Nokia 6630

Recenzia plne vybaveného múdreho mobilu Nokia, ale aj iní výrobcovia, sa čoraz viac zameriavajú na výrobu fónov s extravagantným dizajnom.

Základná charakteristika:

konštrukcia: klasická,

OS: Symbian 8.0a,

procesor 220 Mhz,

frekvencie: 900/1800/1900 MHz, 2G aj 3G siete,

rozmery: 110 x 60 x 21 mm,

hmotnosť: 127 gramov,

displej: TFT, 65 536 farieb, 176 x 208 b.,

fotoaparát: 1,23 Mpix. (1 280 x 960 b.), záznam videí, zoom,

pamäť: 10 MB + 64 MB Dual Voltage RS MMC,

správy: SMS, MMS, CB, e-mail,

prenos dát: GPRS, EDGE class 10, WCDMA, Bluetooth, USB 2.0 kábel,

zábava: WAP 2.0, HTML prehliadač, podpora Java a SIS aplikácií, prehrávač MP3, videí, streaming,

batéria: BL-5C, 900 mAh, Li-Ion,

výdrž: do 260 h pohotovosti/3 h hovoru.

Čo mu chýba:

infraport, rádio, použitie bežnej RS MMC.

Základné balenie by malo obsahovať:

Nokia 6630, 64 MB RS MultiMediaCard (MMC), adaptér prebežné MMC, Nokia Stereo Headset HDS-3, batéria BL-5C, cestovnú nabíjačku ACP-12, USB kábel DKU-2 a CD-ROM so softvérom.

Softvérová verzia testovaného telefónu:

V 2.39.15, 11-11-04, RM-1

fotkafotkafotka

Všetky fotky nájdete v našej Galérii!

Dizajn

6630-ka nie je malý telefón, v ruke sa však drží celkom dobre. Na test sme dostali už poriadne odretý prístroj, ktorý toho určite veľa zažil. Preto si dovolím tvrdiť, že Nokia 6630 je spracovaná kvalitne, náš kus takmer vôbec nevŕzgal. Trocha zvláštne je rozmiestnenie klávesnice, ale k tomu sa ešte vrátime. Nad displejom sa nachádza malý senzor intenzity okolitého osvetlenia regulujúci podsvietenie klávesnice a jas displeja, osobne som však žiadnu reguláciu nepostrehol. Na pravom boku je tlačidlo pre zapnutie/vypnutie prístroja, pod ním slot pre RS MMC kartu (bežnú MMC nie je možné vôbec použiť). Ľavá strana je obohatená len o tlačidlo pre hlasové ovládanie. Pop-Port konektor je tradične v najspodnejšej časti, vstup pre nabíjačku je od neho netradične odklonený asi o 1 cm doľava. Veľmi sa mi páči protišmyková funkcia gumovej kružnice okolo objektívu fotoaparátu na zadnej stene, ktorý telefón drží na stole ako pribitý. Celú zadnú stenu tvorí kryt akumulátora. Zvuky vychádzajú z hornej škáry.

Klávesnica

Klávesnica vyzerá zaujímavo. Za čas, ktorý som Nokiu 6630 mal pri sebe som si na rozloženie tlačidiel nezvykol. Tlačidlo pre vstup do menu je naľavo od numerickej časti, "c" a "ceruzka" sú napravo, pod displejom nájdeme len vydarené 5-smerné ovládacie tlačidlo a dve polyfunkčné tlačidlá. Písanie mohlo byť o čosi lepšie ? spôsobilo to natlačenie alfanumerických tlačidiel úplne k sebe. Podsvietenie znakov je výborné. 2 polyfunkčným tlačidlám a všetkým smerom hlavného ovládacieho tlačidla je možné pre pohotovostný stav nastaviť ľubovoľnú funkciu. Podržaním tlačidla pre vstup do menu sa v pohotovostnom stave otvorí zoznam spustených aplikácií, do ktorých môžete týmto spôsobom ihneď vstúpiť, alebo ich zavrieť tlačidlom "c".

