Nokia Asha 311

Recenzia dotykového telefónu s platformou S40, kapacitným 3'' WQVGA displejom, 1 GHz procesorom, 3,2 Mpix fotoaparátom bez AF a LED blesku. Poteší podpora HSPA, Wi-Fi, služba OTA a slot na pamäťovú kartu.

Základné parametre:

OS: S40

procesor: 1 GHz

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 106 x 52 x 13 mm,

hmotnosť: 96 gramov overenédisplej: TFT, dotykový (kapacitný), 65 tisíc farieb, 240 x 400 b., rozmery 39 x 65 mm, uhlopriečka 3'' (76 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: fotoaparát 3,2 Mpix, nahrávanie VGA videa (640 x 480 b.,25 fps),

predná kamera: nie

pamäť: pamäť 256 MB ROM (dostupných 168 MB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n),

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack,

ostatné: Java, akcelerometer, Nokia Mapy, Nokia Store, FOTA, kalendár, e-mail, indikačmá dióda,

batéria: Li-Ion batéria 1 110 mAh

SAR: 1,37 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 115 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, LED blesk, autofókus, HDMI, DLNA, GPS, multitasking, prehliadač dokumentov,

Softvérová verzia testovaného telefónu: S40

Obsah balenia: telefón, batéria BL-4U, nabíjačka AC-11, stereo slúchadlá WH-102, 2 GB microSD karta, dokumenty,

Aj keď primárnym cieľom Nokie je presadiť sa so svojimi windowsfónmi, nezabúda ani na lacné telefóny so systémom S40. Do redakcie nám dorazila Nokia Asha 311. Tristojedenástka je určená menej náročným používateľom a podobne ako ďalšie modely, aj ona sa snaží zaujať postačujúcou výbavou a dostupnou cenou.

Dizajn zariadenia neprekvapí, väčšiu časť prednej plochy zaberá dotykový displej. Plastová konštrukcia pôsobí slušným dojmom, jednotlivé časti dobre doliehajú a ani pri silnejšom stlačení nie je počuť škripot. Plast mi nevadí, skôr jeho povrchová úprava. Jedinú matnú časť nájdeme dole pod tlačidlami, zvyšok patrí lesklým miestam a následne aj vašim odtlačkom. Práve lesklé časti uberajú na vážnosti zariadenia.

Na prednej stene si okrem displeja všimnete dvojicu fyzických tlačidiel na príjem a ukončenie hovoru. Medzi nimi je ešte skryté informačné svetlo, ktoré vás na zmeškané udalosti upozorní "dýchaním". Nad displejom sa nachádza slúchadlo a dva senzory. Prvý má na starosti automatickú reguláciu jasu a ten druhý sa postará o to, aby počas hovoru obrazovka zhasla a zamedzilo sa tak nežiadúcim stlačeniam pomocou ucha. Ľavú stenu obsadil iba otvor na pútko a tlačidlo hlasitosti spolu s blokovacím nájdete vpravo. Blokovacie tlačidlo som používal iba na zamykanie, keďže na rozsvietenie obrazovky je pohodlnejšie použiť to červené pod displejom. Horná stena patrí konektorom a dobrou správou je, že s nabíjaním si poradia rovno dva. Konkrétne 2 mm, známy zo starších Nokií, a microUSB konektor, ktorý slúži aj na prenos súborov medzi telefónom a počítačom. Trojicu uzatvára 3,5 mm audio konektor. Na zadnej stene sa nachádza fotoaparát bez blesku a spoločnosť mu robí hlasný reproduktor umiestnený pod sivým lemom. Pomerne ľahkým odstránením zadného krytu sa objaví batéria s kapacitou 1 110 mAh. Pod ňou sa schovávajú sloty na SIM a microSD kartu.

Dotykový kapacitný displej s trojpalcovou uhlopriečkou ponúkne rozlíšenie 240 x 400 bodov. Pri danej veľkosti displeja je rozlíšenie dostačujúce a potešia aj pekné farby, ktoré pri pohľade zboku neblednú. V porovnaní s dotykovou Nokiou Asha 303 sú pozorovacie uhly oveľa lepšie. Spokojný som bol aj s čitateľnosťou v exteriéri. Automatická regulácia jasu pocítila, že treba trochu pridať a dala do toho všetko. S čiernou témou nebol problém pohybovať sa v menu alebo vyhľadať kontakt. Z ďalších funkcií spomeniem ovládanie pomocou viacerých prstov (multitouch), ktoré sa zíde napríklad pri zväčšovaní obrázkov a fotografií v galérii. Pri prehliadaní webu zasa oceníte prítomnosť akcelerometra. Ten otočí obrazovku a umožní pohodlnejšie prezeranie stránok. Prípadným škrabancom by malo cestu skrížiť ochranné sklo Corning Gorilla Glass a pokus s kuchynským nožom ukázal, že na tom niečo pravdy bude.

