Nokia Lumia 900

Recenzia smartfónu s OS Windows Phone 7.5, 4'' WVGA displejom, 8 Mpix fotoaparátom a jednoliatým telom z polykarbonátu. V porovnaní s Lumiou 800 sa zmena dotkla najmä rozmerov a uhlopriečky displeja.

Základné parametre:

OS:Windows Phone Windows Phone 7.5

procesor: 1,4 GHz Qualcomm APQ8055

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + HSPA

rozmery: 128 x 69 x 12 mm,

hmotnosť: 163 gramov overenédisplej: AMOLED ClearBlack, dotykový (kapacitný), 16 mil. farieb, 480 x 800 b., rozmery 56 x 93 mm, uhlopriečka 4,3'' (109 mm), Gorilla Glass,

fotoaparát: fotoaparát 8 Mpix, duálny LED blesk, autofókus, tlačidlo spúšte, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b., 30 fps)

predná kamera: 1,3 Mpix (video VGA, 15 fps)

pamäť: pamäť 512 MB RAM + 16 GB ROM (dostupná 13,61 GB) + SkyDrive

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 21 Mbps), HSUPA (do 5,76 Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 2.1, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, micro SIM,

batéria: Li-Ion batéria 1 830 mAh

SAR: 1,49 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: v predaji, približne 500 €

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, pamäťové karty, HDMI, informačná dióda

Softvérová verzia testovaného telefónu: OS Windows Phone 7.5 (7.10.8779.8)

Obsah balenia: mobil, nabíjačka AC-16U, dátový kábel CA-190CD, slúchadlá WH-902, dokumenty,

Lumia 800 a 900 sú momentálne dva najvybavenejšie "windowsfóny" z dielne tejto značky. Dizajn prebrali od Nokie N9, ktorá koncom roka 2011 zaujala okrem dizajnu aj novým OS MeeGo. Test Lumie 800 ste si na našom webe mohli prečítať vo februári tohto roku, teraz prišiel čas na najdrahšieho zástupcu radu Lumia.

Základným prvkom konštrukcie je, podobne ako u Lumie 800, telo zhotovené z jedného kusu polykarbonátu, ktoré vo svojich útrobách skrýva všetky komponenty. Dizajnovo a konštrukčne je Lumia 900 prerastenou 800-vkou. S ovládaním pomocou jednej ruky si poradia iba poriadni chlapi, najväčším problémom je triafanie palcom do protiľahlého rohu na displeji. A ani tých 163 gramov nie je bohviečo. Napriek väčším rozmerom a hmotnosti nás teší, že tlačidlá sú umiestnené iba v pravej stene, a pridávajú tak na komforte pri používaní. Najvyššie položené ovládanie hlasitosti, pod ním tlačidlo blokovania a v spodnej časti hardvérová spúšť fotoaparátu. K tej sa ešte dostaneme. V porovnaní s Lumiou 800 sa zmenila iba horná stena. MicroUSB konektor sa premiestnil viac do stredu a chýba mu aj kryt. Takéto riešenie sa nám páči oveľa viac, keďže kryt na 800-vke iba uberal na pohodlnosti pri používaní a jeho kvalita zhotovenia sa nám z hľadiska dlhodobého používania akosi nepozdávala. Okrem neho tu nájdeme ešte 3,5 mm audiokonektor a šuplík na microSIM kartu. Podobné riešenie ste si už mohli všimnúť na iPhonoch alebo HTC One X. Na vybratie šuplíka poslúži "SIM Door Key" v balení.