Displej

Tradičný displej s tradičnými parametrami. Niekoho možno prekvapia prítomné témy. Regulovať môžete jas, časový limit šetriča a osvetlenia. Počty zobrazených riadkov sú zhodné u všetkých Nokií Series 60: minimálne 6 riadkov pri písaní SMS, 8 pri tvorbe MMS, 8 riadkov pri čítaní správ, 5 kontaktov pod sebou v telefónnom zozname.

Menu je vo forme ikôn. Telefón pri listovaní ponukou funkcií reaguje svižne. Ikony sú graficky vydarené. V niektorých položkách je možný nielen vertikálny, ale aj horizontálny pohyb.

Viditeľnosť na slnku nie je najhoršia, ale konkurencia v niektorých prípadoch urobila v tomto smere oveľa väčší krok vpred.

Fotoaparát

Fotoaparát ma veľmi milo prekvapil. Kvalita fotografií je výborná, reakcie rýchle, tlačidlo pre stlačenie spúšte bez chýb. Neviem presne určiť, koľkonásobný zoom je tu prítomný, ale určite ide aspoň o 8-násobné priblíženie. To však pre mňa veľa neznamená, keďže ide len o bežne interpolovaný záber. Na displeji je počas snímania stále zobrazený počet voľných snímok, pri videu celkový čas, ktorý ešte umožní telefón nahrávať video. Nechýba nočný režim, režim série snímok a samospúšť. Meniť môžete aj jas a kontrast záberu. Ako každá Nokia, aj táto umožňuje nastaviť vybraný stupeň kvality a rozlíšenie záberu (1 280 x 960 b., 640 x 480 b., v prípade videa 128 x 96 alebo 176 x 14 b.).

Dlhšie pôsobenie chladu spôsobilo pomalšie reakcie. Druhý záber je fotený so zapnutím nočného režimu, ktorý veľmi dobre potlačil šum. Fotky sú v najvyššej kvalite a najvyššom rozlíšení. Neboli na nich robené žiadne úprevy.

Obrázky

Tie môžete prezerať buď v Galérii, kde je možné snímky približovať (v niekoľkých krokoch), otáčať, zobraziť na celý displej (ale nie takto postupne prezerať), alebo v Správcovi snímok, čo je veľmi vydarená aplikácia na prezeranie fotiek s rovnakými možnosťami ako v Galérii.

Hudba

Z hudobných formátov prehrá Nokia 6630 MIDI, WAV aj MP3/AAC. Z videí som skúšal len bežné 3GPP. Nechýbajú profily, ktoré je možné meniť vypínacím tlačidlom na pravom boku prístroja. MP3 skladby je možné počúvať jednoduchým spôsobom, nechýba však možnosť opakovania a náhodného výberu spomedzi všetkých prítomných skladieb. Po pripojení stereo handsfree som sa stretol s úplne rovnakou reprodukciou skladieb ako z Nokie 6230 (samozrejme porovnané s rovnakou skladbou). Nokie 6630 nie je primárne určená na počúvanie hudby, ale zvládne túto funkciu dobre.

Natáčanie a neskôr prezeranie 3GPP videí je spojené s rýchlymi reakciami prístroja. Videoklipy aj dlhšie filmy je možné prezerať na celom displeji. Na prehrávanie videí je v telefóne predinštalovaný RealPlayer.

Aplikácia videoeditor umožňuje do videa zaznamenaného telefónom vložiť zvuk, zostrihať ho, či ho upraviť iným efektom.

Najviac ma však zaujala aplikácia film, teda aplikácia, ktorá z videosekvencie a vybranej melódie vytvorí veľmi podarený klip. Štýl, podľa ktorého sa klip vytvorí, si taktiež môže majiteľ vybrať, a to buď z telefónu, alebo si nejaký môže bezplatne stiahnuť aj z webu Nokie. Do klipu je možné ešte pridať aj počiatočný a konečný text. Jeho dĺžka sa prispôsobí buď dĺžke melódie, veľkosti MMS-ky alebo ľubovoľne zadanému času. Aplikácia je prítomná aj v modeli 7610 a spravila na mňa v oboch prípadoch pozitívny dojem.