Procesor s taktom 1 GHz hravo zvláda nároky systému a výsledkom sú svižné reakcie v prostredí. Interná pamäť ponúkne priestor s veľkosťou 168 MB, ktorý si vďaka slotu na microSD kartu môžete rozšíriť o maximálne 32 GB. Balenie obsahuje 2 GB pamäťovú kartu. Z možností pripojenia treba pochváliť podporu 3G sietí a Wi-Fi. GPS modul chýba, a tým pádom aj bezplatná offline navigácia od Nokie. Nájdete tu iba mapy závislé od dátového pripojenia.

Telefón beží na operačnom systéme S40 pre dotykové telefóny. Po odtiahnutí zablokovanej obrazovky, kde nájdete informácie o čase, dátume a zmeškaných udalostiach, sa zobrazia tri obrazovky. Podobne je to aj v Nokii N9 s operačným systémom MeeGo. Za hlavnú obrazovku sa považuje ponuka aplikácií a dostanete sa na ňu stlačením červeného tlačidla z hociktorého miesta v systéme. Obrazovka naľavo zobrazuje hodiny s priamym vstupom do nastavení budíka, dátum so vstupom do kalendára a miesto pod nimi je určené pre ikony aplikácií a pridanie kontaktov. Škoda, že systém neponúka žiadne, ani jednoduchšie widgety. Ak si sem pridáte napríklad odkaz FM rádia, nezobrazí sa panel s názvom ani frekvenciou, je to iba skratka. Rozmiestnenie ikon sa dá prispôsobiť iba na hlavnej obrazovke. Posledná obrazovka je celkom zaujímavá a jej obsah sa dá meniť. Môžete si tu na celú obrazovku umiestniť číselník, prehrávač hudby alebo rádio. Výsuvná lišta potvrdila svoju dôležitú funkciu v nejednom prostredí a nechýba ani v S40. Dotykom do horného riadku sa vysunie ponuka so štyrmi skratkami nastavení a tromi skratkami do aplikácií, ktoré budete v telefóne asi najčastejšie využívať. Ich názvy sú naozaj jednoduché a jasné – prehrať, volať a písať. Spomínaná štvorica skratiek nastavení je tvorená zapnutím / vypnutím dát operátora, Wi-Fi, Bluetooth a....áno, profilmi. Po kliknutí na danú skratku sa zobrazia štyri možnosti – normál, tichý, pípnutie a hlasný. Pre načasovanie jednotlivých profilov je potrebné zájsť do nastavení.

Stlačením zeleného tlačidla sa dostávame k číselníku, denníku s poslednými hovormi a kontaktom. Číselník zaberá väčšiu časť displeja a neponúka inteligentné vyhľadávanie. Kontakty si môžete zoradiť podľa mena alebo priezviska a na vyhľadanie konkrétneho bude asi najrozumnejšie použiť panel hľadať v hornej časti. Alebo využiť služby rýchlej voľby. Bočnú lištu s písmenami, známu z iných prostredí, by ste tu hľadali márne. Kontakt môže okrem mena, priezviska a čísla obsahovať aj obrázok, číslo domov a e-mailovú adresu. Počas telefonovania pri hlave sa obrazovka automaticky vypne a na ukončenie hovoru slúži iba červené tlačidlo, na displeji sa možnosť ukončiť nezobrazuje.

SMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií. Pri správach a vlastne všade kde je potrebné niečo napísať sa stretnete so softvérovou klávesnicou na displeji. Ako prvá na mňa vykukla alfanumerická klávesnica, ktorú určite pozná každý z vás. Jedno tlačidlo obsluhuje číslo a tri alebo štyri písmena. Takáto klávesnica nie je najvhodnejšia na dlhšie texty a písanie značne spomaľuje. Preto ma potešilo, že okrem nej tu nájdeme aj QWERTZ klávesnicu, typickú pre dotykové telefóny. Aj keď tlačidlám chýba viditeľné ohraničenie, písalo sa mi na nej naozaj veľmi dobre. Najmä pri polohe naležato. Počas písania SMS správ sa v jej hornej časti zobrazuje informácia o použitých znakoch (160). Jedna vec mi predsa len prekážala. Z OS Android som zvyknutý, že v spodnej pravej časti sa nachádza tlačidlo Hotovo alebo OK, pomocou ktorého danú správu odošlem. Tu nájdeme iba tlačidlo Enter a tlačidlo na odoslanie sa nachádza mimo klávesnice, v pravom hornom rohu displeja.

