Samsung Galaxy Ace 2 (i8160)

Recenzia nástupcu úspešného androidu Galaxy Ace s výkonnejším dvojjadrovým procesorom, väčším 3,8'' WVGA displejom, väčšou vnútornou pamäťou a silnejšou batériou.

Základné parametre:

OS: Android Android 2.3 Gingerbread + TouchWiz UI

procesor: dvojjadrový 800 MHz, grafický čip Mali-400MP

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS + HSPA,

rozmery: 118 x 62 x 11 mm,

hmotnosť: 118 gramov overenédisplej: TFT PLS, dotykový (kapacitný), 480 x 800 b., 16 mil. farieb, rozmery 50 x 83 mm, uhlopriečka 3,8'' (97 mm)

fotoaparát: fotoaparát 5 Mpix, LED blesk, autofókus, nahrávanie HD videí (1 280 x 720 b.)

predná kamera: VGA

pamäť: pamäť 768 MB RAM + 4 GB ROM (dostupných 1,1 GB) + microSD karta (do 32 GB),

globálny prenos dát: prenos GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA (do 14,4 Mbps), HSUPA (do ??? Mbps),

lokálny prenos dát: Bluetooth 3.0, microUSB, prenos Wi-Fi (802.11 b/g/n), DLNA,

hudba: hudba MP3 prehrávač, rádio FM rádio (s RDS), 3,5 mm jack, TV-Out,

ostatné: minimalizácia aplikácií, multitasking, prehliadač dokumentov Polaris, gps GPS, GLONASS, akcelerometer, NFC (na vybraných trhoch)

batéria: Li-Ion batéria 1 500 mAh

SAR: 0,5 W/kg (norma 2 W/kg),

Cena a dostupnosť: približne 290 €, v predaji koncom júna 2012

Neobsahuje/nepodporuje: xenónový blesk, HDMI, informačná dióda, hardvérová spúšť fotoaparátu, automatická regulácia jasu

Softvérová verzia testovaného telefónu: Android 2.3.6 Gingerbread

Obsah balenia: mobil, nabíjačka, USB kábel, stereo slúchadlá, dokumenty

Samsung Galaxy Ace 2 je nástupcom úspešného modelu Galaxy Ace, ktorý môžeme spolu s HTC Wildfire S a Xperiou Mini zaradiť medzi najpopulárnejšie androidy strednej a nižšej triedy.

Dizajn zariadenia vychádza z predošlých modelov triedy Galaxy. Poznávacím znamením je hardvérové stredné tlačidlo, ktoré poslúži aj na rozsvietenie displeja; po stranách mu asistujú dve dotykové. V porovnaní s predchodcom je o šesť milimetrov dlhší a o necelých desať gramov ťažší. Sivý plastový lem na bokoch zariadenia bol zúžený a nájdeme ho už iba v okolí displeja. A z plastu je aj zvyšok konštrukcie. Tu treba pochváliť kvalitné zhotovenie a dobrú priliehavosť zadného krytu. Ani pri silnejšom stlačení nie je počuť žiaden škripot. V pravej stene nájdeme tlačidlo napájania, ktorého umiestnenie je v Samsungoch tradíciou. Takéto riešenie je oveľa pohodlnejšie než naťahovanie sa za tlačidlom v hornej stene. Tam už nájdeme iba 3,5 mm audio konektor. MicroUSB konektor sa presťahoval do dolnej steny a chýba mu posuvný kryt známy z viacerých starších Samsungov. Nová pozícia mu svedčí oveľa viac a pri tomto umiestnení už môžeme očakávať aj pekný doplnok v podobe dobíjacieho stojanu. Ak nás neprekvapí samotný Samsung, tak snáď aspoň výrobcovia príslušenstva. V ľavej stene sa nachádza tlačidlo ovládania hlasitosti a chránený slot na microSD kartu, ktorý bol v predchodcovi umiestnený napravo. Menšiu zmenu nájdeme aj na zadnom kryte, kde výrobca ubral na drsnosti textúrovaného prevedenia. Stále sa však s telefónom manipuluje dobre. Pod zadným krytom sa schováva slot na SIM kartu klasickej vekosti . K teh sa dostanete až po vybratí batérie.

