Nokia 6210 Navigator

PRVÝ KONTAKT so smartfónom Smartfón s OS Symbian 9.3, GPS navigáciou, HSDPA, 3,2 Mpix fotoaparátom a FM rádiom s RDS.

Základné parametre:

konštrukcia: vysúvacia,

OS: Symbian OS v9.3, S60 3rd Edition, Feature Pack 2

procesor: ARM11, 369 MHz,

frekvencie: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSDPA

rozmery: 103 x 49 x 15 mm,

dĺžka otvoreného prístroja: 131 mm,

hmotnosť: 117 gramov (zistená: ???)

displej: aktívny, 16 777 216 farieb, 240 x 320 b., 37 x 49 mm, uhlopriečka 61 mm, aktívny pohotovostný režim,

fotoaparát: 3,2 Mpix (2 048 x 1 536 b.), LED blesk, makro, autofókus, záznam videí (VGA, 15 fps), VGA kamera pre videohovory,

pamäť: 120 MB + microSD, zdieľaná, 128 MB RAM (20 MB po štarte),

správy: SMS, MMS, e-mail, PTT, RSS,

globálny prenos dát: GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA,

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.0 + EDR, kábel (microUSB), mass storage (online),

hudba: MP3/AAC prehrávač, 2,5 mm jack, FM rádio (s RDS), A2DP,

ostatné: Java, minimalizácia aplikácií, multitasking, internetový prehliadač, videohovor, prehliadač dokumentov, GPS, blogovanie,

batéria: Li-Ion, BL-5F, 950 mAh

výdrž: do 3 h hovoru / 240 h pohotovosti,

SAR: ??? W/kg (norma 2 W/kg)

Neobsahuje/nepodporuje:

aktívny kryt objektívu, xenónový blesk, HSUPA, IrDA, Wi-Fi, TrackID, 3,5 mm jack,

Softvérová verzia testovaného telefónu:

finálna

Obsah balenia:

mobil, batéria, nabíjačka, 1 GB microSD, Micro USB kábel, stereo handsfree, CD so softvérom, potrebné dokumenty,

fotkafotkafotkaVšetky fotky nájdete v našej Galérii!

Nokia 6210 s prívlastkom Navigator je nástupcom modelu 6110 Navigator. Podobne ako predchodca je to mobilný telefón, ktorého prednosťou je najmä navigovanie. Do vienka dostal kvalitnejší fotoaparát, novšiu verziu operačného systému a ďalšie vylepšenia.

vysúvacej Nokie sa takmer úplne zhoduje s modelom 6220 classic. Konštrukčným materiálom je rovnako plast. Predná stena je celá lesklá, zvyšok už našťastie nie. Ku samotnému spracovaniu telefónu mám zopár výhrad. Hneď pri prvom zoznámení som si všimol miernu vôľu hornej vysúvacej časti. V zatvorenom stave to nie je také vážne, ale po vysunutí máte dojem, akoby v mobile niečo neustále hrkalo. Ďalším bodom sváru je kryt batérie. Ten síce drží ako prikovaný, ale aj vtedy, keď potrebujete vymeniť SIM kartu. Pri každom odnímaní som sa bál jeho zlomenia, prípadne zlomenia nechtu. Aby som len nekritizoval, tak vyzdvihnúť musím zakrývajúce konektor a slot pamäťovej karty.

je rozdelená na dva celky, inak sa úplne podobá tej z modelu 6220. Prvý tvoria dostatočne veľké ovládacie tlačidlá a zmenšené klávesy Menu a C. Vystupujú však nad povrch, takže s ovládaním to nie je také zlé. Hlavný ovládací štvorec má naopak kráľovské rozmery a je dostatočne vystúpený. Aj tu sa stretávame s podobným riešením ako dýchanie u Nokie N78. Nokia 6210 však používa modrú farbu, ktorú cez deň takmer vôbec nie je vidno. Nesmieme zabudnúť ani na modrú ružicu, ktorá spúšťa navigáciu a bliká v prípade aktívneho GPS. Alfanumerická časť je rovnaká ako u 6220, teda klávesy sú v jednej rovine a nie sú výraznejšie rozlíšené.