Ak zvyknete kontrolovať počet prevolaných minút, poslaných SMS / MMS správ a dát, využite služby aplikácie počítadla. Zvlášť pri dátach sa zíde možnosť hlásenia o prekročenej spotrebe. Takéto počítadlo ale berte s menšou rezervou. Dáta namerané operátorom sa môžu mierne líšiť.

Komunikáciu prostredníctvom e-mailov zastrešuje aplikácia rovnakého názvu. Podporuje pridanie viacerých účtov a medzi nastavenými službami sa nachádza Gmail, Nokia E-mail od Yahoo!, Yahoo! Mail, Windows Live Hotmail, Azet, Zoznam a Centrum. Keďže okamžitá push notifikácia prijatých správ chýba, neostáva nič iné iba manuálne otvoriť aplikáciu a vtedy sa spustí aktualizácia. Po otvorení e-mailu uvidíte iba text, obrázky nie sú podporované (iba v prílohe). Najčastejšou prílohou v mojich prijatých e-mailoch sú dokumenty, no v tomto prípade som musel prílohu otvoriť v počítači. Prehliadač dokumentov Nokii Asha 311 chýba. Skrátka, nejde o pracovný telefón. Poznámka: po dlhšej dobe používania sa aplikácia E-mail asi trochu spamätala a na prijatú poštu upozorňovala notifikáciou na obrazovke. Medzi prijatím a notifikáciou ale ubehla v priemere hodina.

Ďalším spôsobom komunikácie sú sociálne siete. Aplikácia Sociálne siete si rozumie so službami Facebook, Twitter, Orkut a Flickr. Po zadaní prihlasovacích údajov sa pre každú službu vytvorí samostatná ikona v ponuke aplikácií. Ikona má aj notifikačnú funkciu a počet upozornení sa zobrazuje v pravom hornom rohu. Tieto aplikácie slúžia najmä na zobrazovanie nových statusov. Komunikačnú alebo ak chcete chatovaciu funkciu má druhá aplikácia Chat. V zozname podporovaných služieb sa nachádza Facebook, Windows Live Messenger, Google Talk, Nokia Chat a Yahoo!. Podpora Google Talk ma naozaj potešila, no stroskotalo to na notifikácií prijatých správ. Informácia o prijatej správe sa na obrazovke zobrazila asi dvakrát. Zvyšné správy sa zobrazili až po otvorení aplikácie a čas odoslania bol stále zhodný s aktuálnym. Správy teda stratili časovú informáciu.

Prezeranie webu umožní prehliadač od Nokie. Na úvodnej obrazovke sa nachádza pár záložiek roztriedených do kategórii, medzi ktorými nájdete sociálne siete, správy alebo e-mailové služby. Zoznam obľúbených aplikácií sa nachádza spolu so správcom preberaní v spodnej časti. Už pri načítaní celej stránky je text prispôsobený tak, aby ste ho po priblížení mali zalomený do stĺpcov. Výsledkom je teda pohodlné čítanie bez nutnosti posúvania obrazovky do strany. Chýbajúca podpora flash animácií mi nevadila, skôr to, že si neporadí s viacerými otvorenými oknami. A to bol jeden z hlavných dôvodov, prečo som radšej používal Operu Mini. Ak som napríklad prezeral ponuku eshopu, stačil dotyk na názov produktu a zobrazila sa možnosť otvoriť link na ďalšej stránke. Takto som si rozklikal všetky zaujímavé produkty a venoval sa im neskôr.

Maximálne rozlíšenie fotoaparátu dosahuje hodnotu 3,2 Mpix, čo je v danej cenovej kategórii pomerne častá hodnota. Zamrzí absencia automatického zaostrovania, no u lacnejších Nokií sme si už na to zvykli. Rovnako tak chýba aj LED blesk, ktorý by poslúžil aj na prisvetlenie pri nočnom návrate domov. V nastaveniach fotoaparátu nájdeme možnosti snímania (normálne, séria, samospúšť), pár efektov, rámčekov a taktiež nastavenie expozície. Chýbajúce automatické zaostrovanie by sa hodilo pri snímaní dokumentov alebo textu. Využitie fotoaparátu tak vidím najmä na zhotovovanie momentiek v dobrých svetelných podmienkach. Stlačením na ikonu v pravom hornom rohu sa prepnete z režimu fotoaparát do kamery. Nokia Asha 311 zvláda nahrávanie videí v maximálnom VGA rozlíšení.