Veľké zmeny sa udiali na prednej stene. TN LCD displej s rozlíšením 320 x 480 b. a uhlopriečkou 3,5'' bol nahradený IPS panelom s rozlíšením 480 x 800 b. a uhlopriečkou 3,8''. Výsledkom sú sýte farby a výborný pomer uhlopriečka / rozlíšenie. Jemná hustota pixelov sa odzrkadlila na hladkom písme v prostredí a výbornom čítaní webových stránok. V porovnaní s predchodcom je to výrazný krok vpred. No Galaxy Ace 2 si ponechal aj niektoré chybičky. Najviac ma prekvapila chýbajúca automatická regulácia jasu, ktorá by mala byť v strednej triede smartfónov už samozrejmosťou. Častú návštevu do nastavení displeja som nahradil widgetom na domácej obrazovke. V Google Play ich nájdete viacero, mne najviac sadol Brightness Level. Samsung však ponúka aj inú možnosť zmeny jasu. Stačí sa dotknúť horného informačného panela tak, že sa zobrazí iba malá časť výsuvnej lišty, a hneď potom pohybom do strán môžete meniť intenzitu jasu. Vyskúšajte! V exteriéri to už bolo s čitateľnosťou o čosi horšie. Jasná obloha a ostré slnečné lúče ma nútili nastaviť jas na maximum. Pri 50 % jase bola počas slnečných dní čitateľnosť mizerná.

Vylepšením prešiel aj procesor a grafický čip. Takt 800 MHz ostal, no pribudlo druhé jadro. Prekvapením je grafický čip Mali-400MP, ktorý nájdeme v tabletofóne Galaxy Note aj vlajkovej lodi Galaxy S3. Počas prvých dní používania som si všimol trhavé pohyby pri prechádzaní medzi domácimi obrazovkami, no po asi piatich dňoch úplne zmizli a systém bežal svižne. Zaujímavé.

Galaxy Ace vlastní viacero mojich známych a väčšina sa sťažuje na malú internú pamäť, konkrétne 158 MB. Ak si menej skúsený používateľ stiahne aplikácie, ktorých dáta sa ukladajú do telefónu, alebo si vo fotoaparáte nenastaví ukladanie na pamäťovú kartu, interný priestor ostane rýchlo zaplnený. Galaxy Ace 2 sa z tohto nedostatku poučil a ponúka o čosi väčšiu internú pamäť – 1,1 GB. Nesmieme zabudnúť ani na operačnú pamäť RAM, ktorá sa v porovnaní s predchodcom zväčšila o takmer 500 MB a jej kapacita je teraz 768 MB.

Zariadenie beží na staršej verzii OS Android 2.3, no podľa uniknutého demo videa, ktoré ste si mohli všimnúť na našej facebookovej stránke, by sme sa mali dočkať aj update-u na Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Čistý Android je vo väčšine smartfónov doplnený o nadstavbu, ktorá je dielom danej značky. V Samsungoch je to prostredie TouchWiz 4.0. Po rozsvietení displeja sa zobrazí zablokovaná obrazovka s informáciami o čase, dátume a zmeškaných udalostiach. Pohybom prsta sa dostávame k domácim obrazovkám. Slúžia na umiestnenie skratiek aplikácií, priečinkov a widgetov s rôznymi informáciami. Samsung pribalil hneď niekoľko widgetov, medzi ktorými nechýbajú ani hodiny, počasie, kalendár a poznámkový blok. Ďalšie widgety a aplikácie nájdete v obchode Google Play. Spodná časť patrí, už tradične, štyrom skratkám. A tu by som privítal aj možnosť pridať priečinok s viacerými aplikáciami, ako to ponúkajú napríklad Xperie od Sony.

Výsuvná lišta informuje o zmeškaných udalostiach a ponúkne päť skratiek rýchleho nastavenia – Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichý režim a automatické otáčanie displeja. Možnosť zapnutia / vypnutia dátovej siete nájdete v ponuke nastavení, ktorá sa zobrazí dlhším podržaním tlačidla napájania. Snímku obrazovky zhotovíte súčasným podržaním tlačidla domov a tlačidla napájania.

Na pohodlné prepínanie medzi spustenými aplikáciami poslúži správca úloh, ktorý sa zobrazí dlhším stlačením stredného tlačidla. Okrem priameho vstupu do aplikácií tu nájdete aj informáciu o momentálnom stave pamäte RAM. Voľná pamäť bola priemerne 180 MB.

Kontakty nájdem aj v rámci funkcie Telefón (vytáčanie), a preto si ju v pripravenej ponuke štyroch skratiek vždy zamením za inú, zvyčajne Talk od Googlu. Číselník na obrazovke môžete použiť okrem funkcie rýchlej voľby aj na inteligentné vyhľadávanie kontaktov, no prehľadáva iba v krstných menách!

Pomerne klasické zobrazenie kontaktov oživujú dve vychytávky od Samsungu. Pohybom prsta po kontakte doprava sa začne vytáčanie hovoru a v opačnom smere je to písanie správy. Po pridaní účtov sociálnych sietí sa zhodné kontakty automaticky prepoja a v danom kontakte tak máte prístup aj k posledným statusom a obrázkom zo sociálnych sietí. Užitočnou funkciou je stíšenie zvonenia prichádzajúceho hovoru preklopením telefónu displejom. Tento pohyb funguje aj na pozastavenie prehrávania hudby.

SMS správy sú zobrazené vo forme konverzácií a nechýba ani možnosť vyhľadávania v obsahu správ. Novinkou je zobrazenie v režime naležato. V ľavej časti je zoznam konverzácii a po kliknutí naň sa konkrétne správy zobrazia vpravo. Šikovná funkcia ktorú možno poznáte z aplikácie Gmail v tabletoch.

Na softvérovej klávesnici sa mi písalo veľmi dobre. Takmer vždy som používal písanie v režime naležato, ktoré ponúklo dostatočné oddelenie kláves a tým pádom minimum preklepov. Odozva bola naozaj svižná.

Internetový prehliadač pokryje požiadavky väčšiny používateľov. Nechýba prezeranie viacerých okien (max. 8), pridávanie záložiek, podpora flash animácií, správca preberaní a automatické dopĺňanie web adresy z histórie. Pre majiteľov tlačiarní značky Samsung je prichystaná funkcia tlače stránok prostredníctvom Wi-Fi. V kontextovej ponuke nájdete aj nastavenie jasu prehliadača, ktoré je nezávislé od jasu v celom systéme. V tomto prípade som používal reguláciu pomocou výsuvnej lišty. S prehliadačom, jeho rýchlosťou a funkciami som bol spokojný, no jedna vec mi tu chýbala. Automatické zalamovanie textu by pridalo na komforte pri čítaní článkov.

O snímanie fotografií a zhotovovanie videí sa postará päťmegapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. V pravej bočnej stene by som privítal hardvérovú spúšť, no po skúsenostiach s predchádzajúcimi modelmi tejto značky som ju, pravdupovediac, ani nečakal. Na rýchlejší vstup do fotoaparátu som tak používal skratku umiestnenú na domácej obrazovke. Po rýchlom spustení sa zobrazí prostredie fotoaparátu s bohatou ponukou nastavení a prispôsobiteľnou ľavou lištou. Výsledné fotografie boli prijateľnej kvality. Počas slnečných dní sa mi podarilo zhotoviť pár pekných záberov a na snímanie v tmavších priestoroch som využil služby LED blesku. Objektív na zadnej stene poslúži aj na snímanie HD videí, no kvalita je skôr podpriemerná a sklamaním je aj chýbajúce automatické preostrovanie.

UKÁŽKA VIDEA (súbor 29 MB, MPEG4; 1280 x 720 b., 30 fps; celkovo: 92 MB / min.)

