ide o tri témy, ktoré zmenia grafiku niektorých ikon. Výsuvná lišta ponúkne päticu skratiek bez možnosti prispôsobenia a vstup do nastavení.

Telefónny zoznam Ľudia ostal bez zásahov a je taký ako ho stvoril samotný Google. Prvá karta patrí skupinám, na druhej nájdete abecedne usporiadaný zoznam a na tej tretej sa zobrazia vaši obľúbenci, teda kontakty s hviezdičkou. Číselník potešil inteligentným vytáčaním, ktoré prehľadáva mená aj priezviská.

SMS a MMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. Pri písaní môžete vložiť smajlíka alebo použiť jednu z pripravených bežných fráz. Pridaním prílohy sa SMS správa automaticky zmení na MMS. Písanie umožnia dve klávesnice. Tá prvá je od Googlu a pomôže vám s automatickými opravami chybných slov. Škoda len, že medzi podporovanými jazykmi sme našli iba češtinu. Druhú klávesnicu pridal Huawei. Ani v tomto prípade sa vrece s funkciami neroztrhlo a jediné čo ma zaujalo je zmena témy. Na výber sú dve.

Fotoaparátu s maximálnym rozlíšením osem megapixlov samozrejme nechýba automatické zaostrovanie a LED blesk oceníte v slabších svetelných podmienkach. Spúšte sme sa nedočkali, a tak na rýchly vstup poslúži aspoň skratka na zablokovanej obrazovke. Zaostrenie môžete nechať na fotoaparát alebo si zvoliť bod ostrenia dotykom na obrazovke. Z ponuky nastavení zaujme napríklad snímanie HDR fotografií. Naozaj vysokú hlasitosť reproduktora pocítite aj pri zaostrovaní. V určitých momentoch je tento zvuk už dosť nepríjemný. Ascend G600 nahráva videa v maximálnom FWVGA rozlíšení, teda 480 x 864 bodov. Podobný osud postihol aj nedávno testované HTC Desire X, a môže za to podobný chipset, ktorý vyššie rozlíšenie nepodporuje.

O vašu hudobnú zbierku sa postarajú až dva prehrávače. Prvým je Hudba Play a nájdete ho už aj v ponuke Google Play pre Slovensko. Možnosťami príliš neohúri. Skladby delí podľa interpretov, albumov a žánrov, vlastný mix si namiešate vďaka vytváraniu zoznamov skladieb a vo výsuvnej lišta nájdete ovládací panel s tlačidlami pauza / play a next. Druhý prehrávač ma zaskočil takmer identickou grafikou knižnice. Pri pohľade na obrazovku prehrávania som si už ale vydýchol. Tu ma zaujala možnosť zobraziť text a zapnutie zvukového režimu DTS. Niekde sa pridalo a niekde ubralo. Panel vo výsuvnej lište zobrazí iba názov skladby a interpreta. Audio výbavu dopĺňa FM rádio. A ani tu sa s tými funkciami nepretrhli. Ponúkne iba automatické vyhľadanie staníc a ich uloženie. Funkcie RDS (zobrazenie názvu stanice) a RT (názov skladby alebo relácie) chýbajú.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 13 MB, MPEG4; 864 x 480 b., 30 fps; celkovo: 38 MB / min.)

Na jeden záber: Huawei Ascend G600

Výhody:

+ IPS displej s vernými farbami a dobrými pozorovacími uhlami

+ informačná dióda s dobrou intenzitou

+ naozaj hlasné stereo reproduktory

+ kapacita batérie

Nevýhody:

- vyššia hmotnosť

- pre niekoho nudný dizajn

- reakcie dotykových tlačidiel

- malá interná pamäť

Orientačná cena: 288 € (epicentrum.sk)

Záver

Na Huawei Ascend G600 som sa naozaj tešil, no po pár hodinách nadšenie opadlo. Okrem pekného displeja s rozumným rozlíšením ma na ňom nič iné neuchvátilo. Nudný dizajn, vyššia hmotnosť, malá interná pamäť. Poteší cenou, ktorá sa zmestí pod 300 eur, no v tejto sume by som sa radšej poobzeral po naozaj vydarenom modeli LG Optimus L9.

Diskusia k článku:

lukas87 01.09.2012 - 13:21

Celkom sa na tento model teším, vyzerá to veľmi dobre a huawei urobili aj nové prostredie, na mobilmanii je o tom trochu viac. Možno ho vymením za svoj honor, aj keď som s ním veľmk spokojný. Páči sa mi, že dávajú schopné baterky, s mojím Honorom dávam v pohode 3 dni pri normálnom a väčšom používaní a pri šetrnejšom režime a zapnutom šetriacom režime keď nie ste na nete dá v pohode 4 dni...Som s tým nad mieru spokojný, tak isto je aj svižný, takže fajn

Giorgio63915.09.2012 - 16:59 Trvalý odkaz

rozmery: 134 x 67.5 x 10.5
Bluetooth 3.0

Lenka Ivančíková15.09.2012 - 22:07 Trvalý odkaz

vdaka, doplnene. :-)

cimo1922.12.2012 - 19:12 Trvalý odkaz

Cena zodpoveda kvalite = SHIT!!!

rbt22.12.2012 - 23:01 Trvalý odkaz

Sám si Shit. Je to podobne ako bol svojho času Honor, dobrý telefón za dobrú cenu, exceletný v pomere cena/výkon.

Celá diskusia 10 príspevkov