Nokia 6220 Classic

PRVÝ KONTAKT so smartfónom + VIDEO Smartfón s OS Symbian 9.3, HSDPA, 5 Mpix fotoaparátom, FM rádiom s RDS a prekladovým slovníkom.

Základné parametre:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian OS v9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 108 x 47 x 15 mm,

hmotnosť: 90 gramov (zistená: 95 g)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 33 x 45 mm, uhlopriečka 56 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 5 Mpix (2 592 x 1 944 b.), xenónový blesk, makro, autofocus, aktívny kryt objektívu, záznam videí (VGA, 30 fps),

CIF kamera pre videohovory,

pamäť: 120 MB + microSD, zdieľaná, 128 MB RAM,

správy: SMS, MMS, e-mail, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA do 3,6 Mbps,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP, TrackID,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač s mini-mapou, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

batéria: Li-Ion, 900 mAh,

výdrž: do 3,5 h hovoru / 250 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

HSUPA, IrDA, Wi-Fi, 3,5 mm jack,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 1 GB microSD, potrebné dokumenty

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6220 classic je síce nástupcom obúbeného modelu Nokia 6120 classic, ktorý sme recenzovali presne pred rokom, ale ponúka toho omnoho viac.

Zaoblený

prístroja je typický pre nové modely tohto výrobcu. V pohotovostnom stave sa raz za 15 sekúnd rozsvieti hlavné ovládacie tlačidlo, čo vytvára dojem dýchania telefónu. To je možné vypnúť v menu Nastavenia - Všeobecné - Personalizácia - Pohotovostný režim - Indikátor stavu. Kvalita spracovania Nokie 6220 classic nie je práve najvyššia, pri silnejšom stlačení už počuť nepríjemné zvuky.

Zaujali ma niektoré prvky po stranách. Úplne hore v ľavej bočnej stene sa nachádza

použitia GPS. Zabudovaný modul môžete použiť nielen na Nokia Mapy či iné dokúpené navigačné aplikácie, ale aj na zápis GPS súradníc do EXIF informácií každej fotografie. Pod GPS indikátorom je špeciálne tlačidlo, ktorého funkciu si určíte v nastaveniach prístroja sami. V hornej stene je typický vypínač. Ľavá stena obsahuje bežné dvojité tlačidlo rpe reguláciu hlasitosti či priblíženia, v spodnej časti sa nachádza aj spúšť fotoaparátu. Tú som veľakrát stlačil omylom - ešteže toto bez odsunutia aktívneho krytu objektívu nespustí fotoaparát. MicroUSB, 2,5 mm audio a tenký nabíjačkový konektor sa nachádzajú v spodnej stene. Škoda, že microUSB prístroj nenabije.

V zadnej stene nájdete objektív

chránený aktívnym krytom. Spustenie aparátu jeho odsunutím je logické, no umiestnenie xenónového blesku pod objektív bolo pre nás novinkou. Všetky fotografie s bleskom, od 5 do 200 cm, zvládol xenónový blesk na výbornú. Stále fotoaparátom v Nokiách S60 chýbajú klávesové skratky, a ich reakcie nepatria k najrýchlejším. Ale spustenie fotoaparátu Nokie 6220 odsunutím krytu trvajúce 4 sekundy je určite rýchlejšie než podržaním spúšte na Nokii N95 8GB. V tomto smere mobilné telefóny len tak digitálne kompaktné fotoaparáty nedoženú.

Displej je štandardný, nová je domáca obrazovka. Tá môže byť v štýle

ikon, základného zobrazenia alebo . Šetrič obrazovky môže byť aktivovaný po 5- až 60-tich sekundách, a môže trvať jeho zobrazenie až do nasledujúceho stlačenia nejakého tlačidla. Zhasnutie displeja preto nie je nutné. S novou verziou OS súvisia aj rôzne animácie, ktoré "skrátia čakanie" na vykonanie pokynu. Napríklad spusteniu fotoaparátu predchádza efektné otočenie obrazovky. Konečne Nokia pochopila, že nikoho nebaví sledovať presýpacie hodiny či nečinnosť. V každej situácii, po stlačení tlačidla Voľby, máte prístup ku otvoreným aplikáciám. K nemu sa však dostanete aj tradičným podržaním tlačidla Menu.