Telefónny zoznam

Z pohotovostného stavu vstúpite do telefónneho zoznamu stlačením hlavného ovládacieho tlačidla. Telefón dokáže pracovať aj so SIM adresárom, ale nedokáže z neho prečítať kontakt pri odosielaní správy. Kontakty v telefóne je možné zoradiť podľa mena alebo priezviska. Nový kontakt obsahuje položky: krstné meno, priezvisko, firma, funkcia, telefón, mobil, fax, e-mail, ID užívateľa. Ku kontaktu je možné pridať obrázok, detail (ďalšie rôzne typy telefónov, web adresu, adresu, narodeniny, poznámku). Vyhľadávanie sa uskutočňuje na základe hľadania kombinácie uvedených znakov na začiatku mena i priezviska. Tento systém by som uvítal u všetkých mobilných telefónov.

Ani v tejto Nokii nechýba služba Chat ani Moja účasť. Viac sa o nich dočítate v článku Chat a Moja účasť nielen na Nokii 6230.

Hovor

Počas hovoru ani v tomto prípade nevidíte jeho aktuálnu dĺžku, tento problém akosi Nokia odmieta riešiť.

SMS

Písanie správ je rýchle, znaky telefón počas písania bez problémov odpočítava, slovník T9 je prítomný, no jednoducho si ani nie je na čo sťažovať. Pri listovaní prijatými alebo odoslanými správami vidíte pod sebou 3 položky, pričom každá informuje o čísle odosielateľa (príjemcu) a počiatočnom texte správy. Text v správe je zalamovaný podľa celých slov. SMS-ku ani MMS-ku nie je možné odoslať na číslo uložené na SIM karte.

MMS

Nokia zvýšila hranicu, ktorú nesmiete prekročiť pri tvorbe MMS na 300 kB, čím sa vyrovnala napríklad Sony Ericssonom Pxx. Do správy nie je nutné vkladať len uložené fotky či zvuky, tie je možné aj počas písania MMS-ky vytvoriť.

E-mail

Emailový prehliadač je oproti starším Symbian modelom mierne vylepšený. Aj v tomto prípade je plná podpora diakritiky. Možné je pridať podpis, vybrať len nadpisy, časti správ alebo kompletné správy aj s prílohami. Novinkou je "automatický výber nadpisov", ktorý môže byť vždy zapnutý, zapnutý len v domácej sieti alebo vypnutý. Po aktivácii tejto funkcie si vyberiete interval a dni a hodiny vyberania správ.

Internetový prehliadač

V 6630-ke nájdete klasický prehliadač pomenovaný ako "Web" zobrazujúci WAP aj WWW stránky. Nejde o Operu. Internet som si užíval najmä vďaka prítomnosti EDGE. To, čo mi chýbalo na P800 bola rýchlosť načítavania stránok. A v 6630-ke mi zase chýba rýchlosť pohybu po stránke. Posuvným tlačidlom je pohyb po zložitejších WWW stránkach zdĺhavý. Prekvapilo ma bezchybné zobrazenie diakritiky. Možnosti prehliadača sú široké. Spomeniem len bohatú históriu navštívených stránok a množstvo nastavení (napr. 7 rôznych veľkostí písma). S najmenším písmom vidíte 10 riadkov textu. Rýchly posun po stránke uskutočníte podržaním posuvného tlačidla. Bez EDGE by som považoval Nokiu 6630 z hľadiska prehliadania internetových stránok za priemernú, ale rýchly prenos dát je skutočne priaznivou zmenou. Nokia 6630 nepodporuje WAP 1.2.1, ale len nový WAP 2.0.