Majoritnú časť prednej steny zaberá

. Veľkosťou, rozlíšením a paletou farieb nemôže nikoho uraziť. Za všetkých svetelných podmienok je výborne čitateľný, čo sa hodí práve pri použití navigácie a fotografovaní. Jeho jas reguluje navyše senzor. Operačný systém Symbian S60 tretej generácie sa tu prezentuje vo verzii 9.3 s Feature Pack 2. Zmeny sú okamžite viditeľné. Možnosť voľby vertikálneho usporiadania pohotovostnej obrazovky, zobrazenie hodín kdekoľvek v menu, či nový správca spustených aplikácií sú len zlomkom zmien. Podobne ako u Nokie N78 som sa aj tu tešil na animované prechody v menu. Na to ale rovno zabudnite, Nokia 6210 ich neponúka. Veľmi sa mi páčilo grafické znázornenie nastavenia doby spustenia a trvania šetriča displeja. Nemusel som aspoň hádať čo ktorá položka vlastne nastavovala. Zabudovaný akcelerátor zasa umožňuje otáčať obrazovku podľa orientácie mobilu takmer kdekoľvek v menu. Vďaka novšiemu systému sa zmeny dotkli aj profilov. Tešiť sa môžete na u všetkých profilov, vrátane vlastných. Výnimku tvoria, logicky, len Normálny a Off-line s vypnutou GSM časťou.

má rozlíšenie 3,2 Mpix a disponuje autofókusom aj prisvetľovacou diódou. Na aktívny kryt už ale nezostalo, našťastie je objektív uložený hlbšie pod povrchom, a tak chránený voči poškriabaniu. Nie však voči prachu a nečistotám. Nastavenia sú pomerne bohaté, ponuka je však jednoduchšia ako u Nseries. Nerozumiem absencii geo-taggingu, teda pridávaniu poznámky o polohe vytvorenia snímky z GPS modulu, ktorú nájdete aj v modeli 6220 Classic. Prehliadanie fotografií zabezpečuje jednoduchá galéria, ktorá mieša všetky typy obrázkov. Záznam videa je vo výbornom rozlíšení 640 x 480 bodov, čo je obrovský posun oproti predchodcovi 6110 Navigator. Prezeranie videí už štandardne obsluhuje aplikácia Real Player.

je z pohľadu podrobnosti pomerne kvalitný. Umožňuje kompletné spravovanie hudobnej knižnice, vyhľadávanie a tvorbu vlastných zoznamov. V tomto prípade zamrzí práve použitie 2,5 mm konektora. FM rádio je o niečo jednoduchšie. Obsahuje RDS, online vyhľadávanie frekvencií podľa miest, ale rozšírené info sa už nedozviete. U rádia som si všimol ešte jednu zvláštnosť. Ak hrá na pozadí a máte zvolené vertikálne usporiadanie pohotovostného režimu, tak nie ste nijak informovaní o jeho fungovaní.

Hlavným zameraním Nokie 6210 Navigator je samozrejme

. Tentokrát fínsky výrobca siahol po softvéri z vlastnej dielne. Použité sú Nokia Maps vo verzii 2.0 rovnako s prívlastkom Navigator. Obsahuje predinštalované mapy Slovenska, Česka, Maďarska a Poľska aj s licenciou na jeden rok. Prvé dva dni sme si však s Nokiou v tomto smere veľmi nerozumeli. GPS modul aj napriek asistencii GSM siete nechcel nájsť moju polohu ani po desiatich minútach. Všetko sa to zmenilo po dvoch dňoch používania telefónu. Zrazu mi prvotný, tzv. studený, štart po zapnutí mobilu trval niekoľko sekúnd. Odvtedy sa situácia nezmenila a za studena si Nokia 6210 Navigator našla polohu do 15 sekúnd. Pri pešej navigácii využijete práve možnosti akcelerátora, keďže sa mapy otáčajú presne podľa polohy mobilu. Pri jazde autom oceníte hlasný reproduktor, rýchle prepočítanie novej trasy a rýchle prepínanie spôsobu zobrazenia mapy. Od spomínaného zlomového bodu som bol s navigáciou spokojný a nerobilo jej problém chytať signál GPS satelitov aj cez koženú bundu.