Tlačidlo Menu aj C sú zbytočne drobné, tesne medzi dvomi ďalšími významnými tlačidlami. Aj alfanumerická časť klávesnice je natlačená na sebe, preto si na ňu musíte zvykať. Mne to pár dní trvalo, potom som už s preklepmi problém nemal. Určite je to však lepšie než drobné tlačidlá Nokie N82.

Keby mala Nokia 6220 classic 3,5 mm konektor na tele prístroja, považoval by som ju za asi dokonalý zábavný mobil pre náročného používateľa smartfónu. Týmto Nokia zrejme chcela zachovať pozíciu Nokie N82 a N95 8GB. Hlasná reprodukcia hudby je na dostatočnej úrovni. Možnosti prehrávača sú bohaté, ekvalizér si prispôsobíte vlastným potrebám. V zoznamoch nahrávok nájdete aj najhranejšie, naposledy prehrané či naposledy pridané. Z hudobných funkcií je príjemným prekvapením

a online zoznamom vo vami vybranej lokalite.

V galérii sú snímky a videá oddelené. Pri prezeraní snímok ma zarazili nefunkčné klávesové skratky. Napríklad priblíženie snímky nájdete len v ponuke volieb, stláčanie tlačidla 5 nepomáha. Záznam a prezeranie VGA videí uspokojí aj náročného používateľa.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 8 MB, MPEG4; obraz: 640 x 480 b., 30 fps, 2883 kbps; zvuk: AAC, 96 kbps; celkovo: 20 MB / min.)

TIP: Jednoduchý a bezplatný prehrávač všetkých možných formátov: VLC Player.

TIP: Ideálny konvertor takmer všetkých video formátov: SUPER.

Bez poplatkov môžete používať prichystanú aplikáciu Dáta GPS alebo si stiahnuť perfektnú aplikáciu

od Nokie. Na navigáciu odporúčam pripravenú aplikáciu . Pri testovaní rôznych navigačných programov do smartfónov S60 vyšli Nokia Maps ako jeden z najlepších. Mapy vami vybraných krajín si môžete stiahnuť do mobilu cez PC program Map loader, a tak si musíte zaplatiť už len samotnú licenciu pre navigovanie (asi 290 Sk mesačne, 2 000 Sk ročne).

Z pracovných funkcií je prítomné všetko, čo potrebuje nadpriemerný používateľ smartfónu. Najnáročnejším bude chýbať podpora Wi-Fi, za editor dokumentov zase musia zaplatiť. Prezeranie je možné pomocou základnej verzie QuickOffice so zalamovaním riadkov.

Perfektnou aplikáciou je

, prítomný aj v slovensko-anglickej kombinácii s výslovnosťou. Prepínanie smeru prekladu však nie je jednoduché, musíte ručne zmeniť východiskový a cieľový jazyk.

Budíkov je niekoľko, s opakovaním a podrobným nastavením (tón budenia, čas odkladu). Kalendár je tradične prepojený s aktívnym pohotovostným režimom.

Z internetových aplikácií poteší už tradične výborný internetový prehliadač s mini mapou, funkcia Hľadanie či Zdieľanie online pomocou služby Flickr alebo Vox. V aplikáciách je možné nastavenie internetového spojenia na automaticky! To mi na doterajších Nokiách S60 chýbalo.

VIDEO:

Výhody:

- zabudované GPS

- prekladový slovník s výslovnosťou,

- fotoaparát s xenónovým bleskom a VGA videom.

Nevýhody:

- lacné materiály a spracovanie,

- chýba Wi-Fi,

- len 2,5 mm jack.

Orientačná cena: predpoklad 10 890 Sk (Epicentrum)

Záver

Nokia 6220 classic má len málo funkčných nedostatkov, ale množstvo vylepšení. Zaujal ma výborný fotoaparát s xenónovým bleskom a záznamom VGA video, prekladový slovník s výslovnosťou, zápis GPS súradníc do snímok, veľmi dobrá aplikácia Nokia Mapy, nové nastavenia... Najväčšiu výhradu mám ku kvalite spracovania a plastov, aj ku klávesnici.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu