Google predstavil Android 4.1 Jelly Bean

Google na vývojárskej konferencii I/O 2012 v San Franciscu predstavil najnovšiu platformu operačného systému Android 4.1 s názvom Jelly Bean. Prináša vyššiu rýchlosť, vylepšenú informačnú lištu i novú službu Google Now.

Jelly Bean

Prvé informácie o načasovaní Jelly Bean na leto 2012 pricházali už vo februári tohto roka. Vtedy sa hovorilo o Androide 5.0. Keďže Jelly Bean je vlastne vynovená verzia Androidu 4.0, nesie číselné označenie 4.1.

Posledná dostupná verzia Androidu Ice Cream Sandwich nebežala k 1. júnu 2012 ani na 10 % androidov a už tu máme nový systém Jelly Bean. Ten má byť vďaka zvýšenej snímkovacej frekvencii rýchlejší a bez zbytočného "zasekávania". Google pomenoval projekt venovaný hladkému chodu Project Butter a naozaj, na prezentačnom videu ide systém "ako po masle".

Medzi novinky patria widgety, ktoré sa automaticky prispôsobia voľnému miestu na obrazovke. Fotoaparát dostane nové používateľské prostredie a funkciu rýchleho vymazania nepodarenej fotografie pomocou gesta. Zmenou prešla i oznamovacia lišta. Zobrazí viac informácií o udalosti bez toho, aby musel používateľ ísť do menu konkrétnej aplikácie. Súčasťou Jelly Bean bude i vylepšené hlasové vyhľadávanie, ktoré však svojimi funkciami zatiaľ nemôže konkurovať Siri od Applu.

Google Now je nová služba, ktorá šikovne analyzuje vašu históriu vyhľadávania, umiestnenia, vie si pozrieť udalosti poznačené v kalendári a ponúknuť vám automaticky správnu informáciu v správny čas. Môže vám poradiť alternatívnu cestu do práce v prípade, že na ceste sa tvoria kolóny alebo vám povie, kedy ísť z domu, aby ste nezmeškali autobus a prišli do práce včas. Informuje vás o reštauráciách v okolí a dozviete sa čerstvé správy o vašom obľúbenom športovom tíme, aj výsledky zápasov.

Android 4.1 Jelly Bean príde spolu s prvým tabletom Google Nexus 7 v júli tohto roka a najskôr zamieri na smartfóny radu Nexus. SDK pre vývojárov je už dostupné. Kedy a pre aké zariadenia bude nová verzia uvoľnená vás budeme informovať hneď ako sa dozvieme informácie od jednotlivých výrobcov.

Okrem verzie Androidu vylepšil Google i službu Play Store. S novou funkciou Smart App Update bude používateľ pri aktualizácii aplikácie sťahovať iba tú časť, ktorej sa týkajú zmeny, ušetrí tak za prenos dát. Novinkou má byť aj podpora prenášania súborov medzi telefónmi pomocou NFC.

Zdroj: developer.android.com

Diskusia k článku:

Profile picture for user Milan93.p@gmail.com

Milan 28.06.2012 - 09:45

vyzerá to super. Hlavne sa mi páči toto: ide systém "ako po masle". Gratulujem a uvidíme :)

Rastislav.j28.06.2012 - 10:37 Trvalý odkaz

Ešte uvidíme čo to znamená v podaní androidu :-)

Juraj Vido28.06.2012 - 19:30 Trvalý odkaz

K tomu NFC.. Telefóny sa cez NFC len spoja, ale samotný prenos bude realizovaný pomocou Bluetooth..

Miroslav30.06.2012 - 22:52 Trvalý odkaz

Už aby to bolo,neviem sa dočkať ako vyblaznim moj Nexus

Milan01.07.2012 - 21:18 Trvalý odkaz

vylepšení a vylepšení ... neuvěřitelný :)

Celá diskusia 15 príspevkov