Prehrávač hudby od Samsungu si ma získal pohodlným ovládaním na zablokovanej obrazovke aj vo výsuvnej lište. S kompletnými tagmi skladieb vám ich rozdelí, okrem iného, aj podľa skladateľa a rokov. A pri chýbajúcich sa zíde delenie podľa priečinkov. V nastaveniach zvuku nájdete ekvalizér s viacerými profilmi, zvukové efekty, možnosť zobrazenia textu piesne a časovač vypnutia. Audio výbavu dopĺňa FM rádio s RDS a automatickým vyhľadávaním staníc. Po opustení aplikácie sa ovládanie rádia presunie do výsuvnej lišty. Na zablokovanej obrazovke chýba. Pri nosení vo vrecku oceníte možnosť zmeny hlasitosti v zablokovanom stave, čo platí aj pre prehrávač hudby.

Displej s väčšou uhlopriečkou a rozlíšením zlepší komfort pri prezeraní videa. Vstavaný prehrávač si pamätá posledný prehrávaný úsek a problém mu nerobia ani titulky. O tom, že si poradí aj s HD videom vás presvedčí krátka ukážka z dokumentu Art of Flight.

Prenos súborov cez Bluetooth a mass storage dopĺňa zdieľanie obsahu pomocou Wi-Fi Direct a synchronizačný nástroj od Samsungu - Kies Air. Po nájdení počítača v rovnakej bezdrôtovej sieti sa zobrazí výzva na zadanie adresy do prehliadača, cez ktorý následne spravujete obsah zariadenia.

Na prezeranie dokumentov poslúži aplikácia Polaris Office, ktorá si rozumie aj s vytváraním a editovaním dokumentov. Taktiež podporuje nové prípony súborov (.docx, .xlsx, .pptx).

Výdrž batérie závisí od nárokov na zariadenie. Ja som ho naozaj nešetril a v tomto prípade som si musel zvyknúť na každodenné nabíjanie. Počas dňa som ho využíval na počúvanie hudby (asi hodina), pár telefonátov, e-mail push notifikáciu a časté prezeranie webu cez Wi-Fi a dáta operátora. Pri uskutočnení pár telefonátov a zriedkavej návšteve webu sa viete dostať aj na dva dni.

Výhody:

+ dvojjadrový procesor

+ IPS displej s dobrým rozlíšením, jemným zobrazením a peknými farbami

+ veľkosť RAM je v tejto cenovej kategórii príjemným prekvapením

+ grafický čip, ktorý nájdeme aj v zariadeniach Galaxy S3 a Note

+ rýchly prístup k microSD karte

+ slot na klasickú SIM kartu

Nevýhody:

- slabšia čitateľnosť displeja v exteriéri

- chýba automatická regulácia jasu

- systém zo začiatku nepôsobil ako stopercentne vyladený

- chýba notifikačná LED dióda a hardvérová spúšť fotoaparátu

- slabá kvalita HD videa bez automatického preostrovania

- pre niekoho možno nudný dizajn

Orientačná cena: približne 290 €

Záver

Samsung Galaxy Ace 2 je dôstojným nástupcom svojho predchodcu. Doslova viditeľné zmeny sa udiali na prednej stene, kde nájdeme displej s výborným pomerom uhlopriečka / rozlíšenie a pekným podaním farieb. Krokom vpred je aj prítomnosť dvojjadrového procesoru s grafickým čipom, ktorý nájdeme v drahších modeloch Galaxy S3 a Note, väčšia pamäť RAM, a taktiež zväčšenie interného úložiska. Niektoré nedostatky ale ostali. Chýba automatická regulácia jasu, hardvérová spúšť fotoaparátu a slabšie je to aj s čitateľnosť displeja v exteriéri. Počas slnečných dní to inak ako so stopercentným jasom nešlo.

V danej cenovej kategórii mu môžu konkurovať dva modely od Sony. Xperia U ponúkne dvojjadrový procesor s vyššim taktom, no chýba jej slot na microSD, ponúka menšiu RAM pamäť a taktiež menšiu kapacitu batérie. Xperia Sola ponúka podobnú výbavu ako U-čko, doplnenú o slot na microSD kartu a zaujímavý displej s technológiou floating touch. Vypustením dvojjadrového procesora z požiadaviek sa ponuka rapídne zväčší. Fanúšikovia Windows Phone sa môžu poobzerať po smartfónoch HTC Radar, Nokia 710 alebo Samsung Omnia W. A z bohatej ponuky androidov je to napríklad stále atraktívny Sony Ericsson Xperia Arc S, Samsung Galaxy S Plus alebo najlacnejší zástupca novej triedy od HTC, model HTC One V.