Väčšie rozmery umožnili aj zväčšenie uhlopriečky displeja z 3,7 na 4,3 palca, pri rovnakom rozlíšení. Celkové dojmy z displeja hodnotím na výbornú. Vďaka technológii AMOLED je čierna naozaj čiernou a pri tejto farbe zariadenia budete mať problém rozlíšiť, kde končí displej a kde už začína konštrukcia. Výborné sú aj pozorovacie uhly. Najväčšie prekvapenie sa ale udialo v exteriéri. Počas slnečných dní sa pomocou automatickej regulácie nastavil jas na maximum a čitateľnosť bola perfektná. Žiadne clonenie druhou rukou alebo skrývanie sa v tieni. Rozlíšenie 480 x 800 b. je zároveň aj hranicou, s ktorou si poradí OS Windows Phone vo verzii 7.5. A ani v tomto smere nie je Lumii 900 čo vytknúť. Dobre čitateľný text a žiadne "kocky" na displeji.

O naozaj svižný chod zariadenia sa stará procesor s taktom 1,4 GHz a operačná RAM pamäť s kapacitou 512 MB. Počas týždňového používania pracovala Lumia 900 naozaj rýchlo, bez akýchkoľvek zaváhaní alebo zamrznutí.

Dušou Lumie 900 je rýchly operačný systém Windows Phone vo verzii 7.5. Pozorní fanúšikovia tohto OS už isto postrehli správy o novej verzii Windows Phone, ktorá prinesie viacero vylepšení . Úsmev ale mierne zamrzol po oznámení, že súčasné modely tento update neostanú. Dočkajú sa "iba" aktualizácie na Windows Phone 7.8, ktorá ponúkne pár noviniek z WP 8.

Prostredie tohto OS je jednoduché, prehľadné a rýchle. Väčšia časť systému je lokalizovaná do češtiny, slovenčinu nájdete pri vyhľadávaní v službe Bing a v kalendári. Na zablokovanej obrazovke sa dozviete informácie o čase, dátume (v slovenčine), zmeškaných udalostiach a nechýba ani ovládanie prehrávača a FM rádia. Potiahnutím prsta nahor sa zobrazí hlavná obrazovka s dlaždicami (tiles). Sú to akési aktívne widgety s rôznymi informáciami. Na mojej obrazovke nesmeli chýbať dlaždice o počte zmeškaných hovorov, správ, e-mailov, informácie o počasí a najbližšej udalosti v kalendári a budíku. Dlaždica poslúži aj ako skratka aplikácie. V mojom prípade to bol vstup do internetového prehliadača, hudobného prehrávača a aplikácií Facebook a Twitter. Potiahnutím tejto obrazovky doľava sa zobrazí ponuka aplikácií. Na pripnutie aplikácie na domácu obrazovku stačí podržať prst na danej aplikácii. Pri doinštalovaných aplikáciách sa v tejto ponuke zobrazí aj možnosť napísať recenziu tejto aplikácie alebo ju odinštalovať.

Dlhším podržaním na šípke pod displejom sa zobrazí zoznam práve spustených aplikácií (multitasking). Umožní však iba prepínanie medzi nimi. Na ukončenie jednotlivých aplikácií je potrebné ich otvoriť a opustiť pomocou šípky späť.

Súčasťou OS Windows Phone je aj pár vydarených aplikácií. Ja som si obľúbil najmä aplikáciu Lidé, ktorá nie je len obyčajným telefónnym zoznamom. Po pridaní účtov sociálnych sietí sa zhodné kontakty automaticky prepoja a umožnia pohodlný prístup k väčšine informácii. V danom kontakte tak máte okrem základných informácií (meno, priezvisko, číslo) aj informácie zo sociálnych sietí, fotografie a históriu volaní, správ a e-mailov. Súčasťou aplikácie je aj nástenka s poslednými informáciami z viacerých účtov (Facebook, Twitter, Windows Live). Nástenke nechýba možnosť priameho "lajkovania" alebo komentovania statusov. Spracovanie, dostupnosť informácii a ich prehľadnosť sú na dobrej úrovni. Nechýba inteligentné vyhľadávanie v kontaktoch, na ktoré vám poslúži ikona lupy v spodnom riadku. Cez vyvolanú ikonu číselnej klávesnice inteligentné vyhľadávanie nefunguje. Na často používané kontakty som tak využil možnosť pripnúť si ich dlaždice na úvodnú obrazovku.

