Apple predstavil nový iOS 6

Apple na konferencii WWDC 2012 v San Franciscu podľa očakávaní predstavil novú verziu operačného systému iOS s poradovým číslom šesť. Prináša okrem iného integráciu Facebooku do systému a nové mapy s turn-by-turn navigáciou.

iOS 6

Medzi dôležitú novinku iOS 6 patria nové Mapy. Apple upustil od Google Maps a zavádza vlastné mapy s úžasným dizajnom v 3D režime i v satelitnom zobrazení. Používatelia budú mať k dispozícii i turn-by-turn navigáciu, ktorá funguje aj pri uzamknutej obrazovke.

iOS 6

Majitelia tabletov sa potešia aktualizovanej inteligentnej asistentke Siri, ktorá bude konečne dostupná i pre iPad. Vylepšená Siri dokáže spúšťať aplikácie, dozviete sa od nej novinky zo sveta, športu, filmu a prečíta vám oznámenia. Apple navyše spolupracuje s veľkými automobilkami značky BMW, GM, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler, Honda a ďalšími, a chce do 12-tich mesiacov integrovať do volantu vozidla špeciálne Siri tlačidlo pre bezpečné a jednoduché ovládanie mobilného zariadenia počas šoférovania.

Siri sa naučila rozprávať kanadskou angličtinou, po španielsky, taliansky, kórejsky, mandarínsky, kantónsky a čínsky.

iOS 6

Po novom je sociálna sieť Facebook rovnako ako Twitter integrovaná do systému. Telefónny zoznam si tak môžete v štýle Androidu prepojiť so svojimi kontaktami na Facebooku a v stavovom riadku budete mať aktuálne informácie z diania na sieti. Postará sa o to novinka v Centre upozornení - aktualizácia stavu Facebooku a Twitteru.

iOS 6

Nová funkcia Photo Stream umožní okamžitý prístup vybraných kontaktov k vašim novo nahraným fotografiám na sociálnej sieti s možnosťou ich komentovania.

iOS 6

V novej predinštalovanej aplikácii Passbook si budete môcť uchovávať dôležité lístky, kupóny, vernostné karty a mať ich prehľadne organizované. Aplikácia podporuje aj skenovanie QR kódov.

iOS 6iOS 6

Aplikácia FaceTime je po novom funkčná nielen cez Wi-Fi pripojenie, ale aj cez sieť mobilného operátora.

iOS 6

Ďalšou novinkou je odpoveď na prichádzajúci hovor pomocou správy v prípade, že hovor nemôžete prijať. Funkcia známa z iných platforiem už roky. Poteší ale ďalšie nové tlačidlo, ktoré sa objaví pri prichádzajúcom hovore. Umožní stlmiť hovor a neskôr vám pripomenie, že máte zavolať späť. Šikovné.

iOS 6iOS 6iOS 6

Medzi novinku patria VIP kontakty. Všetky správy z takto označených kontaktov budú zvýraznené, aby vám už nič neuniklo.

iOS 6

Webový prehliadač Safari dostal novú iCloud kartu na synchronizáciu so stolným počítačom v reálnom čase. Pribudla možnosť nahrávať fotografie na Facebook, Twitter alebo Picasa priamo z prehliadača.

iOS 6

Vylepšená platforma prináša nový režim "Nerušiť", ktorý vypne všetky oznámenia, prichádzajúce volania a zabraňuje rozsvieteniu obrazovky, takže môžete v noci nerušene spať. Nechýba personalizácia kontaktov alebo čísiel, ktorých sa tento režim nebude týkať. Vaši blízki sa vám budú môcť vždy dovolať. Nájdeme tu i načasovanie režimu na určený deň a hodinu.

Okrem vyššie spomenutých noviniek prináša nový systém ďalšie vylepšenia, ktoré sa týka i funkcie HDR kamery.

Nová platforma bude určená pre iPhone 3GS a novší, iPod Touch štvrtej generácie a iPad druhej i tretej generácie, čo určite nepoteší vlastníkov prvého tabletu od Applu. Beta verzia iOS je prístupná od 12. júna 2012, finálnej verzie sa dočkáme na jeseň tohto roka.

Zdroj:

apple.com

gsmarena.com

Diskusia k článku:

clw 12.06.2012 - 19:52

obsahovo zhrnute pekne, to dolezite, len preco musi byt zas tak okate, ze to pisal niekto kto videl iOS tak naposledy mozno pred troma rokmi, aj to z lietadla:DD

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn12.06.2012 - 20:02 Trvalý odkaz

Najviac ma potesila funkcia Nerusit, tie mapy vyzeraju hrozne ale ked su zadarmo :)

Martin12.06.2012 - 20:24 Trvalý odkaz

pokial by som chcel stiahnut tu beta verziu kde ju na nete stiahnem? ci je to sprostost ju stahovat? Lebo do jesene sa mi fakt nechce cakat :(

pajoneer12.06.2012 - 21:04 Trvalý odkaz

že vraj nové funkcie ako integrácia facebooku a odpoveď na hovor pomocou SMS :D ešte že je android open source lebo neviem odkiaľ by to apple zobralo :D

Celá diskusia 8 príspevkov