Prvé informácie o Galaxy Ace 2 a živé fotografie z výstavy MWC 2012 v Barcelone nájdete v našom článku Samsung Galaxy Ace 2 naživo.

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 28.06.2012 - 14:38

veľmi zaujímavé parametre :) hlavne procesor s grafickým čipom. A 2-jadrá o takte 800mhz to som ešte nevidel. A v nevýhodách ma zaujalo hlavne "pre niekoho možno nudný dizajn" veľmi dobre vystihnuté ! Mne sa dizajnovo Samsung vôbec nepáčil a ani nikdy nepáčil, ale výnimkou je Samsung Galaxy Note ten je veľmi pekný Ale 100 ludí 100 chutí :) Mne osobne sa najviac páči dizajn HTC. Tiež je podobný, ale každí model je trochu iný a vždy pekný.

rtg28.06.2012 - 15:04 Trvalý odkaz

je tam dvojjadrovy procesor NovaThor U8500 od ST-Ericsson, graficky cip je Mali-400MP, ktory je pokial viem v Galaxy S2 a nie v S3.. divne mi je je, ze v clanku hovorite, ze je to stredna az nizsia trieda.. tu nizsiu by som si odpustil, mobil ma perfektne parametre a aj cenovka je relativne vysoka, bolo by dobre, keby sme ostali objektivny.. este sa vratim k tebe a rypnem si, mne sa zas HTC nepaci, skaredy paskvil cinsky a kazdy jeden rovnaky :D Samsung ma klasicky, uz mozno konzervativny dizajn, ale za dizajnovu spicku povazujem momentalne jednoznacne Sony.. to je zatial odomna vsetko :))

Pavol Pavučko28.06.2012 - 15:26 Trvalý odkaz

sony chacha to ta vysmejem :D htc ma pekne ale mas pravcdu ze su vsetky rovnake u man vedie nokia z lumiou 800 a 900 :)

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan28.06.2012 - 15:37 Trvalý odkaz

Ideme rypkať ? :D Ja to ako rypkanie neberiem. Každému sa páči niečo iné v tom je tá krása.
Mne HTC neprídu byť stejnaké a konštrukciou sú najkvalitnejšie, Sony sa mi tiež páčia aj staré Xperie majú pekný design, ale poviem vám jedno, mal som starý HTC Wildfire a potom SE Xperia PLAY a konštrukčne bol Wildfire oveľa oveľa oveľa lepší. Alebo sa pozrime na Top mobil od HTC a top mobil od samsungu. No HTC One X už len z pohladu vyzerá že musí mať v sebe riadne "monštrum", ale ked sa mozrem na Galaxy III tak si poviem "no... mobil a čo s ním ?" toto sú moje pocity :D

rtg28.06.2012 - 16:32 Trvalý odkaz

no ved to je jasne, ze kazdemu sa paci nieco ine a takisto kazdy ma ine poziadavky na mobil :) Kazda znacka je v niecom dobra, je pravda ze HTC ma konstrukcne kvalitne mobily, Sony ma zas najvyladenejsi SW, Samsung tiez nie je konstrukcne na tom tak zle ako vyzera (plasty) atd atd. Nie je to o tom, ze by nejaky vyrobca nevedel vyrobit dokonaly mobil, ale trh by sa zastavil, keby kazdy vyrobca taky vyrobil, ludia by predsa neboli ochotni vymenit keby nebol dovod.. a co sa tyka One X, tak ta sklamem, v reali je to seda myska, neposobi vobec zaujimavo, tu sa priklanam ku kolegovi nadomnou, ovela zaujimavejsia je tu Lumia 800.. a co sa tyka S3, je to omnoho sofistikovanejsie zariadenie ako One X, bohuzial, ale konkurencia sluzi pre nas spotrebitelov a uvidime, co dalej stvori HTC a spol. :)

Celá diskusia 61 príspevkov