Rozšírenú funkcionalitu ponúkajú aj Správy. Tradične SMS a MMS správy, zoradené vo forme konverzácií, dopĺňa Facebook chat. Ak je daný kontakt offline, na obrazovke sa zobrazí upozornenie o tomto stave a ponúkne sa možnosť poslať SMS správu. Šikovné. Dúfam, že sa niekedy dočkám aj integrácie služby Gtalk. Na písanie správ poslúži softvérová klávesnica, ktorej nechýbajú slovenské znaky. No podobne ako v iných windows fónoch jej v režime naležato chýba rozloženie na celej ploche. Šírka klávesnice je tak ochudobnená o necelé dva centimetre. Pohodlné písanie však v tomto prípade zachránili väčšie rozmery zariadenia.

Na prezeranie webu poslúži Internet Explorer 9. Nechýba možnosť súčasného otvorenia viacerých okien a pridávanie záložiek. Privítal by som podporu flash animácií a možnosť vyhľadávania na stránke.

Jedným z najväčších nedostatkom tohto OS sú obmedzené možnosti konektivity a prenosu súborov. Na posielanie súborov cez Bluetooth zabudnite a rovnako aj na pripojenie k PC cez mass storage. V tomto prípade ste odkázaný na použitie PC programu Zune. Na uloženie súborov poslúži interná pamäť s kapacitou 13,61 GB. Slot na microSD kartu chýba v každom súčasnom windows fóne.

Vďaka dvojpolohovej spúšti je fotenie naozaj pohodlné a rýchle. Na aktiváciu nie je potrebné ani rozsvietenie displeja, spúšť ho prebudí aj zo zablokovaného stavu. Od stlačenia k možnosti snímania ubehne asi päť sekúnd. V ponuke nastavení nájdete scény, hodnotu expozície, ISO, efekty, kontrast saturáciu a režim priblíženia s možnosťou snímať makro. Výsledné fotografie radia 900-vku medzi to lepšie čo na trhu nájdeme. Video sníma v HD rozlíšení a nechýba ani automatické preostrovanie a možnosť prisvetlenia pomocou LED blesku.

Audio a video súbory má na starosti aplikácia Hudba+videa. V nej nájdeme štyri podkategórie: hudba, videa, podcasty a rádio. Z tejto ponuky som využíval najmä hudobný prehrávač. Skladby delí podľa umelcov, albumov, žánrov a o pohodlnejšie používanie sa postará ovládanie na zablokovanej obrazovke. Prostredie je pomerne jednoduché a ponúka skôr základné funkcie. FM rádio s RDS si poradí aj s Radio Textom, teda zobrazeným názvu skladby.

Pridanou hodnotou pri kúpe Lumii je bezplatná offline navigácia od Nokie. Jej nezávislosť od dátového pripojenia oceníte najmä pri ceste v zahraničí. Stačí stiahnuť mapové podklady do telefónu a vyraziť. V offline databáze nechýba množstvo zaujímavých bodov – reštaurácie, obchody, kultúra. Vyhľadanie satelitov trvá priemerne päť sekúnd a lokalizácia je presná. Počas navigácie vidíte na obrazovke informácie o čase príchodu, aktuálnej rýchlosti a rýchlostných obmedzeniach. Navigácia ma názov Nokia Autem, ktorý prezrádza, že ide o navigáciu pre autá. Podpora pešej navigácie chýba.

Z aplikácií na organizáciu času ma nepotešil kalendár, ktorému chýba informačná lišta s popisom udalosti. Okrem neho tu ešte nájdeme viacpoložkový budík a kalkulačku.