Zvláštnosťou Nokie 6210 Navigator je pamäť RAM. Výrobca udáva celkových 128 MB, po štarte 20 MB. Ale to je hodnota bežná pre RAM 64 MB. Preto je na mieste podozrenie, že 6210-ka má operačnú pamäť veľkú len 64 MB. Na tento fakt nás dodatočne upozornil čitateľ Jozef.

Po pracovnej stránke nijak nezaostáva za svojimi súrodencami. Správa viacerých mailových kont, kvalitný a rýchly internetový prehliadač s mini-mapou a podporou Flash animácií a podrobný kalendár sú len jednou časťou. Zabudnúť nesmieme ani na podporu dát od GPRS až po HSDPA, lokálne sa pripojíte pomocou Bluetooth alebo microUSB káblom. To všetko je doplnené takmer kompletným hlasovým ovládaním. Čerešničkou na torte zostáva potom už len sprievodca nastaveniami, ktorý vám umožní nakonfigurovať mobil v priebehu pár minút. Čo mi ale chýbalo bola plnohodnotná editácia dokumentov, ktorá je už tradične u väčšiny smartfónov Nokia za príplatok. Rovnako niekoho môže odrádzať absencia Wi-Fi pripojenia.

Perfektnou aplikáciou je slovník, prítomný aj v slovensko-anglickej kombinácii s výslovnosťou. Prepínanie smeru prekladu však nie je jednoduché, musíte ručne zmeniť východiskový a cieľový jazyk.

Zaujímavosťou je využitie senzora polohy prístroja pri stíšení prichádzajúceho hovoru alebo budíka - stačí mobil

.

Mnoho spomenutých, ale aj nespomenutých vecí nájdete na snímkach v našej Galérii!.

Batéria možno bude jedným z najslabších miest novinky. Treba mať na mysli, že pri aktívnom používaní GPS výdrž radikálne klesá. Kapacita 950 mAh podľa mňa nie je nijak oslňujúca. Pri bežnom používaní v 3G sieti, maximálnou hodnotou jasu a zapnutých vibráciách je to len okolo jedného dňa. Pri použití navigácie v aute odporúčam zaobstaranie si autonabíjačky.

Výhody:

- zabudované GPS aj s licenciou na mapy a navigáciu

- použitie Symbianu 9.3 Seature Pack 2

- výborne čitateľný displej

Nevýhody:

- "hrkanie" vrchnej časti po vysunutí

- slabá výdrž batérie

- absencia Wi-Fi

Orientačná cena: odhad 11 990 Sk (Epicentrum)

Záver

Nokia 6210 Navigator je podareným nástupcom modelu 6110 Navigator. Jeho hlavnou oblasťou je navigácia a tú zvláda výborne. Nechýbajú však ani pracovné a zábavné funkcie. Horšie je na tom s výdržou a spracovaním. Konkurencia bude najmä z vlastných radov. Predpokladám, že pri rozhodovaní o kúpe bude veľmi záležať na cene a zameraní prípadného budúceho majiteľa. Pre súčasných majiteľov Nokie 6110 Navigator to však bude určite zaujímavý posun vpred.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 22.07.2008 - 14:32

mato: tomuto modelu som zase na chut neprisiel vobec

anonymous14.02.2008 - 11:52 Trvalý odkaz

Quo: A mne sa zase pacia takmer vsetky nove modely od nokie vratane tohto :)

anonymous17.02.2008 - 13:13 Trvalý odkaz

profish: no pekny a kvalitny GPS mobil

anonymous19.02.2008 - 12:30 Trvalý odkaz

riso: ZAKLADNE INFO prave aktualizovane na PRVY KONTAKT.

anonymous22.07.2008 - 14:42 Trvalý odkaz

KFC proklate dobre kure: Hne? pri prvom zoznámení som si všimol miernu vô?u hornej vysúvacej ?asti. V zatvorenom stave to nie je také vážne, ale po vysunutí máte dojem, akoby v mobile nie?o neustále hrkalo. :D

Celá diskusia 27 príspevkov