Prenos dát

Okrem IrDA môžete s Nokiou 6630 využiť všetky možné typy dátových prenosov využiteľné v budúcich 2 rokoch. Nechýba Bluetooth a Pop-Port konektor pre pripojenie USB kábla, ktorý nájdete v balení. Ďalej poteší GPRS, EDGE a niekedy v budúcnosti aj W-CDMA.

Organizačné funkcie

Budík - jednoduchý budík bez opakovania s nastaviteľnou melódiou.

Kalendár - základom je mesačný náhľad, predvolené nastavenie je však možné zmeniť na týždenný alebo denný náhľad. Nový záznam môže byť zaradený do kategórie schôdzka, memo alebo výročie. Tón upozornenia je možné zmeniť, podobne ako prvý deň v týždni. Akosi tu však nemôžem nájsť automatické mazanie správ.

Organizér - obsahuje rôzne funkcie, ako správca súborov, úlohy, kalkulačku, poznámky, prevody, peňaženka, pomocník a zvláštne menu Ísť na.

Výhody:

EDGE,

megapixel

a ďalšie vylepšenia oproti 6600.

Nevýhody:

chýba rýchly pohyb prehliadanými WWW stránkami (dotykový displej, ovládacie koliesko alebo iný systém),

aj rádio mohlo byť.

Nokia 6630 je zvláštny telefón s pár drobnými nedostatkami. Prekvapia jeho rýchle reakcie, množstvo funkcií už v novom prístroji. Nebyť pomalej orientácie po prehliadanej webovej stránke, bol by to skvelý telefón pre prácu v teréne. Na WAP a textové verzie stránok je tento telefón výborný, ale väčšia stránka vyžaduje aj rýchly pohyb po nej, čo mi v tomto prípade chýbalo. Podpora EDGE z neho robí perfektný všestranný telefón do väčšieho slovenského mesta. E-maily dostali viac možností, hudba tiež (podpora stereo handsfree). Výborná je funkcia Film (Režisér), ktorá z obyčajných fotiek a videí vytvorí zaujímavý zhudobnený klip.

Nokia 6630 je telefón pre všetky vekové vrstvy. Uspokojí potreby takmer každého užívateľa.

Diskusia k článku:

Martin Hombauer 17.06.2005 - 16:23

Miko1407: Naš?astie už problémy s pomalos?ou prehliada?a sú vyriešené.. Opera mini,opera 8.5,Netfront :) takže je to plnohodnotný fon ktorý sp??a hádam vsetky požiadavky ktoré si v tejto dobe vieme predstavi? :) (okrem 3.2 Mpx fo?áku) Opera/8.01 (J2ME/MIDP; Opera Mini/2.0.4062/1316; en; U; ssr)

anonymous25.09.2006 - 05:12 Trvalý odkaz

Lawrence Max: My name is Lawrence Max from United Kingdom, I saw your advertisement on Fony.sk... I am Buying it for my Pastor, as a birthday gift... I hope you do understand that this is the matter of the urgency.. I will make the payment through My Online Hsbc Bank Transfer Directly into your account... I will make the payment, so Once I make the Payment my bank will e-mail you with the payment reciept comfirmation.. so You have to shipment the Item out to my Pastor through UPS courier service and email me and my bank the Tracking number or the airwaybill reciept from UPS... I will need the following details for the bank transfer:
Beneficiary's Name:
Bank Name:
Account Number:
Country:
Total Item Price + shipping through UPS:
Email address:
Bank Phone number:
Beneficiary's Phone number:
Awaiting your reply...
Thanks
God Bless

Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US; rv:1.8.0.7) Gecko/20060909 Firefox/1.5.0.7

anonymous08.01.2010 - 12:38 Trvalý odkaz

lucky: n6630 pri posielani sprav plnohodnotne pracuje s adresarom :-))) len tolko ...ma tiez aj gps modul staci k nemu nainstalovat plnohodnotny software a mate navigaciu v 6630 keby to ste vedeli tha uz ho mate :-P

Celá diskusia 5 príspevkov