Na otváranie dokumentov poslúži aplikácia priamo od Microsoftu. Dá sa teda predpokladať, že nepôjde iba o vytváranie a editáciu súborov. Aplikácia spravuje aj vaše poznámky OneNote, pri vytváraní súborov ponúkne pár šablón a rozumie si s prepojením služieb SkyDrive, Office 365 a Share Point.

Každý OS má svoj obchod s aplikáciami a v prípade Windows Phone má názov Marketplace. Ponuka aplikácií sa deň čo deň rozširuje a dajú sa tam nájsť naozaj zaujímavé doplnky. Menšou nevýhodou v porovnaní s OS Android je, že niektoré "základné" aplikácie sú spoplatnené. Ja som si do Lumie 900 nainštaloval tieto aplikácie (všetky zadarmo):

Adobe Reader - známy prehliadač pdf súborov. Ponúka však iba zoomovanie a prepínanie stránok. Vyhľadávanie v dokumentoch chýba.

CG Transit - prepracovaný pomocník s cestovnými poriadkami MHD, autobusov a vlakov v SR a ČR. Cestovné poriadky sú do 31.10.2012 dostupné zadarmo.

ConnectivityShortcuts – aplikácia ponúka štyri skratky do nastavení Wi-Fi, Bluetooth, dátového pripojenia a režimu lietadlo, ktoré si môžete umiestniť na hlavnú obrazovku.

Creative Studio – editor obrázkov so šiestimi scénami a rovnakým počtom face warps (zábavné deformácie tváre).

CSFD Lite – aplikácia známej česko-slovenskej filmovej databázy.

IM+ - aplikácia na komunikáciu prostredníctvom služieb Windows Live / MSN, Facebook, Yahoo!, Google Talk, Skype, AOL, ICQ, Jabber a ešte pár ďalších zahraničných. Beží aj na pozadí.

MathCalculator – vedecká kalkulačka s viacerými funkciami.

Meniny – aplikácia s meninami v SR a denným prehľadom oslávencov z telefónneho zoznamu. Najzaujímavejšia je ale dlaždica s menom dnešného oslávenca.

Prehrát v – aplikácia na streamovanie multimediálneho obsahu prostredníctvom Wi-Fi (DLNA).

RapDialer –prepracovaný dialer s množstvom funkcií. Nechýba ani inteligentné vyhľadávanie. Určite vyskúšajte.

SoundHound – známa služba na rozpoznávanie skladieb.

Svítilna 7 – dlaždica na hlavnej obrazovke umožní rýchle spustenie LED diódy. Zíde sa na prisvetlenie v tme.

Twitter – aplikácia známej sociálnej siete.

Weather – náhrada za aplikáciu Počasí, ktorá vyžaduje zapnuté GPS a zobrazuje iba mestá na území ČR. Táto aplikácia od Microsoftu beží aj bez GPS a ponúka mestá z celého sveta.

V porovnaní s Lumiou 800 narástla kapacita batérie o 330 mAh na 1830 mAh. Po náročnom dni s pár telefonátmi, častým prezeraním webu, nasnímaní približne piatich-desiatich fotiek, push notifikácií e-mailov a nonstop pripojení k Gtalk-u mi večer Lumia 900 ponúkala ešte 40% batérie. Ja som však radšej využil nabíjačku. Ak sú vaše nároky o čosi nižšie, mali by ste sa dostať na hranicu dvoch dní.