Prehrávač hudby a FM rádio podporujú prehrávanie na pozadí, a tak počas počúvania môžete sledovať statusy priateľov alebo čítať články na webe. Názov práve prehrávanej skladby v prehrávači sa zobrazuje aj vo výsuvnej lište. Ak ste si zvykli meniť hlasitosť aj počas nosenia v kabelke alebo nohaviciach musím vás sklamať. Prehrávač hudby a ani FM rádio nepodporujú zmenu hlasitosti v zablokovanom stave. Prehrávač zvláda delenie skladieb, vytváranie zoznamov, úpravu zvuku pomocou ekvalizéra a prehrávanie na iných zariadeniach cez Bluetooth. FM rádio poteší podporou RDS a RT. Prvá služba zobrazuje názov stanice a tá druhá vás informuje o názve skladby alebo stanice. Nechýba ani automatické vyhľadávanie staníc a uloženie.

Bonusom pri kúpe telefónu je 40 hier, ktoré môžete používať bez časového obmedzenia. Z tých známejších spomeniem napríklad Need for Speed, Tetris, Monopoly, FIFA 12, Worms, Medal of Honor alebo Spore. Ďalšie hry spolu s aplikáciami a témami sa nachádzajú v Obchode. Nájdete tu aj populárnych nahnevaných vtákov. Zadarmo.

Nokiu Asha 311 som používal ako primárny telefón, čo znamenalo kontrolu e-mailov, komunikáciu cez Gtalk, prezeranie webu a uskutočnenie pár telefonátov. Takéto požiadavky zvládla akceptovať približne dva dni, a tak som konečne po dlhšej dobe nemusel dávať telefón každý večer do nabíjačky. Menej náročnému používateľovi, ktorý uskutoční pár hovorov, a občas skontroluje sociálne siete a web by mala Asha poslúžiť aj tri, možno štyri dni.

Výhody:

+ kapacitný displej s peknými farbami

+ 3G, Wi-Fi

+ 40 hier zadarmo

+ nabíjanie dvomi konektormi

Nevýhody:

- lesklé plasty priťahujú odtlačky

- fotoaparát bez autofókusu a LED blesku

- chýba prehliadač dokumentov

- o čosi drahšie androidy ponúkajú lepšie parametre a hlavne bohatšiu ponuku aplikácií

Orientačná cena: 112 € (epicentrum.sk)

Záver

Nokia Asha bude vhodným telefónom pre ľudí, ktorí od telefónu očakávajú Wi-Fi, 3G, aplikácie sociálnych sietí, a to všetko za dostupnú cenu. U mňa ma mínus za lesklé plasty a tradične, za fotoaparát bez automatického zaostrovania. Ak k tomu pridám aj chýbajúce GPS spolu s bezplatnou navigáciou, nespoľahlivé notifikácie e-mailov a taktiež chýbajúci prehliadač dokumentov zistím, že ide o obyčajný telefón s dotykovým displejom a Wi-Fi. Ak Nokiu, tak by som sa skôr poobzeral po o čosi drahšej Nokii 500, ktorá ponúkne aj bezplatnú offline navigáciu.

Diskusia k článku:

lupopd 18.07.2012 - 08:43

Dobrý deň, v článku máte zrejme chybu, lebo v neobsahuje/nepodporuje píšete že nemá WIFI a v samotnom článku píšete, že poteší prítomnosť WIFI. Tak ako to je vlastne, má alebo nemá WIFI??

Lenka Ivančíková18.07.2012 - 11:02 Trvalý odkaz

Ma Wi-Fi. :-), v Neobsahuje to nemalo co robit.

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease18.07.2012 - 13:10 Trvalý odkaz

ale AF tam ma co robit, ale je to v tiráži, tak som nič nepovedal :-)

*doplnene, dik. :-)*

Lenka Ivančíková18.07.2012 - 15:37 Trvalý odkaz

teoreticky ano, ale Nokia to uvedena v specifikacii na svojej produktovej stranke nema. :) Cakam na potvrdenie udajov z Nokie a doplnim.

Celá diskusia 9 príspevkov