Výhody:

+ zaujímavý dizajn a pevná konštrukcia

+ AMOLED displej s peknými farbami a výbornou čitateľnosťou v slnečnom exteriéri

+ rýchle reakcie a svižný OS

+ nadpriemerný fotoaparát s hardvérovou spúšťou

+ bezplatná offline navigácia od Nokie

Nevýhody:

- microSIM karta

- chýba slot na microSD a obmedzené možnosti konektivtiy

- nedostane update na Windows Phone 8

- rozmery a hmotnosť

- chýba slovenská lokalizácia

Orientačná cena: 497 € (epicentrum.sk)

Záver

Nazvať Lumiu 900 vlajkovou loďou tohto radu nie je veľmi presné. Jedno "naj" má určite a tým je cena. Inak je to prerastená Lumia 800 s takmer totožnou výbavou. Pribudla predná kamera a zväčšila sa kapacita batérie, ktorá však musí zásobovať displej s väčšou uhlopriečkou. Tým pádom je výdrž u oboch zariadení takmer totožná. Lumia 900 ponúkne zaujímavý dizajn s dobrým AMOLED displejom a bezplatnú offline navigáciu. Nepoteší väčšími rozmermi, hmotnosťou a obmedzenými možnosťami konektivity. Na tie sme si už ale u OS Windows Phone zvykli. Rozhodujete sa medzi Lumiami 800 a 900? Výhodou 900-vky je predná kamera a väčší displej, ktorý sa zíde pri navigácií a prezeraní webu. Lumia 800 ma tých výhod viac. Priaznivejšia cena (aj keď nie ideálna), menšie rozmery a nižšia hmotnosť. Rozhodnutie je na vás.

Za najväčšie nedostatky týchto dvoch zariadení považujem prestrelenú cenu a nemožnosť aktualizovať OS na Windows Phone 8. Ak by som pokukoval po zariadení s Windows Phone určite by to nebol žiaden momentálny model. Počkal by som si na zariadenia s Windows Phone 8.

Živé fotografie z predstavenia Lumie 900 na MWC 2012 v Barcelone si môžete pozrieť v tomto článku.

Diskusia k článku:

Marian 16.07.2012 - 14:18

matus, preco stale pisete o microSIM ako o nevyhode? ved je to predsa prave naopak - mensia simkarta setri miesto v tele fonu. to, ze je nutne staru sim vymenit na novu je predsa uplne prirodzena vec. a kto nechce z akehokolvek dovodu menit, moze si ju pristrihnut sam doma...

Matúš Riško16.07.2012 - 14:49 Trvalý odkaz

MicroSIM karta je nevyhoda pre pouzivatelov,ktori maju aj zariadenie s klasickou SIM a sem-tam potrebuju menit. Mne microSIM ako taka az tak nevadi (pozivam twin sim karty od magentoveho operatora) ale pouzitie microSIM je casto sprevadzane aj inym vkladanim. Myslim supliky,ktore sa vacsinou daju vytiahnut iba pomocou tenkeho predmetu napr ihly. Zhodou okolnosti som tento nedostatok pocitil na vlastnej kozi. Cestoval som v buse z Prahy do BA a asi dve minuty po odchode z Prahy sa Lumia zasekla, vypla a zapnut uz nesla. Nic ostre som po ruke nemal a kedze to bolo v noci nechcel som otravovat cestujucich. Lumiu sa mi podarilo zapnut az po dvoch hodinach no aj tak nefungovala tak ako mala. Pomohol az soft reset. Nastastie som mal este jeden telefon a v nom inu sim kartu.

rtg16.07.2012 - 15:31 Trvalý odkaz

microSIM je jasna nevyhoda z praktickeho hladiska, nie kazdy je hodinar... k teme, SAR tejto Nokie je privysoky, je na hranici, teda aspon s Americkou normou(asi maju viac rozumu), v EU je povolene do 2,00..

nerd16.07.2012 - 16:22 Trvalý odkaz

pre mna je microsim v razry vyhodou :) vymenim ju za par sekund bez nutnosti vypnutia telefonu :) a nepotrebujem k tomu ziadne naradie a ani specialne prsty :)

Pavol Pavučko16.07.2012 - 18:40 Trvalý odkaz

ja budem tiez pokukovat po WP 8 :) a nieco by som aj zohnal ale nokia stale prestreli cenu mozno to je tym ze nokia klesa cim dalej dole vodou

Celá diskusia 37 príspevkov